A c t i v i t e i t e n 


10 mei 2022

Maai Mei Niet! 

Een goed initiatief om tenminste een maand het gras niet te maaien. Belangrijk omdat de plantjes die tussen het gras groeien, voedsel zijn voor insecten en die zijn weer voedsel voor vogels.

In de link leer je allerlei 'wilde' planten kennen.

https://www.maaimeinietnederland.nl/planten-in-je-gazon/
5 mei 2022

Boek over Flakkees Koeienwachtertje

 

SOMMELSDIJK -  Streekmuseum Goeree-Overflakkee houdt dinsdagavond 17 mei een boekpresentatie ‘Grote avonturen beginnen klein’ van auteur Ton Oomes over een Flakkees koeienwachtertje uit de Gouden Eeuw.  De toegang deze avond is gratis. Aanvang 20:00 uur. Zaal open vanaf 19:30 uur. Locatie: Voorstraat 35 Sommelsdijk.

 Na het schrijven van columns, een kinderboek en enkele romans neemt Ton Oomes de lezer mee met een historische boerenroman: Grote avonturen beginnen klein. Hij beschrijft beeldend en liefdevol hoe het leven in de tijd van 1670-1725 er voor een koeienwachtertje moet hebben uitgezien. Hij gunt de lezer een blik in een onbekende eilandencultuur, die altijd in de schaduw heeft gestaan van de veel bekendere Hollandse en stedelijke cultuur uit de geschiedenisboeken

 

Ontmoeting met Meindert Hobbema

Grote avonturen beginnen klein beschrijft het leven van Brammetje Dingeman die er dagelijks op uit trekt met een tiental koeien. Zijn bezigheden tijdens het waken over de koeien is het tekenen en schilderen van de natuur.

De boeren in de dorpen op Flakkee worden bedreigd met brandbrieven. Brammetje ontmoet Teun Sippel, een landloper. Maar is deze Teun te vertrouwen? Heeft hij iets te maken met de branden? Hij ontmoet kunstschilder Meindert Hobbema. En wat hebben de Schout en Schepenen van Sommelsdijk met zijn verblijf in Amsterdam te maken? Het is een verhaal van een onverwoestbare jongen die ondanks geweld en verlies hoop houdt om zelf een krachtige man te worden.

 

Het eerste exemplaar van het boek “Grote avonturen beginnen klein” wordt deze avond uitgereikt en is vervolgens te koop voor € 20,95 ten bate van het Streekmuseum.

 

Lezing schilderkunst

Eveneens is er die avond een minilezing van de zoon van de auteur Tony Oomes met de titel ‘Gouden Streken’. Over stijlen en stromingen en hoe zich deze ontwikkelde in de schilderkunst van de Gouden Eeuw. Het geheel zal worden afgewisseld met muziek van Wim van Ham.4 mei 2022

Tropilex: 


Uitrusten van activiteiten in hangmat met standaard

https://www.hangmatgigant.nl/hangmat-met-standaard


25 april 2022


Meivakantie in de bieb!

Komende meivakantie is er genoeg leuks te doen tijdens onze 'Klooiweken'! Kinderen kunnen meedoen aan verschillende activiteiten. Ook is er een klooikaart vol met leuke opdrachten waar kinderen mee aan de slag kunnen. Bij iedere uitgevoerde opdracht krijgen ze een stempel. Bij een volle kaart maken ze kans op een leuk boek!


De klooikaart is vanaf maandag 25 april gratis op te halen in Bibliotheek Hellevoetsluis en Bibliotheek Middelharnis. Ook voor volwassen organiseren we komende tijd genoeg activiteiten. Lees snel verder of kijk op de website voor het volledige aanbod.
https://www.bibliotheekzuidhollandsedelta.nl/24 april 2022

Nieuws uit de bibliotheek

 

In de 7 vestigingen van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta worden elke maand tal van interessante workshops, lezingen, spreekuren, films en jeugdactiviteiten georganiseerd. Aanmelden kan via de website van de bibliotheek www.bzhd.nl of bij de balie in één van de 7 vestigingen.

 

Vakantiecursus Spaans

Op 11 mei start de vakantiecursus Spaans in Bibliotheek Middelharnis. Deze korte cursus bestaande uit 5 lessen en is handig om kennis te maken met een nieuwe taal of om je verstaanbaar te maken op vakantie. Tijdens deze korte vakantiecursus leert Yamille Lara, docent en tevens zelf van Colombiaanse kom af, je de Spaanse taal. De cursus bestaat uit 5 lessen en start op woensdag 11 mei van 19.00 tot 20.30 uur. Kosten voor leden is € 57,- en € 60,- voor niet-leden.

Kruidenwandeling Scheelhoekbos Stellendam
Tijdens deze kruidenwandeling vertelt Thea Boom-Legierse alles over de geneeskrachtige kruiden. Deelnemers van deze activiteit leren de geneeskrachtige kruiden herkennen en komen erachter wanneer deze eetbaar of giftig zijn. Thea is sinds 1998 praktiserend natuurgeneeskundig therapeut in Hellevoetsluis en heeft natuurbeleving als passie. Wandel mee op woensdag 11 mei van 10:00 tot 11:30 uur. Het verzamelpunt van deze kruidenwandeling voor de parkeerplaats bij Meester Snijderweg ten hoogte van de vogel uitkijk hut Tij. Kosten zijn € 15,-

 

Cursus DigiVitaler

In deze cursus maak je in vier lessen kennis met digitale zorg en leer je er mee werken. Het lesprogramma bestaat uit een les over Thuisarts.nl, het videoconsult en de patiënten portals van de huisarts en het ziekenhuis. Deelnemers kunnen gebruik maken van een laptop van de bibliotheek of hun eigen laptop of tablet meenemen. De cursus start op donderdag 12 mei van 15.00 tot 17.00 uur in Bibliotheek Middelharnis. Deelname is gratis, maar meld je wel van te voren aan in de bibliotheek, via [email protected] of telefonisch via 06 25 50 89 91.
 

Boekpresentatie schrijfster Geertje van Rossum

Op vrijdag 6 mei is er een boekpresentatie van schrijfster Geertje van Rossum. Geertje komt zelf uit Middelharnis en schreef het boek ‘En nu wacht het allemaal op mij- verhalen van een therapeut’. Ze is gelukscoach en vertelt deze avond verschillende verhalen van mensen die ze tegenkwam in haar therapieruimte. Ze zet verhalen in tijdens haar sessies en ziet bijzondere resultaten. De boekpresentatie is van 19.30 tot 20.30 uur in Bibliotheek Middelharnis. Deze activiteit is gratis.24 april 2022

Ontdek het vogelwalhalla in de Kwade Hoek

 

De excursie start om 9.00 uur bij de parkeerplaats aan de Oostdijkseweg in Goedereede. Trek goed schoeisel aan en neem je verrekijker mee. Prijs voor volwassenen is € 10,00 (leden € 7,00), kinderen € 5,00 (leden € 3,50). Aanmelden kan via www.natuurmonumenten.nl/goeree/agenda

Wist je dat er meer dan 80 soorten vogels broeden in de Duinen van Goeree? Dit is het gebied waar de Kwade Hoek onder valt. Rond deze tijd van het jaar is het gebied mooi vanwege de aantrekkingskracht van de slikplaten waar vele soorten steltlopers en andere vogels verblijven. Ga op vrijdag 6 mei mee met een echte vogelaar en zie en hoor meer over het vogelwalhalla in de Kwade Hoek.21 april 2022

Informatiebijeenkomst: Word Gastheer van het Haringvliet!

 

IVN Natuureducatie houdt dinsdag 24 mei een digitale informatiebijeenkomst over de cursus Gastheer van het Haringvliet voor alle ondernemers die zich betrokken voelen bij recreatie en toerisme rond het Haringvliet. De bijeenkomst is van 19.30 tot 21.00 uur.


Natuur en landschap spelen een steeds belangrijkere rol bij het kiezen van een vakantiebestemming of uitstapje. Als ondernemer rond het Haringvliet is het dan ook belangrijk om deze bijzondere omgeving bij je onderneming te betrekken. Bezoekers komen immers speciaal naar deze plek om te ontspannen, nieuwe ervaringen op te doen en te genieten van het buiten zijn. Weet je nog niet goed hoe je dit kan realiseren? Kom naar de informatiebijeenkomst en krijg een voorproefje over onze cursus Gastheer van het Haringvliet!

Wat gaan we doen?
Tijdens de informatiebijeenkomst maak je kennis met het IVN-programma Gastheer van het Landschap. Laat je daarnaast inspireren door voorbeelden van bestaande gastheren/gastvrouwen en ontmoet collega-ondernemers!

Interesse?
Aanmelden kan tot uiterlijk 22 mei via Anna Laming, [email protected]. Na aanmelding ontvangt u een link naar de digitale bijeenkomst op 24 mei.19 april 2022

Ontdek de natuur tijdens de Meivakantie


De Meivakantie staat voor de deur. Juist nu zie je de natuur snel veranderen: bloemen en planten komen in bloei en vogels zijn druk met de voorbereidingen voor hun kroost. Heb je nog niets gepland voor de vakantie? Ga dan mee met één van de kinderexcursies van Natuurmonumenten?


Op zaterdagochtend 23 april is er een speciale OERRR-natuursafari naar Tij in Stellendam. Je ontdekt niet alleen meer over de vogels die hier verblijven, je komt ook meer te weten wat er in het water leeft. Ga met een schepnet aan de slag en vogel met een zoekkaart uit welke waterdiertjes jij hebt gevonden.

OERRR vogels kijken en knutselen
Woensdagmiddag 4 mei vindt er een ontdekkingstocht plaats in Scheelhoekbos in Stellendam. Samen met een natuurgids ga je op ontdekking in het bos. Met de gevonden natuurschatten knutsel je bij de werkschuur iets moois. Na afloop drinken we nog wat en kun je marshmallows roosteren boven een kampvuur.

 

OERRR schelpen zoeken en vuilrapen Kwade Hoek
Zaterdagmiddag 7 mei kijken we zo veel mogelijk naar beneden .. op zoek naar allerlei schelpen in alle soorten en maten. Maar misschien ligt er ook wel een rugschild van een inktvis of een ei van een rog. Onze gids vertelt je er meer over. Tijdens de excursie kun je ook zelf de natuur een handje helpen. We jutten namelijk langs het water en rapen aangespoeld afval weg. We blijven wel uit de buurt van de nesten van vogels, het is immers de kraamtijd van de natuur.

 

Meer informatie
Aanmelden voor één van de excursies kan via www.natuurmonumenten.nl/goeree/agenda
Hier vind je ook meer informatie over de prijs, startlocatie, tijden en praktische tips.
18 april 2022

Nieuws uit de bibliotheek

 

GOEREE-OVERFLAKKEE – In de 7 vestigingen van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta worden elke maand tal van interessante workshops, lezingen, spreekuren, films en jeugdactiviteiten georganiseerd. Aanmelden kan via de website van de bibliotheek www.bzhd.nl of bij de balie in één van de 7 vestigingen.De cursus Klik & Tik is er voor iedereen die beter wil omgaan met de computer. Tijdens de cursus leer je aan de hand van een oefenprogramma via filmpjes, stap voor stap hoe de computer en internet werken, hoe je formulieren invult en websites leest. Je werkt in je eigen  tempo en wordt begeleid door een ervaren vrijwilliger. De cursus is te volgen in Bibliotheek Middelharnis, bestaat uit acht lessen en start op vrijdag 29 april van 10.00 tot 12.00 uur. Deelnemers kunnen gebruik maken van een laptop van de bibliotheek of hun eigen laptop meenemen. Deelname is gratis, maar meld je wel van te voren aan in de bibliotheek of via [email protected] of 06 25 50 89 91.

 

Cursus Nederlands voor anderstaligen

Tijdens de cursus Opmaat naar school leer je beter Nederlands spreken en begrijpen. De acht lessen worden gegeven op twee niveaus: A0-A1 en A1-A2. Tijdens de cursus wordt er geoefend met zelf spreken en luisteren, en er worden oefeningen gemaakt op de laptop. Deelname is gratis, maar meld je wel van te voren aan in de bibliotheek of via [email protected] of 06 25 50 89 91.

 

Vakantiecursus Spaans

Ga je binnenkort naar Spanje of wil je je Spaanse talenkennis opfrissen? Tijdens deze korte vakantiecursus leert Yamille Lara, docent en tevens zelf van Colombiaanse kom af, je de Spaanse taal. De cursus bestaat uit vijf lessen en start op woensdag 11 mei van 19.00 tot 20.30 uur in Bibliotheek Middelharnis. Kosten voor leden is € 57,- en € 60,- voor niet-leden.

 

Cursus DigiVitaler

In deze cursus maak je in vier lessen kennis met digitale zorg en leer je er mee werken. Het lesprogramma bestaat uit een les over Thuisarts.nl, het videoconsult en de patiënten portals van de huisarts en het ziekenhuis. Deelnemers kunnen gebruik maken van een laptop van de bibliotheek of hun eigen laptop of tablet meenemen. De cursus bestaat uit vier lessen en start op donderdag 12 mei van 15.00 tot 17.00 uur in Bibliotheek Middelharnis. Deelname is gratis, maar meld je wel van te voren aan in de bibliotheek of via [email protected] of 06 25 50 89 91.

 

Taalcafé
Bij het Taalcafé staat het beter leren spreken in het Nederlands voorop. Iedere week wordt er gepraat over een ander onderwerp. Iedereen die beter Nederlands wil leren spreken is van harte welkom. Het Taalcafé is elke woensdag van 10.00 tot 11.30 uur in Bibliotheek Ouddorp en elke donderdag van 13.15 tot 14.45 uur in Bibliotheek Middelharnis. Deelname is gratis, maar meld je wel van te voren aan in de bibliotheek of via [email protected] of 06 25 50 89 91.15 april 2022

Extra openstelling Streekmuseum Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag

SOMMELSDIJK -  Voorheen was het oudste museum van Goeree-Overflakkee gesloten op Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag. Daar gaat verandering in komen. Enerzijds is er het groeiende aantal toeristen die ons eiland bezoekt. Anderzijds heeft het Streekmuseum Goeree-Overflakkee steeds meer landelijke bekendheid gekregen.

 

De historische Virtual Reality beleving van de watersnood zette het Streekmuseum Goeree-Overflakkee landelijk op de kaart. Er kwam aandacht voor de VR-beleving in de landelijke media en zelfs in het journaal.

De Gouden Kalf nominatie volgde daarna en ondanks dat de prijs zelf niet werd gewonnen, was het voor het museum toch een eer om genomineerd te worden en even onderdeel uit te maken van het Nederlands Filmfestival.

 

Naast de VR-beleving over de watersnood van 1953 kwam ook afgelopen jaren het Streekmuseum in het landelijk nieuws toen bekend werd dat in de gronden van Flakkee de grootste Middeleeuwse muntenschat van Nederland was gevonden. Een zilverschat van maar liefst 3000 munten die voor een klein deel dagelijks te zien is in het Streekmuseum in Sommelsdijk.

 

Al met al heeft daarom het museumbestuur besloten de openingstijden van het museum te verruimen. Beide maandagen is het museum geopend van 14:00-17:00 uur.

Wil je het museum bezoeken buiten openingstijden? Neem dan contact op met het museum.
14 april 2022

Gespreksgroep voor rouwverlies

Hoe verwerk je het verlies als iemand van wie je houdt overlijdt? Hoe ga je om met pijn, verdriet of boosheid? De gespreksgroep vindt plaats in Middelharnis, gebouw de Dillenburg, Juliana van Stolberglaan 19. Gestart wordt met een nieuwe groep op dinsdag  17 mei , 1x per 2 weken in de even weken op de dinsdag avond om 19.30 uur. Er zijn tien bijeenkomsten totaal.De gespreksgroep over rouwverwerking voor volwassenen kan je helpen het verlies een plaats te geven. Hier ontmoet je anderen die hetzelfde hebben meegemaakt. Maatschappelijk werkers van Kwadraad begeleiden de groep. Ze helpen je omgaan met het verlies en je leven weer op te pakken.

 

De maatschappelijk medewerkers benoemen tijdens de bijeenkomsten onderwerpen of thema’s die je kunt bespreken. Natuurlijk kun je ook je eigen vragen of onderwerpen inbrengen. De onderwerpen die bijvoorbeeld aan de orde kunnen komen, zijn:

Reacties op rouw

 • Omgaan met familie en vrienden
 • Omgaan met eenzaamheid
 • Hoe verder zonder je dierbare?
 • Voor wie is deze groep?
 • De gespreksgroep is voor inwoners van Goeree-Overflakkee die iemand in hun naaste omgeving hebben verloren. Bijvoorbeeld hun partner, kind, vader of moeder of dierbare vriend.

Praktische informatie

De gespreksgroep vindt plaats in Middelharnis, gebouw de Dillenburg, Juliana van Stolberglaan 19.

We starten met een nieuwe groep op dinsdag  17 mei a.s. , 1x per 2 weken in de even weken op de dinsdag avond om 19.30 uur

Er zijn tien bijeenkomsten totaal.

Kosten: geen.

De groep wordt begeleid door twee maatschappelijk werkers.

 

Informatie en aanmelden

Wil je meer informatie over deze gespreksgroep? Neem contact met ons op via 088 900 4000 of via de website

www.kwadraad.nl  

Of met

Hannie Vermeulen; 0640122209; of

Marielle de Looze; 0640663649.14 april 2022

Programma Havenconcertweekend bekend

 

Het weekend van 1 en 2 juli 2022 klinkt misschien nog ver weg, maar voor het bestuur van de Stichting Havenconcert Goedereede is dat het zeker niet. De organisatie voor het Havenconcert Weekend is al maanden in volle gang. De vernieuwde website www.havenconcert.nl is intussen een feit en er staat zoveel moois op het programma dat de organisatie dit gewoon niet langer voor zichzelf kan houden! 

 

Het Havenconcert Weekend start op vrijdagmorgen 1 juli om 11.00 uur  met het Havenconcert Junior. Basisschoolleerlingen in groepen 4 en 5 op Goeree-Overflakkee worden uitgenodigd om in klassikaal verband dit concert bij te wonen. De leerlingen gaan genieten van de interactieve voorstelling ‘Be Mozart’. Acteur Ton Meijer vertelt en speelt, vanaf het ponton in de Goereese haven, het leven van Wolfgang Amadeus Mozart en vier musici spelen zijn prachtige muziek.

Ton Meijer voert de kinderen mee in de wereld van het wonderkind Mozart. Ongemerkt kruipt hierbij de muziek van Mozart in je oren, om daar nooit meer weg te gaan. Na de vele nationale en internationale successen van dit ensemble, ook eerder uitgevoerd tijdens de Havenconcerten, is de Stichting Havenconcert Goedereede blij weer een fantastische voorstelling van dit gezelschap te kunnen brengen!

