MIJN HOF VAN HEDEN


maart 2021

Drang om te zaaien

Hoewel veel minder ruimte tot mijn beschikking, komt de drang om te zaaien, net als ieder voorjaar, weer op. Ik heb me weer aangemeld als voedselbank voor de bijen bij Nudge. Heerlijk om mensen blij te maken met een zakje bloemenzaad. Vorige keer zelfs een anvraag van de lokale basisschool gehad.

Mijn zadenvoorraad is nog enorm. Allerlei speciale eenjarigen zoals rode- en magentamelde. Veel pastinaak. Straks komt er iemand voor goudsbloemzaadjes. Daar heb ik niet veel meer van, dacht ik. Maar na in mijn twee kistjes te hebben gerommeld, kwam er ineens nog een plastic tasje te voorschijn met... goudsbloemzaad. Kan ik weer imand blij maken. 

Vanochtend langs mijn Hof gegaan om te kijken of mijn opvolger er was. Die niet, maar wel buurman Henkie. Hij kan niet veel meer, maar geniet zo ontzettend van het tuinleven. Komt elke ochtend vroeg op zijn rollator. Doet een beetje schoffelen en moet dan weer gaan zitten. Geen lucht mee.

Omdat mijn tuinruimte veel kleiner is geworden, moet ik slimmer gaan verbouwen. Waar heb ik echt wat aan. Wat vind ik belangrijk, wat eten we veel?  In elk geval heb ik mijn oerprei meegenomen en dat vermeerdert vanzelf. Natuurlijk de rucola, wat peen en pastinaak. Ook peterselie en selderij natuurlijk. Denk erover toch weer met broccolli te proberen. Op de moestuin lukte dat eigenlijk niet zo best. Kleine kropjes en schoten snel door in de bloem. 

Om meer ruimte te hebben ga ik de lucht in. Ik heb het plan opgevat om met een aantal palen en hekwerk een poortje te maken in de achtertuin. Hier tegenaan kunnen kiwi, kiwibes en andere klimmers groeien. Er langs een hoog hekwerk met kapucijners en later rode klimboon. 
 februari 2021

Tijd voor andere dingen maar ook nog tuinieren

De moestuintijd voorbij, maar ik kan het tuinen niet laten. De cursus Permacultuur Design afgerond met getuigschrift. Ook een cursus ecologie gevolgd via de RGO Middelharnis bij Bert Bannink en Jeffrey Verhoeff. Het boekje 'een kleine eetbare tuin' doorgenomen. De (fruitboom)entcursus van Taco Blom die ik 14 februari zou doen in het Haagse Zuiderpark is een maand verzet. In juni ga ik een workshop maaien met de zeis doen bij Wendy van der Ban in Hellevoetsluis.

 De wintertijd is een goede tijd om het ingebouwde mechanisme ‘naar mijn moestuin gaan’, af te leren. Jarenlang werd de drang steeds groter. Op het dwangmatige af. Ik moest er dagelijks wel even naar toe. Mijn grond gedag zeggen, over de tuin lopen en observeren. Nu de tuin van iemand anders is, ga ik maar af en toe even kijken. Even contact maken. Bomen vasthouden om de hartslag van het leven te voelen..

 

Thuis krijgen de tuinen voor en achter nu mijn aandacht. Ben aan het transformeren en beplanten. Het heeft even geduurd voordat ik het voor me zag. Ja, inderdaad, goed observeren. Hoe gaat de zon en hoe creëer je meer hoogte, dus mogelijkheden voor klimmers. Ik denk dat ik er aardig uit ben. Met palen maak ik een poort, dicht van boven met tuingaas. Langs de palen kunnen kiwi's en kiwibessen groeien. Tussen de palen komt een hoog tuingaashek (1.30m) waar tegen kapucijners kunnen groeien. In de perken heb ik allerlei gezet, uit de moestuin. Veldsla, aardbeien, mosterdsla, tuinkers, rucola, haverwortel, peen, pastinaak, peterselie. Uiteraard alles in kleine hoeveelheden. 

 

En dan het enten. Uit de moestuin heb ik van mijn twee favoriete appelboompjes eenjarige stekken genomen. Die liggen goed verpakt in de groentenla, te wachten op betere tijden. Ook heb ik via een Facebookkennis een ent gehad van een appeltje met rood vruchtvlees. Die drie appelsoorten wil ik gaan enten op mijn wilde appelboom in de achtertuin. Er naast staan twee stekken zwarte bessen. Stukje terug, half schaduw, staan de blauwe bessen, honingbessen ed. Ik hoop dat ze het op deze grond beter doen dan in de moestuin, waar toch wel klei, de hoofdmoot is. Later dit jaar ga ik met turfblokken, de grond nog wat zuurder proberen te maken.

 

Van een goed kennis heb ik twee grote planten gekregen, in pot. Een vijg en een jostabes. Daar ben ik heel blij mee. Het wordt nog een beetje zoeken waar de beste plek voor ze is. Misschien moet ik een vlinderstruik opgeven voor een vijg in pot. Geen ramp, denk ik. Heerlijk al die plannen en al die vooruitzichten.

 

Al weer een tijd geleden lid geworden van Land van Ons, en nu ook al vrijwilliger. Een interview gedaan met oprichter Franke Remarie voor ....., een interview met 'strokenboer' Cornelis Mosselman en een boekbespreking van het boek Boom Mensen. Nu ben ik bezig met een artikel over het bodemleven en het gebruik van land als cultuurland. Ik gebruik info van Marc Siepman en heb ook met hem gemaild. 

 
januari 2021

Het einde van een tijdperk moestuinieren

Het was ook eigenlijk al jaren teveel voor mij alleen. Ooit met vier buurvrouwen begonnen, toen vijf en later nog twee stellen die de helft van de tuin gingen doen. De een na de ander vertrok. Verhuizing, baan, andere zaken. Toen, wegens corona, mijn thuishulp niet meer kwam en dezelfde week mijn hulptuinman aan gaf te gaan stoppen, was het moment daar. De dag die ik wist dat zou komen. 

Tegen beter weten in ben ik ook doorgegaan toen de andere helft van de moestuin vrij kwam. Het huurcontract was voor de hele tuin en stond ook nog eens op mijn naam. Ik heb echt slapeloze nachten gehad. Hoe krijg ik het allemaal voor elkaar? Ik kon het plezier in de tuin nog niet opgeven. Ik moest doorgaan. Het was alles of niets. In de loop der jaren heb ik mijn ziel en zaligheid in die tuin gestopt. Het is hartverscheurend het is pijn diep van binnen. Het is echt iets dat ik moet blokken. Het is te heftig. Ik heb me meer aan de bodem gehecht dan aan wie dan ook. 

Afscheid van een stuk van mijn leven
In de loop der jaren ging ik steeds vaker naar de tuin. Twintig uur per week is nog een lage inschatting. Eind van de ochtend - na het verwerken van mijn ontbijt, de post en de krant - stap ik op de fiets. Vaak ben ik zo lekker bezig dat ik de lunchtijd oversla en pas rond een uur halftwee naar huis rijd. Hoogzomer ben ik er 's middags niet. Maar de avonden, ja bijna alle avonden breng ik op de tuin door. Vaak tot het donker wordt. Dat betekent tijdens de langste dagen wel een uur of tien, half elf. Dan gaat mijn man wel bellen hoor.

Alle redenen die mee hebben geleid tot de beslissing te stoppen ga ik niet allemaal weer benoemen. Het was een samenkomen van redenen, ook lichamelijk klachten, slijtage speelt mee.


19 augustus 2020

Het is te lang geleden dat ik schreef over mijn tuin

Daarom maar bijgaand artikel dat vandaag 19 augustus in het AD Voorne Putten verscheen


1 april 2020

Corona voorbij

Weinig geschreven, maar een beter excuus kan je je niet bedenken: ziekenhuisopname wegens corona. Op dinsdag 23 maart werd ik opgenomen in Dirksland ziekenhuis. Op zondagmiddag 29 maart mocht ik weer naar huis om verder uit te zieken.


Gisteren en vandaag weer eens naar de tuin geweest. Gewandeld deze keer. De stormschade is aanzienlijk. Mijn net neergezette tunnelkas, al helemaal kapot gewaaid. Echt balen. Thuis staan er al wat bakjes in de vensterbanken met pompoen, mariadistel en nog wat spul. Gisteren pas wat tomatenzaadjes geplant.

