A c t i v i t e i t e n 


12 mei 2021

Middag voor mantelzorgers met quiz

MIDDELHARNIS - Stichting ZIJN verzorgt al jaren de mantelzorgondersteuning op Goeree-Overflakkee. En op 27 mei wordt er een gezellige middag georganiseerd voor manterzorgers. U bent van harte welkom van 13.30u tot 15u in de foyer van het Diekhuus. Aanmelden voor deze middag is verplicht. Aan deze middag zijn geen kosten verbonden. Er kunnen maximaal 20 mensen zich opgeven. Opgeven kan via de mail [email protected] of telefonisch: 0187-483366, toets 2.


Als het weer het toe laat, is het leuk om de tuin in te gaan. Vanzelfsprekend blijven alle maatregelen en richtlijnen van het RIVM van pas en wordt zeker 1,5m afstand van elkaar gehouden. Onder het genot van een bakje koffie of thee spelen de deelnemers met elkaar een quiz. In groepsverband krijgt u vragen over natuur, sport, de wereld, strips, films. Hoe is uw algemene kennis?


Voor mensen die intensief en langdurig voor een naaste zorgen organiseren wij maandelijks het mantelzorgcafé. Bent u (pas) mantelzorger en wilt u eens komen kijken? U bent uiteraard van harte welkom. Wij hopen u te ontmoeten op donderdag 27 mei mede ter ondersteuning van uw taak als mantelzorger. Ons adres is “Het Diekhuus”, Beneden Zandpad 7 te Middelharnis.

7 mei 2021

Jaguarundi en Europese wilde kat

NIEUWE-TONGE - Het Faunapark Flakkee is alweer gesloten vanaf 15 december 2020. Er is veel gebeurd het afgelopen jaar op het park.
Er is veel gebeurd het afgelopen jaar op het park. Zo zijn er nieuwe kattenverblijven gebouwd en twee bijzondere soorten welkom geheten op het park. De Jaguarundi en de Europese wilde kat, beide soorten verder nergens te bewonderen in een Nederlandse dierentuin.


Jaguarundi

Onze Moeraskat (ook in Nederland alleen bij ons te zien) heeft 5 kittens gekregen. Hier zijn wij uiteraard erg blij mee ! Ook zijn er vele andere jonge dieren geboren, helaas kunt u deze nog steeds niet komen zien ! Dit is voor ons onbegrijpelijk. De maatschappelijke druk op de openbare ruimte neemt toe naarmate de tijd verstrijkt en het weer steeds beter wordt. Faunapark Flakkee is in staat om bezoekers te ontvangen met tijdsloten, zonder testen vooraf en met de nodige hygiëne maatregelen en vaste looproutes.

Wij zijn een zogenoemde doorstroom locatie in de buitenlucht en hebben hierdoor een laag risico profiel. Wij hebben in 2020 al laten zien dat wij een veilig dagje uit kunnen zijn. Wij kunnen helpen om de druk op onze mooie stranden weg te nemen doordat een veilig en verantwoord bezoek aan het park mogelijk is, ook zonder testen vooraf. Wij hopen u dan ook heel snel weer te mogen begroeten op het park
22 april 2021

Kinderpuzzeltocht Sommelsdijk-Middelharnis

 

Speurneuzen gezocht!! Dorpsdokter Bernard is zijn zakhorloge kwijt. Zoek jij mee?? De kinderpuzzeltocht is uitgegeven door het Streekmuseum Goeree-Overflakkee en gaat door de straten van Sommelsdijk en Middelharnis.

 

Vorig jaar was het Streekmuseum ook al in de weer voor de kinderen. Meer dan 250 kinderen liepen toen al puzzelend door de straten van Sommelsdijk tijdens de Sinterklaaspuzzeltocht. Uiteraard moest hier een vervolg aan worden gegeven. De werkgroep Evenementen ging aan de slag en lanceerde deze week een nieuwe puzzeltocht.

 

Koningsdag en mei vakantie

Niets te doen met Koningsdag of in de vakantie? Deze kinderpuzzeltocht is dan ideaal voor de kinderen. Puzzel alle letters bij elkaar en je weet waar het zakhorloge gebleven is. Zet de juiste oplossing op de antwoordstrook en stop deze in de brievenbus van het museum. 1 keer per maand wordt er een winnaar bekend gemaakt die een leuke prijs mag ophalen.

 

Waar verkrijgbaar?

De puzzeltocht is het hele jaar verkrijgbaar in de museumwinkel of via de webshop voor slechts 2,50. De puzzeltocht duurt ongeveer 90 minuten en start bij het museum in de Kerkstraat van Sommelsdijk. De puzzeltocht is een super leuke buitenactiviteit en ook geschikt als kinderfeestje. Ook zijn er een 9 tal puzzeltochten voor het gehele gezin te koop. En zo maak je je eigen feestje met de puzzeltochten van het Streekmuseum.

Zie www.streekmuseum.nl voor de openingstijden.

21 april 2021
 

Reis naar ons 'verre oosten' Ooltgensplaat

 

Verre reizen lastig in coronatijd? Reis naar ons 'verre' oosten: Ooltgensplaat! De puzzeltocht van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee is een dagje uit. Ontmoet de doedelzak spelende Oeltgen Pieper en kom meer te weten over Pieter Bigge. Ga op Flakkeese les, versla Napoleon op het fort door het spelen van stratego en ontdek of Sint Odulphus de Voorstraat-huizen echt kan laten praten.

 

Daal dijken af en slalom door straten: de puzzeltocht van Ooltgensplaat biedt een dagje uit in coronatijd.

 

Voor wie?

De wandelpuzzeltocht is voor zowel de dorps- als eilandbewoners en mensen van de overkant. De puzzeltocht van Streekmuseum Goeree-Overflakkee is niet alleen informatief maar ook fun en bewegen! U kunt de twee etappes overigens op verschillende dagen lopen. De adviesleeftijd is vanaf 10 jaar.

 

Waar verkrijgbaar?

Het mooi vormgegeven boekje is te koop bij Vlieto, supermarkt Coop, het weeghuisje en via de webshop van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee.  www.streekmuseum.nl/winkel

 

Serie

Genieten van ons mooie eiland? Rijd of wandel dan de puzzeltochten van het Streekmuseum en leer op een leuke manier het eiland en haar bewoners kennen. In de serie puzzeltochten zijn ook verschenen de autopuzzeltochten Oost en West, Middelharnis, Sommelsdijk, Nieuwe-Tonge, Oude-Tonge, Stad aan ’t Haringvliet en Herkingen.  

 

Het Streekmuseum vertelt eilandverhalen, ook nu!

16 april 2021

Flakkeese gerechten en gezegden

‘JE ZOU DE LEPEL D’R ACHTERÂN SLIKKE...’
 

SOMMELSDIJK - In dit boekje ouderwetse gerechten, sappige gezegden en aardige anekdotes, bijeengebracht door Joost Drenthe. Het zijn degelijke, eerlijke en verrassende recepten uit de vorige eeuw. Flakkeese gerechten waarbij je de lepel d’r achterân zou slikke!! Maak Smoutbollen, Koolwarmoes of een lekkere Bierflip. Stroopjenever of verras de visite met Kruukeltjestaart.

 

Flakkeese smaak

Je kunt een Flakkeeënaar wel van het eiland halen, maar je haalt het eiland nooit uit een Flakkeeënaar. Tijdens zijn jeugd op het eiland verzamelde schrijver Joost Drenthe allerlei Flakkeese gerechten, sappige gezegden en spreekwoorden.

Degelijke én verrassende gerechten van vroeger, gemaakt met eerlijke producten van het land die ...  “de Flakkeese smaeke buutengeweun tot z’n recht laete komme...”

 

Gerechten en gezegden

Wie heeft het vroeger niet gegeten, of zelf gemaakt: Boerenmeisjes - Poterbal – Hangop – Broodpudding – Appelpap – Hete bliksem etc.

En wie heeft er niet ooit gehoord: “Ik gae m’n klompe naer huus brienge, ôôr –

“Kwa zei de buure in ze bleef nog un uure” - Tegen joe gezeid mar op de kaeje gezwêêge”.

 

Nostalgie

Het boekje geeft een terugblik naar het ‘oude’ Flakkee met de dijkjes met de hoge populieren - de lage meidoorns vol vogels – de knusse afscheidingen van schurvelingen en hoagten op de kop van het eiland – de gorzen en slikken met wind, water en vogels.

 

Een leuk boekje om te bezitten en misschien nog leuker om cadeau te geven. Het boekje is verkrijgbaar in de museumwinkel van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in Sommelsdijk. Liever digitaal bestellen? Dat kan uiteraard ook. Kijk dan in de webshop www.streekmuseum.nl/winkel.

15 april 2021
 

Persbericht: 

Brouwersdam SNOW, Shop & Experience
 

Vanaf 15 oktober 2021 wordt Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam tijdens de wintermaanden omgetoverd tot een winterse Shop & Experience! Een grote stap en een uitdagend plan in deze bijzondere tijd, maar vanuit Brouwersdam gezien juist weer logisch. Om jaarrond vrijblijvend banen aan te bieden, is het essentieel dat er activiteiten buiten het zomerseizoen bijkomen.
 Vanwege Covid vallen er sinds maart 2020 schoolkampen, evenementen en bedrijfsuitjes weg. Daarom is dit het juiste moment om goed naar het huidige aanbod en de mogelijkheden binnen het bedrijf te kijken.
Onder de sportieve medewerkers en eigenaren is de passie en kennis voor wintersport enorm. Al snel was het Team ervan overtuigd dat Brouwersdam niet alleen de faciliteiten heeft voor een shop met wintersportartikelen, maar tegelijk de unieke locatie is voor een volledige wintersportexperience. Een nieuw plan dat volledig aansluit bij de dynamiek en activiteiten van het huidige bedrijf, de ondernemers en bovendien de werknemers.


Terwijl een wintersportcollectie tot 2020 voor het personeel enkel een grote wens was, is vanaf oktober 2021 de “Brouwersdam Snow, Shop & Experience” een feit. Binnen het Team is er behoorlijk wat knowhow over materialen, activiteiten en trainingen rondom wintersport. Een groot aantal medewerkers heeft jarenlang ervaring in de sneeuw. Ze hebben gewerkt als ski- of snowboardinstructeur, getoerd of meegedaan aan wedstrijden. Natuurlijk willen zij dit niet helemaal missen, maar meer continuïteit in uren, een stabiel inkomen en meer zekerheid om zich te kunnen vestigen in deze mooie omgeving. Met input en veel enthousiasme binnen het Team hebben wij eind februari de knoop doorgehakt.


Vanaf dat moment ging alles in een sneltreinvaart! Spannend, aangezien de gehele wintersportcollectie vóór 15 maart ingekocht moest worden, terwijl het stappenplan nog niet aanwezig was. Inmiddels hebben we alle stappen helder in beeld en treffen we de voorbereidingen om half oktober de hele Surfshop, van ca. 350 vierkante meter, om te bouwen tot wintersportshop. De nadruk ligt vooral op kwalitatief hoogwaardige producten die gegarandeerd van belang zijn tijdens de wintersport. Het gaat van ski’s, snowboards en boots tot goggles, helmen, underwear en lawinetassen.


Wij richten ons hoofdzakelijk op de kwaliteit, service en iets wat nog niet in de omgeving te vinden is: bootfitting! Deze innovatie zorgt ervoor dat jouw schoen precies gemaakt is voor jouw voet. Wat is er bij het skiën of snowboarden belangrijker dan een schoen die als gegoten zit? 
Begin jouw winterse dag met het uitzoeken van jouw favoriete materialen en kleding in de shop. Laat vervolgens je nieuwe board of ski’s slijpen of neem deel aan de Wax & Slijp Clinic! 


Wintersport is niet niks, daarom maken wij jouw dag ook gelijk sportief door middel van de Wintersport Ready Bootcamp. Hierbij focussen wij ons op oefeningen die geraleteerd zijn aan de bewegingen die je maakt op de piste. Voor de veiligheid op de (off-)piste bieden wij een lawine-piepertraining op het strand aan.
Ben je een echte avonturier? Waag jezelf met ski’s van de Waterjump om jouw gloednieuwe airbag te testen!
Onze horeca verandert zelfs mee, neem een kijkje in onze Schirmbar! De geur van Glühwein, warme Chocomel met rum, Jagermeister en apfelstrudel ontbreekt hier niet. Uiteindelijk kun je dan met een volwaardig gevoel in bed stappen in één van onze sfeervolle Beachlodges of Lake Rooms!