 

Havenconcert Open Podium

Nieuw in 2022 -als experiment – is het Havenconcert Open Podium op vrijdagavond 1 juli 2022. Goeree-Overflakkee barst van het muzikale talent, dat nu de kans wordt geboden om op te treden op een fantastisch podium. Denk hierbij bijvoorbeeld aan talenten van de muziek- en of dansschool, (school)bandjes en amateur zanggezelschappen. Iedereen – geen genre uitgezonderd – wordt uitgenodigd zich op te geven. De organisatie stelt de programmering samen om het publiek een uitgebalanceerde en gevarieerde avond met optredens te bieden.

 

Havenconcert Muziekdag

Op zaterdag 2 juli tussen 10.00 tot 16.00 uur worden er tijdens Havenconcert Muziekdag door muziekverenigingen op verschillende locaties op het eiland activiteiten georganiseerd, die aansluiten op het Havenconcert Junior en nieuwe aanwas van jeugdleden zou kunnen opleveren, zoals bijvoorbeeld demonstraties van verschillende instrumenten, inloopconcerten en gratis proeflessen.

 

Havenconcert
Zaterdagavond 2 juli 2022 om 20.00 uur – dus een half uurtje later dan voorheen - vindt zoals vanouds het Havenconcert plaats. De Markt rond de haven wordt die avond in samenwerking met de Goereese horeca één groot gezellig terras. Koninklijke Fanfare Apollo uit Goedereede onder leiding van dirigent Alex Thyssen opent deze veertiende editie van het Havenconcert.

Het bestuur van de Stichting Havenconcert is ongelooflijk trots dat niemand minder dan de internationaal vermaarde harpiste Lavinia Meijer als tweede artiest het ponton betreedt. Zij geeft soloconcerten in zalen over de hele wereld van Carnegie Hall NYC tot de Berliner Philharmonie en zal nu ook het Havenconcert Goedereede aan dit rijtje gaan toevoegen. Gerard Alderliefste & Friends zullen tot slot met hun achtmansformatie het publiek van de Markt in Franse sferen brengen met een scala aan overbekende Franse chansons. Met hopelijk schitterend zomerweer zal dit een avond worden om nooit te vergeten!

 

Steun
Alle evenementen van het Haven Concert Weekend zijn gratis toegankelijk, maar dat kan alleen met uw hulp! Om deze schitterende evenementen te kunnen organiseren is de Stichting Havenconcert Goedereede volledig afhankelijk van donaties, giften en subsidies. Wie het Havenconcert een warm hart toedraagt en ook donateur of vriend wil worden, vindt op de vernieuwde website www.havenconcert.nl een knop om veilig, in uw vertrouwde bankomgeving, met iDEAL een donatie te doen. Elke bijdrage, klein of groot, wordt enorm op prijs gesteld. Voor bedrijven is er de mogelijkheid om (hoofd)sponsor te worden. Zie voor meer informatie www. havenconcert.nl.  

 

 
13 april 2022

Hofstede Lust & Last

Brel en Shaffy door David Vos en Nettie Krul

Zaterdag 28 mei is het repertoire van Brel en Shaffy te horen in het poldertheater van Hofstede Lust en Last in Sommelsdijk. Niemand minder dan DAVID VOS vertolkt dit bijzondere repertoire. 

David Vos is uitgegroeid tot een van de beste 'Brel vertolkers'. Het is niet alleen de muziek maar ook de tekst die op indrukwekkende wijze in de schijnwerpers wordt gezet door deze flamboyante zanger en woordkunstenaar. Voor kaarten klik op onderstaande link

https://tinyurl.com/mryu56ce

 

 

KunstKijk locatie Lust en Last

Ook dit jaar zal Lust & Last weer een van de locaties op Goeree Overflakkee zijn waar de Kunstkijk neerstrijkt.

Veel kunst zal zowel binnen als buiten geëxposeerd worden. Komt u rond lunchtijd dan is er de mogelijkheid bij ons een heerlijke lunch te nuttigen gemaakt door 'Van Land Naar Pan'.  Ook een drankje in de tuin is mogelijk. Welkom op 26 tot en met 29 mei12 april 2022

Vogelbescherming Nederland:

Lobby mee om uw gemeente te vergroenen

De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug en de stemmen zijn geteld. Dit is het moment om de nieuwgekozen gemeenteraden en straks de nieuwe colleges ervan te overtuigen dat ze goed moeten zorgen voor de natuur in hun en uw gemeente. Doe op 19 of 20 april mee met de gratis digitale workshop en ontdek hoe u invloed kunt uitoefenen voor een natuurlijke, veilige en gezonde leefomgeving.
 

Workshop lokale belangenbehartiging

In de komende maanden worden de plannen gemaakt voor de komende vier jaar, dus dit is het juiste moment om in actie te komen. Vogelbescherming hoopt dat in de collegeakkoorden ruim aandacht komt voor vogels en natuur. Steeds meer mensen maken zich zorgen om de biodiversiteit, juist ook die in hun eigen omgeving. Natuur is niet alleen goed voor een fijnere leefomgeving voor bewoners, maar zij biedt ook oplossingen voor maatschappelijke problemen op het gebied van klimaat, waterveiligheid en volksgezondheid. Natuurvriendelijke maatregelen helpen bij de grote uitdagingen van deze tijd, waaronder de gevolgen van klimaatverandering en de daarmee samenhangende droogte en wateroverlast. Bovendien is natuur nodig voor een duurzame economie.

Merel
Merel (Bron: Pixabay)
 

Juist nú!

Laat een groene stem horen in het gemeentelijk beleid, zoals de Gemeentelijke Omgevingsplannen. Vogelbescherming Nederland organiseert op 19 en 20 april – samen met Lobby Lokaal - een gratis digitale workshop over wat u als bewoner, vrijwilliger of belangstellende kunt doen voor een groenere leefomgeving. We gaan onder andere in op de werking van de raad, de mogelijkheden van inspraak en de kansen die deze periode biedt. Er zijn veel nieuwe raadsleden die nog weinig weten over natuur en er zijn nieuwe colleges die opnieuw moeten nadenken over het vormgeven van natuurbeleid. Naast politieke tips en tricks delen we onze kennis over Basiskwaliteit Natuur en bieden we handvatten om dit om te zetten in politieke actie.

Doet u ook mee?

Graag zien we u op één van beide workshops, zodat u goed beslagen ten ijs komt in uw gemeente. Via deze link kunt u zich gratis aanmelden voor de genoemde workshop. Het zijn er twee, maar de informatie is hetzelfde. U kunt aangeven welke datum u het beste uitkomt.


7 april 2022

Vergroen jouw stukje delta en win een Gouden Laars!

Met de straat het regenwater afkoppelen, het schoolplein vergroenen of samen aan de slag voor de wilde bij: veel mensen zetten zich hard in voor meer biodiversiteit en waterveiligheid in het NLDelta-gebied. De Gouden Laars Verkiezing geeft hen een steuntje in de rug: 6 initiatieven ontvangen €1000. Aanmelden kan tot en met 8 mei, de uitreiking vindt plaats op de Laarzendag, 14 mei.

 

Van Slot Loevestein via de Biesbosch tot voorbij de sluizen van het Haringvliet: het NLDeltagebied is groot, mooi én nat. Het water stroomt onze laarzen nog niet in en de natuur is bijzonder en soortenrijk. En die natuur, die begint al als je je voordeur uitstapt. Om ervoor te zorgen dat we droge voeten houden én om de natuur een handje te helpen, organiseert IVN Natuureducatie de Gouden Laars Verkiezing.

Iedereen die in het deltagebied woont en in actie komt voor biodiversiteit en droge voeten kan meedoen. Of je nu het betegelde plein van je school verandert in een natuurrijke leeromgeving, met de straat op regentonnen overgaat, de buurt vriendelijk maakt voor bijen of je bedrijventerrein vergroent. Initiatiefnemers kunnen hun plan tot en met 8 mei aanmelden via www.600jaarelisabethsvloed.nl/gouden-laars
 

Steuntje in de rug

Organisator Wim Ruis van IVN Natuureducatie vertelt waarom de Gouden Laars Verkiezing in het leven is geroepen: ‘Stadsnatuur helpt tegen hittestress, wateroverlast en draagt bij aan biodiversiteit. Veel mensen zijn hier in hun eigen omgeving mee bezig, en die geven we graag een steuntje in de rug. Samen maken we tuinen, pleinen, straten en buurten groener en leefbaarder. Onze versteende steden en dorpen kunnen dat goed gebruiken. Bovendien heeft meer natuur in steden en dorpen ook een positief effect op de natuur in beschermde gebieden.'
 

Verkiezing op Laarzendag

Een deskundige jury kiest uit de deelnemers zes initiatieven die er met een Gouden Laars vandoor gaan. Deze prijs wordt uitgereikt op 14 mei: Laarzendag. Op die dag loopt iedereen op laarzen en zijn er overal in het NLDeltagebied activiteiten waarin laarzen centraal staan. De Laarzendag en de Gouden Laars Verkiezing worden georganiseerd in het kader van de herdenking van 600 jaar Elisabethsvloed. De Gouden Laars Verkiezing wordt georganiseerd door IVN Natuureducatie.


6 april 2022

Paasbrunch of paasdiner op bijzondere locatie

Watersnoodmuseum Activiteiten

In het Watersnoodmuseum is er altijd wat te doen. Naast het bezoeken van de vaste en wisselende exposities, is het mogelijk om deel te nemen aan de activiteiten, een rondleiding aan te vragen, zelfstandig een audiotour of speurtocht te lopen of het spelen van spannende games.


https://watersnoodmuseum.nl/activiteiten/


5 april 2022

22 april Nationale Zaaidag

Voedselbank voor de bij

 

The Pollinators openen weer de voedselbanken voor bijen. Maar liefst 1500 verspreid over Nederland. Iedereen kan daar een zakje bloemzaad ophalen tussen 1 en 22 april. 
 Op 22 april Nationale Zaaidag gaan we dan met tienduizenden mensen tegelijk bloemen zaaien; In tuinen, balkonnetjes, dakterrassen, en boomspiegels. We voeren de bij bij omdat het helaas nog steeds niet goed gaat met bestuivende insecten. En dat terwijl ze zo belangrijk zijn in ecosystemen en voor onze voedselvoorziening.

https://voerdebijbij.nl/4 april 2022

Traditie op Goeree-Overflakkee na twee coronajaren herstelt: op tweede paasdag gaan we weer naar KijkbijdeBoer!

Kijk bij de Boer terug
 

Maak kennis met de agrarische sector op Goeree-Overflakkee op 18 april as. Ontdek hoe aardappelen, uien en bloemen geteeld worden. Aai kalfjes, geitjes, paarden en verwonder je over de grootte van (landbouw)machines. Tap zelf melk. Pluk tulpen in de pluktuin. Kortom beleef het platteland!

Tussen 10:00 uur en 16:00 uur zetten 8 agrarische bedrijven, een korenmolen en een molenmakerij hun deuren open om u te mogen begroeten op hun prachtige bedrijven. Vol passie en met gepaste trots zullen de deelnemende bedrijven en hun vrijwilligers u te woord staan en vragen beantwoorden.

Meer te weten komen over de bedrijven, hun activiteiten, het ontbijt en de grote kleurwedstrijd, kijk op onze FB-pagina of ga naar www.kijkbijdeboer.nl.

Graag tot ziens op tweede paasdag 18 april 2022 van 10:00 uur tot 16:00 uur!
30 maart 202225 maart 2022

Waarom Earth Hour?

 

Tijdens Earth Hour doen we wereldwijd één uur het licht uit om aandacht te vragen voor de kwetsbare natuur op aarde... Inmiddels doen miljoenen mensen in meer dan 190 landen mee! Dit wereldwijde signaal is belangrijk om het probleem én de oplossing van klimaatverandering wereldwijd op de kaart te zetten en samen de handen ineen te slaan voor onze natuur op aarde. Dankzij Earth Hour maken steeds meer consumenten, bedrijven, overheden en landen duurzame keuzes.

Earth Hour is op zaterdag 26 maart 2022 om 20:30!

Earth Hour, kwestie van een knop omzetten

 • Doe zaterdag 26 maart om 20:30 één uur het licht uit voor de natuur op aarde.
 • Zet ook bij jezelf een knop om! Kies wat jij anders gaat doen.

https://tinyurl.com/5bfkdtsx


24 maart 2022

Faunapark Flakkee is begonnen aan het seizoen 2022

 

De eerste jongen zijn alweer geboren en is er een unieke soort aan de collectie toegevoegd.
We zijn erg trots om als enige Nederlandse dierentuin een koppel Lynx Rufus
 'de rode lynx of Bobcat'  te kunnen laten zien.

Dit jaar zal in het teken staan van de inheemse diersoorten.  Zakken vol bloembollen en bloemzaadjes zijn de grond ingegaan om de vlinders en vogels een plek te geven. Vele nestkastjes voor diverse vogels zijn geplaatst en de eerste opvang egels zijn uitgezet op het park.


Door het park heen vind u veel informatie over de inheemse soorten die op het park gespot kunnen worden, zoals bijvoorbeeld de Bonte specht, IJsvogel, Merels, Buizerds en nog veel meer bijzonders.  Als u de QR code scant krijgt u veel achtergrond informatie.


Ook vind u diverse vleermuizenkasten en een insecten hotel. Op het park kunt u de “Groene hart” wandeling doen, hierbij checkt u uw kennis aan de hand van een vragenlijst, voor de kinderen is er de groene hart bingo kaart.


Attentie
Zolang de voorraad strekt krijgt u in de maand april een attentie waarmee u zelf aan de slag kunt om de inheemse soorten te helpen. Geïnspireerd ? Deel een foto met ons op de facebook pagina Vrienden van Faunapark Flakkee.


We hopen u snel te mogen begroeten op het park
De openingstijden zijn van woensdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur ook zijn wij beide paasdagen geopend. Meer informatie is te vinden op onze website www.faunaparkflakkee.nl of op onze facebookpagina faunapark flakkee.22 maart 2022

 

Expositie ‘600 jaar Sint Elisabethsvloed – De kracht van het water!’ geopend in het Biesbosch MuseumEiland

 

Onderzoek: 11% overweegt verhuizing door overstromingsrisico

 

WERKENDAM  – In het Biesbosch MuseumEiland is de expositie ‘600 jaar Sint Elisabethsvloed- De kracht van het water!’ officieel geopend. 600 jaar geleden, in de nacht van 18 op 19 november, vond de Sint Elisabethsvloed plaats, een van de ergste overstromingen uit de Nederlandse geschiedenis.
De dans van Nederland met het water duurt voort tot de dag van vandaag. Zo overweegt 11% van de Nederlanders te verhuizen naar een plek die niet kan overstromen, dit blijkt uit een peiling over waterveiligheid van Propublic onder 1.364 Nederlanders, in opdracht van Rijkswaterstaat, het Hoogwaterbeschermingsprogramma en het Waterschap Hollandse Delta.

 

Peiling

Het watermanagement in Nederland oogst overal in de wereld bewondering. Het is zo vanzelfsprekend dat Nederlanders zich nauwelijks bewust zijn van de risico’s in ons land en wat ervoor moet gebeuren om ons land tegen overstromingen te beschermen. Bescherming tegen overstromingen en leren leven met water is voor de Nederlanders van levensbelang. Bijna een kwart (23%) van de Nederlanders denkt dat 40% van Nederland droog zou blijven zonder onze dijken. In werkelijkheid zou zonder onze dijken en duinen 60% van Nederland regelmatig onder water lopen. In het gebied waar men zonder waterkeringen regelmatig natte voeten zou hebben, wonen 9 miljoen mensen en wordt 70% van ons bruto nationaal product verdiend.

 

Een grote meerderheid (86%) van de respondenten gaat uit van een groter overstromingsrisico in de toekomst. Toch weet 53% van de mensen niet of niet zeker of ze nu op een plek wonen die zou kunnen overstromen. Mensen kunnen dat opzoeken op de website www.overstroomik.nl. Nederlanders zijn zich ervan bewust dat het gevaar van water van drie kanten komt: van voren (zeespiegelstijging), van achteren (rivieren die buiten hun oevers treden) en van boven (regen).

 

Yves de Boer, voorzitter van het Biesbosch MuseumEiland: ‘We leven al duizenden jaren met het water. De rituele dans met het water stopt nooit. Zeshonderd jaar geleden heeft deze regio de verwoestende kracht van het water ervaren. Op korte termijn ging dat gepaard met het verlies van levens. Op lange termijn luidde de watersnood de teloorgang in van een bloeiende economische regio. Met deze expositie die bestaat uit tijdlijnen, interactieve belevingskisten, panelen en een zogenaamd dilemmabos, willen we bezoekers leren wat het betekent om te leven met het water. Toen en nu.’’

 

1.500 kilometer dijk

Rijkswaterstaat, de waterschappen en het Hoogwaterbeschermingsprogramma grijpen 600 jaar Sint Elisabethsvloed aan om de gevolgen te tonen van leven in een land dat is doorsneden met grote rivieren en voor de helft onder zeeniveau ligt. In het Hoogwaterbeschermingsprogramma werken deze partijen samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie ooit sinds de Deltawerken. Minimaal 1.500 kilometer dijken en daarnaast 500 sluizen en gemalen, worden de komende dertig jaar versterkt.

 

Het Hoogwaterbeschermingsprogramma, Rijkswaterstaat en Waterschap Hollandse Delta organiseren de expositie ‘De kracht van het water’. Waterschappen Brabantse Delta en Rivierenland, Hoogheemraadschappen Schieland en Krimpenerwaard en Delfland en het Biesbosch MuseumEiland zijn betrokken bij de herdenking 600 jaar Sint Elisabethsvloed. De expositie is nog te zien tot en met 1 december 2022.

 

21 maart 2022

Goeree-Overflakkee gaat strijd met Hoeksche Waard aan

NK Tegelwippen 2022

 

Vanaf maandag 21 maart, de eerste dag van de lente, komen zo’n 100 Nederlandse gemeenten tegen elkaar uit tijdens het jaarlijkse NK Tegelwippen. Gemeente Goeree-Overflakkee is uitgedaagd door de buurgemeente Hoeksche Waard en gaat de vriendschappelijke strijd graag aan. Wethouders Tea Both en Harry van Waveren gaven afgelopen week samen met kinderen uit de twee gemeenten het startschot. In deze video gingen zij de strijd aan.

 Welke gemeente wipt tot 31 oktober de meeste tegels en maakt plaats voor groen? Het kampioenschap stimuleert gemeenten en inwoners om te vergroenen. Maar het NK Tegelwippen draait zeker niet alleen om rivaliteit, maar heeft een hoger, gemeenschappelijk doel. Als tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, is Nederland beter bestand tegen extreem weer en krijgt biodiversiteit meer kans.