Op de tuin staat er veel bijna te bloeien, zoals doorgschoten kolen. Goed voor de insecten. Er is bij mij altijd wat te halen. De fruitbloesem is gelukkig nog niet geopend. Het zijn nog koude nachten.11 december 2019

Observatie: welke dieren zijn er in de tuin?

Af en toe pak ik weer eens de cursus permacultuur op.. Eingelijk wil die ik toch wel een keertje afmaken. Hoewel het niet in mijn bedoeling ligt om tuinen te gaan ontwerpen. Maar naar aanleiding daarvan heb ik onderstaand stukje geschrevenVoor enkele dieren in de omgeving is mijn Hof van Heden een oase te midden van kale akkers. Doordat er veel verschillende plekjes zijn, komen er patrijzen met jongen. Je ziet op de grond dat ze met hun achterwerk een droogbadje hebben gemaakt. Een halfronde kuil. Het is erg schrikken wanneer mens en dier elkaar nietsvermoedend tegen het lijf lopen. Dat geeft veel kabaal van de zijde van de patrijzen en ze vliegen scheerslags (woordvondst) weg naar een andere plek op de naastgelegen akker.


Dan zie ik aan de vraatschade dat er minstens een konijn zich af en toe tegoed komt doen aan de kolen. Ook zie ik een enkele keer een haas.


Wat betreft vogels. Eigenlijk zijn er niet veel vogels. Maar aan de weg naar de tuinen ligt een begraafplaats. En dat is meestal een hele fijne plek voor vogels. Zo zit er een groene specht die ik regelmatig zie duiken. Die vliegen echt met een vreemde duikvlucht en ze zijn heel erg schuw. Af en toe zijn er merels in de tuin. Enkele jaren geleden hebben we zelf daar een merel grootgebracht. Tam! Ik kwam met meelwormen ed. En hij zat vaak verscholen in de druivenstruik. Alstie me hoorde kwam hij meteen eraan. Maar helaas komen er de laatste jaren steeds vaker katten op de tuin. Soms ligt er gewoon zo’n doerak lekker te luieren op het grasveldje. Zo’n zwart loeder. Maar ik heb een zwak voor katten. Vorig jaar vond ik op de tuin een dode merel. Ik dacht echt te weten dat het mijn mereltje was. Ik was heel verdrietig.


Verder nog koolmeesjes en een enkel roodborstje. Daar praat ik altijd mee. Want dan ben ik op de tuin en hoor ik hem, maar zie ik hem niet. En dan ga ik praten. “Waar zit je dan? Ik hoor je wel.” Meestal lukt het dan om hem te vinden. En zowel de meesjes als de roodborstjes zijn niet heel schuw en als je rustig zit, komen ze heel dicht bij. Verder zijn er meerdere mierennesten. Ik schrik er altijd van en zeg dan: sorry. Dat ik ze heb verstoord en soms al veel kapot gemaakt van hun bouwwerken. En als ik de eitjes zie, dan voel ik me helemaal schuldig! Verder nog allerlei insecten blauwhaantjes bij de munt, vuurhaantjes, verschillende wantsen. In de frambozen meestal bruine en verder pyamawantsen en van die lichtgroene, krekels en van die 5cm. grote lichtgroene sprinkhanen, heersbeestjes en natuurlijk wormen en slakken. Zomers vlinders, hommels en bijen.
27 oktober 2019

Mooi najaarsweer


Het was weer een prachtige dag met nog veel mooie plekjes en stekjes op de tuin. Ik neem je mee. Geniet. Voel het zonnetje, kijk de kleuren.


 

  


7 oktober 2019

Herfsttijd aangebroken

Spinnen, herfstasters en ook de mooie monnikskap staan te bloeien. De aardperen, wel meer dan twee meter hoog. Hier en daar nog wat boontjes oogsten. Tomatentijd is nu echt voorbij. 

3 oktober 2019

Mooie momenten in de tuin

Een voedselbos is het niet. Een omgetoverde tuin tot eetbaar park. Mijn Hof van Heden. Heilig boontjes geoogst, met deel voor planten volgend jaar. Oerprei die zelf nieuwe bolletjes maakt voor nieuwe prei. Boerenkool van vorig jaar, komt gewoon weer mooi op. Verder niets aan doen.


25 september 2019

Huisvlijt. Eigen druivensap

Ook dit jaar weer veel druiven. Terwijl medetuinman Bram al een deel had geoogst om wijn te maken, bleef ik nog met zoveel druiven achter, dat ik twee middagen druivensap heb staan maken. Potten spoelen, sap koken, zeven en weer koken met wat geleisuiker en in de potten, omgekeerd laten afkoelen.

13 september 2019

Stilleven

Het zijn dagen van oogsten, oogsten en verwerken. En soms levert dat weer een mooi plaatje op. 
12 augustus 2019


Zomer vordert


De bessen zijn verwerkt. Grote pan met alles wat ik had verzameld gekookt met geleisuiker en zo'n 30 potjes staan nu in de schuuru te wachten tot de tijd dat er geen vers fruit meer is. Nu is het bramentijd en kom ik elke dag wel met een bakje bramen thuis. Dat gebruiken we dan weer in de yogurt 's ochtends.Vandaag hard gewerkt om de verhoutte lavendel eruit te halen en nieuwe stekken te planten. Hoop dat ze aanslaan. Momenteel regent het weer, dus grote kans dat het goed komt. Ook de zaden nagekeken wat ik nog kan planten en volgens de Makkelijke Moestuin nog best veel. Dus morgen ga ik het een en ander zaaien. Nog peultjes en snijbiet. En wat sla. 

2 augustus 2019

In plaats van woorden

Gestoei tussen vlinder en vlieg

https://youtu.be/U_bY-0mY4zI


14 juli 2019

Zomer moet nog komen

Ja, ik weet het. Schrijf veel te weinig op dit blog. Er is al weer zoveel gebeurd en ook zoveel al weer uitgebloeid. Veel plekken zijn al leeg, maar worden gevuld met uitgetrokken/afgesneden materiaal van uitgebloeid spul en gras. Dit is mijn 'kolenbed'. Op de voorgrond pastinaak, daarachter broccoli, links rode weegbree, rechts vooraan snijbiet in bloei, rechts achteraan andere kolen en achteraan midden witte echinacea/zonnehoed. Tussendoor staat hier en daar nog een peentje en vooraan nog een klaproosje om de boel op te vrolijken.

Vandaag de laatste Jostabessen plukken en mogelijk nog wat zwarte bessen om een jam/saus van de maken. De vriezers zitten vol. De Jostabessenstruik is fenomenaal. Zoveel bessen! Ik vind ze lekker, maar kan me voorstellen dat niet iedereen dat vindt. Maar ik ben ook gek op aalbessen, kruisbessen en zwarte bessen. 

Gisteravond een bloemetje meegebracht. Meestal laat ik alles staan, maar ik kon zo'n mooie combi maken van uienbollen, acanthus en dille. Die staat nu mooi te pronken voor het raam. Daar heb ik de orchidee voor verplaatst. :)
21 mei 2019

Veel te koud

Ondanks de datum toch nog steeds veel te koud. Ik word er chagrijnig van. Gewacht tot na ijsheiligen, maar zonde van de tomatenplanten en enkele bolcourgetten. Die twee had ik al bijna een maand geleden in de moestuing ezet en zijn niet meer terug te vinden. Slakkenvoer? Toch kan ik niet klagen, want de tuin is prachtig. Overal staan margrieten te bloeien. Mijn lupinen, koolsoorten, rucola, lathyrus, klaprozen, zelfs goudsbloem het staat allemaal te bloeien. De gewone tuinbonen staan ook al te bloeien. Ik heb namelijk nog twee andere soorten gezet. Duivenboontjes en rood gekleurde. 