Overtuigd? Wie weet reis jij in de toekomst een keer mee naar het buitenland!


Natuurlijk blijft windsurfen op de eerste plaats bij Brouwersdam. Dat is immers de basis en onze roots! Echter, tijdens de winterperiode verplaatsen we ons windsurfassortiment naar een andere plek binnen ons gebouw. Wij blijven daarmee dezelfde kwaliteit en service bieden welke we al jaren geven! Deze combinatie van winter- en zomersport maakt de Brouwersdam alleen maar unieker dan dat het, naar onze mening, voorheen al was.
8 april 2021

Meezingen met het Online Aanschuifkoor. Het kan weer op 15 april 

 

REGIONAAL - Donderdag 15 april om 16.00 uur kan iedereen vanuit zijn huiskamer meezingen met het Aanschuifkoor. Onder leiding van Joop Driesen en Els van de Wetering komt een breed repertoire aan liedjes voorbij. De livestream komt vanuit het Diekhuus, maar iedereen kan natuurlijk aanschuiven! Ruim een half uur lang lekker meezingen met de bekende artiesten van het Aanschuifkoor!

 

Hoe doe je mee?

De livestream start donderdag 15 april rond 15.45 uur. Van 16.00 tot 16.30 uur gaan we samen zingen. Je kunt de livestream vinden via de website www.bibliotheekzuidhollandsedelta.nl of via de  Facebookpagina van het Diekhuus.


5 april 2021
 

 
 
Home
 
Contact
 
De zonnige dagen komen er langzaam weer aan! We kunnen dus verhuizen van de bank naar een heerlijk plekje in de zon. Natuurlijk hoort daar een goed boek bij! Even geen inspiratie? We hebben weer een aantal leuke boekentips voor je. Daarnaast organiseren we speciaal voor de kleintjes van 0 tot 4 jaar online peuterochtenden op 13 en 14 april. En wil je graag gebruik maken van de afhaalbieb maar weet je niet zo goed hoe je boeken via onze website kunt reserveren? Meld je dan aan voor het online Digicafé op 8 april waarin we dit uitleggen. Hoe je je hiervoor kunt aanmelden, lees je verder in deze nieuwsbrief.
 
Doe mee aan het online Digicafé op 8 april
Via onze website kun je gemakkelijk boeken reserveren. Weet je nog niet hoe dit moet? Tijdens het online Digicafé leggen we het graag aan je uit. Jij reserveert, en wij leggen het gewenste boek voor je klaar in de bibliotheek. Zo kan jouw leesplezier in de toekomst gewoon doorgaan.

Lijkt dit je leuk? Klik dan hier om je aan te melden.
 
Meedoen met een online computercursus?
De bibliotheek is nu helaas nog dicht, maar je kunt je wel alvast inschrijven voor het komende cursusseizoen als de bibliotheek weer open gaat. Voor de cursussen Klik & Tik en Digisterker kun je alvast je plekje reserveren. In de cursus Klik & Tik leren we hoe je met een computer kunt omgaan. Met de cursus Digisterker leer je meer over dingen die je kunt regelen via de computer zoals een afspraak maken bij de gemeente, digitaal huur- en zorgtoeslag aanvragen of inloggen met DigiD.

Is dit niet interessant voor jou maar ken je iemand in jouw omgeving die graag mee wilt doen? Laat het diegene dan weten. Een plekje reserveren kan via onze website. De cursussen worden gegeven in onze locaties in Voorne en Goeree-Overflakkee. Je kunt je voorkeur voor een locatie zelf aangeven in het aanmeldformulier.
Lees meer over Klik & Tik en Digisterker
 
Zing jij mee vanuit huis?
Op donderdag 15 april gaat het Aanschijfkoor online! Om 15:30 uur kan iedereen vanuit zijn huiskamer meezingen. Onder leiding van Joop Driesen, Elly Bezemer en Ton en Ad van Eendenburg komt een breed repertoire aan liedjes voorbij. De livestream komt vanuit het Diekhuus, maar iedereen kan natuurlijk aanschuiven! Ruim een half uur lang lekker meezingen met de oude bekende artiesten van het Aanschuifkoor. Hoe je mee kunt doen lees je op onze website.
 

24 maart 2021

Online bijeenkomst ‘Wat doet mijn kind op social media?’


U bent van harte welkom om op dinsdag 20 april aan te schuiven. De bijeenkomst begint om 19.30 en duurt tot 20.30 uur. Vanaf 19:15 is de inloop. Helder Theater speelt diverse herkenbare opvoeddilemma’s na, waarbij de preventiedeskundigen van Youz verslavingszorg uitleg en tips geven hoe u hier mee om kunt gaan. De bijeenkomst vindt online plaats via YouTube. Wanneer u zich aanmeldt, ontvangt u op de dag van de bijeenkomst de link.

De puberteit is een verwarrende en soms zelfs een stressvolle fase in het leven van zowel uw zoon of dochter als uzelf. Met de huidige corona-maatregelen wordt er steeds meer tijd online doorgebracht en is de balans soms zoek. De preventiedeskundigen van Youz verslavingszorg krijgen regelmatig vragen als: ‘hoe maak ik afspraken over schermtijd?’, ‘waarom zitten jongeren zo veel op hun telefoon?’, ‘wat zijn de gevaren van social media?’, ‘wanneer is het zorgelijk gedrag?’ en ‘waarom delen jongeren pikante foto’s van en met elkaar?’


Wilt u de bijeenkomst bijwonen? Of wilt u meer informatie? Neem dan contact op via [email protected] en vermeldt hierin uw naam en emailadres. 
18 maart 2021
 

Puzzeltocht: ’n Hortje Onderweg in Nieuwe-Tonge

 

In de serie puzzeltochtboekjes van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee is Nieuwe-Tonge de zesde en de dikste: wie lukt het om binnen de etappetijden te blijven? Met twee etappes van elk zo’n 100 minuten bent u wel eventjes onderweg, vandaar het thema ’n Hortje Onderweg in Nieuwe-Tonge.

 

Ontmoet (vroegere) dorpsbewoners als generaal Snijders, scheepsbouwer Verolme, slager Gebraad, melkboer Quist en nog vele anderen. Het is een puzzeltocht kriskras door het dorp vol met puzzels en vragen over dorps-, eiland- en algemene wetenswaardigheden … toen en nu. En uiteraard met her en der een flinke knipoog. Deze coronatijd is namelijk al serieus genoeg.

 

Voor wie?

De wandelpuzzeltocht is voor zowel de dorps- als eilandbewoners en mensen van de overkant. De puzzeltocht is niet alleen informatief maar ook fun en bewegen! U kunt de twee etappes overigens op verschillende dagen lopen. De adviesleeftijd is vanaf tien jaar.

 

Waar verkrijgbaar?

Het mooie boekje is via de webshop van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee verkrijgbaar voor slechts EUR 5,50. Daar zijn ook de andere puzzeltochten van het Streekmuseum GO te vinden: de wandelpuzzeltochten Oude-Tonge, Sommelsdijk en Middelharnis en de autopuzzeltochten Oost en West. De webshop is te vinden via www.streekmuseum.nl/winkel.

 

Het Streekmuseum GO vertelt eilandverhalen, (juist) ook nu! Met uw aankoop steunt u het Streekmuseum in deze corona tijd.
15 maart 2021
 

Puzzelen in de straten van Oude-Tonge

 

Zin in een corona proof uitje tijdens de lockdown? Behoefte aan buiten bewegen? Genieten van ons mooie eiland? Loop dan de nieuwste puzzeltocht van het Streekmuseum. Omdat de puzzeltocht hard werken is voor lichaam en geest heeft hij als thema de Kaoigast-tocht gekregen.
 

Voor wie?

De wandelpuzzeltocht is voor zowel de inwoners van Oude-Tonge als de rest van het eiland en mensen van de overkant. De puzzeltocht is een wandeling vol dorps- en eilandwetenswaardigheden en een beetje algemene kennis. En natuurlijk met her en der een flinke knipoog om de coronamaatregelen wat te verzachten. Kortom: informatief, fun en bewegen! U kunt de twee etappes overigens op verschillende dagen lopen. De adviesleeftijd is vanaf tien jaar.

 

Waar verkrijgbaar?

Het mooi vormgegeven puzzelboekje met maar liefst 43 pagina’s is via de webshop van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee verkrijgbaar voor slechts EUR 5,50. Daar zijn ook de andere puzzeltochten van het Streekmuseum GO te vinden: de wandelpuzzeltochten Middelharnis en Sommelsdijk en de autopuzzeltochten Oost en West. De webshop is te vinden via www.streekmuseum.nl/winkel.

 

Het Streekmuseum GO vertelt eilandverhalen, (juist) ook nu! Met uw aankoop steunt u het Streekmuseum in deze corona tijd.
11 maart 2021
 

Online peuterdans, lekker dansen en knutselen

 

REGIO  – Een nieuwe les Peuterdans verschijnt op donderdag 18 maart op de website van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta. Deze les staat in het teken van het prentenboek Speeltuin van Mies van Hout; Ga je mee? We gaan naar de speeltuin!  We klimmen en klauteren, springen over stenen en wolken. Samen dansen en dwalen we door het boek!   Er wordt gedanst maar ook geknutseld met inpaklint, witte doeken en kussens en schilderstape. Spannend, wat zou jouw peuter hiermee gaan maken?

 

Het filmpje waarin samen gedanst wordt en het knutselen wordt uitgelegd is vanaf 18 maart beschikbaar via de website van de bibliotheek; www.bzhd.nl
28 februari 2021

 

De GO Esports Winterkaravaan
 

De Go Esports Karavaan maakt een rondje langs de velden op Goeree Overflakkee
 

Na Stellendam en Ooltgensplaat wordt zaterdag 6 maart Middelharnis aangedaan en een week daarna de afsluiting in Oude Tonge op 13 maart bij VV. DBGC. De karavaan is een samenwerking tussen Sportteam GO van de Gemeente Goeree Overflakkee, Stichting Zijn Jongerenwerk en House of Esports.
 

De insteek is om jongeren tot 17 jaar toch iets leuks aan te bieden in de buitenlucht in hun eigen belevingswereld in tijden waar regulier sportaanbod via de verenigingen lastig is. House of Esports heeft als kernactiviteiten Gamen in de maatschappij met de digitale schijf van vijf en de GameGym waarbij games letterlijk vertaald worden naar de sporthal of het sportveld. Real life Mariokart, Real Life Fortnite en de Fifa Skills maar ook MarioParty kent een fysieke variant. Daarnaast wordt de jeugd in beweging gebracht met VR brillen met dans en Beatsaber. Maar ook Pannavoetbal en en Bubblevoetbal zijn onderdelen
 

Na twee geslaagde edities bij VV Stellendam en VV OFB is zaterdag bij de Jonge Spartaan alle jeugd van alle verenigingen uit Middelharnis en omstreken. ’s Ochtends van 9.30-11.00 uur kinderen van 7-12 jaar en ’s middags 13.30-15.00 uur voor jongeren van 13 -17 jaar.

 13 maart is er een editie bij DBGC waar ook de vrijwilligers van DBGC een bijdrage zullen leveren aan het sports spektakel. Een thuiswedstrijd voor Nolan en Scott Noordzij de eigenaren van House of Esports die vanaf hun jeugd bij DBGC hebben gevoetbald. 
Scott vanuit zijn Halo opleiding verantwoordelijk voor de GameGym en de fysieke vertaalslag van gamen naar Real Life en Nolan vanuit Zijn Sportmarketing en management opleiding verantwoordelijk voor de concepten en marketing en management van House of Esports

 

Bij grote aanmelding wordt nog een extra blok toegevoegd. Ouders mogen hun kinderen wegbrengen en ophalen maar helaas niet blijven kijken. Alles wordt coronavrij georganiseerd maar vooral met veel plezier
23 februari 2021
 

Ceremonie live online uitzending op 31 maart 2021

Bijzondere vrijheidsstrijders ontvangen Four Freedoms Awards

De uitreiking van de uitgestelde Four Freedoms Awards 2020 vindt op woensdag 31 mart plaats aan de Filipijnse journalist Maria Ressa, presentator en wereldverbeteraar Sander de Kramer (Sunday Foundation), Religions for Peace (Azza Karam), de burgemeester van Palermo Leoluca Orlando en de Verenigde Naties (António Guterres).