 

Startschot Goeree-Overflakkee

Wethouder Tea Both en leerlingen van OBS De Molenvliet uit Stad aan ‘t Haringvliet, gaven het startschot voor het NK Tegelwippen op Goeree-Overflakkee. Zij haalden samen de eerste tegels uit het schoolplein van OBS De Molenvliet. De school is onderdeel van Eco-Schools, een programma voor scholen die werk maken van duurzaam denken en doen. De tegels maakten plaats voor planten van Stichting Nollestee.

 

Wethouder Tea Both van de gemeente Goeree-Overflakkee: “Door mee te doen met het NK Tegelwippen, zetten we een extra stap naar een klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee. Samen bereik je meer dan alleen, daarom hopen we met dit kampioenschap meer ruimte te maken voor groen.”

 

Subsidie beschikbaar

De gemeente Goeree-Overflakkee en het Waterschap Hollandse Delta willen inwoners ook met subsidie helpen tegels in hun tuin om te ruilen voor groen. Daarom kunnen inwoners subsidie aanvragen voor het vergroenen en klimaatbestendiger maken van hun tuin. Dit kan via de website van de gemeente (www.goeree-overflakkee.nl) en het waterschap (www.wshd.nl).

 

Wint Goeree-Overflakkee dit jaar de Gouden Schep of de Gouden Tegel?

De gemeente die de meeste tegels per 1000 inwoners wipt, wint de prestigieuze Gouden Schep. Daarnaast wint de gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Inwoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en prijzen. 

 

De gewipte tegels kunnen worden aangemeld via: www.nk-tegelwippen.nl. De tussenstand wordt op de website www.klimaatkrachtiggo.nl/nk-tegelwippen-2022 bijgehouden.20 maart 2022

Ontdek Rooms-Katholiek Oude-Tonge

Het Streekmuseum vertelt graag eilandverhalen en organiseert op Tweede Paasdag een rondwandeling door het mooie Oude-Tonge. Door de verhalen die worden verteld, komt de geschiedenis tot leven en hoor je hoe het kan dat er toch zoveel Rooms-Katholieken wonen op een protestant eiland. 

https://streekmuseum.nl/product/rondwandeling-oude-tonge-1000-uur/19 maart 2022

Lessen van de Sint-Elisabethsvloed


Maandag 11 april houden Streekmuseum Goeree-Overflakkee en het waterschap Hollandse Delta een avond over veilige dijken. In de Emmaüskerk in Middelharnis vertelt dijkgraaf Jan Bonjer over de Sint-Elisabethsvloed. Vanuit het verre verleden neemt hij u mee naar het heden en de toekomst van waterveiligheid. Aanvang: 19.30 uur (zaal open 19.00 uur). Locatie: Emmaüskerk, Koningin Julianaweg Middelharnis. De toegang is gratis. Aanmelden is gewenst via de website van het Streekmuseum; categorie nieuws.


 

In de nacht van 18 op 19 november 1421 braken de dijken. Een groot deel van de Zuid-Hollandse eilanden verdronk. Het onlangs verschenen klimaatrapport laat zien dat de lessen van 600 jaar geleden tegenwoordig meer dan ooit gelden. Net als in het verleden moeten we weer leren leven met het water, natuurkrachten benutten in plaats van proberen te beheersen en weer gaan bouwen met de natuur.


Veiligheid
In 1421 vormde slecht dijkonderhoud een van de oorzaken van de Sint-Elisabethsvloed. Nu staat de veiligheid van de dijken hoog in het vaandel bij Hollandse Delta. Beleidsadviseur waterkeringen Henri van der Meijden vertelt hoe het waterschap nieuwe technieken ontwikkelt om de dijken van Goeree-Overflakkee ook in de toekomst veilig te houden.


Kwetsbaar
Piekbuien en grote perioden van droogte doen ons steeds vaker beseffen hoe kwetsbaar onze Delta is. Daar moeten we mee leren leven. Wanneer we water en bodem sturend laten zijn, kunnen we dat ook in de toekomst blijven doen? Meer weten over de Sint-Elisabethsvloed? Bekijk www.wshd.nl en zoek op Sint-Elisabethsvloed.
12 maart 2022

Groep Jan Zwerus houdt een informatieavond over waterstof voor Stad 

Groep Jan Zwerus houdt op 6 april een voorlichtingsavond over waterstof in het Trefpunt. Aanvang is 19.30 uur en deze avond staat onder leiding van Nikita de Witte-Schaap en voor koffie wordt gezorgd. Tijdens deze avond wordt de documentaire Tegengas van Ron Broekhart op een groot scherm getoond. Deze documentaire laat onder andere ook de minder positieve kanten van waterstof zien. Inloop vanaf 19.00 uur.

De inwoners van Stad aan het Haringvliet weten niet meer waar zij aan toe zijn als het over waterstof gaat. De gemeente organiseert verschillende voorlichtingsavonden met een positief verhaal over hoe geweldig waterstof is. Waterstof zou duurzaam zijn, en het zou een goede vervanger van aardgas zijn. Is dit wel zo? Nooit wordt een duidelijk beeld gegeven van de kosten en de eventuele gevaren.


Groep Jan Zwerus is er voorstander van dat alle propaganda van de overheid getoetst wordt aan andere meningen en aan andere feiten. Op deze manier kunnen burgers de juiste keuze kunnen maken bij ‘het van het gas af gaan’. Na het vertonen van de documentaire is er de mogelijkheid om vragen te stellen.
 
12 maart 2022

Eerste Geitenmarkt in Melissant

 

Het wordt steeds mooier weer en we hebben weer zin in ‘gezelligeit’ in Melissant! Daarom houden we als Feestcommissie op zaterdag 26 maart van 12.00 tot 19.00 uur een Geiten(voorjaars)markt. De markt wordt georganiseerd nabij verenigingsgebouw 'Melishof', Binnenweg 59-61 in Melissant, welke ook geopend is deze dag.

Er zijn buiten zo’n 20 kramen aanwezig met food en non-food producten. Van woonaccessoires tot hondenspeeltjes en van zelfgemaakte kaarten tot sieraden. Ook kun je o.a. suikerspinnen, stroopwafels, pizza’s, wildproducten, pulled pork, gerookte knooflookstrengen en rundvleeshamburgers kopen. Iedereen is welkom om gratis een kijkje te komen nemen. Daarnaast is er voor kinderen de mogelijkheid om op een eigen kleedje spulletjes te verkopen (meld je vooraf even aan via [email protected]) en ook genoeg te doen zoals een springkussen, schminken bij ‘Vlindervriendjes’, alpaca’s en een wedstrijdje voetballen in de pannakooi. Meer info via www.facebook.com/feestcommissiemelissant.
7 maart 2022

 

Nieuwe expositie in de Remonstrantse kerk te Sommelsdijk

 

 

Het kan weer


We gaan weer beginnen met een voorlopig programma t/m oktober 2022.
Vanaf woensdag 6 april start een expositie van Niels Snoek en kunnen we elkaar weer ontmoeten in de kerk tussen 10.00 en 12.00 uur.
 

 

 


Het grote en het kleine huis

Het is voor velen een bijzondere tijd om het over huizen te hebben. De woningmarkt bij ons is oververhit en op andere plekken – niet zo ver van hier – worden huizen gebombardeerd. Toen Niels Snoek deze schilderijen maakte werden veel verder weg huizen gebombardeerd. Voor hem zijn de fysieke huizen op de schilderijen maar een vorm, een vorm zoals een jong kind doorgaans een huis tekent. 

Het gaat er bij dit onderwerp om hoe klein of hoe groot je je als mens voelt; sluit je je op in je eigen kleine vertrouwde huisje of leef je in de wereld, het universum, de dimensie die alles omvat. Het grote huis staat daar symbool voor.
Een andere manier van voelen kan zijn, voel je je klein of voel je je groot? Mogelijk wisselt het van het ene naar het andere moment.
Het heeft te maken met vrijheid en opgesloten zijn. Soms durven we ons eigen kleine huisje te verlaten, ons houvast los te laten en vangen we een glimp op van hoe het is om zonder zelf gestelde grenzen te leven. Maar durven we ook in dat grote huis te gaan wonen?

U bent van harte welkom op deze expositie elke woensdagochtend van 10.00-12.00 uur, na de kerkdienst op zondag (vanaf 11.00 uur tot ongeveer 12.00 uur), of op verzoek (even aanbellen bij de fam. Schrier die boven de kerk woont)

5 maart 2022

Peuterochtend en workshop en cursussen bij de bibliotheek!

 

REGIO - In de 7 vestigingen van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta worden elke maand tal van interessante workshops, lezingen, spreekuren, films en jeugdactiviteiten georganiseerd. Aanmelden kan via de website van de bibliotheek www.bzhd.nl of bij de balie in één van de 7 vestigingen.

 

Peuterochtend is een gezellige ochtend voor de kleintjes tussen de 2,5 en 4 jaar! Er wordt voorgelezen uit “Vos gaat een stukje rijden” van schrijfster Susanne Strasser. Schuif je gezellig aan? De peuterochtenden worden van 9.30 tot 11.00 uur georganiseerd in Bibliotheek Middelharnis op 14 maart, Bibliotheek Oude-Tonge op 16 maart en Bibliotheek Ouddorp op 17 maart. Dit is een gratis activiteit maar kinderen moeten wel aangemeld worden. Ouders hoeven zich niet aan te melden maar per kind is er maximaal 1 ouder/verzorger toegestaan.
 

Workshop Whatsapp
De workshop is een vervolg op de eerste WhatsApp bijeenkomst. Tijdens deze workshop leer je nóg meer handige functies in WhatsApp te gebruiken. Zo gaan we o.a. aan de slag met contacten toevoegen, je locatie delen, een achtergrondfoto invoegen en het menu te gebruiken. Na deze workshop kent Whatsapp geen geheimen meer voor jou! Tijdens deze workshop ga je direct aan de slag dus het meenemen van je telefoon is verplicht. Maandag 21 maart van 10.00 tot 12.00 uur in Bibliotheek Middelharnis. Deze workshop is gratis maar meld je wel van te voren aan door een e-mail te sturen naar [email protected] of telefonisch via 06 25 50 89 91.

 

Workshop tickets bestellen
Op steeds meer plekken moet je online een plekje reserveren of van te voren een kaartje kopen. Tijdens deze workshop leer je hoe dat moet en wat je ervoor nodig hebt. Maandag 28 maart van 10.00 tot 12.00 uur in Bibliotheek Middelharnis. Deelname aan de cursus is gratis maar meld je wel van te voren aan door een e-mail te sturen naar [email protected] of telefonisch via 06 25 50 89 91.

 

Vervolgcursus Klik & Tik laptop
Deze verdiepingscursus is er voor iedereen die al overweg kan  met de laptop maar meer wil weten over het gebruik ervan. De cursus sluit goed aan op de basiscursus Klik & Tik. Tijdens de cursus leer je beter omgaan met de laptop. Je leert meer over het gebruik van het toetsenbord en gaat aan het werk in het computerprogramma Word. Ook wordt er meer uitgelegd over het overzetten en ordenen van foto’s op de laptop. Je kunt je eigen laptop meenemen, maar er zijn ook laptops in de bibliotheek aanwezig. Cursusdata: donderdag 31 maart en 7, 14 en 21 april van 10.00 tot 12.00 uur in Bibliotheek Middelharnis. Deelname aan de cursus is gratis maar meld je wel van te voren aan door een e-mail te sturen naar [email protected] of telefonisch via 06 25 50 89 91.

 

Cursus Klik & Tik tablet
Tijdens deze beginnerscursus leer je op je eigen tablet, in je eigen tempo, met de tablet werken. Van wifi instellen tot een internetpagina bezoeken en van foto's maken tot een spelletje spelen op de tablet. Cursusdata: vrijdag 1, 8, 15, 22 en 29 april van 10.00 tot 12.00 uur in Bibliotheek Middelharnis. Deelname aan de cursus is gratis maar meld je wel van te voren aan door een e-mail te sturen naar [email protected] of telefonisch via 06 25 50 89 91.

1 maart 2022

NLGO en gemeente vragen aandacht voor unieke zandwallen

 

Gemeente Goeree-Overflakkee en natuurvereniging NLGO hebben de samenwerking gezocht om zichtbaar te maken hoe bijzonder het zandwallenlandschap in en rond Ouddorp is. Er is onder andere een folder ‘Zandwallen. Daar zijn we zuinig op!’ ontwikkeld, een prachtige dronevideo gemaakt en NLGO heeft een kenniscentrum Zandwallen opgericht.
 


Een mienige omringd door zandwallen


In dit traject zien zowel NLGO als de gemeente de meerwaarde van het samen optrekken. “Het zandwallenlandschap van Ouddorp is uniek in de wereld. Het beschermen van dit landschap is al meer dan veertig jaar een van de kerntaken van NLGO”, benadrukt Gjalt Huppes van NLGO. “Inwoners realiseren zich niet altijd hoe bijzonder en uniek het zandwallengebied is. Daardoor wordt er niet altijd goed mee omgegaan en raken zandwallen beschadigd of verdwijnen zelfs”, legt wethouder Daan Markwat uit. “Dat is jammer, want we willen juist dat ook de volgende generaties nog kunnen genieten van dit bijzondere landschap.”

 

De folder en de video (gemaakt door Björn Mierop) worden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in de Dorpstienden van Ouddorp op maandag 7 maart van 13.30 tot 15.00 uur. Aanmelden kan via [email protected]. De folder wordt in de week van 15 maart huis aan huis bezorgd in en rond Ouddorp en Goedereede.

 

Geschiedenis

Om de waarde te zien, moeten mensen wel verder kijken dan wat een zandwal is: een soort dijkje langs een akker. Zo’n 1000 jaar geleden ontstonden er schurvelingen, beplante wallen van hooguit 1,5 meter hoog. Boeren maakten om hun akkers deze verhogingen om de dieren binnen te houden én het zand buiten te houden. Laten kwam er zandgrond bovenop veel schurvelingen, omdat de boeren dichter bij het grondwater wilden komen. Zo ontstonden de hogere zandwallen. Vanuit de lucht gezien wordt heel mooi duidelijk dat het landschap van Ouddorp door al die zandwallen wordt ingedeeld in kleine stukjes, kamers. Nergens is er een gebied te vinden waar zo veel zandwallen op zo’n relatief kleine oppervlakte zijn te vinden: meer dan 80 kilometer aan zandwallen.

 

Waardevol

De zandwallen vertellen de landschappelijke geschiedenis van de kop van Goeree, hoe de boeren zich staande wisten te houden. Daarnaast waren én zijn de zandwallen nuttig, omdat de beschutting van de wallen zorgde voor goede oogsten. Ook gasten van recreatieparken genieten nu nog van die beschutting, of bewoners met een zandwal in hun achtertuin.  Er is ook een ecologisch belang: op de duingrond is bijzonder groen te vinden. Ook zorgen de zandwallen voor een gevarieerd, spannend en intiem landschap.

 

Het merendeel van de schurvelingen en zandwallen is beschermd. Dat betekent dat er niet zo maar in gegraven of op of bij gebouwd mag worden. Op de website www.goeree-overflakkee.nl/zandwallen staat een interactieve kaart waar alle zandwallen zijn te vinden. Op www.nlgo.nl/zandwallen staat alle informatie over het Kenniscentrum Zandwallen. Dit Kenniscentrum adviseert eigenaren en gemeente over het onderhoud en eventuele restauratie van de zandwallen op de kop van het eiland.


1 maart 2022

Vogelbescherming Nederland: 

Broedende vogels weer live bij Beleef de Lente

Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland is zondagochtend weer van start gegaan! Tijdens het radioprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1 gingen de camera's aan voor de editie van 2022. Er valt direct een hoop te genieten: bij de bosuil is het eerste ei gelegd en ook de zeearend laat zich al regelmatig zien. Nieuw dit jaar is een mobiele camera in een oudhollands weidelandschap.

https://tinyurl.com/ywxrmjwf
25 februari 2022

Verkiezingsdebat en uitslagenavond voor Goeree-Overflakkee

 

De gemeente Goeree-Overflakkee houdt in aanloop naar de verkiezingen op maandagavond 7 maart een debat tussen de verschillende lijsttrekkers. Op woensdag 16 maart maakt de gemeente de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen live bekend tijdens een uitslagenavond. Belangstellenden kunnen beide avonden volgen via een livestream op www.goeree-overflakkee.nl/verkiezingen.

 

De lijsttrekkers van de negen partijen die meedoen met de verkiezingen kruisen op maandagavond 7 maart vanaf 19.30 uur verbaal de degens. Het belooft een debat te worden waar niemand zich hoeft te vervelen. Er wordt geen tijd verspild aan eindeloos discussiëren, maar de stellingen worden met snelheid en humor besproken. De lijsttrekkers gaan met elkaar in discussie over de thema’s die belangrijk zijn voor Goeree-Overflakkee. Het debat staat onder leiding van presentator Martine Boerkamp. 

 

Uitslagenavond 16 maart 21.00 uur

Als de stembureaus om 21.00 uur sluiten, begint de uitslagenavond. Vol spanning wachten we met elkaar op de uitslag: welke keuze maakte de stemmer op Goeree-Overflakkee? Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman presenteert op verschillende momenten tijdens de avond nieuwe ‘tussenstanden’.

 

De avond staat onder leiding van Maikel Coomans, journalist voor onder andere RTV Rijnmond. Hij gaat met lijsttrekkers in gesprek en vraagt hen te reageren op de voorlopige tussentijdse uitslagen. Ook is er een sfeerimpressie: wat gebeurde er allemaal op Goeree-Overflakkee in en buiten de stembureaus? En hoe gaat het in het ‘zenuwcentrum’ van deze verkiezingen: het gemeentehuis?

25 februari 2022


Light versie Tulpentocht

Onlangs ontving de organisatie van de Tulpentocht van de gemeente Goeree-Overflakkee het goede nieuws, dat de 9e editie van de Tulpentocht mag worden georganiseerd op Paaszaterdag 16 april 2022. Het betreft een zogenaamde ‘light’ versie. Na het grote succes van 2019 met ruim 2000 deelnemers uit binnen – en buitenland zal dit even wennen zijn.


Deze editie is anders dan voorgaande jaren. Gelet op de vergunning is gekozen voor twee startlocaties. De 25 km en de 17,5 km starten vanaf 8.00 en 9.00 uur vanaf AV Flakkee. Stempelposten worden (buiten) ingericht bij manege Oostmoer en Modelvliegclub SDGO. Deelnemers aan de 10 km wandelen en 27 km fietsen starten vanaf De Staver. De wandelaars starten vanaf 09.00 en lopen via de Bloembollenbedrijven van Wesdorp en Mastenbroek weer terug naar De Staver. De fietsers starten vanaf 13.00 en stempelen buiten bij camping De Grevelingen en het Streekmuseum GO.