De spinazie was enorm gegroeid en daarvan heb ik vandaag geoogst. De peultjes groeien en ook de blauwschokker kapucijners staan er sterk bij. En... mijn eerste aardbei. Heerlijk. De aalbessenstruiken staan vol groene bessen en ook de kruisbessen (noemen ze hier doornappels, nou daar versta ik iets heel anders onder!) Over de zwarte bessen ook niets dan goed. En zelfs de blauwe bessen en de honingbesstruikjes staan er mooi bij. Nee geen klagen, maar toch. Het is te koud.5 mei 2019

Het leven komt er weer in

Het is toch altijd wat. Nu is het al dagen lang erg koud en nat. De tomaatjes heb ik maar weer in huis op de vensterbank gezet. Maar de tuin is wel gaan leven met dat water. Overal mooie plekjes en bloeiertjes. Vandaag linzen gelegd en oerparel. De laatste wordt wel twee meter hoog. Ik heb hem als laatste toegevoegd aan de vier zuilen, die ik van bamboo en rolhek heb gemaakt. 
Die zuilen is een ideetje van me, om gebruik te maken van de rollen hekwerk, die ik heb liggen. Rondjes gemaakt en daarvan twee of drie op elkaar bevestigen. Van links naar rechts: kapucijners, oerparel, ????, blauwe winde. Als het allemaal staat te bloeien zal ik een foto maken en plaatsen. Maar als er een flinke storm komt! 

Een van de plekjes die ik vanavond ontdekte was bij de bloeiende tijm. Daar stond ineens ook een akelei te bloeien in bijna dezelfde tinten. Het frisse groen van Juffertje in het Groen en de jonge aalbes, tegenover het donkergroene blad van de aardbeien.Een van de kleinere bedden heb ik voor een deel schoongemaakt. De stekjes rosemarijn en lavendel die er stonden, in potjes gezet. Had slaplantjes gekregen en afrikaantjes. Zelf wat koolplantjes gekocht. Mulch van gemaaid gras. 

21 april 2019

Droog, droog, droog


Ik ben van de week begonnen met water naar de tuin te brengen. De ton was helemaal leeg. Zaterdag vijf keer gereden om de waterton aan te vullen en het zaaigoed, water te geven. Vandaag heb ik alle plekken waar gezaaid is, afgedekt met vliesdoek. Het lijkt me niet dat je om het 'klimaat' heen kan. Persoonlijk denk ik dat de mens de afgelopen jaren in versnelling alles is gaan opgebruiken. Met alle nare bijwerkingen erbij zoals luchtvervuiling, ziekten enz.Vandaag bracht me de blijdschap van de eerste knalrode klaproos. Het begin. Ik verwacht een explosie van kalprozen en papavers. Overal zijn ze opgekomen en op de meeste plekken laat ik ze maar. Blij met de papavers die zijn aangeslagen. opgekweekt van zaad van buurvrouw Paulien. Makkelijk was hetniet wink, maar toch heeft mijn werk enkele mooie planten opgeleverd.

Het was een prachtige Paasdag. Drie van mijn dochters op bezoek. Dat zijn van die speciale momenten. Daar houd ik van. Niet van die georchestreerde vieringen, zoals verjaardagen, feestdagen ed. Daar doe (doen wij) liever niet aan. Het moet geen verplichting zijn. Hier zeggen ze: "Ik moet verjaren." Dat is precies wat ik er op tegen heb. Moeten? Ja, dag. (Lange neus). 15 april 2019

Creeeren

Wat ik eigenlijk doe is plekjes maken. Verhaaltjes vertellen met mijn tuin. Urenlang kan ik bezig zijn en zwerven door mijn eigen parkje. Van de hak op de tak. Wandelen en wieden, bouwen en bewerken. Schikken en scheiden. Het is mijn wereld.
13 april 2019

Weer een dag met een goud randje

Vandaag naar de Plaete geweest. Met Ria naar de rommelmarkt. Leuke en praktische dingen gekocht voor huis en tuin en nog wat plantjes. Spitskool en rode kool, en wat koriander. In de avond op de tuin geweest tot het te koud werd.


De avondluchten zijn vaak adembenemend

Altijd weer zijn er verrassingen op de tuin. Vanavond zag een bezoeker tussen een aantal bladkolen bloekopjes zitten als kleine bloemkooltjes. Er vlak naast staat nog een andere kool en dan ook nog een Red Russian. Maar mogelijk wat vermengingen plaatsgevonden tussen de verschillende koolsoorten. In elk geval weer een dankbaar onderwerp om op de foto te zetten net zoals een stukje van mijn tuin. 


11 april 2019

Plantjes in het rond

Er komen wat reacties op mijn 'advertenties' over de plantjes. Ja, ik bezorg ook! Zo krijg ik wat ruimte en maak ik andere mensen blij voor een klein bedrag. Dat noemen ze win-win situatie. :)

Vandaag een krat vol plantenpollen naar iemand in de Oude-Tonge gebracht. En woensdag naar Dirksland gereden met een krat vol kruidenplantjes en bloemen. De wilde margrieten doen het geweldig in mijn tuin. Maar ik heb vandaag grote pollen eruit gehaald want van mijn buurman twee pollen witte echinacea gehad. Daar ben ik blij mee. Heb al een paar jaar de rode en die doen het ook fantastisch.


10 april 2019


Zelf maken en weer zaaien

Heerlijk aan het 'rommelen'. Net zelfgemaakte 'zemelen' gemaakt van de gedroogde aren van de weegbree. Ik heb de rode weegbree in de tuin.


De gedroogde aren afritsen en eventueel door een zeef voor het gruis en takjes

Diverse nieuwe zaden gezaaid. De bloemen van Esther. 10 zoete maiszaden (gekocht). Eigen zaden heb ik ook nog van vorig jaar. Vooral van de rode pofmais. Daar heb ik toch wat aardige maaltjes popcorn van afgehaald.

Daarna ben ik boven gaan kijken hoe het stond met mijn voorgezaaide pompoenen. Die worden te groot voor de rolletjes en zal ik de grootste vandaag in een pot gaan zetten, zodat het flinke planten worden voor ze de grond in gaan. Hoe groter, hoe beter, want beter tegen slakkenvraat bestand. Typisch alleen de oranje Hokkaido zijn niet opgekomen. Misschien te oud zaad. 


Alle soorten bij elkaar met halve wasknijpers als naamtag

10 april 2019

De eersteplantjes uitgepoot

Misschien een tip voor de mensen die voorzaaien? Op rommelmarkten en kringloopwinkels koop ik vrolijke dienbladen, waar ik dan de potjes op zet. Dat is makkelijk voor het afharden. ('s avonds weer naar binnen). En rond de jonge plantjes strooi ik dik koffieprut (dat ik heb opgespaard), om de slakken af te schrikken. Niets zo erg als 's ochtend alleen nog maar afgekloven stengeltjes te ontwaren.


Zelf heb ik nu enkele paprikaplantjes en tomatenplantjes uitgepoot. De tuinbonen staan al langer in de moestuin en zijn goed aangeslagen. 9 april 2019

Plantjes naar nieuwe eigenaren

Naar aanleiding van mijn advertenties
6 april 2019


Fris blauw, bloesem en bijen

Genieten al het moois dat allemaal fris opkomt. De smeerwortel met het prachtige blauw. De paarse dovenetels overal in de tuin ( ook de gevlekte), Het hondsdraf, het longkruid. De bloesem hier en daar. Er is al weer overvloed.1 april 2019

Goedkoper?

Op een Facebookpagina van een moestuingroep werd de vraag gesteld of groenten uit de moestuin goedkoper was dan het kopen in de winkel. Ik moest er zo om lachen! Zelfuitgezaaide kool, vermoedelijk Red Russian.

Het is een hobby en een passie en dat mag wel wat kosten :) Nee maar mijn streven is zoveel mogelijk met gebruikte materialen te werken. Ik heb zoveel snijbiet op de tuin. Ik eet er nauwelijks van, maar ben nu begonnen met het drogen ervan. Om op ander emanier te kunnen verwerken. En het is ook mooi. Van die felgroene en dieproodbruinebladen. En overal staat veldsla, teveel om allemaal op te eten, maar dat doe ik wel regelmatig, lekker bij mijn boterham met kaas en tomaat. Heerlijk met veldsla erbij. En dan hier en daar andijvie, zelf uitgezaaid. Het ene kropje al wat flinker dan enkele beginnende plantjes. Wat nog meer? De pepermunt komt op en kan ik voor thee gebruiken, net zoals de brandnetels en de citroenmelisse. Met de daslook, wat verse peterselie, zonnebloemolie en walnoten een heerlijk smeersel gemaakt. Wat de moestuin betreft: geinspireerd door andere reacties hier: ik wil eigenlijk wel elke dag even op mijn tuin kunnen zijn. Het is een stukje aarde. De grond waar ik op kan zijn. Gelukkig, tevreden, mee-ademend met de bomen en planten om me heen.