Sander de Kramer


Deze bijzondere mensen en organisaties krijgen een prijs, omdat zij zich met grote toewijding hebben ingezet voor de vier vrijheden van President Roosevelt. Na de officiële ceremonie is er vanuit Middelburg een live programma waar jongeren in gesprek gaan met deze bijzondere vrijheidsstrijders en kijkers online vragen kunnen stellen.

Op 31 maart start om 13 uur de wereldpremière van het eerbetoon aan de laureaten van 2020 in de vorm van een speciale docu-filmvertoning. Aansluitend vindt om 14 uur de live uitzending plaats van de Meet-up vanuit de Nieuwe Kerk in Middelburg waarbij de laureaten in gesprek gaan met jonge bewonderaars. Schrijver en journalist Joris Luyendijk presenteert de Meet-up en sprekers van Vrijheidscolleges Natascha van Weezel, Simone Weimans, Massih Hutak en Joris Linssen reflecteren op het werk van de laureaten. Ook gaan ze in gesprek met de jongeren over hun visie op vrijheid. Publiek dat meekijkt kan live vragen stellen via de chatroom.

Voorzitter van de Roosevelt Foundation Han Polman, tevens commissaris van de Koning van de Provincie Zeeland: “Ik ben blij dat we in de huidige omstandigheden de awards alsnog op gepaste wijze kunnen uitreiken. Op een manier die recht doet aan de laureaten. De woorden van Roosevelt blijven namelijk ook vandaag de dag onverminderd gelden. Zeker in deze tijd zijn we ons extra bewust van het belang van, met name, de vrijwaring van vrees en gebrek. En niet voor niets is de Four Freedoms Award voor de Verenigde Naties. Juist ook in de bestrijding van de coronapandemie – waar de neiging om alleen voor het eigen volk te kiezen sterk is – redden we het alleen als landen de handen ineen slaan en elkaar steunen.”

Voor iedereen online toegankelijk
De Meet-up vindt dit jaar voor het eerst plaats en is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de Roosevelt Foundation en Stichting Vrijheidscolleges. Samen inspireren de organisaties jong en oud om na te denken over de waarde van de Four Freedoms en het gedachtengoed van de Roosevelts. De Vrijheidscolleges organiseren naast de Meet-up ook programma’s en colleges over vrijheid op bevrijdingsfestivals, scholen en op diverse andere locaties in het land.

Four Freedoms Awards toekenning 2021

  • De Internationale Four Freedoms Award gaat naar de Verenigde Naties. Secretaris-generaal António Guterres ontvangt de award namens de organisatie.
  • De award voor de Vrijheid van Meningsuiting gaat naar de Filipijnse journaliste Maria Ressa.
  • De award voor de Vrijheid van Godsdienst gaat naar de organisatie Religions for Peace International. Azza Karam ontvangt de award namens de organisatie.
  • De award voor de Vrijwaring van Gebrek gaat naar de Nederlandse journalist en televisiepresentator Sander de Kramer voor het werk wat hij doet met zijn Sunday Foundation in landen zoals Sierra Leone.
  • De award voor de Vrijwaring van Vrees gaat naar de Italiaanse burgemeester van Palermo, Leoluca Orlando.

Over Roosevelt Four Freedoms Awards
De Roosevelt Four Freedoms Awards worden sinds 1982 elke twee jaar uitgereikt aan mensen en organisaties die op inspirerende wijze invulling geven aan de vier essentiële vrijheden die President Franklin Delano Roosevelt omschreef in zijn historische Four Freedoms speech in 1941. Roosevelt stelde dat het voor een duurzame democratie noodzakelijk is dat iedereen, overal in de wereld, recht heeft op vier fundamentele mensenrechten: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van angst. Eerdere laureaten zijn onder anderen Angela Merkel, Malala Yousafzai, Nelson Mandela, Shimon Peres, Al Jazeera en Artsen zonder Grenzen.
8 februari 2021
 

Politiek iCafé over (innovatie in de) landbouw

 

Op donderdag 25 februari (19.30 uur) organiseren VVD Goeree-Overflakkee, VVD Voorne en VVD Hoeksche Waard gezamenlijk een digitaal iCafé over landbouw en innovatie in de landbouw. Te gast zijn Helma Lodders (Tweede Kamerlid VVD en woordvoerder landbouw) en Mirjam Nelisse (VVD Statenlid Zuid-Holland en kandidaat Tweede Kamerlid). Daarnaast zullen twee ondernemers een toelichting geven op een innovatieve ontwikkeling in hun sector.

 


Helma Lodders


Landbouw is veel in het nieuws. Voedselvoorziening, verduurzaming, stikstof. Maar ook de enorme export, het feit dat de sector innovatieve koploper in de wereld is en het continue zoeken naar evenwicht qua ruimte en milieu. Kortom: genoeg onderwerpen om ons in een Politiek iCafé eens in te verdiepen. 

 

Helma Lodders en Mirjam Nelisse nemen ons mee in de wereld van de landbouw: de kansen, de uitdagingen, maar ook de innovaties die in de sector plaatsvinden. Ook zullen twee ondernemers een korte introductie geven op een innovatie waar zij mee werken. Ruud Dukker (Voorne-Putten) is tomatenkweker en neemt ons mee in de innovatie in het verkoopkanaal in de tuinbouw. Jacob Jan Dogterom (Goeree-Overflakkee) en Arie Pieter van den Hoek (Hoeksche Waard) werken samen om duurzame oplossingen te bedenken voor hun landbouwbedrijf en de omgeving. Jan Jacob zal een toelichting geven op dit innovatieve project. Tijdens deze avond is er ook volop ruimte voor vragen en discussie.

 

Wil je aanwezig zijn, een vraag stellen of gewoon meeluisteren? Meld je dan aan via www.vvdgo.nl/icafe.


2 februari 2021

Uitnodiging en aanmelding CoP webinar Natuurontwikkeling in de blauwe economie

Op 11 februari houden we het CoP Noordzee webinar over natuurontwikkeling in de blauwe economie. Een florerende Noordzee kan niet zonder een gezond en veerkrachtig marien ecosysteem. Daarbij kijken we hoe de transities van natuur en energie elkaar kunnen versterken én vanuit daar naar mogelijke raakvlakken met de voedsel- en visserijopgave. Zo kunnen windparken op zee fungeren als kraamkamers van onderwaternatuur. Welke initiatieven zijn er voor een verdere uitrol in windparken en daarbuiten? En wat is er nodig voor inpassing van en synergie met duurzame passieve visserij en aquacultuur?

CoP webinar Natuurontwikkeling in de blauwe economie
11 februari 2021, 10.00 – 12.30 uur


https://kennisdelen.rvo.nl/groups/view/55075508/community-of-practice-noordzee/blog/view/55088134/uitnodiging-en-aanmelding-cop-webinar-natuurontwikkeling-in-de-blauwe-economie2 februari 2021


Zwerfafval

Tijdens een van de interactieve sessies tijdens de Netwerkweek van Rijkswaterstaat zal onder andere afvalexpert Marijke Boonstra vertellen over Schone Rivieren. Op woensdag 10 februari leer je 's ochtends van 9.00u tot 11.00u alles over onze aanpak van zwerfafval langs de rivieren.


https://https://zwerfafval.rijkswaterstaat.nl/actueel/bijeenkomsten/evenementen/2021/woensdag-10-februari-2021-monitoring-zwerfafval/1 februari 2021


VSBfonds lanceert nieuwe website voor Buurtinitiatieven

De website helpt initiatiefnemers bij het doen van een aanvraag voor buurtinitiatieven. Omdat stichtingen en verenigingen het vaak nog lastig vinden om de weg naar een vermogensfonds te vinden voor financiering, is www.betrokkenbuurten.nl  gelanceerd.
 

Bij het starten van een buurtinitiatief is soms geld nodig. En bij het doorgroeien van je initiatief komen allerlei andere zaken kijken. VSBfonds lanceert deze website om je te helpen. We delen voorbeelden van andere buurtmakers om je te inspireren. We helpen je de weg te vinden naar onze collega’s in de regio en bij het aanvragen van een financiële bijdrage. En als er leuke nieuwtjes zijn, dan delen we die graag met je.
 

Denk je eraan om in jouw buurt iets te gaan doen? Met en voor de buren, gewoon in het dagelijks leven, omdat het anders kan, omdat het zo leuk is of omdat je een buurvrouw wilt helpen die niet zo makkelijk meer meekomt.
 

Je bent niet alleen. Er zijn steeds meer mensen die met zo’n idee rondlopen. En de vraag is hoe je begint? Soms hoor je over een mooi voorbeeld in een andere plaats, waardoor je een idee krijgt. Of je gaat babbelen met je buren en komt op een idee. Het is ook best even wennen, want buiten de buurt-BBQ kijken we toch al snel naar de gemeente of een instantie. Hoe kan je samen de buurt maken? Benieuwd? Neem dan een kijkje en kom regelmatig terug op ons nieuwe platform www.betrokkenbuurten.nl    voor het laatste nieuws over buurtinitiatieven, inspiratieverhalen, spreekuren en bijeenkomsten.
31 januari 2021
 

Streekmuseum GO lanceert puzzeltochten door Middelharnis

 

SOMMELSDIJK - Zin in een corona proof uitje tijdens de lockdown? Behoefte aan buiten bewegen? Genieten van ons mooie eiland? Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee biedt daarom wandelpuzzeltochten door Middelharnis aan. Fun, leerzaam, doen en gewoon even wat anders dan corona.

 Door de coronamaatregelen in december moesten de wandelpuzzeltochten van het Streekmuseum met de thema-hapjes Eilandverhalen tijdens de kerstperiode afgelast worden. Omdat juist nu de behoefte aan vertier zo groot is, heeft het museum de planning voor haar puzzeltochten omgegooid. Het museum stelt daarom alvast haar wandelpuzzeltocht Middelharnis beschikbaar voor verkoop. Weliswaar zonder thema-hapjes, maar die verschuift het museum naar een van de eerstvolgende puzzeltochten. Via de webshop van het museum is het mooi vormgegeven boekje te koop voor EUR 4,50. De webshop is te vinden via www.streekmuseum.nl/winkel. Daar zijn ook de autopuzzeltochten Oost en West op het eiland Goeree-Overflakkee te koop. Met uw aankoop steunt u het Streekmuseum GO in deze moeilijke tijd.

 

Thema: “Avondlicht”

Het museum koppelt haar puzzeltochten graag aan een actueel thema. Met de huidige avondklok wil het museum graag een lichtpunt bieden. En het toeval wil dat de wandelpuzzeltocht Middelharnis zowel overdag als in de avond te lopen is. Vandaar het thema: Avondlicht. Zorg er alleen voor dat u vóór het ingaan van de avondklok weer thuis bent. In de avond is de wandelpuzzeltocht extra sfeervol, maar neem dan wel een lichtje mee. Er zijn namelijk vragen tijdens de puzzeltocht waarbij u moet zoeken.

 

Wat te verwachten en voor wie bedoeld?

De wandelpuzzeltocht bestaat uit twee etappes van elk ongeveer 100 minuten. En ook deze etappes kunt u weer naar eigen voorkeur indelen. De puzzeltocht is een combinatie van puzzel- en kennisvragen. De puzzeltocht neemt u mee in het verhaal van het dorp Middelharnis. Is de puzzeltocht dan alleen interessant voor bewoners van Middelharnis? Integendeel, het bevat juist ook wetenswaardigheden over het gehele eiland Goeree-Overflakkee. Het is daarom een puzzeltocht voor eilandbewoners, mensen van de “overkant” en bewoners van het dorp zelf. En bij voldoende animo gaat het museum door met het maken van nog meer puzzeltochten.

 

Wilt u als thuiswerker uw lunchpauze eens anders besteden? Zin om met uw kind(eren) er weer eens op uit te kunnen? Even de zinnen verzetten na het avondeten? Graag iets te weten komen over het leven van uw (groot)ouders? Of in het weekend of doordeweeks gewoon lekker naar buiten en bewegen? De wandelpuzzeltocht is gelet op het succes van de autopuzzeltochten Oost en West een echte aanrader, juist in deze tijd waarin de behoefte aan afleiding zo groot is. De puzzeltocht is gericht op volwassenen maar ook geschikt voor kinderen vanaf circa tien jaar.