Omdat het dit jaar een ‘doorstroomevenement’ betreft vervallen het busvervoer, de tulpenverkoop, de muzikale ondersteuning en de 40 km. Ook het aantal deelnemers is per afstand bepaald op maximaal 250. Inschrijving kan (waarschijnlijk) vanaf medio maart via inschrijven.nl. Daarbij geldt vol = vol. Nadere info volgt via de website van de Tulpentocht en social media. De inschrijfkosten bedragen € 5 inclusief medaille en wat lekkers voor onderweg.


Als goed doel is gekozen voor Stichting Ambulancewens, een doel dat ieder van ons een warm hart toedraagt. Ondanks het feit dat niet alles mogelijk is hoopt de organisatie dat deelnemers weer kunnen genieten van het sportief bezig zijn in de prachtige Flakkeese natuur.

23 februari 2022
 

Namens OKRR willen wij u graag wijzen op onderstaande uitnodiging

 

Onderwerp: Uitnodiging bijeenkomst over de zandwallen 7 maart 13.30-15.00 in de Dorpstienden van Ouddorp

 

 

Graag nodigen we – NLGO en de gemeente Goeree-Overflakkee  u uit voor een bijeenkomst op maandagmiddag 7 maart over het unieke zandwallenlandschap in en om Ouddorp. De bijeenkomst is van 13.30 tot ongeveer 15.00 uur in de Dorpstienden van Ouddorp.  Aanmelden kan via [email protected].   
21 februari 2022
 

Beter slapen doe je zo

Goed slapen is belangrijk om je overdag fit te voelen. Bovendien is ’s nachts wakker liggen niet prettig. Slapen is nodig om tot rust te komen, lichamelijk en geestelijk te herstellen en weer energie te krijgen voor een nieuwe dag. Maar hoe doe je dat, goed slapen? In deze training wordt hier samen aan gewerkt. 

 

Wat biedt Stichting ZIJN?

Een training die is gericht op het verminderen van bestaande slapeloosheid en op het voorkomen van chronische slaapproblemen. Met deze training krijgt u inzicht in uw eigen slaappatroon, kunt u controle uitoefenen op de factoren die uw slaap negatief beïnvloeden en leert u vaardigheden om uw slaap positief te beïnvloeden.

 

Hoe kan ik hieraan deelnemen?

De training start met een kennismakingsgesprek met de begeleider, waarin u meer informatie krijgt over de training en waar gelegenheid is om vragen te stellen. Daarna volgen 6 bijeenkomsten van 2 uur. Deelname aan de cursus vereist een actieve inzet van de deelnemer. De groep bestaat uit maximaal 8 deelnemers. Deelname aan de training bedraagt € 25,00 hier zijn de kosten van het cursusmateriaal bij inbegrepen. 

 

Waar moet ik zijn?

De training wordt gegeven in het Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27 in Middelharnis. De bijeenkomsten vinden plaats op dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. De eerste is op dinsdag 15 maart. U kunt zich aanmelden door te bellen met 0187 483366 optie 2 of door een mail te sturen naar [email protected]

.

19 februari 2022

Workshop Whatsapp en tickets bestellen bij de bibliotheek

 

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tegenwoordig is de online wereld niet meer weg te denken. Voor iedereen die hulp kan gebruiken bij digitale vaardigheden biedt het DigiTaalhuis in Bibliotheek Middelharnis verschillende workshops aan. Iedereen is welkom, het is gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.

 

WhatsApp is een heel populaire, gratis app voor smartphones. Op maandag 7 maart kun je van 10.00 tot 12.00 uur terecht in Bibliotheek Middelharnis voor de workshop WhatsApp. Je maakt kennis met WhatsApp en leert deze te gebruiken. Je leert onder andere berichten en foto's versturen, videobellen en groepsgesprekken aanmaken en gebruiken. Ook wordt er in deze workshop aandacht besteed aan privacy en veiligheid. Na deze ochtend ken je de basis begrippen van WhatsApp en kun je ze direct toepassen.

 

Voor iedereen die na deze workshop nóg meer wil weten over de uitgebreidere functies van Whatsapp is er een vervolgworkshop op maandag 21 maart van 10.00 tot 12.00 uur in Bibliotheek Middelharnis. Tijdens deze workshop leer je meer over het toevoegen van contacten, het delen van je locatie of het toevoegen van een achtergrondfoto. Als je beide workshops hebt gevolgd kent WhatsApp geen geheimen meer voor jou. In beide workshops gaan we gelijk aan de slag dus neem je smartphone mee.

 

Workshop tickets bestellen

Op steeds meer plekken moet je online een plekje reserveren of van te voren een kaartje kopen. Tijdens de workshop tickets bestellen leer je hoe dat moet en wat je ervoor nodig hebt. Hiervoor kun je op maandag 28 maart van 10.00 tot 12.00 uur terecht in Bibliotheek Middelharnis.

 

Deelname aan de workshops is gratis maar meld je wel van te voren aan door een e-mail te sturen naar [email protected] of telefonisch via 06 33 92 06 00. Het is ook mogelijk om je aan te melden bij de balie in de bibliotheek of online via www.bzhd.nl.
15 februari 2022


Ladiesday op de Brouwersdam

Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam houdt voor de tweede keer een hele gezellige Ladiesday. Dit jaar op zaterdag 26 maart met in de ochtend en middag Ladiesday SPORT en in de middag en avond Ladiesday MRKT.

Ladiesday sport speciaal voor dames, geeft je voor 50 euro de mogelijkheid om samen met je vriendin(nen) in één dag te sporten (o.a. Booty work out, yoga en jumping fitness), lunchen en te genieten van een beauty momentje. Aansluitend is er de Ladiesday MRKT met GRATIS toegang! Een gezellige markt met verschillende kraampjes EN exclusieve kortingen in onze shop onder het genot van een hapje en drankje met natuurlijk live muziek. Het is ook mogelijk om te blijven borrelen en/of te dineren. En mocht je dat nog niet genoeg vinden dan kun je ook nog blijven overnachten in onze unieke beachlodges of in de lake- of basic rooms. Zo ben je er zaterdagochtend uitgerust en na een heerlijk ontbijt lekker op tijd bij en/of hoef je zaterdagavond niet meer naar huis te rijden.

Kijk voor meer informatie en aanmelden voor Ladiesday SPORT op de website. Houd de socials in de gaten voor sneak previews!

8 februari 2022

Voorinschrijvingen strandopruimen

De voorinschrijving van de Boskalis Beach Cleanup Tour 2022 is geopend! Van 1 t/m 15 augustus 2022 ruimen we voor de negende keer de hele Noordzeekust op met de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee.

Deze zomer vragen we weer samen met jullie aandacht voor een schone zee en pakken we het afvalprobleem aan bij de bron. Je kunt je nu aanmelden voor de voorinschrijving en krijgt dan als eerste bericht wanneer er meer informatie is over alle etappes. Doe jij deze zomer weer mee?

https://www.noordzee.nl/voorinschrijving-boskalis-beach-cleanup-tour-2022-geopend/7 februari 2022

Schateiland Dropping De schat van Piraat Rooie Klaas

Op zaterdag 19 februari wordt er een dropping georganiseerd in het thema “Piraat Rooie Klaas”, een kaperkapitein die een rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Goeree-Overflakkee. Jong en oud puzzelen zich een weg naar de schat van deze befaamde piraat.
 
Serviceclub de Ronde Tafel 118 organiseert, in samenwerking met het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, een uitdagende dropping in en om Middelharnis. Tijdens deze dropping gaan deelnemers op zoek naar de schat van Rooie Klaas, waarvan de spannende geschiedenis tot leven komt met puzzels, historische kaarten en uitdagende raadsels.


De teams van maximaal 5 personen gaan op zoek naar de schat. Kinderkapers zijn welkom tussen 16:00 – 18:00 uur. Volwassen kapers zijn welkom tussen 20:00 – 23:00 uur. Vertrek en aankomst bij het Streekmuseum in de Kerkstraat van Sommelsdijk. Uiteraard zal Piraat Rooie Klaas en zijn mannen niet ontbreken en wordt je geblinddoekt wanneer je wordt weggebracht! Het gehele programma is buiten en in overeenstemming met de dan geldende coronamaatregelen.


De kosten zijn voor kleine kapers € 5,- p.p. en voor grote kapers € 10,- per persoon.
Aanmelden kan via www.rt118.nl. Ticketverkoop vindt plaats per groep van 5 personen, waarbij een tijdsslot wordt gereserveerd.


Let op: Aanmelden kan tot donderdag 17 februari. Wees er snel bij, want vol is vol. Met uw aanmelding steunt u het Surfproject Ouddorp. Met dit project krijgen kinderen met het syndroom van Down, autisme of ADHD de kans om mee te doen aan een stoere sport die normaal gesproken onbereikbaar voor ze is.

7 februari 2022


Nieuws uit de bibliotheek

 

REGIO - In de 7 vestigingen van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta worden elke maand tal van interessante workshops, lezingen, spreekuren, films en jeugdactiviteiten georganiseerd. Aanmelden kan via de website van de bibliotheek www.bzhd.nl of bij de balie in één van de 7 vestigingen.

 

Biebcollege Venetië

Leer meer over de geschiedenis van Venetië en ontdek de inspirerende schilders van vroeger. Naast de geschiedenis over de stad leer je in dit Biebcollege ook meer over de beroemde schilders van de Venetiaanse school zoals Bellini, Tintoretto, Veronese en Titiaan. Het is bijzonder interessant een vergelijking te maken tussen het Venetië van Canaletto en Guardi en het Venetië van vandaag. Dit Biebcollege is te volgen op 16 februari van 10.30 tot 12.00 uur in Bibliotheek Oostvoorne. Toegang voor leden is € 5,- en niet-leden €7,50.

 

Cursus reanimatie (basis)

Door het volgen van deze tweedaagse cursus leer je adequaat handelen bij een hartstilstand. Hierbij krijg je les van een erkend instructeur van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR). Na afloop van de cursus ontvang je een certificaat. Met een basiscursus reanimatie en AED kun je je aanmelden als burgerhulpverlener bij HartslagNu. De cursus start op 17 februari van 19.30 tot 21.30 uur in Bibliotheek Hellevoetsluis (in Cultuurhuis Nieuwe Veste). Kosten zijn € 37,50.

 

Biebcollege versterk je immuunsysteem met voeding & leefstijl

In dit biebcollege leer je alles over welke voedingsstoffen een ondersteunende rol spelen bij herstel van je lichaam en eventuele gezondheidsklachten. Frieda Hartman van gezondheidspraktijk Puurvit geeft je ook tips over de zin en onzin van voedingssupplementen ter ondersteuning van je immuunsysteem. Dit biebcollege is te volgen op 17 februari van 19:30 tot 21:00 in Bibliotheek Hellevoetsluis (in Cultuurhuis Nieuwe Veste). Toegang voor leden is € 7,50 en voor niet-leden € 10,-.

 

Film Supernova

Colin Firth en Stanley Tucci zijn fenomenaal als Sam en Tusker, die in Supernova samen hun weg moeten vinden in een leven dat langzaam uit hun handen glijdt. Regisseur en schrijver Harry Macqueen weet perfect de juiste toon te treffen in dit ingetogen drama waarin liefde en verlies samen komen. De film Supernova draait op 20 februari om 13.00 uur in Bibliotheek Hellevoetsluis (in Cultuurhuis Nieuwe Veste). Een kaartje kost € 5,-. 

 

Film The Way

Tom Avery, een oogarts uit Californië, krijgt op een dag het bericht vanuit Frankrijk dat zijn zoon Daniel bij een storm in de Pyreneeën is overleden. Hoewel de relatie tussen hen nooit echt goed was, besluit Tom toch naar Frankrijk te reizen, waar hij ontdekt dat Daniel was begonnen met de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Tom besluit zelf de route uit te lopen. Deze film The Way draait op 23 februari om 14.00 uur in Bolwerk Prinsenkwartier in Brielle. Een kaartje kost € 5,-.28 januari 2022

Verbeter je digitale vaardigheden met een cursus bij de bibliotheek

 

Regionaal - In het nieuwe jaar investeren in jezelf? Dat kan met een gratis cursus bij het digiTaalhuis in Bibliotheek Middelharnis.

 

Cursus Digisterker

Tijdens de cursus leer je in 4 lessen omgaan met je DigiD. Je leert welke websites van de overheid je kunt raadplegen en gebruiken. Bijvoorbeeld om afspraken te maken, gegevens in te zien of toeslagen aan te vragen. Bij de cursus hoort een werkboek, zodat je ook thuis verder kunt oefenen.

De cursus bestaat in totaal uit 4 lessen en is te volgen op: donderdag 10, 17, 24 februari en 3 maart in Bibliotheek Middelharnis van 15.00 tot 17.00 uur. Deelnemers kunnen een eigen laptop meenemen of er een gebruiken van de bibliotheek.

 

Cursus Klik & Tik laptop

Wil je handiger worden met je laptop? Kom dan naar deze cursus. Klik & Tik is een oefenprogramma dat via filmpjes stap voor stap uitlegt hoe de pc en internet werken, hoe je formulieren invult en websites leest. Je werkt in je eigen tempo en wordt begeleid door een ervaren vrijwilliger. De cursus bestaat uit verschillende onderdelen waarin je o.a. leert typen, mailen, surfen op het internet, omgaan met sociale media, internetbankieren en meer!

De cursus bestaat uit 8 lessen en is te volgen op: vrijdag 4, 11, 18, 25 februari en 4, 11, 18, 25 maart in Bibliotheek Middelharnis van 10.00 tot 12.00 uur. Deelnemers kunnen een eigen laptop meenemen of een laptop van de bibliotheek gebruiken. Het gebruik van eigen oortelefoontjes of een headset is verplicht.

 

Deelname is gratis maar meld je wel van te voren aan. Dit kan door een e-mail te sturen naar [email protected]@bzhd.nl of telefonisch via 06 25 50 89 91. Het is ook mogelijk om je aan te melden bij de balie in de bibliotheek of via de agenda op de website www.bzhd.nl.  
17 januari 2022

Tasty Walk Brouwersdam

Komend weekend is de 2e editie van de Tasty Walk Brouwersdam. Na een super geslaagd weekend op  8 & 9 januari houden de Pioniers Brouwersdam vanuit Visit Brouwersdam nu de 2e editie Tasty Walk Brouwersdam op 22 en 23 janauri. De afgelopen keer was het een mega succes met wel vijfhonderd deelnemers, de sfeer zat er goed in!

 

De deelnemende restaurants zijn Beachclub t'Gorsje, Brasserie7, Brouw, Stranclub Zee en Zeil en Surfcentrum Brouwersdam. Bij al deze restaurants krijg je Bij al deze restaurants krijg je wat heerlijks te eten en/of drinken. Je loopt over de prachtige Brouwersdam met wat heerlijks te eten of drinken.

 

Alle restaurants maken het enorm gezellig buiten. Je kunt ook de speciale Visit Brouwersdam tassen / flessen kopen, kan je gelijk je drinken of spullen in doen voor onderweg.

 

Mocht u meer informatie willen dan hoor ik het graag of bezoek de

website: https://www.tastywalk.com

12 januari 2022

VVD iCafé Wonen met Kamerlid Daniel Koerhuis

 

De VVD netwerken Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard, Nissewaard en Voorne aan Zee houden gezamenlijk een digitaal iCafé (via Zoom) over wonen op woensdag 2 februari (20.00 uur). Te gast zijn Tweede Kamerlid Daniel Koerhuis, Statenlid Karima Bouchtaoui en architect Jan-Paul Bron. Zij zullen het onderwerp wonen vanuit hun perspectief toelichten waarna er ruimte is voor vragen en discussie. 

 

Woningbouw is een onderwerp dat de gemoederen bezighoudt. Voor veel mensen is het moeilijk om een geschikt en betaalbaar huis te vinden. De VVD pleit al jaren voor bouwen, bouwen, bouwen en voor een betere doorstroming. Maar hoe kunnen we hiervoor zorgen en wat kunnen de landelijke politiek, provincie en gemeenten hierin betekenen? En hoe kunnen nieuwe vormen van woningbouw inspelen op eigentijdse behoeften van inwoners? 

 

Daniel Koerhuis pleit in de Tweede Kamer al diverse jaren voor meer woningbouw. Hij zal zijn visie geven op wat het Rijk kan doen om het woningtekort op te lossen. Karima Bouchtaoui zal hier verder op ingaan vanuit het provinciaal perspectief. Tot slot zal Jan-Paul Bron (architect bij Zeelenberg Architectuur) ingaan op succesvolle voorbeelden van nieuwe woonvormen. Uiteraard zijn er deze avond ook weer diverse raadsleden aanwezig om eventuele vragen op gemeentelijk niveau te beantwoorden.

 

Wil je aanwezig zijn, een vraag stellen of gewoon meeluisteren? Meld je dan aan via www.vvdgo.nl/icafe.
9 januari 2022

Nieuws uit de bibliotheek

 

REGIO -  In de 7 vestigingen van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta worden elke maand tal van interessante workshops, lezingen, spreekuren, films en jeugdactiviteiten georganiseerd. Ontdek het volledige programma op www.bzhd.nl.

 

Online lezing: eerste hulp bij coronastress

Iedereen die frustratie, angst, gebrek aan toekomstperspectief en/of onmacht ervaart als gevolg van de coronamaatregelen is van harte welkom bij deze online lezing. Rachella Sahtoe van Natuurlijk Balans geeft in deze lezing tips en leert je omgaan met deze coronastress. Deze lezing is online te volgen op woensdag 19 januari van 19.30 tot 20:30 uur.

 

Films

 • Zondag 16 januari | Moolaadé | 13.00 uur | gratis | Bibliotheek Hellevoetsluis
 • Woensdag 19 januari | April, May, June | 14.00 uur | Stuifakkers, Rockanje
 • Woensdag 26 januari | Summerland | 13.30 uur | Bolwerk, Brielle

 

Biebcollege over componist Robert Schumann
In een politiek roerig Europa wordt Robert Schumann geboren als zoon van een succesvolle uitgever. In deze lezing door Hans Dammers wordt het leven van Robert Schumann vertelt met muzikale voorbeelden en citaten uit brieven en dagboeken. Dit biebcollege is bij te wonen op 18 januari van 14.00 tot 16.00 uur in Bibliotheek Hellevoetsluis.

Nationaal Voorleesontbijt
Van 29 januari t/m 5 februari viert Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta de Nationale Voorleesdagen. Er zijn weer allerlei activiteiten die in teken staan van het Prentenboek van het Jaar ‘Maar eerst ving ik een monster’ van Tjibbe Veldkamp. Zo worden onze kleintjes later grote lezers!