31 maart


Very, very fine sunday


Zo zittend in de laatste zon, lazy afthernoon, met de Kat linksvoor, statig. En rechtsonderin ligt een uitgetelde Pumba, krijg ik meer het Our House is a very, very fine house-gevoel. Super relaxed en tevreden. Dikke zoemhommel en verder, verder licht geraas van verkeer.


Pulmonaria, Longkruid. 

Jazeker! Ook al veel bezig op de tuin. En naar de tuin. Toch wel heel wat ritjes gemaakt met zakken vol snippers. Hier en daar vandaan. Wat werk, maar verder gratis. Is ook wat waard. Zelfvoorzienend :) Het ziet er meteen weer zo mooi uit, met dat verse hout. Rijdend in de auto met dat verse hout snuif ik gretig de geur. Het is leven, het is sap. 

10 maart 2019

De uitgelopen tuinbonen in de tuin uitzetten. Lekker een soort van kriskras door elkaar. Tussen allerlei andere planten door. Er staat van alles ook twee stokreuzen (grapje), dus, en dan nog van alles zoals peterselie, snijbiet, oerpreibossen (genoeg om elke keer vier preitjes mee naar huis te nemen)

5 maart 2019

Begin maart winderig en fris

Inmiddels is het maart en is dat hele warme extreme weer voorbij,voorlopig. Maar door de warmte van de afgelopen dagen is er wel al van alles tie zien. Veel planten komen al flink op, zoals bijvoorbeeld de lupines. Ik heb nog wat zaailingen apart staan en zou het liefst een perk hebben vol met andere kleuren. Ik had wit, geel, roze, lila, blauwig.Overal komen de narcissen en (bos)hyacinthen boven. Ik kan me niet herinneren dat ik bij die paal een bolletje zou hebben geplant. Maar hij is erg mooi. Het tere roze, die apart gevormde bloemen, die samen een soort omgekeerde tros vormen.
28 februari 2019

De tuin trekt 

Wat een weer!  En dan nog durven beweren dat er geen klimaatverandering bestaat. Hoe krijg je het voor elkaar. Ik ben de hele week al bezig in de tuin. Trouwens vorige week al. Het is natuurlijk veel te vroeg om al te zaaien, dus ik houd me in. De tuinbonen steken hun kopjes boven de grond

Anderen hoor ik al vertellen over alles wat ze al gezaaid hebben. Ik niet. Ik ben wel wijzer. Hoewel ik ook moet uitkijken dat ik weer niet aan de late kant ben, zoals vorig jaar. Om een beetje pompoenen te oogsten, moet ik toch wel in mei al flinke planten hebben. Als ze maar weer niet worden opgegeten door de slakken. Vorig jaar was dat echt een ellende. Al mijn bonen- en erwtenplantjes hebben ze diverse malen helemaal opgegeten. 

De tuinbonen heb ik in een bak voorgezaaid en die komen nu naar boven. Gisteren heel veel plantjes uit de tuin gehaald om in potjes te zetten, zoals de oerprei en ook van de bolderik, die al opkwamen. Ik twijfel of ik het plantjesrek al buiten zal zetten voor verkoop. Maar even het weer afwachten, want het zou nu kouder worden en gaan regenen. 
12 februari 2019

Een dag die naar het voorjaar ruikt


Wat was het heerlijk om weer even een uurtje op de tuin te zijn. Er was veel op te ruimen: stormschade. Het een en ander vastgetimmerd, opgeraapt en weggehaald. Het is ook zo fantastisch dat door het zelfuitzaaien er overal verrassingen opbloeien, om het zo maar te zeggen.In dit geval gaat he tom een paarse Russische kool en iets van een paksoi, maar dan heel scherp van smaak. De oerprei groeit goed. Soms toch wel hele flinke stelen. brocolli gaat ook altijd zijn eigen gang. Bloeit minden in de winter en nu komen er hele losse bloemsteeltjes. Morgen komt een Facebookvriendin om onze zadendozen eens door te lopen. Een goed idee, en best een hele klus. Veel oud zaad. En dan neem ik haar mee naar mijn tuin, naar mijn Hof van Heden. :) De plek waar ik van houd, waar ik een jarenlange band mee heb. Waar ik kan dolen, waar ik verrast word. waar ik onderdeel ben van het geheel en waar ik gelukkig ben.
31 januari 2019

Koude en natte dagen

Met die nattigheid vind ik het maar een trieste boel in de tuin. Maar nu met de sneeuw, nodigt dat toch wel weer uit tot fotograferen. Volgende week een afspraak met Jiska. We gaan de zaden doornemen voor het komend seizoen. Oude zaden, gooi ik of in het bos, of op een plek in de tuin alles bij elkaar. Ik houd van de verrassingen die dat oplevert.

25 januari 2019

Hangmatten en stoelen

De winter is de tijd om plannen te maken. Hoe ga ik het volgende seizoen aanpakken? Zal ik nog nieuwe groenten zaaien of houd ik het op die soorten die ik het meeste gebruik? Dat is toch wel prei, peen, rucola, wat kolen en tomaten. De fruitstruiken leveren elk jaar voldoende op voor een hele winter.

Wanneer het voorjaar aanbreekt wil ik tussen de bomen een hangmat  gaan bevestigen. Om heerlijk in weg te dromen. En om nieuwe ideeen op te doen. Op de site van https://www.tropilex.com/nl/ heb ik al wat mooie hangmatten en hangstoelen gezien. Leuke frisse kleuren, moeilijk kiezen.


Een beetje wegdromen in een van de mooie hangstoelen,  https://www.dehangmat.nl, zo tussen de bloesems van de appel- en kersenboom. Een mooi verjaardagcadeau. Mocht het niet lukken met bevestigen is het ook mogelijk om een standaard aan te schaffen, er zijn er in meerdere vormen. 

20 januari 2018

Frisse lucht

Het zijn barre tijden. Sneeuw en nattigheid. Ik kom maar af en toe op de tuin. Ik heb het gevoel dat ik nog nooit zo weinig op de tuin ben geweest. 

Het is ook wel een grote tegenstelling. Eerst elke dag enkele keren en vaak tot zonsondergang lekker buiten en nu elke dag urenlang thuis binnen zitten. Ik merk dat ik het er benauwd van krijg. Mogelijk allergisch voor huisstofmijt? Fietsen doe ik wel, als het een beetje weer is of wandelen door het bos. Daar komen dan wel weer prachtige foto's uit voort.Aan de boerenkool ben ik nog niet begonnen. Ben benieuwd hoe de rucola erbij staat. En nog een paar winterpenen. Zouden ze de vorst hebben overleefd of tot prut zijn verworden? Prei is er altijd, maar niet te oogsten met de vrieskou. Gelukkig nog veel in de vriezer van peen, boontjes, prei, courgette enz. Dus een soepje is zo gemaakt.3 december 2018

Winterklaar?

Blij met mijn natuurlijke tuin op permacultuur geinspireerd.
En net als elk jaar krijg ik de vraag of mijn tuin al winterklaar is. Om me heen zijn de akkers geploegd en soms ook al gefreesd. Er is niets dan kale akkers met de grond open en bloot. (inderdaad als een open wond) Mijn tuin is nooit winterklaar omdat natuur gewoon doorgaat. Bij mij geen kale akkers, maar nog van alles.Er staat nog peen, pastinaak, oerprei, kool, rucola, mosterdblad, andijvie, snijbiet, peterselie, kervel, veldsla komt overal op, goudsbloemen, komkommerkruid, kaasjeskruid, nog een paar appels. 6 november 2018

Een superlange zomer

Gisteren was het weer een heerlijk ochtendje in de tuin. Er hangen nog appels, die stevig vastzitten, dus die mogen nog even blijven hangen. Thuis al veel appels verwerkt tot appelmoes en gedroogde appeltjes. Er zijn nog steeds courgettes, maar ze gaan wel snel rotten nu. Het is nattig in de ochtend, wat wel weer prachtige dauwdruppels geeft op de bladeren. 


Van alles te oogsten nog. Verdroogde snijbonen als zaad voor volgend jaar

Zondag 4 november naar een workshop wortels verwerken geweest, gerganiseerd door VELT, in Belgie. Eerst oogsten, dan wassen en dan allerlei recepten klaarmaken. Het was leuk en na afloop de zelfgemaakte gerechten gegeten met een lekkere Belgisch biertje, lekker in het zonnetje buiten. 