 

Geplande puzzeltochten

De wandelpuzzeltocht Sommelsdijk is zo goed als gereed en volgt als eerste na die van Middelharnis. Als de overheidsmaatregelen het toelaten, gaat de verkoop daarvan gepaard met de eerder geplande thema-hapjes. En anders worden de thema-hapjes doorgeschoven naar de eerstvolgende wandelpuzzeltochten. Die waren nog geheim, maar die maakt het Streekmuseum nu alvast graag kenbaar: Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge. Als de proeflopers klaar zijn met hun werk, dan kunnen ook voor deze twee dorpen de puzzeltochtboekjes gedrukt worden. En voor het dorp Herkingen zijn de eerste voorbereidingen al getroffen.

 

Waar te koop en valt er nog wat winnen?

Via de webshop van het Streekmuseum GO kunt u het wandelpuzzeltochtboekje Middelharnis kopen, te vinden via www.streekmuseum.nl/winkel. Onder de deelnemers van de puzzeltochten wordt maandelijks een prijs verloot uit het assortiment van de museumwinkel.

 

Tot slot

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee wenst iedereen sterkte en gezondheid toe in deze bijzondere tijd, maar ook veel plezier tijdens de puzzeltochten over het mooie eiland Goeree-Overflakkee. Het Streekmuseum vertelt graag eilandverhalen, juist nu!
22 januari 2021

Twee interessante cursusavonden op 16 en 23 februari

RGO-Academy: Covid19 - Virussen en Afweer 

 

MIDDELHARNIS -  Het afgelopen jaar is Covid19 hét onderwerp van gesprek geweest. Het heeft een enorme impact gehad. Duizenden doden in Nederland, bijna een miljoen doden wereldwijd, nog veel meer mensen die ernstig ziek zijn geworden, (zelf)quarantaine en lockdowns. De boosdoener is een virus: SARS-Cov-2. Niet alleen ons leven is daardoor ontregeld, maar ook onze maatschappij. Zoals dagelijks te lezen en horen valt, rijzen de complottheorieën en discussies de pan uit. Het opvallende daarbij is dat bij velen de biologische kennis beperkt is.


RGO Academy

De RGO Middelharnis vindt het een uitdaging om in de regio informatieavonden en cursussen te organiseren over interessante thema’s, onder de noemer RGO Academy. Oud-biologiedocent Bert Bannink: "Om deze reden hebben we de handen ineengeslagen en een cursus ontworpen waarmee iedereen zijn/haar biologische kennis over virussen en afweer in het algemeen kan vergroten. Door uit te leggen wat virussen zijn, waardoor virussen ons ziek kunnen maken, hoe ons lichaam virussen te lijf gaat en hoe het daarbij kan ontsporen met soms de dood tot gevolg, trachten we met deze cursus de cursisten de handvatten te geven waarmee zij zelf een goed onderbouwde mening kunnen vormen over bijvoorbeeld het wel of niet laten vaccineren en de huidige opgelegde beperkingen."


Inhoud van de cursus

In de cursus zal uitgebreid de opbouw van immuniteit aan de orde komen en de verschillende medicijnen die ingezet (kunnen) worden. Daarnaast zal worden ingegaan op de biologische werking van de verschillende vaccinatietechnieken/-mogelijkheden. Dit alles zal zoveel mogelijk toegelicht worden aan de hand van SARS-Cov-2.


Totdat er voldoende vaccinaties ter beschikking staan, is het echter heel belangrijk besmetting tegen te gaan. Bannink licht toe: "In de cursus zullen we dan ook met een biologisch oog kijken naar de getroffen maatregelen. Wat werkt wel, wat werkt niet en waarom 1,5 meter en niet 1 meter?"


Digitale cursus op 16 en 23 februari

De digitale cursus zal vanuit de RGO-Academy via Google Meet verzorgd worden en over twee dinsdagavonden verdeeld zijn: 16 en 23 februari. De sessies beginnen om 19.30 uur en gaan door tot 21.30 uur. Er zal een pauze zijn van 15 minuten. De mogelijkheid van een derde avond (2 maart) wordt opengehouden.Het een en ander hangt ervan af of het in twee avonden haalbaar is en van de vragen die gesteld worden.

Hoewel de cursus qua leerstof best de diepte ingaat, is er voor deze avonden geen specifieke voorkennis vereist en kan iedereen hieraan deelnemen.

 

Aanmelden voor deze RGO Academy van de biologiedocenten Bannink en Verhoeff

De cursus wordt verzorgd door Bert Bannink, oud biologiedocent van de RGO, onder het toeziend oog en met technische ondersteuning van Jeffrey Verhoeff, biologiedocent van de RGO. Voorafgaand aan de cursus zal een testsessie gepland worden waarin men begeleid wordt bij het gebruik van Google Meet. Belangstellenden kunnen zich opgeven via: www.rgomiddelharnis/nieuws

U kunt daar tevens een meer gedetailleerd cursusprogramma vinden. Voor nadere informatie kunt u zich ook wenden tot [email protected] of 0164-233953.

De kosten voor de volledige cursus bedragen €25,00 p.p.

 2 januari 2021

VVD iCafé over energie met Mirjam Nelisse

 

VVD Goeree-Overflakkee en VVD Voorne houden donderdag 14 januari (19.30 uur) gezamenlijk een digitaal iCafe over energie. Dit digitale evenement is toegankelijk voor leden en andere geïnteresseerden. Te gast is dit keer Mirjam Nelisse: VVD Statenlid in Zuid-Holland en kandidaat voor de Tweede Kamer. 

 Er speelt veel op het gebied van energie. De klimaatverandering noodzaakt ons tot het maken van keuzes op het gebied van duurzaamheid. Maar ook geopolitiek maakt onze afhankelijkheid van olie ons kwetsbaar. Hoe bouwen we fossiele brandstoffen af, kiezen we daarbij wel of niet voor kernenergie en hoe beperken we de CO2-uitstoot? Gemeenten hebben een Regionale Energie Strategie opgesteld, maar wat betekent dit voor inwoners en bedrijven?

 

Er is dus genoeg te bespreken rondom het thema Energie. Mirjam Nelisse neemt ons mee in actuele ontwikkelingen. Maar ook is er ruimte voor vragen en discussie over dit thema. 

 

Wil je aanwezig zijn, een vraag stellen of gewoon meeluisteren? Meld je dan aan door te mailen naar [email protected]. Na aanmelding ontvang je verdere informatie.

21 december 2020


Uniek concept voor nekpijn en hoofdpijn met verbeterde diagnostiek 

De nieuwste digitale technieken voor de behandeling van nekpijn en hoofdpijn

ROOSENDAAL - Met behulp van de Occiflex en ontwikkelingen in de fysiotherapie en manuele therapie, is het mogelijk om uw nek- en hoofdpijn met zeer milde en gecontroleerde nekbewegingen te behandelen.

Iedere patiënt en iedere pijnklacht is uniek. Doordat de Occiflex ook in staat is om bewegingen op te meten, maakt de therapeut een keuze welke beweging u zal helpen om de klacht aan te pakken. De therapie zijn combinaties van kleine zeer langzame bewegingen van buigen of strekken, zijwaarts bewegen en draaien van de nek. 

lees meer op: 
https://www.nekz.nl/

16 december 2020

 

Subsidie voor minder tegels en meer groen in de tuin

 

Gemeente Goeree-Overflakkee wil inwoners stimuleren de stenen in hun tuin om te ruilen voor groen. Daarom kunnen inwoners vanaf 1 januari 2021 subsidie aanvragen voor een groenere en toekomstbestendigere inrichting van hun tuin. Het college van burgemeester en wethouders heeft op dinsdag 15 december de subsidieregeling hiervoor vastgesteld.

 

Door klimaatverandering krijgen we vaker te maken met hevige neerslag. Dit leidt steeds vaker tot problemen op de laagstgelegen punten in de dorpen. De gemeente past op diverse punten de rioolsystemen aan om de overlast te verminderen, maar dat is voor de toekomst niet voldoende. De gemeente wil daarom inwoners stimuleren om hun tuin te ‘ontstenen’ en te ‘vergroenen’. Minder tegels en meer groen zorgen ervoor dat het water beter in de bodem kan wegzakken. Bij zware hoosbuien raakt het riool dan minder snel overbelast.

 

Welke maatregelen kunnen mensen nemen?

Inwoners kunnen verschillende maatregelen nemen. Voorbeelden zijn:

•           Koppel de regenpijp af. Het regenwater stroomt de tuin in en kan daar wegzakken.

•           Koop een regenton en laat de regenpijp in de ton lopen. Het water kan in de zomer gebruikt worden om de planten water te geven als het erg droog is.

•           Tegels uit de tuin, groen erin. Zo heeft het regenwater tijd om in de bodem te zakken.

•           Plant een boom. Een boom gebruikt regenwater, dit is goed voor de balans van het grondwaterniveau.

•           Leg een waterberging of retentievijver (een vijver voor waterberging) aan. Maak een laagte in de tuin waar het water naartoe stroomt, waarna het kan wegzakken in de bodem.

•           Leg een groen dak aan. Groene daken houden water vast, in plaats van dat het regenwater wordt afgevoerd naar het riool.

 

Er zijn meer voordelen: Meer groen en minder tegels zorgen ook voor meer koelte op warme dagen. Stenen geven hitte af, terwijl een boom juist schaduw geeft. Een tuin met struiken en gras is al snel een paar graden koeler dan een tuin met stenen. En het is positief voor de biodiversiteit: Insecten, vogels en andere dieren voelen zich thuis in groene tuinen. 

 

Meer informatie

Per aanvraag is de maximale subsidie € 750. De Tijdelijke subsidieregeling klimaatadaptieve maatregelen bebouwd gebied Goeree-Overflakkee gaat in vanaf 1 januari 2021. Vanaf dat moment kunnen inwoners een aanvraag indienen via een digitaal formulier op de gemeentewebsite.

 

De subsidie geldt niet voor nieuwbouwwijken gebouwd vanaf 1990. Hier liggen al goede rioleringssystemen, waardoor de kans op wateroverlast in deze gebieden kleiner is. Inwoners die twijfelen of zij in aanmerking komen voor de subsidie, kunnen mailen naar [email protected].
16 december 2020

 

Natuur in tijdens de Lockdown? Wees welkom en respectvol
 

Premier Rutte kondigde op 14 december een harde lockdown aan. Vrijwel alles is tot 19 januari dicht: scholen, winkels, sportscholen, pretparken. Natuur blijft open. Wel is te verwachten dat het soms druk zal zijn. LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer roepen op om te genieten ván de natuur, met respect vóór de natuur.

 Door de lockdown zijn excursies geschrapt, bezoekerscentra gesloten en is ook horeca dicht. Maar natuur is open: op eigen gelegenheid kun je komen wandelen, fietsen of paardrijden. LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zijn blij dat ze bezoekers kunnen blijven verwelkomen. Want misschien wel meer dan ooit hebben we behoefte aan natuur: aan een frisse neus, aan een weids uitzicht in plaats van een beeldscherm, aan vogelgeluiden, aan de geur van een nat bos. De terreinbeherende organisaties verwachten tijdens de lockdown drukte in de natuur. Om die in goede banen te leiden en iedereen de ruimte te geven, vragen ze hulp en medewerking van de bezoekers.

 

Tips voordat je op pad gaat

De drukste dagen zijn zaterdag, zondag en de feestdagen. Om de drukte te vermijden, geven we de tip om niet tussen 11u en 15u op pad te gaan. Blijf bij voorkeur in je eigen buurt. Kom als je kan te voet of per fiets naar een natuurgebied en controleer vooraf of in dat gebied specifieke maatregelen van kracht zijn. Kies ook vast een alternatieve plek om naartoe te gaan als de plek van je eerste voorkeur te druk blijkt. Is de parkeerplaats vol? Ga dan ergens anders naartoe, parkeer nooit in de berm. BOA’s zullen hier op handhaven omdat het de doorgang voor hulpdiensten belemmert.

 

Te gast bij wilde dieren

In de natuur ben je te gast in het leefgebied van veel wilde dieren. Wilde dieren zijn bang voor mensen en ze zullen vluchten als mensen te dichtbij komen. Vluchtende dieren kunnen gewond raken doordat ze tegen een hek aan rennen of aangereden worden. Om verstoring te beperken zijn paden in natuurgebieden zó aangelegd, dat op sommige plekken nooit mensen of honden komen. Op die plekken vinden wilde dieren rust. Blijf dus altijd op de paden en houd je hond aan de lijn.