 • Woensdag 26 januari | Nationaal Voorleesontbijt in Bibliotheek Brielle, Hellevoetsluis en Middelharnis
 • Woensdag 2 februari | Peuterdans in Bibliotheek Hellevoetsluis (in Cultuurhuis Nieuwe Veste)
 • Woensdag 2 februari | Voorlezen en knutselen in Bibliotheek Hellevoetsluis (in Cultuurhuis Nieuwe Veste)

* Alle bovengenoemde fysieke a anmelden kan via de website van de bibliotheek www.bzhd.nl of in één van de vestigingen. ctiviteiten zijn onder voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen. 
4 januari 2022


Tasty Walk Brouwersdam

De Pioniers Brouwersdam houden vanuit VisitBrouwersdam de Tasty Walk Brouwersdam, .aankomend weekend (8 & 9 januari) een geweldige wandelroute van maximaal 12km over de Brouwersdam met 5 tussenstops bij restaurants waar je wat heerlijks te eten of drinken krijgt. Voor meer informatie: https://www.tastywalk.com

 

De deelnemende restaurants zijn Beachclub t'Gorsje, Brasserie7, Brouw, Stranclub Zee en Zeil en Surfcentrum Brouwersdam. Bij al deze restaurants krijg je wat heerlijks. Een prachtige route die voor het eerst op de Brouwersdam georganiseerd wordt, en de animo is groot. Een hoop mensen uit de omgeving zijn erg enthousiast over dit initiatief.

 

 

4 januari 2022

Minder stress

Teveel stress is een probleem van deze tijd waar veel mensen last van hebben. In deze groepscursus leert u in drie bijeenkomsten hoe u de stress in uw leven kunt verminderen. Heeft u interesse neemt u dan contact op met Stichting ZIJN telefoon: 0187 483366 optie 2 of stuur een mail naar [email protected]


Deelnemers leren situaties die stress veroorzaken te onderkennen en er anders mee om te gaan. Er wordt gebruik gemaakt van het boek "Druk, Druk, Druk" van Carry Petri en Jolanda Bouman. In dit boek staan vele voorbeelden, toelichtingen en oefeningen om stress in het dagelijks leven te verminderen. U ontvangt tijdens de cursus die ontwikkeld is door het Trimbos instituut, ook werkbladen met oefeningen voor thuis.

Ervaart u stress en wilt u daar iets aan doen, dan is deze cursus misschien iets voor u. Stichting ZIJN biedt hem aan op dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur in het Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27 in Middelharnis. De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten van elk 2 uur en een kennismakingsgesprek. De eerste les is op dinsdag 11 januari. Er zijn nog een enkele plaatsen beschikbaar.

Kosten:

€ 25,00 dit is inclusief cursus materiaal en het boek “Druk, Druk, Druk”.

Optioneel is de aanschaf van de CD met ontspanningsoefeningen ‘Op adem komen’ van Rixt Kuiper van Uitgeverij Thema € 8,50

 

22 december 2021

Pumptrack Ouddorp in aantocht

 

Skateboarden, stuntsteppen, mountainbiken of crossfietsen. Het kan allemaal op de pumptrack die in Ouddorp gaat komen. Op dinsdag 30 november heeft het college besloten om een financiële bijdrage te leveren aan dit initiatief. De bijdrage voor de pumptrack in Ouddorp wordt volledig betaald uit de toeristenbelasting. Het is nog even wachten, maar de inwoners en toeristen in Ouddorp kunnen hopelijk voor de zomer gaan genieten van deze spannende parcours met veel heuvels en bochten.

 De ondernemers van Natural High dienden een aanvraag in voor een bijdrage waarmee een pumptrack gerealiseerd kan worden. Zij deden daarmee een beroep op het zogenaamde convenant toeristische impuls. Dit fonds is in 2016 door de gemeenraad in het leven geroepen. Jaarlijks wordt er een bedrag van € 200.000,- gereserveerd voor projecten die de (toeristische) voorzieningen op het eiland versterken. In overleg met de VEERO wordt dit budget verdeeld. Vanuit dit fonds wordt €150.000,- bijgedragen aan de pumptrack in Ouddorp. Voorwaarde is dat er niet alleen meerwaarde is voor toeristen, maar ook nadrukkelijk voor de inwoners. Ook moet er sprake zijn van cofinanciering: de betrokken ondernemers betalen minimaal 50% van de kosten. Ook de dorpsraad van Ouddorp heeft positief gereageerd op het initiatief en heeft toegezegd een bijdrage van € 5.000,- vanuit het dorpsbudget te doen, als blijk van steun en betrokkenheid.

 

Pumptrack in Oude-Tonge

Samen met de gemeente, dorpsraad Oude-Tonge, Windfonds Krammer en alle inwoners van Oude-Tonge is een initiatief voor een pumptrack tot stand gekomen. Voor de realisatie van de pumptrack in Oude-Tonge is vanuit het fonds toeristische impuls een budget van €5000,- bijgedragen. Het voornemen is om de pumptrack te realiseren aan de Eisenhowerlaan, waar onlangs een halfpipe na 25 jaar is weggehaald. Hiermee wordt een mooi beleefpunt toegevoegd aan de bestaande voorzieningen in Oude-Tonge.

 

Wens

Met de komst van de pumptrack in Ouddorp gaat een wens in vervulling van veel jeugdige inwoners en bezoekers. In Ouddorp werd eerder een petitie gestart om deze wens kenbaar te maken. Dit leverde maar liefst 700 handtekeningen op. Ook de betrokken lokale ondernemers,Stichting Ouddorp Duin, Landal, Klepperstee, BijMarc, Spar, Ridderstee en Natural High, vinden de lokale betrokkenheid en voorzieningen voor de inwoners erg belangrijk.  "Als Pioniers op de Brouwersdam en in Ouddorp-duin is Natural High continue op zoek naar de ultieme (sport)beleving. Lokale betrokkenheid voor jong en oud gecombineerd met het vrije buitengevoel gedreven op de elementen die we dagelijks ontvangen vanuit de natuur, hebben ons geïnspireerd om als initiatiefnemers naar voren te stappen. Wij zijn dan ook enorm enthousiast dat we samen met gemeente Goeree-Overflakkee en met steun van lokale ondernemers voor de inwoners van Ouddorp een pumptrack kunnen gaan realiseren nabij Ouddorp-duin" aldus Jörgen Borsboom (founder).

 

Tot nu toe is er nog geen pumptrack in de regio te vinden, de dichtstbijzijnde liggen in Veere en Den Haag. Wethouder Feller vindt de komst van de pumptrack daarom extra bijzonder. “Bij dit initiatief snijdt het mes aan twee kanten. De pumptrack is van meerwaarde voor de toeristen en bezoekers, maar ook een unieke voorziening voor de jeugd van Ouddorp en omgeving. Het sluit goed aan bij de behoeftes van de lokale jeugd en het mooie is dat de pumptrack erg veelzijdig is, je kunt er meerdere sporten op beoefenen.”

15 december 2021

Expositie Kunstwereld Zuidwester in Diekhuus

Cliënten van de dagbesteding Kunstwereld bij Zuidwester hebben hard gewerkt om een nieuwe expositie tot stand te brengen. Deze wordt sinds 6 december tentoongesteld in het sociaal cultureel centrum Het Diekhuus in Middelharnis.
 Wie in Middelharnis een bezoek brengt aan Diekhuus zal versteld staan van de kleurrijke schilderijen en het talent dat op Kunstwereld werkzaam is. De expositie is in de gangen van Het Diekhuus en daardoor direct zichtbaar bij binnenkomst.


De kunstwerken zijn zeer divers. Het zijn stuk voor stuk persoonlijke werken die aansluiten bij de belevingswereld en authenticiteit van de kunstenaar. De expositie omvat recent werk van onder andere de kunstenaars: Joyce Becker, Roxanne Scheffer, Felicia Buitendijk, Dick Pegels, Henk Scholte, Simon Koote, Paulus de Groot en Ronald van Klaveren.


Alle kunstwerken zijn te koop. De prijs is zichtbaar op het doek en te koop via de dagbesteding Kunstwereld op Hernesseroord. Het Diekhuus is geopend van maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur. De einddatum van de expositie is nog niet bekend. Neem eens een kijkje!
6 november 2021

Kinder kerstspeurtocht door Middelharnis

 

SOMMELSDIJK - Het is bijna weer zover. Kerst! Na het grote succes van de Sinterklaasspeurtochten organiseert het Streekmuseum Goeree-Overflakkee vanaf woensdag 8 december een kerstspeurtocht voor kinderen. Deze speurtocht duurt ongeveer 1 uur en start in de Kerkstraat van Sommelsdijk en gaat over de winkeldijk van Middelharnis. De puzzeltocht is ideaal te lopen in de kerstvakantie en kan als 'veilig Corona uitje' worden beschouwd.

 

De kinderen worden op pad gestuurd om tekeningen te zoeken. Deze tekeningen laten stukjes zien van het kerstverhaal en de geboorte van het kindje Jezus. Maar om het iets moeilijker te maken, hebben de vrijwilligers van het Streekmuseum daar wel een bepaalde volgorde in aangebracht. Zoek bij elke verhaaltje de bijbehorende tekening. De route loopt langs diverse etalages van de winkeldijk in Middelharnis. Bij elke tekening staat 1 of meer letters. Deze letters moeten de kinderen opschrijven en een zin van maken. 

 

Leuk filmpje

“Wat loopt daar nou over straat?” zegt Antje (Mary van den Nieuwendijk) terwijl ze daar een kameel met een koning door de straat ziet waggelen. Ziet ze het goed? Of heeft ze teveel advocaat op? Bekijk het leuke filmpje op Youtube of via Facebook. Kan ze haar man Aai overtuigen dat ze een Arabische koning heeft gezien die op weg is naar de kerststal???

 

Wat is de prijs?

De puzzeltocht is voor € 2,50 verkrijgbaar bij het Streekmuseum in de Kerkstraat van Sommelsdijk. Kinderen krijgen daarbij een gave pen die licht geeft. Dat maakt het nóg leuker om de antwoorden op te schrijven! De antwoorden moeten vervolgens ingeleverd worden bij het Streekmuseum. Dit kan tot het einde van de kerstvakantie begin januari. Bij het inleveren krijgen de deelnemers als prijsje iets lekkers!

 

Wanneer museum geopend?

Vanaf woensdagmiddag 8 december is de puzzeltocht te lopen. Het museum is elke woensdagmiddag en zaterdagmiddag geopend van 14.00-17.00 uur. In de kerstvakantie is het museum dagelijks geopend met uitzondering van de maandagen en de feestdagen.
26 november 2021
 

Zet je in als vrijwilliger bij de VoorleesExpress

 

De VoorleesExpress op Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee zoekt nieuwe vrijwilligers. Lijkt het jou leuk om de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren en hun ouders handvatten te geven om voor te lezen aan hun kinderen? Word dan voorleesvrijwilliger!

Je leest 20 weken lang op een vast moment in de week voor bij een gezin thuis. Zo krijgen kinderen met een taalachterstand extra aandacht. Of misschien ben je goed in organiseren, coachen en begeleiden en wil je zo je steentje bijdragen? Dan is de vrijwilligersfunctie voor Voorleescoördinator iets voor jou. Als coördinator begeleid je tijdens een voorleesseizoen maximaal vijf gezinnen en voorlezers. Samen zorg je ervoor dat na 20 weken ouders zelf in staat zijn om kinderen meer te stimuleren in taal. Wil je meer weten of je aanmelden als vrijwilliger? Ga naar www.voorleesexpress.nl of neem contact op met Irene Naaktgeboren via 06-25118302 of [email protected].19 november 2021
 

Leer meer over Parijs of bekijk de film Corpus Cristi in de bibliotheek

 

GOEREE-OVERFLAKKEE - Bij Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta kun je meedoen aan verschillende Biebcollege’s. Dit zijn lezingen over boeiende onderwerpen of actuele thema’s. Ook is er regelmatig een leuke film te zien.

 

Op 30 november word je meegenomen in het leven van Parijs in de jaren ’20. Tijdens deze vernieuwende en inspirerende periode was Parijs het centrum van het artistieke universum. Esther Kranendonk, docent Kunstgeschiedenis, vertelt alles over de diverse nieuwe kunststromingen zoals het fauvisme en kubisme, maar ook Art Nouveau, Art Déco en verschillende modetrends komen aan bod. Deze lezing vindt plaats in Bibliotheek Ouddorp op 30 november van 14.00 tot 16.00 uur. Toegang voor bibliotheekleden is €7,- en anders €7,50. Aanmelden kan bij de balie in de bibliotheek of via de website www.bzhd.nl.

 

Film Corpus Cristi

Dit aangrijpende, Oscargenomineerde drama met ruwe kantjes is gebaseerd op echte en opmerkelijke gebeurtenissen. Een twintigjarige jeugddelinquent droomt van een carrière als priester. Maar met zijn strafblad maakt Daniel geen kans. De samenleving heeft hem, als jonge crimineel, sowieso al gediskwalificeerd. Deze film is op 1 december om 20.00 uur te zien in Strandtheater De Houten Kaap in Ouddorp. Toegang voor bibliotheekleden is €5,- en anders €7,50. Haal je kaartje bij de balie in de bibliotheek of via de website www.bzhd.nl.
19 november 2021

Sinterklaasspeurtocht bij het Streekmuseum

 

Sommelsdijk - Ondanks corona heeft Sinterklaas ook dit jaar een manier gevonden om vanuit Spanje veilig naar Goeree-Overflakkee te komen. Natuurlijk moet de Sint weer ergens kunnen logeren. Ook dit jaar slaapt Sinterklaas in de bedstede van het Streekmuseum  aan de Kerkstraat van Sommelsdijk. Het museum is vanwege deze speciale gelegenheid omgedoopt tot “Het huis van Sinterklaas”!

 

Sinterklaas is wel heel erg geschrokken. Hij wordt in zijn slaap gestoord door zijn Kruukplaetjes Piet!

Grote paniek. Piet is de cadeautjes voor de kinderen kwijt! Domme Kruukplaetjes Piet! Samen gaan ze de cadeautjes zoeken in het museum. Waar zijn ze toch ?  Wil je zien hoe het afloopt ? Bekijk dan het leuke en spannende filmpje op het Youtube kanaal van het Streekmuseum of op Facebook.

 

Maar er is meer! Vanaf vandaag is in het Sinterklaashuis (museumwinkel) een Sinterklaasspeurtocht te koop. Deze speurtocht is voor kinderen en duurt ongeveer 30 minuten en blijft in de directe omgeving van het Streekmuseum.

Ga verkleed als Sint of Piet, maak hier een foto van en stuur deze naar [email protected]. De leukste foto wint een prijs!

Ook onder de goede oplossingen van de puzzeltocht wordt een prijsje verloot.

 

De museumwinkel is open alle woensdagmiddagen en zaterdagmiddagen tot aan het einde van het jar. Ook het museum is dan open.  Uiteraard zijn de richtlijnen van de overheid inzake corona van toepassing.

 

De puzzeltocht kost slechts € 2,50 per kind. Een mooie Sinterklaaspen en snoepgoed krijgen de deelnemertjes er voor terug en natuurlijk is er het plezier van de speurtocht!

De antwoorden op de puzzeltocht zijn tot en met 5 december in te leveren bij het Sinterklaashuis.

 

Woensdagmiddag 1 december zijn Sint en Kruukplaetjes Piet vroeg wakker! Ze lopen dan vanaf 13.00 uur rond en je kunt ze gedag komen zeggen! Ook dan mag je verkleed als Sint of Piet komen.

Daarnaast mag je zelf je eigen kruukplaetjes bakken en versieren!

 

Natuurlijk kan je ook door de ramen van het kamertje met de bedstede gluren. Wie weet, misschien zie je Sinterklaas wel slapen…
16 november 2021

Ga mee op excursie naar het strandwallenlandschap!

Een geoefend oog herkent in Zuid-Holland nog altijd het strandwallenlandschap. Op zondag 21 november houdt Stichting Duinbehoud een excursie naar dit prachtige gebied. Duinconsulent Hein Krantz laat je op excursie door de vogelrijke buitenplaats Zuydwijk in Wassenaar de kenmerken zien.


(buizerdjongen fotograaf Peter Meeuwenoord).

De zandrug van de strandwal wordt hier begrensd door de lager gelegen klei van het vloegbergingsgebied van de oude Rijn. Zuydwijk telt 45 soorten broedvogels en soms tref je reeën op je pad. Je komt tijdens de excursie meer te weten over het beheer, het landschap en de flora en fauna van Zuydwijk. Deelname aan de excursie is gratis. Vooraf opgeven is verplicht via www.duinbehoud.nl

De strandwallen en de duinen staan bekend vanwege de grote biodiversiteit. Kenmerkend is de grote rijkdom aan verschillende planten- en diersoorten, de variatie aan verschillende leefgebieden en het afwisselende landschap. Stichting Duinbehoud zet zich in heel Nederland in om dit bijzondere gebied te beschermen. 

 

Voor meer informatie over Stichting Duinbehoud: www.duinbehoud.nl


4 november 2021
 

Nieuws uit de bibliotheek

 

REGIONAAL – In de 7 vestigingen van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta worden elke maand tal van interessante workshops, lezingen, spreekuren, films en jeugdactiviteiten georganiseerd.

 

 

Zing mee met het Aanschuifkoor

Voor iedereen die zin heeft in een feestelijke ontmoeting is het Aanschuifkoor dé ideale plek. Elkaar ontmoeten, samen zingen en plezier hebben staat hierbij centraal. Deze maand kun je meezingen in Brielle, Middelharnis en Hellevoetsluis. Het is niet nodig om je aan te melden. Wel is het verplicht om je Coronatoegangsbewijs en identiteitsbewijs te tonen.

10 november | Brielle, Sport- en Cultuurhuis DukdalfBRES | 14.30 uur

11 november | Diekhuus, Middelharnis | 14.00 uur

25 november | Cultuurhuis Nieuwe Veste, Hellevoetsluis | 14.00 uur

 

Bekijk een leuke film

Zin in een leuke film met deze donkere dagen? Bij de bibliotheek kun je deze maand terecht voor verschillende films.

 • 14 november | Moolaadé | 13.30 uur, Cultuurhuis Nieuwe Veste Hellevoetsluis | gratis
 • 17 november | Tulipani | 14.00 uur, Stuifakkers, Rockanje | €5,- bibliotheekleden / anders €7,50
 • 18 november | Les Misérables | 13.00 uur, Cultuurhuis Nieuwe Veste Hellevoetsluis | film inclusief lunch €10,- voor bibliotheekleden en €12,50 voor niet-leden / alleen de film €5,- bibliotheekleden /  anders €7,50
 • 24 november | The Singing Club | 14.00 uur, Het Prinsenkwartier (Bolwerk) in Brielle

Bestel je kaartje op de website van de bibliotheek via www.bzhd.nl.