23 oktober 2018

Een lange zomer

Ja en nu is het toch al weer drie maanden geleden dat ik over de tuin schreef. Ik zet makkelijker wat op Facebook tegenwoordig. Maar het blijft genieten.
De tuin is nog prachtig en het gaat al naar eind oktober. Tomaatjes kleuren nog, courgettes en pompoenen zijn tot nu toe doorgegroeid. Er hangt nog enkele kilo's appel. Snijbiet, kervel, peterselie, selderij, groenlof, komkommerkruid, mosterdkool, rucola, goudsbloem. De monnikskap staat te bloeien, de herstasters, de aardperen, zaailingen van cosmea, een enkele stokroos, verbena, margrieten weer hier en daar.
23 juli 2018

Als een schilderij

Zo'n mooie kleurencombinatie bij mijn kruidencirkel. Het roestbruin van de aren van de bloedzuring, het roze en dieproze van de marjolein, het lichtgroen van de lavas.

Bewerkt met de functie penseel

Vanavond klaproosjes ondersteboven gehouden op een stoel en ritmisch getikt om de zaadjes eruit te schudden. Na enkele bossen nog een flinke opbrengst. Ook aan het drogen zaad van pastinaak en kaasjeskruid.11 juli 2018

Tuin voor allen

Vanavond op de tuin kreeg ik het beste idee van de wereld. Iedereen krijgt een moestuin. Het zou het leven zo veel simpelere maken. Geen tijd voor oorlog. Geen bezoekje aan de sportschool. Beweging genoeg. Geen psychologische hulp. Op de tuin wordt je zen. Je kan en hoeft niet meer op vakantie. Dat scheelt veel stress, CO2 om te reizen, milieuschade aan de plek waar je naar toe gaat.


Gisteren een gedeelte van mijn pullenrekje en rommelplek verhuisd naar een ander gedeelte van de tuin. Het bevalt nu wel. Even wennen natuurlijk. Maar sinds ik mijn tuinschort weer draag (van een oude spijkerbroek) en dus het meeste gereedschap meteen bij de hand heb, hoef ik daarvoor niet telkens de hele tuin door te lopen. Ik loop echt wat kilometers af daar. Soms ben ik enige tijd een schoffeltje kwijt of iets groters. Loop ik maar te zoeken. Zoveel tijd verloren. Maar nu met dit schortje, ideaal. Snoeischaar, schaar, mes en telefoon enzo.


Een van de zaken die verhuisd moest worden is dit geweldige jaren '60 kapstokrek.
Alles wordt benut of tegenaan gezet. 7 juli 2018


Water naar een gloeiende plaat

Minstens 40 liter water breng ik per dag. 's Ochtends en 's avonds op de fiets met in elke tas 2 lege flessen van 5 liter per stuk. Een enkele keer ga ik nog wel eens een derde keer.
De tassen zijn zo vol dat er weinig ruimte over is om plantjes en spullen over en weer naar de tuin te brengen. Moet ook zoveel al snoeien. Nu is alweer de vrouwenmantel uitgebloeid. Krijg wel veel kale plekken in de tuin. Geef vnl water aan groenten tomaat, pompoen, bonen, komkommer. Maar ik heb ook veel vaste en terugkomende kruidenplanten waar ik niet veel aan doe. (kamille, munt, citroenmelisse, kaasjeskruid end.) Ik loop als een God door te tuin te bepalen wie er vandaag een flinke klets krijgt.22 juni 2018


Insektenparadijs

Pastinaak staat in bloei door een groot deel van de tuin. De insecten zijn er gek op. Het gonst als ik langsloop. Echt verbouwen van de pastinaak is lastig met de grondsoort klei/zavel. Peen trouwens ook. Moet ik een stukje goede losse grond hebben.Ga vandaag de voorgezaaide (2e keer) Borlottibonen en nog meer snijbonen uitzetten. Er zijn nog veel plantjes over zoals komkommer, nog wat tomatenplanten en ook pompoenen. Verkoop aan de deur loopt niet echt. Ook de Goudsbloemen niet. Misschien als ze gaan bloeien!. Nu staat er al twee dagen een harde wind. En lage temperaturen. Onder de 20 graden. Geen zomerweer. Dus geen strand, maar wel tuinweer.12 juni 2018

In de herhaling

Ja hoor. Ga vandaag voor de derde keer erwtjes leggen. De Red Runners zijn ook helemaal opgevreten, de peultjes en de sojaboontjes. Van de lage gele specieboontjes staat er nog maar een van en de Barlotti is opgegeven. Blijkbaar zijn peulvruchten toch wel het sublieme etentje voor de slakken.

Gisteravond voor het eerst dit seizoen aalbessen gerist. Ik had al twee volle bakken. Deel in de vriezer met een ietsiepietsie suiker. Want ook de aardbeien moeten flink worden gegeten. Al veel bakjes van weggegeven. Misschien moet ik die eens gaan drogen in de voedseldroger. Zoals ik dat al eerder deed met de appels. Klokhuis eruit, in ringen snijden en met een snufje kaneelpoeder in de droger. Lang houdbaar en lekker om op te knagen.


11 juni 2018

Tuin van overvloed

Het is een drukke tijd. Niet alleen uitgebloeide planten wegsnijden, onkruid uittrekken en gras maaien, maar ook het oogsten is begonnen. Kilo's aardbeien komen er van de planten af. De ene zoeter dan de andere. Kleur zegt zeker niet alles. Een warme, versgeplukte aardbei, is wel een van de lekkerste snoepjes, die er zijn. De afgelopen dagen de mooiste aardbeien met wat vanillesuiker ingevroren. Gisteren de aardbeien gepureerd met een beetje Active drink (met bifidus) en een klein beetje vanille suiker. IJsjes van gemaakt en als shake gedronken. Gisteravond nog een bak aardbeien van de tuin gehaald en ook de eerste bak aalbessen. Behoorlijk grote bessen zitten er bij. De struiken zijn al wat oud. Ze staan er vanaf het begin van mijn moestuin. Vanaf een struik allemaal zelf gestekt. 

Gisteren ook alle zaadstengels uit de lupines gesneden met de hoop op nog een tweede bloei. Hier en daar komen de gladiolen uit. Overal in de tuin staat kamille uitbundig te bloeien. Ook die moet ik gaan oogsten en drogen voor in mijn kruidentheemix. Verder zie ik dat de bolderik flink opkomt. Hier en daar, waar ik het heb laten staan, het komkommerkruid, met zijn zachte blauwe bloempjes, die prima door de sla kunnen. De eerste goudbloemen (Calendula) openen hun knaloranje bloemen. Ook deze blaadjes kunnen door de salade.

Mogelijk dat we vanavond al de eerste tuinbonen kunnen eten. Je moet zo opletten met een grote tuin. Er gebeurt van alles. Helaas hebben de slakken nu echt al mijn gewone erwtjes en peultjes opgevreten. De asperge-erwt staat nog op sommige plekken. Soyabonen, (Edamame) had ik ook gezaaid. Helaas net zoals de peultjes niets van terug kunnen vinden. Ook de lage, gele speciebonen en de Borlottibonen zijn praktisch verdwenen. Gelukkig heb ik met biervallen kunnen voorkomen dat de pompoenen, courgette en zelfs de komkommers zijn opgevreten. Daar zit ook een keerzijde aan: vaak zitten er ook verdronken zwarte kevers in het biervalletjes. 25 mei 2018

Frisse tuin

Ja, nu moet ik het waarmaken om regelmatig weer te schrijven op dit blog. En naarmate het mooier weer wordt en verder in het jaar, hoe lastiger het wordt. Dagelijks zal het niet worden, zoals nu wel. Het was zo'n heerlijk opgefriste tuin, na twee dagen wat regen. 


Regendruppels op de Vrouwenmantel (Alchemilla)

Vanochtend de vijverbakken en planten naar de tuin gebracht. Eindelijk, want dat had natuurlijk al na IJsheiligen gekund, maar kwam er niet van. Moet ik met de auto doen. Intussen wat geplant goed, nagekeken. Het lijkt goed te gaan met de pompoenen, komkommers, courgette enz. 


Lupine, klaproos en een enkele gladiool

Vandaag helaas weinig tijd voor de tuin. Misschien nog even vanavond. Morgen ook al niet. Maar het heeft ook zijn charme. Elke keer als ik kom, is het uitbundiger dan eerst. Nu staan de margrieten volop te bloeien. Beginnen de juffertjes in 't groen, een enkele gladiool. 