 

Geef andere recreanten de ruimte en houd altijd anderhalve meter afstand van elkaar. Tegenliggers op een smal wandelpad? Stap even van het pad af zodat de ander gemakkelijk kan passeren. Houd ook rekening met andere gebruikers: wandel niet op een mountainbikepad. En houd er als mountainbiker rekening mee dat wandelaars je niet zien of horen aankomen. Matig je snelheid en passeer rustig.

 

Zwerfafval

Horeca is dicht (op enkele afhaallocaties na) en ook toiletten zijn dus niet geopend. Hoge nood? Wildplassen hebben we liever niet, maar het is in de natuur niet verboden. Laat alleen geen papier achter! Let ook op ander afval als papieren zakdoekjes, mondkapjes, flesjes of blikjes. Neem je afval mee naar huis, neem een zakje mee om het in op te bergen. Wil je de natuur écht een plezier doen, neem dan ook zwerfafval mee als je dat tegenkomt.  

 

Andere activiteiten om te doen in de kerstvakantie

Alle georganiseerde excursies en activiteiten van Natuurmonumenten zijn tot en met vrijdag 12 februari 2021 afgelast. Gelukkig is er genoeg te doen. Voor kinderen heeft OERRR de leukste speel- en knutseltips van OERRR op een rijtje gezet. Volwassenen kunnen virtueel wandelen in onze natuurgebieden of in de tuin aan de slag gaan met de tuintips van de boswachter. Andere doe-tips: Maak de lekkerste vogelsnacks, Ga op speurtocht in je eigen buurt of Knutsel je eigen kerstversiering. Kijk voor inspiratie op www.natuurmonumenten.nl

13 december 2020


AFGELAST! ivm CORONA

Kids kerstspeurtocht door Middelharnis

 

SOMMELSDIJK/MIDDELHARNIS - Het is bijna weer zover. Kerst! Na het grote succes van de Sinterklaasspeurtochten houdt het Streekmuseum Goeree-Overflakkee vanaf zaterdag 19 december een kerstspeurtocht voor kinderen. Deze speurtocht duurt ongeveer 1 uur en start in de Kerkstraat van Sommelsdijk en gaat over de winkeldijk van Middelharnis. De puzzeltocht is ideaal te lopen in de kerstvakantie en kan als 'veilig' worden beschouwd.

 

De kinderen worden op pad gestuurd om tekeningen te zoeken. Deze tekeningen laten stukjes zien van het kerstverhaal en de geboorte van het kindje Jezus. Maar om het iets moeilijker te maken, hebben de vrijwilligers van het Streekmuseum daar wel een bepaalde volgorde in aangebracht. Zoek bij elke verhaaltje het ontbrekende woord in de vorm van een tekening. Deze tekeningen vind je langs de route. De route loopt langs diverse etalages van de winkeldijk in Middelharnis. Bij elke tekening staat ook een letter. Deze letters moeten de kinderen opschrijven en een zin van maken. 

 

Wat is de prijs?

De puzzeltocht kost slechts € 2,50 per deelnemer en is verkrijgbaar in het Streekmuseum in de Kerkstraat van Sommelsdijk. Kinderen krijgen een gave pen mee met daarop een glazen bolletje. Dat maakt het nóg leuker om de antwoorden op te schrijven! De antwoorden moeten vervolgens ingeleverd worden bij het Streekmuseum. Dit kan tot het einde van de kerstvakantie begin januari. Bij het inleveren krijgen de deelnemers als prijs ook nog een lekker cadeau!

 

Speciale dagen

De kerstvakantie is ook een ideale periode om de Kids Kerstpuzzeltocht te lopen. Het museum is dagelijks ’s middags geopend met uitzondering van de maandagen en de feestdagen. Zie www.streekmuseum.nl/kerstvakantie voor de openingstijden.

Zaterdag 19 december worden ook de wandelpuzzeltochten door Middelharnis en Sommelsdijk uitgegeven. Deze zijn meer gericht op volwassenen. Voor de kleintjes daarom de speciale Kids Kerstspeurtocht. Deze laatste puzzeltocht is, in tegenstelling tot de tochten voor volwassenen, tot het einde van de kerstvakantie te lopen.

 

Kleurwedstrijd

Hou je van tekenen? Maak dan een mooie tekening voor de voorzitter van het Streekmuseum en lever deze in vóór het einde van de kerstvakantie ! Onder de mooiste inzendingen verloot de voorzitter mooie prijzen.

 

 
12 december 2020
 

Kijk mee met de Volkskerstzang vanuit Nieuwe-Tonge

De traditionele Volkskerstzang Zaterdagavond, wordt 19 december in de Hervormde Kerk te Nieuwe-Tonge gehouden. De avond start om 19.30u, wanneer u het programmaboekje (digitaal) wilt ontvangen kunt u dit aanvragen via [email protected]. Jong en oud is van harte uitgenodigd om mee te kijken en vanuit de huiskamers mee te zingen!

Dit jaar is het anders dan voorgaande jaren, het zal helaas niet mogelijk zijn om de avond met een volle kerk te organiseren. Deze editie zal een geselecteerde groep zangers de liederen zingen, begeleid door Eric Wolfert op het kerkorgel. Tevens zal dominee van Assen een meditatie verzorgen. Voor iedereen die deze avond wil meebeleven wordt er een uitzending verzorgt via kerkomroep.nl en het YouTube kanaal van Hervormd Nieuwe-Tonge, tevens zijn hier alle kerkdiensten te volgen zoals ook de diensten tijdens Kerst. Op deze manier hoopt de organisatie de sfeer én de boodschap van Kerst in deze bijzondere tijd toch bij u te brengen. Het programma bestaat uit bekende en geliefde Kerstliederen zoals ‘Stille Nacht’ en ‘Komt allen tezamen’. 


11 december 2020
 

Wandelpuzzeltocht door Middelharnis en Sommelsdijk

Een coronaproof evenement

 

Reizen in 2020 lastig? Het Streekmuseum in Sommelsdijk neemt jou vanaf zaterdag 19  december graag mee op reis met maar liefst twee puzzeltochten door Sommelsdijk en Middelharnis. Door het onverwachte succes van de autopuzzeltochten over oost en west Goeree-Overflakkee zijn een tweetal vrijwilligers aan de slag gegaan met twee nieuwe puzzeltochten.

 

Je hoeft niet te kiezen: je krijgt beide puzzeltochtboekjes voor EUR 6. Onderweg beantwoord je vragen over de omgeving: vol wetenswaardigheden, humor en geschiedenis over dit unieke tweelingdorp. De puzzeltocht is geschreven met als startpunt het Streekmuseum voor Sommelsdijk en het voormalige raadhuis aan het einde van de Voorstraat voor Middelharnis. De Langeweg is letterlijk en figuurlijk de grens tussen beide routes.

 

Waar en wanneer verkrijgbaar?

Vanaf 19 december zijn de boekjes te koop bij het Streekmuseum in de Kerkstraat van Sommelsdijk. Het is een samenwerking met de Motte, Museum Ouddorp en de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta. Een puzzeltocht is een manier dat in coronatijd gelukkig wél kan door kan gaan. Mits je je houdt aan de landelijke regels dan niet meer met vier mensen over straat te lopen.

 

De puzzeltocht gaat niet op basis van de snelste tijd. Je kunt ook op een andere dag de tocht lopen. Deelnemers maken kans op een mooi eilandpakket van het Streekmuseum.

 

Zin in wat lekkers tijdens de tocht?

Koop daarom zaterdag 10 oktober lekkernijen bij het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. “Het vertellen van Eilandverhalen” is het credo van het Streekmuseum. Met het thema Eilandverhalen kon het niet anders dan dat onze eilandbakkers koek/gebak van andere eilanden serveren. Lekker voor onderweg tijdens de wandelpuzzeltocht of “geweun voor bie un bakje”. Moeder Leni en zoon Hugo hebben eilandlekkernijen gemaakt uit Ierland (chester cake), IJsland (skúffúkaka), Malta (imqaret), Cyprus (daktyla/vrouwenvingers) en Kaapverdië (fidjós de banana). Stevige kost voor tijdens een winterwandelpuzzeltocht. En daar hoort natuurlijk ook warme chocolademelk bij.
 

Andere puzzeltochten

Nog niet deelgenomen aan de autopuzzeltocht? Geen nood. Deze zijn nog steeds verkrijgbaar en ook daarmee zijn nog steeds prijzen te winnen.

Voor de kleintjes onder ons komt het museum vanaf 19 december ook met een kerst kidspuzzeltocht. Kinderen moeten zoeken naar tekeningen. De tekeningen hangen onder meer bij een aantal ondernemers op Dn Diek. Ook deze tocht is verkrijgbaar bij het Streekmuseum.

 

Open in de Kerstvakantie

Het museum en de museumwinkel is in de kerstvakantie dagelijks geopend met uitzondering van de maandagen en feestdagen. Kijk voor de tijden op https://www.streekmuseum.nl/kerstvakantie.
11 december 2020
 

Kerstvakantie bij de bibliotheek!

 

Regionaal - Kerstvakantie saai? Welnee, er is genoeg te beleven van en in de bibliotheek.

Kom bijvoorbeeld naar de film, bouw erop los met Lego, boeksel voor Kerst en haal gelijk een nieuwe stapel leesvoer voor de vakantie!

 

Naar de film “De piraten van Hiernaast” in Ouddorp

In De Piraten van Hiernaast wordt het saaie kustplaatsje Zandwijk aan Zee op stelten gezet door de komst van de zwaardvechtende en rum-drinkende piratenfamilie Donderbus. Terwijl de suffe buurtbewoners de waakhaai en huis-octopus maar niets vinden, sluit de elfjarige Michiel, ondanks hun verschillen, vriendschap met de stoere piratenjongen Billy. Maar hij dreigt zijn nieuwe vriend te verliezen wanneer aartsvijand Knokige Krelis plots opduikt. Samen met hun buurmeisje Elizabeth gaan de jongens de strijd aan tegen de gevaarlijkste piraat op zee…  De film is gebaseerd op de boeken van Reggie Naus.

Strandtheater Houten Kaap Ouddorp

Woensdag 23 december

Tijd 15.00 - 16.30 uur

Toegang € 5,50 inclusief iets te drinken en wat lekkers

 

Het grote Kerstfeest in de bieb (voor kinderen)

 We sluiten het jaar af met een Kerstfeest in de bieb! We gaan boekselen! Dit betekent dat we oude boeken gaan gebruiken om iets moois in elkaar te knutselen en dit gaan we doen voor mensen die wel een extraatje verdienen! Wil jij bijvoorbeeld iets speciaals doen voor je opa, oma, buurman of juf? Dit is je kans! Natuurlijk maken we er een echt Kerstfeest van door naar jullie favoriete muziek te luisteren (meezingen mag!).
Bibliotheek Middelharnis

Woensdag 23 december

Tijd 10.00 - 11.00 uur:

Toegang gratis

 

Mega LegoDag

Speel jij graag met Lego? Kom naar de Mega LegoDag en bouw fantastische creaties!

Strandtheater Houten Kaap Ouddorp

Woensdag 30 december

Tijd: tussen 10.00 - 17.00 - tijdsblokken van 1,5 uur

Toegang gratis, opgave via www.houtenkaap.nl

 

 

Wij hanteren de richtlijnen van de RIVM om er voor te zorgen dat je op een veilige manier kunt genieten. Meld je vooraf aan via www.bibliotheekzuidhollandsedelta.nl
11 december 2020Openingstijden bibliotheek tijdens feest dagen

Regionaal: Alle vestigingen van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta zijn gesloten op eerste en tweede kerstdag en op nieuwjaarsdag. Daarnaast heeft de vestiging in Brielle op de volgende dagen aangepaste openingstijden tijden de kerstvakantie:

 

Maandag 21 december 07:30 -  18:00 uur

Donderdag 24 december 07:30 - 14:30 uur

Maandag 28 december 07:30 -  18:00 uur

Donderdag 31 december 07:30 - 14:30 uur

 

De medewerkers van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta wensen iedereen fijne, maar bovenal gezonde, feestdagen!
1 december 2020


Via livestream in gesprek over voorlezen

Online Mamacafé op woensdag 9 december

Dorien ’t Jong, voorleesconsulenten bij Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, houdt woensdag 9 december om 10.30 uur een online mamacafé. Tijdens deze livestream vertelt ze over voorlezen aan kinderen. Aanmelden voor deelname kan t/m zondag 6 december via de website van de bibliotheek www.bibliotheekzuidhollandsedelta.nl. Deelnemers ontvangen een link waarop ze kunnen klikken om deel te nemen.