 

Biebcolleges 400 jaar haven

400 jaar haven verdedigd

De havenwerken van Hellevoetsluis zijn 400 jaar geleden opgeleverd. Benieuwd hoe deze haven beschermd is geweest gedurende de jaren? In dit Biebcollege op 21 november neemt Bram Kap, van stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis, je mee in deze tijd. Het college is gratis en vindt plaats van 13.30 tot 15.00 uur in Cultuurhuis Nieuwe Veste Hellevoetsluis. Meld je van te voren wel aan via de website van de bibliotheek via www.bzhd.nl.

 

Rampjaar 1672

Historicus Bob Benschop van het Streekarchief zal tijdens deze avond vertellen hoe het Rampjaar verliep. Het college is gratis en vindt plaats op 25 november van 20.00 tot 21.00 uur in Cultuurhuis Nieuwe Veste Hellevoetsluis. Meld je van te voren wel aan via de website van de bibliotheek via www.bzhd.nl.

3 november 2021

De andere kant van Bach

Vrijdag 19 november, 10.00 uur Docent Hans van der Wulp Remonstrantse Kerk, Voorstraat 35, Sommelsdijk Kosten €10. Georganiseerd door de stichting Cultuur Educatie Goeree-Overflakkee. Vooraf aanmelden via [email protected] 

We kennen de componist Bach van de Brandenburgse concerten en andere serieuze stukken, maar vooral toch van zijn religieuze muziek met als hoogtepunt de Mattheus Passie. De topplaats in de Radio 4 lijst! 

Bach had echter ook een andere kant. Hij was wekelijks te gast in een koffiehuis in Leipzig en schreef voor die gelegenheid veel zangstukken met een soms wel heel humoristische inslag. Een prachtig voorbeeld is de Kaffeekantate, die je rustig een stukje cabaret zou kunnen noemen. Deze en andere voorbeelden worden in de voordracht uitgebreid besproken en ten gehore gebracht.

Bij de lezing gelden de maatregelen die op dat moment van kracht zijn. 

Als corona-gerelateerde klachten heeft, blijf dan alstublieft thuis.

2 november 2021

Gezocht: vrijwilligers (digitale) Formulierenhulp Stichting ZIJN / Vluchtelingenwerk Zuid-West Nederland

 

Vluchtelingwerk Zuid-West Nederland is samen met de (digitale) Formulierenhulp van Stichting ZIJN op zoek naar vrijwilligers die zich in willen zetten voor vluchtelingen.

 

Je maakt een vluchteling wegwijs in de gemeente en directe woonomgeving en geeft voorlichting over de Nederlandse samenleving, instanties en wet- en regelgeving.
- Je biedt praktische ondersteuning bij vragen en problemen omtrent huisvesting, financiën, onderwijs en gezondheidszorg.

Wat wij van jou vragen:
- Je bent betrokken én nuchter en je hebt een respectvolle houding naar je cliënt.
- Je beschikt over analytisch en empathisch vermogen en je bent in staat te stimuleren en motiveren.

Na anderhalf jaar hulp van Vluchtelingenwerk is het de bedoeling dat de vluchteling voldoende wegwijs is in Nederland, maar vaak blijkt dat mensen langer hulp nodig hebben. Vluchtelingenwerk verwijst (indien nodig) mensen via een warme overdracht door naar de (digitale) Formulierenhulp van Stichting ZIJN. Het zou heel fijn zijn als we voor deze situaties een vrijwilliger hebben die vanuit Vluchtelingenwerk met de vluchteling meegaat naar Stichting ZIJN.

Lijkt jou het leuk het vrijwilligersteam van Vluchtelingenwerk/Stichting ZIJN  te versterken en voor deze groep een verschil te maken? Stuur dan een mail naar:

 

Aukje Postma, Teamleider Vluchtelingenwerk locatie Goeree-Overflakkee 
T 0622767073
[email protected]


27 oktober 2021


Schrijfbedrijf Evers van der Waart doet er alles aan om de politiek wat dichter bij de burger te brengen. We zullen morgen de link naar de vergadering delen.
 

Dialoogavond donderdag 28 oktober 2021

Op 28 oktober aanstaande is de volgende dialoogavond van de gemeenteraad gepland. Deze bijeenkomst wordt gehouden in Het Rondeel, Dwarsweg 40 te Middelharnis. Aan het begin van de dialoogavond is ruimte voor insprekers om aandacht van de raadsleden te vragen voor een onderwerp dat niet op de agenda staat. 

Vanwege de beperkte ruimte in de raadzaal kunnen we helaas nog geen publiek verwelkomen.


Voor de dialoogavond staan de volgende onderwerpen op het programma:

 • Gebiedsvisie Middelharnis/Sommelsdijk
 • Nieuw jongerenwerk op Goeree-Overflakkee
 • Programmabegroting 2022
 • Transitievisie Warmte 

https://https://www.goeree-overflakkee.nl/dialoogavond-donderdag-28-oktober-2021
 


25 oktober 2021

Nog twee dagen om aan te melden

21 oktober 2021

 

Vrom Kieke tijdens Flakkeese Avond

 

SOMMELSDIJK - Tijdens de Flakkeese Avond op 11 november in de Staver te Sommelsdijk staan twee gebeurtenissen centraal: een boekpresentatie over Flakkee én de huldiging van de eerste wereldkampioen kruukplaetjes bakken. De entree is 10 euro per persoon. Koffie en thee en het Flakkeese buffetje na afloop zijn bij de entreeprijs inbegrepen. Zaal open: 19:00 uur en start 19:30 uur. Locatie: het Prieel in de Staver, Olympiaweg 32, Sommelsdijk.Leuke sketches en sterke verhalen zullen de revue passeren. Diverse liedjes worden in het Flakkees gezongen en er is een quiz over oude voorwerpen uit het Streekmuseum. Ook lekkernijen uit grootmoederstijd ontbreken deze avond niet, zoals eigen gemaakte “schoenlapperstaart” en “kaenekoeken”.

 

Boekpresentatie

Het boek “Vrom Kieke” van Joost Drenthe wordt deze Flakkeese avond gepresenteerd en verkocht. “Vrom Kieke” betekent in het dialect ‘terugkijken’. Er wordt uit voorgedragen en we gaan eens kijken hoeveel van de Flakkeese uitdrukkingen en woorden het publiek nog herkent. Tijdens zijn jeugd op het eiland verzamelde schrijver Joost Drenthe veel informatie over Flakkeese ‘eigen aardigheden’ zoals bijnamen van dorpen en mensen, dorpsfiguren en typische Flakkeese woorden. Maar ook tradities en gewoontes, het eten op Flakkee, de spookverhalen die werden verteld of de huismiddeltjes die werden gebruikt. Ook worden in het boek raadsels en liedjes van en over Goeree-Overflakkee beschreven. Het boek kost 19,95 en is te koop bij boekhandels en landwinkels. Wie ‘Vrom Kieke’ bestelt bij de webshop van het streekmuseum, krijgt het op 27 november gratis thuisbezorgd (alleen op Goeree-Overflakkee) en krijgt korting op het museumbezoek.

 

Wereldkampioenschap Kruukplaetjes bakken

Een deskundige jury zal deze avond kenbaar maken wie de “koekenbakker van het jaar van Goeree-Overflakkee” wordt. De jury bestaat uit Meester Boulanger Peter Bienefelt, eigenaar van Atelier du Pain, Jeannette Kastelein, eigenaresse van SOOF catering en Greet Hommes, die als oud-burgemeester en oud-voorzitter van de culturele raad, de cultuur van Goeree-Overflakkee een warm hart toedraagt. Zij zullen zich met smaak buigen over alle ingeleverde baksels en specialiteiten.

 

Deelnemers aan het “Flakkees Wereldkampioenschap Kruukplaetjes bakken” kunnen meedoen met drie verschillende rondes, die gelijktijdig plaatsvinden. Ronde 1: Kruukplaetjes volgens aangeleverd recept (10 stuks), ronde 2: kruukplaetje plus – ‘mit je eige reut’ en ronde 3: Kruukplaetjes – ‘doe mar un end’. Van taart tot nagerecht – alles mag! Als het Kruukplaetje of de unieke Kruukplaetjessmaak maar te herkennen is.

Het inleveren van de Kruukplaetjes kan op dinsdag 9 en woensdag 10 november tussen 10:00 en 17:00 uur in het Streekmuseum, Kerkstraat 4-12, Sommelsdijk. Meedoen aan de wedstrijd kost € 5,- per wedstrijdronde.

 

Aanmelden Avond

Wilt u de Flakkeese Avond bijwonen? Dan graag inschrijven via de website van het Streekmuseum www.streekmuseum.nl. Dit is ook mogelijk aan de balie van de museumwinkel in de Kerkstraat te Sommelsdijk tijdens de openingsuren van het Streekmuseum.

Vergeet u niet uw (QR) corona vaccinatiebewijs en identificatie mee te nemen conform de landelijke richtlijnen van de overheid.

 

Goede doelen

Met een deel van de opbrengst worden twee goede doelen op het eiland gesteund:

Een door het Streekmuseum nog te ontwikkelen lesbrief voor het basisonderwijs over het Flakkeese dialect en de Flakkeese cultuur en een Fonds om kansarme kinderen gratis via 3 speelse projecten kennis te laten maken met het Streekmuseum van ons Goeree-Overflakkee.

20 oktober 2021

 

De opening van Brouwersdam Snow, Shop & Experience

 

Vrijdag 15 en zaterdag 16 oktober opende Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam haar eigen snowafdeling. Tijdens de officiële opening op vrijdagavond waren genodigden welkom om dit bijzondere moment bij te wonen. Zaterdag was iedereen welkom om gedurende de dag de sfeer van Oostenrijk dichtbij huis te ervaren. Alles kon gratis uitgeprobeerd worden en het goed opgeleide personeel stond klaar om de beste tips te geven.  Om de opening te vieren sloot het evenement af met een Après Ski Party.  

 Vrijdag om 19.00 uur werden de eerste genodigden verwelkomd met een glas champagne. De gehele avond kregen zij antwoord op al hun vragen in de shop. Ook kregen zij de mogelijkheid om een poging te wagen op de rollerbaan in de Snow Hut. Deze rollerbaan is een machine waar een borstelmat draait, zodat je indoor kan skiën of snowboarden.

 

“We gaan geen lintje doorknippen, zoals anderen,” aldus marketing & events manager Rick Jendrusch. Er werd een groot blok ijs onthuld met daarin gouden skischoenen. Ex-worldcup snowboarder en trainer van het Olympische snowboardteam Pepijn van Schijndel brak het ijs en opende daarmee om 19.45 uur ‘Brouwersdam Snow, Shop & Experience. Eigenaren Uwe Jendrusch en Pieternel van der Linde hakte de skischoenen verder uit. “Deze dag pakken ze ons in ieder geval niet meer af,” aldus Pieternel van der Linde.

 Zaterdag 16 oktober was er eindelijk na een lange tijd een event bij Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam. Van 10.00 tot 18.00 uur was iedereen welkom tijdens de open dag om allerlei te gekke dingen te zien, gave activiteiten te doen en van alles te proeven. Zo werd de rollerband gratis getest met ski’s en snowboards en werd het eisstockschiessen actief beoefend. Iedereen kon een kijkje nemen in de Snow Shop met de nieuwste wintersport apparel en hardware. In het restaurant konden de gasten Kaiserschmarrn, Tiroler Gröstl en nog veel meer gerechten eten van de Oostenrijkse kaart. In de Snow Hut werd er actief genageld en was er aan diverse winacties ook geen gebrek. Van 16.00 tot 21.00 uur was het tijd een onvergetelijk einde van te maken tijdens de Après Ski Party. Team Brouwersdam kijkt terug op een heel geslaagde opening, waarbij zowel de gasten als het personeel erg enthousiast was. Dit mini-event werd uiteindelijk veel groter dan verwacht. Het was erg druk en veel mensen uit de omgeving kwamen op deze open dag af. Het personeel van het Zeil- en Surfcentrum kijkt er dan ook erg naar uit om dit winterseizoen veel gasten te verwelkomen en een leuke dag te bezorgen.

18 oktober 2021

 

De schilderijen worden vanaf  50 euro aangeboden en verkocht aan de hoogste bieder

 

Expositie schilderijen van Jeanet van der Kamp

Schilderen van de expositie van Jeanet van der Kamp uit oude-Tonge in Het Van Weel Bethesda Ziekenhuis worden via internet geveild. De opbrengst komt geheel ten goede aan de  
Stichting Vrienden van Het van Weel-Bethesda Ziekenhuis”.

 Voor geïnteresseerden is dit een gelegenheid om een werk te kopen waarvan u zelf de waarde bepaalt, voor Jeanet een mooie afronding van een lange periode van exposeren.

De werken geven een impressie van het landschap in onze waterrijke omgeving, en van andere onderwerpen die haar interesseren. Dit is de laatste expositie van Jeanet en zij wil haar schilderijen graag een goede bestemming geven. Daarom komt de hele opbrengst ten goede aan de genoemde stichting.

 

U kunt de schilderijen ook bekijken op www.jeanetvanderkamp.nl

De nummers van de werken corresponderen met de werken op de web-site. Via het e-mailadres op de website, onder contact, kunt u meer informatie vragen of een bod uitbrengen. Bieden kan van 1 oktober tot uiterlijk 1 december 2021. Bent u de hoogste bieder dan wordt er na 1 december contact met u opgenomen.

De organisatie hoopt op een mooie opbrengst.
15 oktober 2021
 

Voorleesmarathon met bekende kinderboekenschrijvers

 

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en Bibliotheek de Boekenberg houden op woensdag 27 oktober een heuse voorleesmarathon. Van 9.00 tot 21.00 uur zal er continu worden voorgelezen door bekende kinderboekenschrijvers, schoolklassen en andere lokale gasten. De marathon is live vanuit De Boekenberg te volgen of je kunt meeluisteren en –kijken via een livestream. Met de voorleesmarathon slaan de bibliotheken de handen officieel ineen voor een gezamenlijk Team Jeugd & Educatie op heel Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee.

 

Bekende kinderboekenschrijvers

Overdag kunnen kinderen genieten van de verhalen van 5 bekende kinderboekenschrijvers waaronder Thijs Goverde, Mark Janssen en Marieke van Ditshuizen. Ook verschillende prentenboekfiguren zoals Rupsje Nooitgenoeg, Dikkie Dik en de Gruffalo brengen een bezoek aan de voorleesmarathon. Zo kunnen kinderen op school, thuis of in de bibliotheek luisteren naar de allermooiste verhalen.

Tussen deze optredens door lezen bekende en minder bekende lokale voorlezers hun favoriete boek voor. Vanaf 19.00 uur is er een speciaal programma voor volwassenen.

 

Samen sterker

“We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: (voor)lezen is niet alleen leuk, maar ook enorm belangrijk voor ieder kind. En je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen! We zetten ons in voor leesbevordering, digitale geletterdheid en educatie voor alle kinderen op Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee. We werken intensief samen met het voorschoolse-, primair en voortgezet onderwijs en organiseren tal van lesprogramma’s, scholingstrajecten en inspiratiesessies. Samen werken we aan het ontwikkelen van een rijke taalomgeving en gelijke kansen.” zo zeggen de beide teamleiders Educatie & Sociaal Domein, Evelien Goedknegt en Mirjam Vancrayelynghe van Bibliotheek de Boekenberg en Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta. 

 

Kijk en luister mee!

Op www.bibliotheekzuidhollandsedelta.nl en www.bibliotheekdeboekenberg.nl kun je het programma van de voorleesmarathon alvast bekijken. Zo kun je precies zien wanneer jouw favoriete schrijver of voorlezer aan de beurt is. Wil je er graag bij zijn in de bibliotheek? Reserveer dan via de website alvast een gratis plek in de zaal. Wie liever meegeniet via de livestream kan terecht op het YouTube-kanaal van BiebTV.

12 oktober 2021

 

Ga mee op ochtendexcursie naar vogelobservatorium Tij in Stellendam

De ochtendexcursies starten om 9.30 uur duren ongeveer 1,5 uur. De ochtendexcursies staan gepland op zaterdag 16, 23 en 30 oktober. Startpunt is op de parkeerplaats bij de Marinahaven Stellendam. Prijs per persoon is € 10,00 (leden € 7,00) en kinderen vanaf 6 jaar € 5,00 (OERRR € 3,50) Kijk voor meer informatie op de website van Natuurmonumenten: www.natuurmonumenten.nl/goeree/agenda
 Wil je dé deltanatuur beleven aan het Haringvliet in een uniek vogelobservatorium? Ga dan mee met één van de ochtendexcursies die Natuurmonumenten organiseert en kom meer te weten over het bijzondere gebouw en haar omliggende natuur. De eerste ochtendexcursies staan nog gepland op de zaterdagochtenden in oktober. Meld je wel vooraf aan op: www.natuurmonumenten.nl/goeree/agenda

 

Het vogelobservatorium Tij in Stellendam is vrij te bezoeken. Alleen het imposante gebouw is al een bezoek waard. Maar wil je meer te weten komen over het ontwerp van het gebouw, hoe het gebouwd is en over het natuurgebied Scheelhoek waar dit observatorium aan grenst? Ga dan mee op excursie. Vergeet je eigen verrekijker niet om de natuur van dichtbij te aanschouwen!

 

Vogels

De wandeling alleen is al een belevenis. Door een vochtig buitendijks gebied met loopplanken bereiken we Tij. Van daaruit heb je een weids uitzicht over het Haringvliet. Op de voorliggende eilandjes in het Haringvliet is het in het voor- en najaar een drukte van jewelste. Je ziet er sterns, visdiefjes, verschillende meeuwen maar ook kluten, lepelaars, brandganzen en plevieren.

 

De ochtendexcursies starten om 9.30 uur duren ongeveer 1,5 uur. De ochtendexcursies staan gepland op zaterdag 16, 23 en 30 oktober. Startpunt is op de parkeerplaats bij de Marinahaven Stellendam. Prijs per persoon is € 10,00 (leden € 7,00) en kinderen vanaf 6 jaar € 5,00 (OERRR € 3,50) Kijk voor meer informatie op de website van Natuurmonumenten: www.natuurmonumenten.nl/goeree/agenda

11 oktober 2021

 

Nog geen plannen voor de herfstvakantie?

Ga mee op OERRR herfstexpeditie!


REGIO - De expeditie start woensdag 20 oktober om 13.30 uur bij de werkschuur aan de Meester Snijderweg 44 in Stellendam en duurt tot 16.00 uur. De activiteit is voor kinderen vanaf 3 tot en met 12 jaar en wordt verdeeld over 2 leeftijdsgroepen. Kosten zijn 10 euro en leden van Natuurmonumenten betalen 7 euro. Aanmelden en meer informatie vind je op www.natuurmonumenten.nl
Zin in een beetje avontuur in de herfstvakantie? Ga mee op de OERRR herfstexpeditie in het Scheelhoekbos. We sluiten af bij onze werkschuur in Stellendam met een zelfgebakken broodje worst boven het kampvuur.