Margrieten langs de ingang


24 mei 2018


Ga weer door op stoom

Er is natuurlijk zoveel te vertellen en te tonen over de tuin. Het is nu al toptijd. Vorige week was ik heel blij en gelukkig met het uitkomen van mijn papavers. Zaad van de buurvrouw en zelf opgekweekt vorig jaar. Dit jaar prachtige bloemen.


Het hart van de papaver

In de achtertuin staan de gisteren overgepotte kleine komkommers, om nog wat door te groeien. Ook de spaghettipompoenen groeien nu heel hard en moeten binnenkort, vandaag of morgen ook een eigen pot krijgen. Op de tuin staan al: groene Haikido-, grote butternut-, muskaat- en piepompoenen.


Spaghettipompoenen in de kweekbak

En wat er ook vandaag, vanmiddag of vanavond moet gebeuren is een mooi plekje vinden om de Borlottibonen te leggen. Vorig jaar een zakje gemengde bonen gehad op de Groenmoesmarkt en daaruit heb ik de Borlottiboontjes geoogst (eerst bij Vreeken.nl opgezocht) 


De meeste bonen week ik 24 uur voor

Het zijn nog niet de laatste bonen die ik leg, maar wel een van de laatste. Ik heb al peultjes (gele van Arie de L.) en peultjes Edamama, snijbonen klimmer, lage gele stamboon, Red Runners, kapucijners (die zijn al een eindje) en natuurlijk waren de tuinbonen de eerste bonen die ik heb gelegd. Die staan al volop te bloeien. 


23 mei 2018

Mea Culpa

Wat heet een tijdje niet geschreven! Ik moest me schamen. Veel te druk met andere sociale media. En dan laat ik mijn eigen plekje op deze site zo verwaarloosd in een hoekje. Toch nog steeds bezig, maar nu wel met hulp van Bram. En dat werkt prima. Vandaag was een hele fijne dag. Rommelen in de tuin een paar uurtjes vandaag. Best veel gesjouwd. Ben benieuwd wat er allemaal van terecht komt. Peulen, snijbonen, erwten, prinsessebonen, kapucijners, mais, peentjes,pompoenen, courget, komkommers en tomaat. En dat allemaal temidden van bloemen. Prachtige zonsondergang en welterusten. 
19 september 2016

Inmiddels een geweldige zomer achter de rug. Het begon pas laat. Maar toen hebben we eind augustus en vooral september nog heel warme dagen gehad. Te warm om iets in de tuin te doen. Goed voor de tomaten. Die heb ik opgespaard en een grote pan basis tomatensaus gemaakt. Met uien, knoflook, tijm, orgegano en basiclicum. De voorraad potjes in de schuur groeit.Wat ook erg goed gaat dit jaar zijn de druiven. Hele trossen zoete, blauwe druiven. En om de dag een flinke bak roze en witte frambozen, aangevuld met wat bramen. Die gaan de vriezer in tot nader order. Ze hebben gezelschap van doosjes aalbessen.  

Ik zag dat ik al een paar mooie kroppen andijvie heb. Allemaal zelf uitgezaaid spul. Omdat we weinig Hollandse prak eten, blijft dat nog als eens staan. Toch maar eens een pan gestampte andijvie maken. 


10 september 2016

Vandaag een geweldige Open Tuindag gehouden. Van 17.00 tot 21.00 uur. Meer dan 30 mensen waren er. Het was mogelijk ons laatste feest ooit.En misschien ook wel het afscheid van een moestuintijdperk. Omdat ik het niet meer goed kan bijhouden, denk ik erover een deel van de perken af te breken (stenen eruit) en dan met zwart gronddoek af te dekken en volgend jaar pompoenen erop. Na een oproep op Facebook om mensen te vinden die een stuk willen overnemen, kwam er geen enkele reactie. Ook mijn oproepjes voor een meewerkdag in de Omslag gaven geen resultaat. 


  

13 juli 2016

Bessen verwerken

De aalbessen zijn geplukt. Wat er nog hangt is voor de familie merel. Van de zwarte bessen gisteren veel geplukt en vandaag verwerken tot jam/saus. We gebruiken het door de yogurt/muesli.Omdat de slakken alle mijn eerdere opkweek hebbn opgegeten ben ik opnieuw bonen en erwten aan het leggen. Ook courgettes en pompoenen (butternut) opnieuw opgekweekt. Ik denk al voor de 5e !  keer. Margrieten zijn uitgebloeid en de meeste weggehaald, maar hier en daar begint er weer een bosje opnieuw te bloeien. Mijn twe kersen- en twee pruimenbomen kunnen wat mij betreft eruit. Na al die jaren heb ik er nog geen kilo fruit vanaf gehaald. Dat geeft dan wel weer een open plek, waar ik wat nieuws voor moet verzinnen. Zo blijf ik lekker aan het bouwen.5 juli 2016

Grijs en grauw

Na een dag mooi weer, wederom grauw en regen. Op de tafel staan opnieuw opgekweekte pompoenplanten en courgetten. Maar ik durf ze niet naar de tuin te brengen. Slakkenvoer. Ik heb alles geprobeerd tot en met flessenkappen over de planten heen. Elke dag een zak slakken naar de sloot als kikkervoer. Nu maar wachten op mooi weer. Zucht!2 juli 2016

Waar blijft die zomer?

Wat valt er te schrijven. Het wil maar geen zomer worden. Niets dan nattigheid. Slakken die tot viermaal toe mijn courgetten, pompoenen, komkommers, kolen, sla, bonen enz. hebben opgegeten.

Aan de andere kant toch blijfschap om de lekkere aardbeien en de geweldige aalbessenoogst. Dit jaar voor het eerst gaan inmaken, met suiker!, omdat ik bang ben dat het niet anders kan. Suiker als conserveringsmiddel. Hoewel tuinvrouw Atie me pas vertelde alleen een beetje honing te gebruiken voor het inmaken van vruchten.In de schuur staan nu rijtjes met potten: rabarber/aardbei, aardbeisap/siroop (het wil niet echt stevig worden) en als laatste de aalbessensappen. De eerste keer gemaakt met meegekookte verse gember, wat cardamom en gemalen korianderkorrels. De tweede maal plain met weinig suiker. En natuurlijk heel veel doosjes (van de nootjes) rechtstreeks met aalbessen beetje rietsuiker, zo de vriezer in. 22 maart 2016

Ruimtetekort op de vensterbanken

De ene dag is het warm en de andere koud. In de vensterbanken staan tomaten- komkommer-, courgette- en pompoenenplanten. De uitjes zijn geplant, wat sla- en koolplantjes geplant. De meeste bedden in de tuin zijn voorzien van nieuwe compost.

De paden met snippers bedekt. Overal staat prei. Kooltjes die doorschieten in mooi geel. De vergeet-me-nietjes en de veldsla stan te bloeien. De bessenstruiken zien er goed uit. Ook de nieuwe: twee zwarte bessen, appelbes en Russische honingbes. Dat wordt een goed oogst deze zomer!8 maart 2016

Knoppen ontluiken

De frambozen gesnoeid en nette stapels gemaakt van de takken Later kan het gebruikt worden voor de takkenhagen rond de tuin. Er staat veel veldsla in de tuin. Heerlijk en gezond. Ik zie al overal knoppen en er staan hyacinthen, narcissen in bloei.


Ook de tulpen zijn al zichtbaar, maar nog niet in bloei.Het is altijd heerlijk om door te tuin te lopen en mijn roodborstje komt van heel dichtbij kijken. Twee weken terug met Bouwie de knotwilgen helemaal weggehaald. Een aantal takken bewaard om nieuwe bomen te zetten. Zo gezellig met al die vogeltjes in de bomen. Vooral meesjes. En Bouwie op een zaterdag in februari samen met Carla geholpen met het opzetten van een dijktuin in Melissant.
3 februari 2016

Vroeg voorjaar

Inmiddels is de zomer is voorbij, herfst ook en we zitten in een winter die wel een voorjaar lijkt. Narcissen bloeien en veel planten hebben knoppen. Voorlopig zit er weer geen vrieskou in. De vrijverplanten die ik naar binnen bracht kunnen eigenlijk wel weer naar buiten. 