Want voorlezen is niet alleen heel belangrijk om de woordenschat van je kind te ontwikkelen en de taalkennis te vergroten, maar het is vooral heel leuk om samen met je kind een (prenten)boek in te duiken en de fantasie de vrije loop te laten. Dorien geeft tips hoe je voorlezen leuk kunt maken, hoe je zonder veel moeite kunt zorgen voor een goede taalontwikkeling bij je kind en wat de leukste voorleesboeken zijn. De online sessie duurt ongeveer 20 tot 25 minuten en uiteraard is er tijdens de sessie ruimte voor vragen en discussie. A

21 november 2020
 

Kostuumdrama Emma in Houten Kaap
 

OUDDORP -De prachtige film Emma draait op woensdag 2 december bij Houten Kaap in Ouddorp. Jane Austens geliefde komedie over de zoektocht naar de liefde en het verdienen van geluk wordt opnieuw verteld in deze prachtige verfilming. Woensdag 2 december, Houten Kaap, Westerweg Ouddorp. Aanvang film: 20.00 uur, Kosten: € 7,50 / bibliotheekleden € 5,-Knap, slim en rijk: Emma Woodhouse is een rusteloze ‘koningin’ zonder rivalen in haar kleine, slaperige Engelse dorpje. In deze glinsterende satire over de sociale klassen moet Emma haar weg zien te vinden terwijl ze volwassen wordt en meerdere romantische misstappen begaat, om uiteindelijk te ontdekken dat de liefde altijd ergens onverwachts verscholen is.

 

Sinds enige tijd organiseert Houten Kaap samen met Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta maandelijks een film. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van de bibliotheek of via Houten Kaap. Tijdens de voorstelling hanteren we uiteraard de richtlijnen van de RIVM om er voor te zorgen dat iedereen op een veilige manier van de film kan genieten.

 
13 november 2020
 

Sinterklaasspeurtocht door oud Sommelsdijk

 

SOMMELSDIJK - Het is bijna weer zover. De leukste tijd van het jaar! Ondanks corona heeft Sinterklaas een manier gevonden om vanuit Spanje veilig naar Nederland te komen. Natuurlijk moet de Sint weer ergens kunnen logeren. Ook dit jaar slaapt Sinterklaas in de bedstede van het Sinterklaashuis in de Kerkstraat van Sommelsdijk. Hij roept de kinderen op mee te doen met de veilige Sinterklaaspuzzeltocht.


Foto: Pieter Kievit
 

De Kruukplaetjespieten van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee hebben een veilige manier gevonden om de kinderen van Goeree-Overflakkee te vermaken en dan OOK nog een cadeautje te geven. Maar kinderen krijgen het cadeau niet zo maar. Ze moeten er wel wat voor doen!

 

Vanaf zaterdag 14 november is in het Sinterklaashuis de Sinterklaasspeurtocht te koop. Deze speurtocht is voor kinderen en duurt ongeveer 45 minuten tot 1 uur en gaat door oud-Sommelsdijk. De puzzeltocht kan in de komende drie weken worden gelopen.

 

Wat is de prijs?

De puzzeltocht kost slechts € 2,50 per deelnemer en is verkrijgbaar in het Sinterklaashuis in de Kerkstraat van Sommelsdijk. Kinderen krijgen een gave pompom pen mee met Sinterklaas of Piet erop. Deze pen, met zacht bolletje, maakt het nóg leuker om de antwoorden op te schrijven! De antwoorden moeten vervolgens ingeleverd worden bij het Sinterklaashuis. Dit kan tot en met 5 december. Bij het inleveren krijgen de deelnemers als prijs ook nog een lekker cadeau!

 

Speciale dagen

Drie weken lang kan de puzzeltocht worden gelopen, maar alleen op woensdagen 18 en 25 november worden er ’s middags Sinterklaasliedjes gespeeld op een klein draaiorgeltje van de Razenberg stichting. Nieuwsgierig naar de slaapkamer van de Sint??? Kijk stiekem door de ramen! En als hij niet op de daken aan het werk is, ligt hij te slapen in de bedstede.

 

Fotowedstrijd

De speurtocht kan als “veilig” worden beschouwd. Sint en de Pieten zijn niet op straat aanwezig om groepsvorming te voorkomen. Daarom doet het Streekmuseum NU de oproep om de kinderen in te schakelen als hulp-Piet!!! Stuur jouw leukste foto op naar [email protected] en uit de leukste inzendingen verdelen wij een mooi cadeau!

 

Filmpje van de Sint en Piet

Worden de kinderen niet enthousiast van dit persbericht? Laat ze dan het filmpje bekijken van Sint en Kruukplaetjespiet op het YouTube kanaal van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Daar praten Sint en Piet over het vervelende virus en praten ze enthousiast over de puzzeltocht. Een aanrader voor jong en oud.

 

Deze activiteit is mede mogelijk gemaakt door en in afstemming met de gemeente Goeree-Overflakkee.


 

12 november 2020
 

Goeree-Overflakkee heet Sint welkom, maar niet fysiek

Goeree-Overflakkee verwelkomt Sinterklaas, maar helaas wel op een andere manier dan we gewend zijn. Dat betekent dat veel sinterklaasactiviteiten digitaal plaatsvinden én dat er een groter beroep wordt gedaan op de verbeeldingskracht van onze kinderen. “Sint is en blijft van harte welkom. Met de nodige creativiteit en inzet gaat het ons zeker lukken om er toch een mooie periode van te maken”, aldus burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. 
 

De gemeente roept ook organisatoren van andere sintgerelateerde activiteiten op hun verantwoordelijkheid te nemen en geen activiteiten te organiseren waarvan het risico is dat er groepen mensen op afkomen. Zo is het niet toegestaan dat de goedheiligman en zijn pieten een ronde door een dorp maken. Ook is het niet wenselijk dat er dit jaar sinten of pieten op straat lopen, juist om te voorkomen dat er toch groepen mensen op afkomen.
 

In omliggende gemeenten gelden dezelfde richtlijnen. De gemeente vraagt mensen, die twijfelen of hun idee wel in lijn is met de coronamaatregelen, contact op te nemen. Er wordt graag meegedacht met een goede invulling.


Geen fysieke ontmoeting
Eerder bleek al dat de traditionele intochten niet door konden gaan vanwege het coronavirus. Met de organisatoren van de vieringen in de verschillende kernen is de gemeente daarna in gesprek gegaan om te kijken naar mogelijke alternatieven. Daarbij werd rekening gehouden met de toen geldende noodverordening en de situatie rond het coronavirus. Uit die gesprekken kwamen mooie initiatieven.


Door verzwaring van de gedeeltelijke lockdown in combinatie met de nieuwe noodverordening zijn er echter nu strengere maatregelen voor samenkomsten. Optochten op de openbare weg zijn niet toegestaan. De gemeente heeft de alternatieve vieringen daarom opnieuw moeten bekijken, waarbij het uitgangspunt het verminderen van verkeersbewegingen en fysiek onderling contact was.


Wat kan wel?
Ondanks de coronapandemie blijft Sinterklaas gewoon welkom op Goeree-Overflakkee. Burgemeester Grootenboer ontvangt hem op digitale wijze. Ook kunnen kinderen via www.sinterklaasjournaal.nl een tekening sturen, waarbij de burgemeester ervoor zorgt dat het bij de Sint komt. Ook is er het Nieuwe-Tongse Sinterklaasjournaal (www.SinterklaasinNieuwe-Tonge.nl). Maar ook acties met schoentjes zetten, een kleurwedstrijd of een sintbrievenbus zijn mogelijk. Daarnaast is het bijvoorbeeld een optie om – niet verkleed als Sint en Piet – cadeautjes te bezorgen. Dat kan met aanbellen en overhandigen, maar ook zonder fysiek contact. Denk aan een geheimzinnige klop op het raam en een cadeautje voor de deur. Ook is een speurtocht met gluurpietjes voor het raam (zoals de berenspeurtocht tijdens de eerste intelligente lockdown) een mogelijk alternatief.

 

Burgemeester Grootenboer: “Sinterklaas is een kinderfeest, waar jong en oud van kan genieten in de donkere dagen van het jaar. Helaas kunnen we het nu niet net zo uitgebreid en onbezorgd vieren als andere jaren. Volgend jaar hopelijk wel weer. Maar Sinterklaas is bijna in het land en ook al is hij niet fysiek te zien: hij maakt nog steeds kinderen blij. Het is nu aan ons om er met elkaar het beste van te maken.”  


 12 november 2020

Ontmoet schrijver Murat Isik online

 

REGIONAAL – Donderdag 19 november kun je via een webinar Murat Isik ontmoeten en vragen stellen.

Momenteel is het lastig voor schrijvers een bibliotheek te bezoeken om voor te lezen, geïnterviewd te worden en met hun lezers in gesprek te gaan. Ontmoet Schrijvers Online is hier een mooi alternatief voor.

 Murat Isak brak door met zijn roman Wees onzichtbaar. Dit boek vertelt het verhaal van een jongen van Zaza-Turkse afkomst die opgroeit in de Bijlmer. In 2019 schreef Murat Isak het Boekenweekessay Mijn moeders strijd. Deze avond gaat Hetti Koster met Murat in gesprek over zijn boeken en zijn familie.

 

Het eerste half uur voert zij een gesprek met de schrijver. Vervolgens heb jij een half uur de tijd om je eigen vragen te stellen. De deelnemer met de leukste/origineelste vraag wint een boek! Het thema van Nederland Leest 'familiegeschiedenis' staat centraal bij dit interview.

 

Datum: donderdag 19 november 2020

Locatie: online

Aanvang: 19.30 uur

Toegang gratis, aanmelden via www.bibliotheekzuidhollandsedelta.nl11 november 2020

Stichting Kunst en Cultuur Educatie Goeree-Overflakkee

Koeienwachtertje Bronzen beeld op een voetstuk van basaltblokken, gemaakt door Anton Beijsens (1922-2013). In 1998 geschonken door de Rabobank Middelharnis aan het Streekmuseum Goeree-Overflakkee t.g.v. het 50-jarig jubileum van het museum.


Beijsens was eerst banketbakker (hij nam de bakkerij van zijn vader over in 1949) en leraar beroepsonderwijs: in Middelharnis werd hij leraar banketbakken; later werd hij leraar in Goes. Zijn loopbaan als schilder begon toen hij vroeg gepensioneerd werd, eerst schilderde hij landschappen en stillevens. Hij ontdekte daarna de symboliek, en maakte in een rap tempo 45 schilderijen in deze stijl tussen 1973-1978. Allemaal variaties op het thema vrijheid.

Daarna stopte hij met schilderen en begon met beeldhouwen. Zijn beelden zijn, in tegenstelling tot zijn laatste symbolische schilderwerken, juist weer heel levensecht en realistisch. Beelden van zijn hand zijn in Zeeland te vinden, o.a. in Goes en Borssele. Maar ook in Kalibanteng en Arnhem, daar vindt je het monument voor de jongenskampen Bangkong-Gedungjati. Hij was altijd bezig met beelden vorm te geven, zelfs 's zomers op het strand maakte hij beelden uit nat zand. Die verdwenen dan uiteraard weer in de golven, maar volgens Beijsens was dat niet erg: het eindprodukt was van ondergeschikt belang. Uitdrukking geven aan zijn gevoelens als kunstenaar vond hij belangrijker.

Dit beeld van het koewachtertje staat op het Marktveld in Sommelsdijk, in de schaduw van de kerk. Het is een eerbetoon aan al de landarbeiders en andere werknemers in de vroegere landbouw en veeteelt, waarvan velen op jonge leeftijd (ca. 9 jaar) begonnen als koeienwachtertje. Die koeienwachters gingen op stap met zo'n 10 koeien. Het was een eenzaam beroep, en het verdiende niet echt veel, om niet te zeggen weinig. Maar alle inkomsten waren nodig, dus ook de jongsten in een gezin konden zo hun bijdrage leveren.

De jongens hielpen bij het melken, gingen met de dieren op pad, en moesten zorgen dat die koeien dus niet zomaar ergens een akker opliepen en zich tegoed deden aan de gewassen. Met een stok hielden ze de dieren in het gareel. In weer en wind stonden ze bij de grazende koeien, in kleding die hen niet echt warm en droog hield. Het beeld houdt de herinnering levend aan een tijd van sociale en maatschappelijke ongelijkheid, waarin veel kinderen de lagere school niet eens afmaakten en ook amper een echte jeugd hebben gekend. 