Op woensdagmiddag 20 oktober gaan wij bij onze werkschuur in Stellendam het kampvuur aanmaken waarin je met je eigen boswachtersstok een broodje met worst bakt. Maar voor het zover is ... start het avontuur eerst met een expeditie door het bos met een natuurgids die je leert hoe dieren zich voorbereiden op de winter. Misschien kun jij zelfs een beetje helpen door het bouwen van een egelhuisje!

8 oktober 2021
 

Zing mee met het Aanschuifkoor
of verbreed je kennis met een Biebcollege bij de bibliotheek

 

Regionaal Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta is een plek waar je naast het lezen van boeken ook terecht kunt voor activiteiten. Zo kun je komende maand meezingen met het Aanschuifkoor of je kennis verbreden tijdens een Biebcollege.   Het Aanschuifkoor

Een feestelijke ontmoetingsplek in de verschillende Cultuurhuizen op Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee. De heerlijke meezingers die voorbij komen kent iedereen. En of je nu wel of niet goed kunt zingen dat doet er niet toe; zingen en plezier maken staat centraal.

 • Woensdag 13 okt | 14.30 uur |  BREStheater, Brielle | iedere tweede woensdag van de maand
 • Donderdag 14 okt | 14:00 uur | Diekhuus, Middelharnis | iedere tweede donderdag van de maand
 • Vrijdag 15 okt | 19.30 uur | Theater Twee Hondjes, Hellevoetsluis | speciale editie, eenmalig op vrijdag i.v.m. 400 jaar haven.

 

 

Biebcollege: De kerktoren van Ouddorp

Op 26 oktober geeft Alexandre van den Berg, lid van Historische Vereniging De Motte, een lezing over de geschiedenis van de kerktoren van Ouddorp. Na jarenlang onderzoek naar de archeologie en historie van de toren en dorpskerk van Ouddorp is het nu mogelijk om met nieuwe inzichten het verhaal van de kerktoren en zijn plaats in de geschiedenis van Ouddorp te vertellen. 

Dinsdag 26 oktober | 14.00 – 16.00 uur | Bibliotheek Ouddorp | Toegang €7,50 / bibliotheekleden €5,-
3 oktober 2021

Smullend puzzelen over verlaten dijken en langs vergeten weggetjes

Autopuzzeltocht met Eilandlekkernijen op Goeree-Overflakkee

 

SOMMELSDIJK -  Het Streekmuseum lanceert zaterdag 16 oktober vanaf 10.00 uur een nieuwe autopuzzeltocht over Goeree-Overflakkee. Start en verkoop van 10.00-17.00 uur. Kosten: € 5.50. Het is een mooi vormgegeven boekje boordevol eilandwetenswaardigheden afgewisseld met puzzels, raadsels en zoekopdrachten. Liever fietsen dan autorijden? Dat kan met deze puzzeltocht ook.

 Oktober is de Maand van de Geschiedenis met dit jaar als thema “Aan het Werk”. U gaat aan het werk met het mooie boekje van de puzzeltocht, het Streekmuseum is aan het werk gegaan met eigengemaakte lekkernijen van andere eilanden voor onderweg.

 

Puzzels, raadsels en eilandwetenswaardigheden

Leer op Stad aan ’t Haringvliet een aap bidden. Los in Nieuwe-Tonge het tramraadsel op, voorzie Dirkslandse families van drinkwater en wat verbergen de flamingo’s in de haven van Battenoord?

Reis vanaf 16 oktober over verlaten dijken en langs vergeten weggetjes om nog meer over ons mooie Goeree-Overflakkee te weten te komen. Maar, mét een knipoog: ’t mot oak leuk blûûven, eey!

 

Praktische informatie

Reserveren is niet nodig. U kunt die dag starten wanneer u wilt. De route is 65 kilometer lang en kan ook in delen worden gereden. De puzzeltocht is geschikt voor eilanders en mensen van de overkant (volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar).

Lever aan het einde uw deelnamestrookje in en wie weet wint u een pakket met eilandproducten van het Streekmuseum.

 

Zin in wat lekkers tijdens de tocht?

Wij zorgen die dag ook voor lekkernijen van andere eilanden. Wat eten mensen op andere eilanden eigenlijk vroegen onze vrijwilligers zich hiervoor af? Daarom maakten zij: Skúffukaka (IJsland), chestercake (Ierland), fidjós de banana (Kaapverdië), imqaret (Malta) en daktyla ofwel vrouwenvingers (Cyprus). De hapjes zijn uiteraard ook zonder puzzeltocht verkrijgbaar.

 

Aanbieding                                             

Besteedt u zaterdag 16 oktober meer dan € 20,- bij het museum, dan ontvangt u gratis een boekje uit de wandelpuzzeltochtenserie van het museum t.w.v. € 5,50. U mag zelf kiezen!

Met uw aankoop steunt u het Streekmuseum Goeree-Overflakkee.


3 oktober 2021
 

Avond van de Geschiedenis 'Aan het werk' 

 

MIDDELHARNIS -  Oktober is de maand van de geschiedenis. Het grootste geschiedenisevenement van Nederland met dit jaar als thema ‘Aan het werk’. De Avond van de Geschiedenis wordt gehouden in het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 in Middelharnis. Zaal open 19.00 uur. Start 19.30 uur. Toegangskaarten á € 5,00 zijn te koop via de websites van de bibliotheek en het Streekmuseum of aan de balie van de bibliotheek.
Bank en Bosscher (foto: PR)

Leer deze maand meer over het leven op een eiland en de historie van Goeree-Overflakkee en bezoek op 14 oktober de Avond van de Geschiedenis. Nederland telt een achttal echte eilanden, of negen als ‘Rottum’ (Rottumeroog en Rottumerplaat) voor twee wordt gerekend. Daarnaast zijn er zeventien voormalige eilanden, waar de sfeer van vroeger nog voelbaar is.

 

Jan Bank en Doeko Bosscher, fervente eilandliefhebbers, onderzochten de geschiedenis van alle 25 (ooit) geheel door water omringde stukjes Nederland en peilen ook het heden. Welke invloed had het ‘omringd zijn door water’? Wat voor werk deden de inwoners, wat hield hen bezig, hoe gingen zij met elkaar om, hoe stonden zij in de wereld? En vooral: wat maakte het leven op een bepaald eiland anders dan op het vasteland of op andere eilanden?

 Zo komt een veelkleurig palet tot stand van deels convergerende en deels sterk uiteenlopende historische verhalen, verdeeld over vier regio’s: de Wadden, de voormalige Zuiderzee, het Zuid-Hollandse deel van de Delta en ten slotte de Zeeuwse archipel. Tijdens deze lezing wordt door Jan Bank vooral ingegaan op de historie en verhalen van Goeree-Overflakkee.

 

De organisatie is in handen van de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, het Streekmuseum, Historische vereniging de Motte, Museum Ouddorp en het Streekarchief en is financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente Goeree-Overflakkee.

29 september 2021

 

'Aan 't werk' komisch toneelstuk

 

SOMMELSDIJK - Oktober is traditiegetrouw de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het landelijke thema “Aan ‘t Werk”. Zaterdag 2 oktober verzorgt een toneelgroep twee toneeloptredens op het Marktveld van Sommelsdijk bij het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Tijden: 13.30 en 15.30 uur. Locatie Marktveld Sommelsdijk. LET OP: Coronabewijs meenemen. Bij slecht weer worden er tenten geplaatst.

 Het toneelstuk gaat over het door de Fransen gebouwde fort bij Ooltgensplaat. Ooltgensplaat was strategisch gelegen en werd daarom opgenomen in de verdedigingslinie van Holland. Tijdens de Franse bezetting van Nederland (1795-1813) versterkten de Fransen hun kustverdediging met Fort Duquesne in Ooltgensplaat om te voorkomen dat de (met name Engelse) vijand via het Volkerak het Hollandsch Diep kon opvaren.

 

Maar… er is wrevel onder de bevolking. De Oranjegezinden komen in verzet. Liefde en spionage ontbreekt niet in het toneelstuk. Zou het de Oranjegezinden lukken het fort te veroveren op de Fransen?

 

De voorstellingen zijn gratis toegankelijk en aan het einde van de voorstelling wordt met de pet langsgegaan om de kosten te drukken. Tevens is er gelegenheid om een kopje koffie met wat lekkers te nuttigen bij het Streekmuseum Goeree-Overflakkee.

 

De voorstelling is onderdeel van een groter project wat financieel mede mogelijk wordt gemaakt door de gemeente Goeree-Overflakkee. Samenwerkingspartners zijn de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Historische vereniging De Motte, Museum Ouddorp en het Streekmuseum.

 

28 september 2021

Duik in het verleden
Leer en lees alles over de historie van het eiland

https://www.visitgo.nl/nl/ontdek/duik-in-het-verleden?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=duik_in_het_verleden&utm_term=2021-09-29
21 september 2021

     

 

                      ’When women come together, magic happens’’

 

                                    Maan/Vrouwencirkel

 

Al eeuwenlang komen vrouwen samen in vrouwencirkels. Door de verbinding vindt er een uitwisseling plaats van vrouwelijke kracht, wijsheid en steun. Het is de ideale plek om  gewoonweg te zijn.
 Wat is een vrouwencirkel?

Een vrouwencirkel is een veilige plek waar vrouwen één keer per maand rond volle of nieuwe maan samenkomen om te delen, zonder oordeel en zonder ongevraagd advies te krijgen. Alles mag er zijn. “Delen is helen”.

Het is de bedoeling om het masker dat je dagelijks draagt, af te leggen en te komen tot zoals je werkelijk bent. Jouw kwetsbare kant durven laten zien en om daar zonder schaamte over te vertellen aan andere vrouwen, veilig delen met andere vrouwen. Daar ligt zoveel kracht in en het kan je tevens helpen in jouw proces tot zelfontwikkeling.

Velen herkennen zich in het gevoelig zijn voor de maanstanden. De dagen rond de volle maan slapen ze slecht, voelen zij zich extra emotioneel, onrustig of juist moe. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat de Maan al het water op de aarde beïnvloedt en o.a. zorgt voor eb en vloed van de zeeën. Een menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 70 procent uit water en het element water staat als sinds de oudheid symbool voor alles wat met gevoel te maken heeft.

Elke volle of nieuwe maan voelt weer net een beetje anders, wat dan ook weer met de tijd van het jaar te maken heeft. Door te onderzoeken in welk astrologisch sterrenbeeld de volle/nieuwe maan valt en wat dat betekent wordt het je vaak duidelijk, wat je intuïtief al wist.

 


Je kunt de energie van de maan zien als informatie die je met je intuïtie oppikt. Deze informatie doorvoelen en ontrafelen tijdens de oefeningen, geeft inzicht in jouw ontwikkelingsproces.

 

De maan/vrouwen cirkel biedt je de gelegenheid om iets met andere vrouwen te delen, in verbinding te zijn en naar elkaar te luisteren. In deze cirkel is er vrijheid en ruimte, omdat iedere vrouw haar eigen intuïtie en kennis heeft. 

Een maan/vrouwen cirkel vraagt om een veilige omgeving, dat je respect hebt voor iedereen in de cirkel en luistert zonder oordeel. Alles wat er in de cirkel besproken wordt blijft ook in de cirkel.

Voor wie is de maan/vrouwencirkel?
Voor vrouwen van alle leeftijden: dochters, moeders, grootmoeders en ……….

 

Wanneer je klaar bent om aan jezelf te werken, kan je eens een cirkel uitproberen. Onthoud ook, dat er geen advies wordt gegeven in de cirkel. Het bied je gewoon de mogelijkheid om te kunnen praten over de dingen die in jouw leven gebeuren, het luidop durven vertellen tegen een andere persoon. Net in dat gegeven zit al zo’n kracht en heling.

 

De Maan/vrouwen cirkels verlopen altijd volgens een bepaalde opbouw met vaste rituelen:

 • Openingsritueel.
 • Opening deelronde, waarbij je met een geopend hart en in een veilige omgeving mag delen hoe het met jou gaat.
 • Open ruimte, waarbij ruimte is voor, oefeningen, meditaties, creativiteit, mantra’s zingen e.d.
 • Afsluitende deelronde – iedereen mag de persoonlijke ervaringen van de ochtend delen.
 • Sluitingsritueel.

 

Wanneer : zondag 7 november 2021

Waar; Praktijk “de Loods” , Molenweg 36, Middelharnis

Tijd:    9.30 uur tot 11.30 uur

Kosten: 15 euro 

 

Wil je meedoen met deze maan/vrouwencirkel meld je dan nu aan via de mail of Whatsapp  06 20793697

 

 

Bij voldoende deelname start er ook een maan/vrouwencirkel op donderdagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur.  Heb je interesse ?  Schrijf je dan nu in via de mail of

Whatsapp 06 20793697

 

 

 

 

https://gallery.mailchimp.com/2256cc1b73655718dd6567bb1/images/050149eb-3515-48d1-80f5-fbeefe59f299.gif  

Dag van de Stilte, zondag 31 oktober 2021
 

Er is op de Dag van de Stilte een gezamenlijk landelijk Stilte-uur
van 11:00 uur tot 12:00 uur.

Het Stilte-uur is een uitnodiging om in dat uur stil te staan bij stilte en stil te zijn, zodat je alleen of samen met anderen kunt genieten van de stilte, in je huis, op je werk, binnen of ergens in de natuur.

Samen in stilte zijn kan de stilte-ervaring verdiepen.
Door met vele mensen in het stilte-uur stil te zijn, ontstaat er een stilteveld.

Doe je mee ????

 

In een verstilde sfeer proeven we het thema Stilte, een meditatie / visualisatie, een mooie tekst en muzikale ondersteuning. 

Waar: Praktijk “de Loods”, Molenweg 36, Middelharnis

Inloop : vanaf 10.30 uur

Wat neem je mee : badlaken, dekentje, evt. kussentje .

Kosten: vrijwillige bijdrage voor Stilte Ned.Werk

Wil je a.u.b. wel even laten weten ( voor 29 oktober) of je meedoet.
18 september 2021

 

De Bibliotheek is klaar voor het najaar!

 

Regionaal De dagen worden korter en de blaadjes vallen van de bomen: het najaar komt eraan! Dit najaar hoef je je niet te vervelen want Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert diverse activiteiten en cursussen.

 

Zing mee met Het Aanschuifkoor

Een feestelijke ontmoetingsplek in de verschillende Cultuurhuizen op Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee. De heerlijke meezingers die voorbij komen kent iedereen. En of je nu wel of niet goed kunt zingen dat doet er niet toe; zingen en plezier maken staat centraal. Het team Aanschuifkoor bestaat uit Germaine Compier, Joop Driesen, Elly Bezemer, Els van de Wetering, Ton en Ad van Eendenburg en Gerard de Werk.

 • Donderdag 30 september | Theater Twee Hondjes, Hellevoetsluis | iedere laatste donderdag van de we maand.
 • Woensdag 6 oktober | Oostvoorne, De Man | iedere eerste woensdag van de maand.
 • Woensdag 13 oktober | BREStheater Brielle | iedere tweede woensdag van de maand.
 • Donderdag 14 oktober | Diekhuus, Middelharnis | iedere tweede donderdag van de maand.

Alle Aanschuifkoren zijn gratis en beginnen om 14:00 uur, behalve in Brielle. In Brielle start Het Aanschuifkoor om 14:30 uur.

 

Zondag geopend

Van oktober tot en met maart is de bibliotheek in Cultuurhuis Nieuwe Veste in Hellevoetsluis wekelijks ook op zondag geopend van 13.00 tot 16.00 uur. Een stapel nieuw leesvoer halen, genieten van een kopje koffie met de zaterdagkrant in het Café Nieuwe Veste of een mooie film bekijken: het kan allemaal! Zondag 3 oktober om 13.30 uur wordt de film Papicha vertoond. Een film over terroristische aanslagen in Algerije en de macht over het land en het onderdrukken van vrouwen. Toegang van deze film is €5,-.

 

Schrijf je in voor een cursus

Een nieuwe taal leren, creatief bezig zijn met tekenen of meer leren over levenskunst of body & mind? De bieb heeft dit najaar een divers aanbod aan cursussen. Vanwege de voorbereidingen is de uiterste inschrijfdatum van de cursussen dinsdag 28 september. Inschrijven kan bij de balie in de bibliotheek of via de website www.bzhd.nl.

 

BiebActief

De najaarskrant van de bieb is uit! BiebActief is de nieuwe gratis krant van de bibliotheek met daarin informatie, leestips en alle cursussen en activiteiten dit najaar. Hierin vind je het complete aanbod met activiteiten, workshops en cursussen. Nieuwsgierig? Haal een exemplaar op in jouw vestiging. Liever digitaal? Neem een kijkje op www.bzhd.nl.

 
16 september 2021
 

Fietstocht 55+ Club

 

Woensdag 29 september is het weer tijd voor de fietstocht van de 55+ club. Om 14.00 uur wordt gestart bij de Dorpstienden in Ouddorp. Ria Akerhoek heeft een mooie route uitgestippeld. Scootmobielen kunnen ook deelnemen. Onderweg wordt rond 14.45 gestopt voor koffie of thee met iets lekkers bij de Halve Maan. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN e-mail: c.vermeulen @zijngo.nl tel. 0187 483366

Mocht u niet kunnen fietsen, maar vindt u het wel gezellig om samen een kopje koffie te drinken, dan bent u van harte welkom. De prijs bedraagt € 6,50 inclusief koffie met gebak. Bij slecht weer wordt er in de Dorpstienden een gezellige middag met koffie en gebak georganiseerd. Opgeven voor 27 september 12.00 uur bij Janneke Quist tel. 06 10187812.

Woensdag 13 oktober kunt u mosselen eten bij de 55+ club. 

 
13 september 2021

Lezing Chinees porselein

MIDDELHARNIS - Het bestuur van de KCE is blij om te kunnen melden dat ze weer van start gaan. Op het programma staan drie lezingen (dinsdag 5 oktober, maandag 1 en vrijdagochtend 26 november) Dinsdagavond 5 oktober houdt Frank Swagemakers een lezing over Chinees Porselein. Locatie Remonstrantse Kerk, Voorstraat 35 Sommelsdijk, van 19.30 tot 21.30 uur. Graag aanmelden: [email protected] 06-20036979. Het is op dit moment alleen mogelijk om contant (€10) te betalen.

De geschiedenis van het Chinees porselein en aardewerk gaat heel ver terug, tot aan de periode van de Han-dynastie (206 v.Chr. – 220). De opeenvolgende heersers van deze dynastie hebben het Chinese rijk opgebouwd en zijn begonnen met de bouw van de Chinese Muur, om opdringende volkeren vanuit het noorden tegen te houden. Voorwerpen uit die tijd zijn vaak in graven gevonden. De vazen zijn vaak brons nabootsingen, de voorwerpen van alles in het klein om de dode mee te geven voor zijn leven in het hiernamaals. Waarschijnlijk ontdekte men het gebruik van kaolin aarde rond het jaar 600.