Ondanks het zonnetje, ga ik toch nog niet voorzaaien. Ik heb geduld. Wel af en toe de zadendoos doorlopen. Ook wat zaden besteld bij Makkelijke Moestuin. Kleine zakjes en handige groenten. Eigenlijk heb ik veel te veel zaden verzameld. Mogelijk kan ik nog veel mensen blij maken en wat weg kan, gooi ik in het bos. Vorig jaar zag ik daar lathyrus en rode melde staan. Dat kwam me bekend voor :)

11 juli 2015

Zaden oogsten en opkweken tegelijkertijd


Veel bloemen zijn al uitgebloeid, helaas. De margrieten lopen op hun einde en de lupines vormen grote staarten zaad. Binnenkort het hele lupinenperk eens trimmen. Mogelijk komt er dan nog een tweede bloei. Er staan al veel pompoenen en courgettes, maar ik ben nog steeds aan het opkweken.

De broccoliplantjes die ik pas in de tuin zette, zijn al weer opgegeten door de ....slakken?  En de oererwt?  Ik heb het opgegeven. Tot driemaal toe heb ik ze gezet. De laatste keer zelfs tot ze wat groter waren met bodemloze fles er om heen. Eierschalen, koffieprut, alles geprobeerd. Volgens jaar op een andere plek nog maar eens proberen. Volgens jaar...weer nieuwe kansen. Ook de gewone doperwten hebben het niet gered, behalve een enkele hier en daar. Misschien net genoeg voor nieuw zaad volgend jaar anders zal ik toch flink wat nieuw zaad moeten aanschaffen.29 juni 2015

Drukte van het seizoen
 

Zo gaat dat in het seizoen. Geen tijd  meer om te schrijven!.  Na een verschrikkelijk droog voorjaar met veel gesleep met water naar de tuin, schiet nu alles uit de grond. Als ik aan kom rijden zie ik het mooi paars van het groot kaasjeskruid boven alles uit komen.


Nu breekt ook de tijd aan van de stokrozen. Er zijn veel kleuren van donkerrood naar wit en alles daartussen. Van zoveel moois word je gewoon stil. In mijn vijvertje wonen tegenwoordig kikkertjes en ik heb veel kikkervisjes gezien en er ook een paar gevangen voor de vijver in de Diektuun. Die is zaterdag geopend en is een geweldig project geworden, na vier jaar eraan trekken. Nu onder leiding van Tim en supervisie van Henk en AJ ziet het er goed uit en zijn er ook voldoende vrijwilligers. Veel van wat ik over heb, gaat naar de Diektuun toe. En ik heb verschrikkelijk veel over. Omdat ik veel door laat schieten, komt overal jong spul op. Aardbeien zijn net 'onkruid' maar zo ook de frambozen en de taiberry. Overal staat natuurlijk rucola, vooral de wilde met de scherpe smaak.


Oogsten

Het is al volop oogsttijd. Kilo's aardbeien heb ik al geplukt en een deel ingevroren. Gisteren zelfs een liter diksap van gemaakt en ook in bakjes ingevroren. Nu zijn de aalbessen aan de beurt. Een hele schaal staat klaar voor consumptie. Ook elke keer wat peultjes en kapucijners mee naar huis om in te vriezen. Van de verse tuinbonen hebben  we al twee keer kunnen genieten en de rest ook in de vriezer voor later.


Vorige week veel van mijn thuis opgekweekte courgettes en pompoenen in de tuin geplant en natuurlijk komkommer en meloenen, waarvan ik er enkele van Jan Ligfiets kreeg. Enkele olijfkomkommertjes heb ik gisteren geplant. Weer op twee plekken in de tuin, zoals ik altijd zoveel mogelijk over de tuin plaats om risico te spreiden. 26 juni 2015

Vandaag lag de Margriet in de brievenbus. Met het interview met mij en een enorme foto! Iedereen reageert er heel positief op. Tante Annie zag het meteen toen ze door het blad bladerde en ze mailde me. En bij de bruiloft van de dochter van Annemarie heeft Els het blad de hele familie rond laten gaan. 

Ik vond het belangrijk om mee te doen aan dit item over niet op vakantie gaan en ik kreeg de gelegenheid om ons mooie eiland Goeree-Overflakkee te noemen en iets over permacultuur. 20 mei 2015

Even tijd voor een terugblik. Wat is het droog geweest. Eindelijk vanacht flinke buiten, maar vaak valt het nog zo tegen op de tuin. Alsof de regen eraan voorbij is gegaan..Zaterdagochtend heb ik een grote groep van Groei & Bloei op bezoek gehad op de tuin. En blijkbaar heb ik ze veel kunnen vertellen, want een aantal mensen was onder de indruk, hoeveel ik er van wist. Leuk toch! Zelf heb ik dat niet zo in de gaten en ik ga er van uit dat tuinmensen zoals de mensen van Groei & Bloei zelf toch ook veel zullen weten van tuinieren en planten en hoe de natuur werkt. Ik zit te wachten op een team van fotograaf en visagiste voor een fotosessie. Ik had gereageerd op een oproep voor mensen die niet op vakantie gaan en waarom dan niet. Dus heb ik verteld dat ik helemaal niet weg hoef. Dat ik een leuk leven heb en het liefst lekker in mijn tuin ga werken, als ik vrij ben.


7 mei 2015

Inmiddels al mei en veel gedaan in de tuin. De meeste fruitbomen zijn hun bloesems al weer kwijt. De doorgeschoten kolen staan volop in hun gele pracht. Overal staan aardbeien met witte bloemetjes. Dat belooft nog wat! Ook de aalbessen doen het goed. Er zitten al vele groene besjes aan. Met de Margiet een interviewtje gehad over mijn tuin en waarom ik nooit op vakantie ga. Volgende week komt er een fotograaf langs. De dag erna, op zaterdag komen er 25 dames van Groei en Bloei een bezoek brengen aan mijn tuin. Dat zal een cultuurschok voor ze zijn! Ik ga de komende week echt proberen het een beetje netjes te maken :) 

11 april 2015

Kersenbloesem, dovennetel, ribes, maarts viooltje, het zijn allemaal mooie fijne bloemetjes.10 april 2015

Hard gewerkt. Nieuw hek gemaakt van pallets en palen. En meteen de dag daarop in de beits gezet (acryl). Op de achtergrond de nieuwe golfplaats voor het dakje van de schuilhut. Die was helemaal kapot gewaaid met de storm. Inmiddels zit ook het nieuwe dakje erop. Alle winddoeken vastgespijkerd en nu alle poortjes herstellen. Gisteren nog wat peultjes gezet. En langs de ronde tuin lage doperwtjes gelegd.
6 april 2015

Alle stormschade verholpen en nieuwe palen gezet als ondersteuning van mijn takkenwal aan de noordzijde van de tuin.20 januari 2015

Enorme veldsla voor het avondeten.


20 januari 2015

Het is nieuwe maan en alles gaat weer groeien. Tijd om de tuinbonen te weken en morgen de grond in. Zet ze eerst in een bak thuis. Als het flinke plantjes zijn gaan ze in de volle grond van de tuin. Ik zaai ook nog meteen in de volle grond. Tuinboon kan veel hebben en ze zijn heel goed in te vriezen. Er ligt nog een maaltje in de vriezer van vorig seizoen. 

In de tuin veel kunnen oogsten. Wit kooltje, peen en grote pastinaken. Het blad is bijna verdwenen, maar onder de grond zijn ze deze keer echt flink geworden. De helft geoogst. De andere helft laat ik nog even staan. Er staat van alles in mijn perma-chaostuin. Veel andijvie overal en ook veldsla. Nog peen in een rijtje staan.Een pompoen begon te schimmelen, dus het was weer tijd om pompoensoep te maken van het goede deel. De pitten drogen als zaaigoed. Uitje en knoflook bakken met kerrie, kurkuma, gember en zwarte peper. Peen en pompoen erbij even aansudderen en dan water erbij en 25 minuten koken, staafmixer erop en dan bouillonblokjes en stuk kokos. Van het witte kooltje met scharrelkip en kormasaus een heerlijk gerecht gemaakt. Opgediend met rijst en komkommer.
Weer twee dagen heerlijk en gezond te eten. 
4 januari 2015

Kooltjes hebben weinig last gehad van de vrieskou. Ook de andijvie kan wel wat hebben. Er zijn zelfs nog insecten te vinden. De brocolli groen en paars ga ik oogsten.