28 oktober 2020

Extra openstelling Streekmuseum in de wintermaanden

 

SOMMELSDIJK – Voorheen was het oudste museum van Goeree-Overflakkee gesloten gedurende de wintermaanden. Maar sinds vorig jaar is daar verandering in gekomen. Enerzijds is er het groeiend aantal toeristen die ons eiland ook in de wintermaanden bezoekt. Anderzijds heeft het Streekmuseum Goeree-Overflakkee een goed lopende museumwinkel die zorgt voor inkomsten tijdens Coronatijd.Ook voor het Streekmuseum Goeree-Overflakkee is het thans een moeilijke tijd. Binnen de geldende richtlijnen van de overheid proberen zij de activiteiten op een verantwoorde en veilige wijze voort te zetten.
Vanaf 1 november tot het einde van dit jaar zijn de openingstijden voor het museum en de museumwinkel:

Woensdag van 10.00-12.00 en van 14.00-17.00 uur en zaterdag van 14.00-17.00 uur.

Wil je op een andere dag het museum of de winkel bezoeken? Dat kan, maar dan alleen op afspraak. Voor reserveringen en afspraken:
Bel dinsdag t/m vrijdag van 10.00-12.00 en van 14.00-17.00 uur naar 06-52153169 of stuur een mailtje naar [email protected]

 
Voor het bezoek aan het museum in de Kerkstraat van Sommelsdijk is het dragen van een mondkapje verplicht.

 15 oktober 2020

Geen excursies wel tips voor de herfstvakantie

 

Alle georganiseerde excursies en activiteiten van Natuurmonumenten zijn tot en met 11 november afgelast in verband met de nieuwe maatregelen tegen het coronavirus. Iedereen die voor deze periode een excursie of andere activiteit heeft geboekt, ontvangt hierover een mail en krijgt het betaalde bedrag zo spoedig mogelijk teruggestort.

 


Natuurmonumenten, fotograaf Gerke van de Hoef


“Jammer maar begrijpelijk”, aldus boswachter Chantal van Burg van de beheereenheid Zuid-Hollandse Eilanden. “We hadden een aantal mooie natuurexcursies op het programma staan in onze gebieden op Goeree en Voorne. Gezien de aangescherpte maatregel van een maximale groepsgrootte buiten op 4 personen, is het onmogelijk om de excursies door te laten gaan.”

 

Uitwaaien met gezond verstand

De natuurgebieden op Goeree-Overflakkee, Voorne-Putten en in de Hoeksche Waard blijven wel toegankelijk. Bezoekers kunnen hier terecht voor een wandeling. Ook de uitkijktorens, zoals het vogelobservatorium Tij in Stellendam blijft open. Bij een bezoek aan de natuur gelden de corona-richtlijnen van de overheid. Specifiek voor Tij geldt het dringend advies voor het dragen van een mondkapjes. Blijf wel je gezond verstand gebruiken en vermijd drukte en ga met griepverschijnselen niet naar buiten.

 

Tips voor de Herfstvakantie

“Met de Herfstvakantie voor de door en de beperkte mogelijkheden voor ontspanning, kom je al snel uit in de natuur dichtbij huis. Ben je nog op zoek naar leuke tips voor de vakantie met de kinderen? Ga de natuur in om paddenstoelenbingo te spelen of train thuis je boswachterskills tijdens de ING Boswachterchallenge. Dan heb je die beker warme chocolademelk thuis dik verdiend!”, aldus Chantal van Burg. Kijk voor meer tips op www.natuurmonumenten.nl

 

12 oktober 2020

 

Weerbaarheidstraining Wie ben ik?
 

In de leeftijdscategorie 12-16 jaar zijn jongeren bezig om zich te identificeren. Met andere woorden ze zijn bezig om zichzelf te vinden. De mening van anderen is hierbij heel belangrijk waardoor ze makkelijker te beïnvloeden zijn. Op deze leeftijd hecht een puber meer waarde aan wat zijn "vrienden" vinden dan wat hun ouders belangrijk vinden.


Herkent u dit? of heeft u de indruk dat uw zoon of dochter zich te veel laat beïnvloeden door zijn "vrienden". Dan is deze training wellicht iets voor uw zoon of dochter.

In opdracht van de gemeente Goeree-Overflakkee organiseert Zijn Jongerenwerk een weerbaarheidstraining Wie ben ik voor jongeren in de leeftijd 12-16 jaar. Bij Wie ben ik is er gekozen voor de methode NLP. Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is een krachtige, effectieve methode om snel inzicht te krijgen in de drijfveren en motivaties van ons handelen. Met NLP gaat uw zoon of dochter aan de slag met hoe hij/zij denkt, handelt, voelt, communiceert voor impact heeft. Er wordt gewerkt aan bewustwording van het eigen handelen. Hierdoor krijgt hij/zij een andere kijk op hoe hij/zij handelt en wat eventueel beter werkt.

Het doel van het programma is, de jongere inzicht in zichzelf te geven. Hoe kijkt hij/zij naar de wereld, waar liggen zijn/haar grenzen, hoe gaat hij/zij om met groepsdruk en welke hulpbronnen heeft hij/zij die ze kunnen inzetten op hun weg naar volwassenheid.  Zijn jongerenwerk geeft deze interactieve training waarbij de nadruk ligt op veiligheid en persoonlijke ontwikkeling. Er wordt gebruik gemaakt van diverse werkvormen zoals kringgesprekken, samenwerkingsopdrachten en creatieve opdrachten. Op 3 november is er een informatieavond. Deze start om 19:30 tot ongeveer 21:00 uur. Vanwege COVID-19 vragen wij u om aan te melden gezien het aantal beschikbare plekken.

Voor informatie of aanmelden mail naar:  [email protected]
Er zijn geen kosten verbonden aan deze training daar deze wordt gesubsidieerd door de gemeente.5 oktober 2020

 

Presentatie door meester Nelisse

 

Voor woensdag 14 oktober heeft de 55+ club in Ouddorp de heer, meester, Nelisse uitgenodigd voor een gezellige middag. Hij laat u beelden zien van Ouddorp uit vervlogen tijden, zodat u even weg kunt dromen bij die goede oude tijd. De prijs van deze bijzondere middag bedraagt € 2,- dit is inclusief een kopje koffie of thee. Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden.Aanmelden is noodzakelijk, hiervoor kunt u contact opnemen met Joke van Dam tel. 0187 682319 of Stichting ZIJN 0187 483366 e-mail [email protected]. Uiteraard houden we de Corona maatregelen is acht. U dient bij binnenkomst uw handen te desinfecteren, hiervoor staat een pompje bij de ingang en de tafels zijn zo neergezet dat 1,5 meter afstand van elkaar gewaarborgd is. Voelt u zich veilig met een mondkapje, dan kunt dat natuurlijk opzetten.
5 oktober 2020

 

Coronaproof evenement: autopuzzeltocht Goeree-Overflakkee
 

Reizen in 2020 lastig? Het Streekmuseum in Sommelsdijk en anderen nemen jou vanaf zaterdag 10 oktober graag mee op reis met puzzeltochten naar Oost en West Goeree-Overflakkee.
Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Het landelijk thema is dit keer Oost-West. Daarom is er een Oost- en een Westroute: “omdat je soms in het oosten, soms in het westen wilt zijn”. Voor onderweg zijn er (alleen) op 10 oktober Oost-West lekkernijen verkrijgbaar bij het Streekmuseum.

 

De Oost- of de Westroute?

Je hoeft niet te kiezen: je krijgt beide puzzeltochtboekjes voor EUR 5. Onderweg beantwoord je vragen over de omgeving: vol wetenswaardigheden, humor en geschiedenis over ons mooie eiland. De puzzeltocht is geschreven met als startpunt het Streekmuseum in Sommelsdijk, de grens van beide routes. Maar je kunt eigenlijk vanaf elke plaats op het eiland starten.

 

Waar en wanneer verkrijgbaar?

Vanaf 10 oktober zijn de boekjes te koop bij het Streekmuseum, de bibliotheken op het eiland, het VVV en Museum Ouddorp. Tezamen met de Motte organiseren zij dit evenement dat in coronatijd gelukkig wél kan doorgaan.

 

De puzzeltocht gaat niet op basis van de snelste tijd. Je kunt ook op een andere dag de tocht rijden. Deelnemers maken kans op een mooi eilandpakket van het Streekmuseum.

 

Zin in wat lekkers tijdens de tocht?

Er zijn pauzeplekken tijdens de ritten. Een mooi moment voor een Oost-West lekkernij. Koop daarom zaterdag 10 oktober Oost-West lekkernijen bij het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Er is koek en gebak uit 8 verschillende landen verkrijgbaar. Dit allemaal vers gebakken. Denk aan zoete custardtaartjes met vanille uit Portugal of Albanees zoet, nat gebak met karamelroomsmaak. Ook zijn de "vrouwenvingers" uit Cyprus een aanrader: in honing gedrenkte amandelstengels met rozenwater. De verkoop start vanaf 10:00 uur en al het lekkers is gemakkelijk mee te nemen. De opbrengst is voor het Streekmuseum.
3 oktober 2020
 

Antiek Speelgoed in Streekmuseum

 

SOMMELSDIJK - In het Streekmuseum Goeree-Overflakkee is vanaf heden de expositie Oost-West ons speelgoed is het best,  te bekijken. De expositie is te zien vanaf heden. Diverse kinderliedjes zullen gezongen worden op zaterdag 10 oktober van 10.00-12.00 uur en van 13.00-14.30 uur in het kader van deze nieuwe tentoonstelling. Eveneens is er deze dag koek en gebak te koop die vers zijn gebakken in het kader van de Maand van de Geschiedenis met het thema Oost-West.


foto: Leendert Verkerke

Speelgoed is natuurlijk iets wat ons allemaal aanspreekt; iedereen heeft speelgoed gehad en misschien nog bewaard. Aan het speelgoed uit je kindertijd kleven meestal mooie herinneringen. Oude poppenwagens, soldaatjes, auto’s, kinderserviesjes en nog veel meer vormen samen een vrolijke en kleurrijke expositie vol herkenning.

 

Iedereen heeft herinneringen aan de speelgoedwinkel uit zijn of haar jeugd. Ongetwijfeld heb je als kind met je neus tegen de winkelruit van de speelgoedwinkel gestaan om al dat moois te bewonderen. Van prachtige modeltreintjes, bordspellen, poppen, serviesjes en al dat andere moois waaraan je je als kind uren kon vergapen.

In het Streekmuseum Goeree-Overflakkee is nu een tentoonstelling te zien met het speelgoed van destijds. Uit de grote collectie van het museum is uit het depot niet eerder tentoongesteld materiaal tevoorschijn gehaald die ons herinnert aan de tijden van weleer.


Het meeste speelgoed had ook de functie kinderen voor te bereiden op het latere leven. Hamertje Tik, de aanzet voor het latere timmeren en met het theeserviesje voor de kleine meid om moedertje te spelen.


Borduurdozen, blikken speelgoed, muziekinstrumentjes, treintjes, kwartetspellen en nog tal van andere voorbeelden uit ons jonge leven geven een goed beeld van deze periode. Tenslotte geven tollen, bikkels en knikkers een beeld hoe kinderen vroeger op straat hune tijd doorbrachten.

 
2 oktober 2020


Schrijver en cabaretier Thijs Goverde komt naar Ouddorp met een kindervoorstelling
 

Kinderboekenweek vol activiteiten in de bibliotheek
 

Onder het motto En toen? van de Kinderboekenweek organiseert Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta workshops en voorstellingen voor kinderen van 6 tot 12 jaar.Er staat heel wat op het programma de komende tijd. Zo komt schrijver Thijs Goverde op woensdag 14 oktober om 15.30 uur naar Houten Kaap in Ouddorp met een doldwaze voorstelling. Hij gaat niet alleen voorlezen en vertellen, maar leert kinderen ook hoe ze moeten zwaardvechten. Een interactieve voorstelling dus. Kaartjes zijn verkrijgbaar op de site van de bibliotheek en Houten Kaap. In verband met corona zijn er slechts 30 kaarten beschikbaar.

 

EscapeRoom en Spelen als Shakespeare

In de bibliotheek in Middelharnis is op 7 oktober om 15.00 uur een EscapeRoom gebouwd. Weten kinderen op tijd te ontsnappen door de (geschiedenis)vragen op te lossen en samen te werken? Op woensdag 21 oktober om 15.00 uur is er een workshop toneelspelen. Terug naar de tijd van Shakespeare gaan de kinderen aan de slag met een van de bekende werken van deze beroemde dichter. Voor de workshops is beperkt plaats en vooraf aanmelden is verplicht ivm corona. Tickets en het volledige programma is te vinden op www.bibliotheekzuidhollandsedelta.nl.
 