23 november 2014
Weer zo'n heerlijke zondag en net weer prachtige foto's gemaakt in de tuin.  volgt.....
(niet meer van gekomen)

22 november 2014

We hebben een prachtige nazomer. Als ik aankom bij de tuin is er vaak een merel die me vrolijk groet. Zou het ons 'tamme' mereltje zijn? In de tuin bloeit en groeit nog van alles. Overal komt andijvie op en samen met snijbiet zijn het nu de belangrijkste groenten. Maar gisteren weer een heerlijke salade kunnen maken van veldsla (dat ook overal op komt) met rucola, grove bieslook, O.I.-kers, goudsbloemblaadjes en bloemetjes van het komkommerkruid (Borage/Bernagie). Wat gemalen nootjes erdoor of pijnboompitten. En een gember/knoflook-olie er over.  
16 oktober
De zomer ligt al weer achter ons, al hebben we nog mooie dagen zelfs in oktober. Door de hele tuin staan goudsbloemen en afrikanen nog volop te bloeien. Het was een geweldig frambozenjaar. Veel ingevroren. Van de meeste appels al appelmoes gemaakt en al een paar potten pompoensoep gemaakt. De meeste pompoenen zijn geoogst. Een paar kleintjes laat ik in elk geval dit weekend (verwacht 22graden) liggen. Er hangen nog pepers en hier en daar wat bonen. Gisteren een grote zak van die heerlijke dunnen Chinese boontjes geoogst en gegeten. Verder staat er overal andijvie en hier en daar komt pluksla op. Ook snijbiet, peterselie, selderij. Vandaag weer heerlijke aardappels geoogst. Ook kilo's aardpeer. Gratis af te halen. Bel even.

5 juli
Het hart van de zonnebloem


4 juli
De hommels weten de artisjokken goed te vinden. Helemaal onder het stuifmeel, van het zoeken naar honing.2 juli
Hoogzomer en de artisjokken gaan bloeien. Ik heb drie verschillende soorten. 
1 juli

Er is een mereltje op de tuin. Hij kwam aanvliegen in de achtertuin thuis. Het lukte niet om hem terug te zetten, hij vloog meteen weer terug en landde op mijn arm. In de moestuin heeft hij meer overlevingskansen. Hij komt meteen als ik op de tuin aankom. Ik geef hem nog enkele keren per dag eten, maar hij kan zelf ook al scharrelen en drinken. Dus behalve mijn kikkertjes, mijn merelfamilies, mijn koolmeesjes en alle insecten is er nu een tamme merel bij.
28 juni
De afgelopen weken veel aalbessen geoogst, na de aardbeien. Door de droogte nu geen aardbeien meer. Ook heb ik nu zwarte bessen, kleine frambozen en kruisbessen. De sla is aan het doorschieten. De kapucijners en tuinbonen zijn geoogst en liggen in de vriezer. Inmiddels drie komkommertjes geoogst.


22 juni
Hoe kan je moestuinieren en er tegelijkertijd over schrijven? Het valt niet mee. Ik heb de afgelopen weken heel hard gewerkt om de tuin klaar te hebben voor mijn Open Dag op de Zomerwende. De tuin is nu eigenlijk helemaal ingericht. Er zijn zo'n 30 mensen geweest.
11 juni
De eerste komkommertjes in het tunneltje liggen te rijpen.


9 april
Het tunneltje maar weer plat gelegd. Er was stormwaarschuwing. Maar vandaag ging het wel weer. Lekker bezig geweest. Eerst weer plantjes in de Diektuun gezet. en vanmiddag en vanavond in mijn eigen tuin geschoffeld en wat paden met de 'schrobber' gedaan.


6 april
Al weer een maand voorbij. Een mooie maand. Een bijzonder mooie maand. In de vensterbank thuis staan jonge tomatenplantjes,courgette- en pompoenplantjes, die met mooi weer al naar buiten gaan. Vandaag regent het. Het was hard nodig. De grond is droog na zoveel weken zon. Van mij mag het nog wel even doorregenen. Dan is de grond wat handteerbaarder. Ik ben nog steeds aan het bouwen. Het laatste stuk - het begin van de tuin - moet vorm krijgen. Enkele paden en een bed aangelegd. Een hek - nog professorisch - gezet. Ik heb hulp nodig om dit stuk te egaliseren. Gisteren een tunneltje gezet, als koude kas. Dan kunnen daar de bakken in van de voorgestrokken planten.
Alles in de tuin staat te bloeien. Er is geen houden aan . Ook de mooie paarse brocolli, zal binnenkort in de bloei gaan. Net als de nu al bloeiende paarse boerenkool, de red russion en de eeuwige moes.6 maart 2014

Compost 

Vandaag van 10.30 tot 14.30 uur gewerkt in de tuin. Ik verzamel de uitgezaaide rode sla, andijvie en prei en plaats ze in een losgewoeld bed, aangevuld met de kompost die ik vorige week bij de gemeentelijke vuilstort heb gehaald (6 vuilniszakken halfvol) 

De uitgezaaide oranje papavertjes/klaproosjes schep ik uit het pad en plaats ik in het aarbeienbed. Om de vogels af te leiden :) (Eigenlijk moet het rode klaproosjes zijn) Maak de grond van de paden los en verbreed de meeste paden. Ik heb toch grond genoeg. Hier en daar nog met de spitvork gewerkt om weer hele stukken kweekgras eruit te halen.

Toen ik thuis kwam had ik een mail gehad van Milieu Centraal of ze een foto van me mochten gebruiken voor hun facebookpagina. Het ging om een foto van de paarse broccoli. Maar nadat ze een foto van de jonge tuinboontjes hadden gezien, werd het deze foto als symbool van nieuw leven. (kiemkracht!) De lente! Wat was het een heerlijke dag.


4 maart 2014
De rest van de rode uitjes gepoot. Ik ben heerlijk aan het rommelen/shapen in de tuin.

1 maart 2014
De hele zaterdagmiddag in de tuin gewerkt. De eerste tuinerwten rond de ronde tuin gelegd. Ook al meerder rode pootuitjes geplaatst. Weer een goede oogst van veldsla, pluksla en rucola.

29 februari 2014
Kervel geoogst en met aardappels, kurkuma en zwarte peper een heerlijke voorjaarssoep gemaakt.

28 februari 2014
De takken haag is klaar en ik heb drie bedden aangelegd. Later heb ik ze met wilgentakken een omheiding gegeven. Er staan tuinbonen in en ik heb er prei in gezet en worteltjes en pastinaak gezaaid.6 februari 2014 


Aardperen niet mijn smaak

Inmiddels zijn alle vier de wilgjes geknot en ben ik overal takken aan het verzamelen om een takkenhaag te maken aan de noordrand van de tuin. Deze week heb ik bijna alle aardperen eruit gehaald, die ik ooit van Toos had gekregen.


Het is een soort, die ik niet lekker vind. Drie emmers weggegeven aan Jan, die het overal doorheen doet. De rest helaas in het gft-afval. De andere soort aardperen, die achteraan in de tuin staan, hebben niet dat nare smaakje en die ben ik ook aan het planten in de Diektuun in Middelharnis achter het Diekhuus. Daar komt een buurttuin, opgezet door Pameijer, waarvan de opbrengst voor de Voedselbank is.
Hoewel permacultuur niet voor spitten is (bodemverstoring) is het hele stuk van de aardperen nu wel lekker los. Nog een klein stukje en ik heb een bed van 5 x 2 klaar om bijvoorbeeld tuinbonen in te poten. Thuis in de tuin heb ik in een koude bak (piepschuimbak van de visboer) al de eigen tuinbonen van vorig jaar geplant. Ben benieuwd. Tuinbonen zijn heerlijk en je kunt ze goed invriezen.


28 januari 2014

Werken met wilgen

Ik heb de eerste twee knotwilgen geknot. 's Middags nog een keer terug gegaan en begonnen aan de derde. In mijn hoofd ben ik allerlei plannen aan het maken voor dit seizoen. Wat ga ik doen met de wilgentakken. Een nieuwe poort maken in ieder geval.20 januari 2014

Verzamelen 

Ik vond, dwalend door de tuin, nog twee prachtige romanesco bloemkooltjes. Er is nog broccoli en zelfs bloeiende broccoli. De mosterdsla staat er prachtig bij in het zonnetje en hier en daar zelfuitgezaaide rucola. Verder op diverse plekken veldsla.

En dan nog de paarse boerenkool. De artisjokken die heel laat opkwamen hoop ik over tehouden. Afgedekt met stro en doek. Hoop op veel bloemen om te koken, deze zomer.