En toen?
Tijdens de Kinderboekenweek gaan we terug in de tijd onder het motto En toen? Boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Kinderen kunnen spannende verhalen lezen over ridders, zich verplaatsen in oorlogstijd of van alles te weten komen over de Oudheid. Er is geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken werelden uit het verleden door het lezen van boeken!

Leesplezier
De Kinderboekenweek is een prachtig moment om kinderen te activeren rond het lezen van kinderboeken. Ze leren zich concentreren en verdiepen en het thema van dit jaar nodigt ze uit om dingen met kinderboeken te gaan doen. We prikkelen fantasie en nieuwsgierigheid door tijden van lang, heel lang en superlang geleden te laten leven. De (voor)leesboeken zijn het hele jaar te leen bij de bibliotheek. Voor kinderen tot 18 jaar is het lidmaatschap gratis. Maar ook als je geen lid bent kun je gebruikmaken van de collectie en activiteiten in de bibliotheek. Alleen voor het lenen van boeken en andere materialen is een lidmaatschap nodig. 

1 oktober 2020
 

Instagram Story Livestream Dag van de Stilte


De Landelijke Dag van de Stilte wordt op 25 oktober met een jubileumeditie (10 jaar) gevierd.
Op Instagram @dagvandestilte kun je op drie momenten gedurende de dag een Story Livestream volgen.

https://www.dagvandestilte.nl/wp-content/uploads/2020/09/Live-stream-Dag-van-de-Stilte.jpg


Programma:
Om 10:00 uur ontsteken we de stilte-kaars en luisteren we naar een stilte-verhaal. Als de gong klinkt, sluiten we de livestream.
Om 13:00 uur ontsteken we de stilte-kaars en luisteren we naar een visualisatie uit het boek Relax Kids (4+). Als de gong klinkt, sluiten we de livestream.
Om 16:00 uur ontsteken we de stilte-kaars en luisteren we naar stilte-gedichten. Als de gong klinkt, sluiten we de livestream.


Volg @dagvandestilte op Instagram en wacht tot de Instagram Story Livestream start. Je herkent dat aan de term ‘live’ onder onze profielfoto, bovenin beeld. Terwijl we live zijn, kun je als kijker reageren via de chat.


Welkom in de stilte!

Locatie activiteit
https://www.instagram.com/dagvandestilte/

Kosten
Geen kosten.

Een vrijwillige bijdrage voor de Dag van de Stilte wordt op prijs gesteld.
Je kunt een bedrag overmaken op bankrekening NL79TRIO0338652582 t.n.v. Stichting Stilte Ned.Werk.
De Dag van de Stilte is een initiatief van de stichting Stilte Ned.Werk.

Tijdstippen
10:00 uur – 10:15 uur
13:00 uur – 13:15 uur
16:00 uur – 16:15 uur

Aanmelden is niet nodig.

 
23 september 2020
 

Kom je om een bakje?

NIEUWE-TONGE - Vanuit Ons Dorpshuis is er samen met wijkverpleging Care4go, st. Zijn en een aantal enthousiaste bewoners een nieuw initiatief gestart. Vanaf dinsdagmiddag 6 oktober gaan voortaan om de 14 dagen de deuren open voor een praatje, een spelletje of een handwerkje. Vanaf 13.30 tot 15.30 uur. U betaalt alleen voor de consumpties.
 


Gezellige samenkomsten in Ons Dorpshuis (foto: Maria Evers)

'Kom je om een bakje'  is bedoeld voor jong en oud en is geheel vrijblijvend. Er zijn geen kosten aan verbonden je rekent alleen na afloop je eigen consumptie af. Er zijn zelfs al mensen die aangeboden hebben om te rijden mocht vervoer naar Ons Dorpshuis een probleem zijn. Neem hiervoor contact op met Ciska Koole 0611140288. Schroom niet, stap gezellig een keertje binnen en neem gerust iemand mee.

De organisatie hoopt dat deze middagen een succes zullen worden en dat “effe een bakje doen” een begrip zal gaan worden in het dorp. Wie weet dat deze middagen in de toekomst uitgebreid kunnen worden naar meerdere keren en ideeën voor een andere invulling en/of activiteiten blijven welkom natuurlijk.

Zo werd er al gesproken over een keertje klaverjassen, een filmmiddag of een creatieve invulling.

 31 augustus 2020Vogelobservatorium Tij vanaf 5 september weer open

 

Vanaf zaterdag 5 september kunnen bezoekers weer terecht bij het vogelobservatorium TIJ in Stellendam. In verband met de Corona-richtlijnen besloot Natuurmonumenten deze uitkijk vanaf het voorjaar te sluiten. Omdat het op delen van de wandelroute, in de tunnel en in TIJ zelf niet altijd mogelijk is 1,5 meter afstand te houden, is het dringende advies aan bezoekers om een mondkapje te dragen.


De afgelopen maanden is de natuur flink haar gang gegaan in en rondom TIJ. Boswachter Chantal van Burg: “De afsluiting is voor bezoekers behoorlijk zuur geweest, juist in deze tijd biedt de natuur ook een uitlaatklep. De natuur ging in deze ‘lockdown’ gewoon door. De oeverzwaluwwand aan de buitenkant van de tunnel is dit jaar voor het eerst in gebruik genomen. Het was een komen en gaan in de gaten met oeverzwaluwen. Ook gaf de sluiting vogels de gelegenheid om in TIJ te nestelen. Zo zagen we dit voorjaar een nestje van een kwikstaart aan in de binnenzijde van het frame van de overkapping.”

 

Bezoekers weer welkom
Dat de natuur haar gang is gegaan, is ook te zien op het wandelpad. De bomen en struiken hebben het pad behoorlijk onbegaanbaar gemaakt. Komende week vinden de laatste werkzaamheden plaats, zodat het wandelpad weer begaanbaar is voor bezoekers. Vanaf 5 september zijn bezoekers weer welkom bij TIJ. Bij de entree wordt gewezen op de extra voorzorgsmaatregelen die gelden tijdens een bezoek, zoals het dringend advies om een mondkapje te dragen. Ook de telescoop wordt teruggeplaatst in TIJ. Het is en blijft de verantwoordelijkheid van bezoekers zelf om deze veilig te gebruiken. Ga hier niet met verschillende desinfectiemateriaal mee aan de slag. Dit komt de kwaliteit van de kijker niet ten goede. Heb je zelf een verrekijker, neem deze dan mee om van de aanwezige vogels te genieten.

 

Excursies naar Tij

Vanaf september organiseert Natuurmonumenten ook diverse ochtend-, middag en avondexcursies naar Tij. Wil je mee op excursie? Kijk voor data, aanmelden en richtlijnen op www.natuurmonumenten.nl/goeree/agenda

 

Natuurmonumenten hoopt dat bezoekers weer kunnen genieten van de beleving van TIJ en dat een ieder zijn verantwoordelijkheid neemt om dit mogelijk te houden: geef elkaar de ruimte, vermijd drukte en blijf thuis bij griep- en verkoudheidsklachten.


28 augustus 2020
 

Schilderworkshops in de bieb!

 

Na het succes van de schilderworkshops tijdens de SummerAcademy organiseert Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta in september nog 2 schilderworkshops. Op woensdag 9 september wordt er een landschap geschilderd, op 30 september ga je aan de slag met fruit. De workshops zijn  van 10.00 tot 12.00 uur in Cultuurhuis Nieuwe Veste in Hellevoetsluis. Kosten zijn € 16. Dat is inclusief verf, penselen en schilderdoek.

 

Bij goed weer zijn de workshops buiten. Bij slecht weer is een veilige ruimte binnen beschikbaar.

Om ervoor te zorgen dat alle activiteiten corona-proof zijn moet er van tevoren aangemeld worden. Kijk voor meer informatie en opgave op www.bzhd.nl

 

---


7 t/m 13 september is de Week van Lezen en Schrijven
Kom in actie tegen laaggeletterdheid 

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon.  Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen. Van maandag 7 tot en met zondag 13 september organiseert Stichting Lezen & Schrijven daarom de Week van Lezen en Schrijven (voorheen Week van de Alfabetisering). Ook Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta doet mee.
 

De Flyerbus

Voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven of omgaan met de computer biedt het digiTaalhuis hulp, met cursussen, spreekuren of andere ondersteuning. Om hierover te informeren rijdt tijdens de Week van het Lezen en Schrijven de flyerbus rond. Hier wordt informatie gegeven over hoe het digiTaalhuis kan helpen. De flyerbus is aanwezig op:

Dinsdag 8 september:

  • 10:30 – 12:00             Bibliotheek Ouddorp, Raadhuisstraat 40
  • 13:00 – 14:30             Bibliotheek Middelharnis, Kerkepad 11
  • 15:30 – 17:00             Bibliotheek Oude Tonge, Dabbehof 40

 

----

Dr. Leesplezier helpt met het vinden van het leukste boek!

De scholen gaan weer beginnen en (leren) lezen is en blijft belangrijk. Voor kinderen die lezen niet leuk of lastig vinden of kinderen die al zoveel boeken hebben gelezen dat ze niet meer weten wat ze moeten kiezen, biedt dr. Leesplezier hulp. Samen zoeken ze naar het leukste, interessantste of grappigste boek. Zodat kinderen met plezier blijven lezen. Dr. Leesplezier is op de 2e en 4e woensdag van de maand van 15.00 uur tot 16.00 uur te vinden in de bieb in Middelharnis. Opgeven is niet nodig.

Voor mensen die niet naar de bibliotheek willen of kunnen, is er van 16.00 uur tot 17.00 uur is er een digitale spreekuur. Bel dokter Leesplezier BZHD via Skype en kom op consult!

24 augustus 2020


Lezen en bespreken in leesgroep

Regionaal – Hou jij van lezen? En vraag je je na het lezen vaak af waarom de schrijver gekozen heeft voor een bepaald verhaalperspectief? Of vind je het leuk om te discussiëren met anderen over wat de schrijver bedoelde met die onverwachte plotwending? Misschien is deelname aan een leesgroep dan iets voor jou!

 Binnen Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta zijn diverse leesgroepen actief. Zowel op Voorne Putten als op Goeree-Overflakkee en deze hebben zowel ’s avonds als overdag bijeenkomsten. Tijdens het leesgroepseizoen, van september tot en met mei/juni, lezen en bespreken zij met elkaar zeven titels. Bijvoorbeeld Zwarte schuur van Oek de Jong, Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer en De rechtvaardigen van Jan Brokken.

 

In september start het nieuwe seizoen en er zijn een op dit moment aantal leesgroepen in Hellevoetsluis en Middelharnis die een plekje over hebben! Daarnaast is het altijd mogelijk om, bij voldoende belangstelling, een nieuwe leesgroep op te richten in één van de vestigingen van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta.

Interesse in deelname aan een leesgroep? Neem contact op met Lindsay, via [email protected]
14 juli 2020


De Kruidenstee in Stad. Pluktuin op Goeree-Overflakkee

De kruidenstee, Vrouwtjesweg 78, 3243 AW Stad aan ’t Haringvliet
Slechts op 700 meter afstand van de fietsroute tussen knooppunt 85/74 is de pluktuin in Stad aan ‘t Haringvliet een bezoek meer dan waard. https://dekruidenstee.nl/index.php/contact/


De Kruidenstee is uitgegroeid tot een ware belevingstuin. Een prachtige bloeiende tuin.  De pluktuin is open in de maanden april tot en met september op donderdagmiddag van 13:00 tot 17:00 uur en vrijdagmorgen van 9:00 tot 13:00 uur. Zondags is de tuin gesloten. Naast de vaste openingstijden is de pluktuin geopend als de Stadse vlag uithangt.

Een bezoek aan de pluktuin is gratis. Een bezichtiging inclusief koffie/thee en iets lekkers is € 5,00.
De prijs is voor alle kruiden gelijk. Er wordt per gram afgerekend. Alle verse kruiden zijn € 0,05 per gram.
De grote eetbare bloemen kosten € 5,00 per 8 stuks . De kleine bloemen, inclusief een kleine roos, kosten € 5,00 per 12 stuks. De grote rozen kosten € 5,00 per 4 stuks.