Met behulp van deze aarde konden voorwerpen met een zeer dunne wand op hoge temperatuur gebakken worden. In de periode van de T’ang-dynastie, ten tijde van de machtige moslim heerser Haroun-al-Rashid en van de eerste Europese keizer Karel de grote, werden vazen, borden e.d. als vaatwerk vervaardigd in wit porselein met eenvoudige geschilderde ornamenten. Het zgn. Scheveningenbord, ca. 1700 (Chine de commande) De samenvoeging van kaolin en petuntse, met vele bewerkingen, zoals kneden, zuiveren en laten rusten, maakte het mogelijk porselein op grote schaal te vervaardigen.

Het centrum van de productie werd de stad Jingdezhen, op een ideale plek gelegen. Nog steeds is deze stad een centrum van kunstnijverheid. Aan het eind van de Ming-dynastie (ca. 1600) en tijdens de Kangxi-dynastie (ca. 1700) werd Chinees porselein enorm populair, en kostbaar, in Europa, wat leidde tot de opkomt van het Delfts aardewerk. Tentoonstellingstip: museum Prinsenhof, Delft: “Jingdezhen, 1000 jaar porselein” t/m 9 januari 202
11 september 2021

Nieuwe-Tonge nu ook uit het goede hout gesneden

Houtsneden worden niet meer zoveel gemaakt, maar de 32 jarige Vince Trommel uit Den Bommel verstaat zijn vak! In samenwerking met het Streekmuseum Goeree-Overflakkee maakt hij prachtige houtsneden van de dorpen op Goeree-Overflakkee. 
 De kunstenaar Vince is weken lang bezig geweest om in het hout de dorpskerk en de molen van Nieuwe-Tonge uit te gutsen en te snijden. En dan ook nog in spiegelbeeld! Fouten maken is niet mogelijk, want bij één kleine fout, moet hij helemaal opnieuw beginnen. 
Dat het werk van deze ambachtelijke illustrator zeer bijzonder is, zien we in de afdrukken die hij zelf heeft gedrukt op zijn eigen pers.

Serie
Al eerder maakte hij voor de museumwinkel van het Streekmuseum een reproductie van het Laantje van Middelharnis, de kerk en molen van Den Bommel, de watertoren van Zuidzijde, de polderkamer, kerk en molen van Stad aan ’t Haringvliet en nu dan ook de kerk en molen van Nieuwe-Tonge. “De afbeeldingen van de dorpen zijn in kleur en sieren erg mooi boven de bank” aldus een bestuurslid van het museum.

 

Aan de muur
Interesse in deze unieke afdrukken? Bestel deze dan via de webshop www.streekmuseum.nl/winkel onder de categorie “Kunst”. Uiteraard is het ook mogelijk de afdrukken te bekijken in het Streekmuseum zelf. Dagelijks geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 14:00-17:00 uur.

De afdrukken van de houtsnede worden verkocht voor 20 euro per stuk en zijn in zeer beperkte oplage gedrukt. Met de aanschaf steunt u het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in coronatijd.

 


7 september 2021
 

Taalcursussen, cursus body & mind, levenskunst, schilderen, mindful yoga en meer bij de bieb

 

Regio -  Vanaf oktober biedt Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta verschillende cursussen aan op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Een aantal cursussen worden in verschillende niveaus aangeboden zodat iedereen kan meedoen. Vanwege de voorbereidingen is de uiterste inschrijfdatum van de cursussen dinsdag 28 september. Inschrijven kan bij de balie in de bibliotheek of via de website www.bzhd.nl.

 

Filosofie van levenskunst
Heb je je altijd al willen verdiepen in levenskunst? Met deze cursus leer je in 6 lessen hoe verschillende filosofische stromingen de kunst van het leven invullen.

Start maandag 4 oktober | 19.00 – 21.00 uur | Bibliotheek in Cultuurhuis Nieuwe Veste, Hellevoetsluis | Leden € 91,20 / niet-leden € 96 ,-

 

Leer Spaans in 20 lessen met deze beginnerscursus.
Spaanse 1e jaar – Bibliotheek Middelharnis. Start maandag 4 oktober | 19.00 – 20.30 uur | Bibliotheek Middelharnis | Leden € 228,- / niet-leden € 240,-

 

Leer Frans in 20 lessen met deze beginnerscursus
Frans 1e jaar – Bibliotheek Hellevoetsluis. Start dinsdag 5 oktober | 09.00 – 10.15 uur | Bibliotheek in Cultuurhuis Nieuwe Veste, Hellevoetsluis | Leden € 190,- / niet-leden € 200,-

 

Frans 2e jaar – Bibliotheek Hellevoetsluis

Heb je de beginselen van de Franse taal onder de knie maar wil je je graag verder verdiepen? Leer het met deze cursus. Start dinsdag 15 maart | 10.15 – 11.30 uur | Bibliotheek in Cultuurhuis Nieuwe Veste, Hellevoetsluis | Leden € 190,- / niet-leden € 200,-

 

Mindful yoga
Leer in 10 lessen meer over statische yoga-oefeningen en ademhaling. De oefeningen komen vanuit de Hatha yoga en Yin yoga.

Start dinsdag 5 oktober | 20.00 – 21.00 uur | Bibliotheek in Cultuurhuis Nieuwe Veste, Hellevoetsluis | Leden € 76,- / niet-leden € 80,-

 

Russisch
In deze cursus heb je twee verschillende niveaus. De cursus Russisch 1e jaar is voor beginners en de cursus 2e jaar voor een niveau hoger.

Start Russisch 1e jaar dinsdag 5 oktober | 20.30 – 22.00 uur | | Bibliotheek in Cultuurhuis Nieuwe Veste, Hellevoetsluis | Leden € 114,- / niet-leden € 120,-

Start Russisch 2e jaar dinsdag 5 oktober | 19.00 – 20.30 uur |  Bibliotheek in Cultuurhuis Nieuwe Veste, Hellevoetsluis | Leden € 114,- / niet-leden € 120,-

 

Schilderen
In deze workshopserie schilder je onder leiding van Cristina Vaudo op eigen doek. De serie bestaat uit 4 verschillende workshops; stilleven, vogels, landschap en portet.

Start dinsdag 5 oktober | 10.00 – 12.00 uur | Bibliotheek in Cultuurhuis Nieuwe Veste, Hellevoetsluis | € 64,- voor de volledige cursus en € 16,- voor een losse les

 7 september 2021
 

Start nieuw seizoen 55+ club

 

OUDDORP - De 55+ club gaat woensdag 15 september weer van start in de Dorpstienden. Het programma begint om 14.00 uur en eindigt om ongeveer 16.00 uur. De eerste middag van het seizoen begint met een presentatie van Huib van Dam die u beelden toont uit vervlogen tijden en er is natuurlijk tijd voor een praatje en een kopje koffie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN tel. 0187 483366 e-mail: [email protected]


Van september tot en met mei zijn 55 plussers om de week op woensdagmiddag welkom, voor een kopje koffie en een praatje. Om de veertien dagen is er een activiteit zoals een maaltijd, een lezing of iets creatiefs. Woensdag 29 september staat er een fietstocht op het programma. Er wordt om 14.00 uur gestart bij de Dorpstienden. Om 14.45 wordt er koffie gedronken bij de Halve maan. De kosten bedragen € 6,50 inclusief een kopje koffie en gebak. Opgeven voor 27 september 12.00 uur bij Janneke Quist tel. 06 10187812 Bij slecht weer wordt er in de Dorpstienden koffie met gebak geserveerd.

 6 september 2021
 

VVD iCafé over mobiliteit met gedeputeerde Zevenbergen

 

REGIO - VVD Goeree-Overflakkee, VVD Voorne en VVD Hoeksche Waard houden gezamenlijk een digitaal iCafé over mobiliteit op donderdag 23 september 20.00 uur. Te gast zijn gedeputeerde Frederik Zevenbergen, André Schoon (wethouder Brielle) en Christel Mourik (secretaris-algemeen directeur van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag). Zij zullen het onderwerp vanuit hun perspectief toelichten waarna er ruimte is voor vragen en discussie.

 

De Zuid-Hollandse eilanden liggen strategisch in de groene zuidrand van de provincie Zuid-Holland en in de corridor Rotterdam-Antwerpen. De verkeersdrukte is de laatste jaren door woningbouw en economische groei toegenomen en zal naar verwachting nog verder gaan toenemen. Bereikbaarheid, de doorstroomfunctie maar ook de veiligheid staan onder druk. Tegelijkertijd staan er grootschalige meerjarige renovaties voor de deur (Haringvlietbrug en Heinenoordtunnel) die de verkeersroutes verder onder druk zetten. De vraag is dus: Hoe houden we de eilanden bereikbaar? Niet alleen voor de inwoners, maar ook voor de (lokale) ondernemers.

 

André Schoon, wethouder in de gemeente Brielle, zal vanuit het perspectief van een lokale bestuurder stil staan op welke manier de bereikbaarheid van de eilanden op de bestuurlijke agenda kan worden gezet. Christel Mourik, zal vanuit het perspectief van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, toelichten in hoeverre openbaar vervoer kan bijdragen aan een verbeterde bereikbaarheid. 

 

Gedeputeerde Frederik Zevenbergen zal vanuit de Provincie toelichten welke prioriteit de bereikbaarheid van de eilanden heeft, wat de provinciale visie is en op welke manier de bestuurlijke agenda in Den Haag wordt beïnvloed? 

 

Wil je aanwezig zijn, een vraag stellen of gewoon meeluisteren? Meld je dan aan via www.vvdgo.nl/icafe.

3 september 2021

Mooi programma voor Havenconcert Muziekweekend

Op vrijdag 10 en zaterdag 11 september wordt Havenconcert Muziekweekend georganiseerd. Het Havenconcert is al jaren een begrip. Vanaf een speciaal ponton in de haven van Goedereede wordt er al meer dan tien jaar op een zaterdag in september door verschillende artiesten een gevarieerd muziekprogramma ten gehore gebracht. Inmiddels is dit evenement uitgegroeid tot het Havenconcert Weekend met een Havenconcert, een Havenconcert Junior en een Havenconcert Muziekdag.
 


Havenconcert 2018 met Edwin Rutte (foto: Maria Evers)


Voor het Havenconcert Junior op vrijdag 10 september zijn alle basisschoolleerlingen van de groepen 5 en 6 op Goeree-Overflakkee uitgenodigd om klassikaal het evenement te bezoeken. Circa 650 kinderen hebben zich via hun school opgegeven om het concert bij te wonen. Ton Meijer vertelt en speelt tijdens de voorstelling het leven van de grote Johann Sebastian Bach, drie musici vertolken Bachs prachtige muziek. De kinderen worden meegevoerd in de wereld van Bach: ze componeren en zingen mee, voelen zich een van Bachs 21 kinderen of een knaap in het kinderkoor en zitten samen met Bach in de gevangenis. De voorstelling van vorig jaar, Be Mozart, die door hetzelfde gezelschap werd opgevoerd, was een zeer groot succes. De muzikanten zijn dan ook van hoog niveau. Sopraan Marijje van Stralen zong voor internationale operahuizen en maakt met haar loepzuivere stemgeluid veel indruk. Ook violiste Marieke de Bruijn en cellist Jos Teeken hebben ruimschoots hun sporen verdiend bij bekende orkesten.
 

Muziekdag
Op zaterdag 11 september heeft, in aansluiting op het Havenconcert Junior, een aantal muziekverenigingen activiteiten gepland, zoals demonstraties van verschillende instrumenten, miniconcertjes en gratis proeflessen. Dit allemaal op verschillende locaties, verspreid over het eiland. Alle informatie over de activiteiten tijdens de Havenconcert Muziekdag zijn terug te vinden op de website van het Havenconcert: www.havenconcert.nl. Daar is ook meer informatie te vinden over de andere activiteiten van het Havenconcert Weekend.

 

Havenconcert
Zaterdag 11 september zal vanaf een speciaal ponton in de haven van Goedereede vanaf 19.30 uur door verschillende artiesten een gevarieerd muziekprogramma ten gehore worden gebracht. De presentatie van de avond in handen van Patrick Polie. Vanaf 19.00 uur start het voorprogramma met Hans van Heemst op het carillon van de Goereese toren. De Koninklijke Fanfare Apollo onder leiding van dirigent Alex Thyssen opent deze editie van het Havenconcert. Het programma wordt vervolgd met tango Trio Tangata, bestaande uit Jacqueline Edeling (bandonéon), Margreet Markerink (piano) en op de contrabas Boris Franz. De organisatie is trots te kunnen melden, dat na het changement trompettist Eric Vloeimans het podium zal betreden. Deze internationale topartiest zal samen met zowel het Trio Tangata als de Sir Oliversband uit Den Bommel verschillende nummers ten gehore brengen. Bij de concerten van de Sir Olivers Big Band o.l.v. Machiel de Kruijf staan enthousiasme, goede muziek en sfeer voorop, zoals de bezoekers van het Havenconcert zich vast van vorig jaar zullen herinneren. Het belooft dus een mooie avond te worden!

 

De Stichting Havenconcert Goedereede is volledig afhankelijk van giften, donaties en subsidies.   Zonder deze steun, zou het niet mogelijk zijn dit evenement te organiseren. De organisatie is dan ook veel dank verschuldigd, waaronder naar de hoofdsponsors: Art de la Fleur Groen & Woondecoraties, Axxi Auto, Benschop & Sterling Netwerk Notarissen, Bezuijen Bemiddeling, Bloemfontein, De Wit Assurantiën, DS People, Eetcafé ’t Sas, FrameWave, Gemeente Goeree-Overflakkee, Goemaat Glas, Hoveniersbedrijf B. Temmink, Jaro, Hotel Restaurant De Gouden Leeuw, Nouce, Paul van Hessenfonds, Stadscafé Goeree, Stichting 't Blaeuwe Huus, Stichting Wagner-de Vlugt Fonds, Tanis & Akershoek Makelaardij, Van Dis Assurantiën, Van Kooten Architectuur, Van Wijk Installatiebedrijf.  Wie ook vriend wil worden van het Havenconcert vindt op de website www.havenconcert.nl een knop om met iDEAL een donatie te doen. Elke donatie, klein of groot, wordt enorm op prijs gesteld.

Alle activiteiten van het Havenconcert Weekend zijn op vrijdag 10 en zaterdag 11 september aanstaande kosteloos te bezoeken. Voor het Havenconcert hoeft niet gereserveerd te worden.

 


30 augustus 2021

Zaterdag 18 september weer rommelmarkt in de VIC
(Victoriahal, Philipshoofjesweg, Dirksland)
Van 9.30 tot 15.00 uur. Toegang gratis.


Er zijn nog enkele tafels en podiumplaatsen over. 1 tafel kost 5.00 van 125 x 85 cm; 2 tafels kost 7.50; 3 tafels 12.50 enz. ;Podiumplaats half 12.50; Heel 25.00; 

Standhouders worden gecontroleerd op QR code of geldig vaccinatiebewijs. De organisatie hoopt op uw begrip. 
30 augustus 2021

Subsidie voor scholen en verenigingen met watervriendelijke acties

 

REGIO - Door het vergroenen van onze tuinen en wijken hebben we minder last van ernstige wateroverlast en extreme droogte. Daarom geeft het waterschap subsidie voor zogenaamde watervriendelijke initiatieven, zoals groene daken, regentonnen en vijvers. De regeling is zo succesvol dat de pot voor particulieren al helemaal leeg is. Scholen en verenigingen kunnen nog wel subsidie aanvragen.   

“De watersnood deze zomer toont aan dat we onze omgeving zo snel mogelijk klimaatbestendig moeten maken,” zo vertelt heemraad Anne Mollema van waterschap Hollandse Delta. “Scholen en verenigingen kunnen helpen bij schoon en voldoende water in onze omgeving: niet teveel en niet te weinig. Rond school of buurtcentrum kan één maatregel al veel effect hebben. Effectief, zichtbaar en de boodschap bereikt heel veel mensen.“

 

Subsidie aanvragen 

De subsidie van waterschap Hollandse Delta is bedoeld voor maatregelen die ervoor zorgen dat regenwater wordt opgevangen en rioleringen minder belast worden. Denk aan minder tegels, meer planten en daken met bijvoorbeeld sedumplanten erop. Zo veranderen we onze omgeving in een betere 'spons' voor een plotseling teveel aan water. 

 

De subsidieregeling staat nog open voor rechtspersonen zonder winstoogmerk zoals scholen, verenigingen van eigenaars en woningbouwverenigingen. De subsidie bedraagt maximaal
€ 10.000. Meer info: www.wshd.nl/subsidie   
23 augustus 2021

 

Tai Chi /Qi Gong op het strand in Middelharnis en Ouddorp
 

REGIO - Kennismaken met Tai Chi en Qi Gong? Vanaf september elke zondagmorgen om 10.00 uur in Ouddorp bij Strandpaviljoen C-side. Tevens in Middelharnis op het strandje/grasveld bij 't Hoad: elke zaterdagmorgen om 10.00 uur. Iedereen van 8 tot 80 jaar kan ook meedoen, ook als je dit nog nooit hebt gedaan. De eerste kennismakingsles is gratis. Meer info: [email protected]   Tel. 06-48 086 064 
 


Foto: Dorine Smit


Vandaag de dag komt er steeds meer bekendheid omtrent deze  eeuwenoude heilzame vorm van bewegen. De langzame, vloeiende, gracieuze bewegingen, zijn door iedereen, jong en oud te doen. Deze rustige ontspanningsoefeningen maken geest en lichaam alert en sterk, zodat stress en ziekte minder vat op je hebben. Je voelt je mentaal verfrist en bruist weer van de ideeën.


Deze bewegingsvorm helpt gezonde mensen de gezondheid te behouden en te versterken. Ouderen houden contact met hun jeugdige veerkracht en innerlijke vitaliteit. Jonge mensen kunnen hun kracht ermee leren beheersen en richting geven.


Tai Chi is volgens Cees Breederland, al 35 jaar beoefenaar van deze bewegingskunst, voor het verkrijgen van de kracht van een houthakker, de soepelheid van een kind en de vredige geest van een wijze. Het is de kunst van het plezieren van de geest, het verdrijven van ouderdom en het verwerven van een lang leven.

 


21 augustus 2021
 

Kom je om een bakje?

 

NIEUWE-TONGE - Het is even stil geweest betreffende de koffie middag in Ons Dorpshuis in Nieuwe Tonge, maar vanaf dinsdagmiddag 7 September is iedereen weer van harte welkom voor een praatje, een spelletje of een handwerkje. In Ons Dorpshuis vanaf 7 september om de week. Van 13.30 uur tot 15.30 uur. Kosten: gratis (consumpties tegen gereduceerd tarief) Meer informatie: Stichting ZIJN 0187 483366

 

 

'Kom je om een bakje'  is bedoeld voor alle leeftijden en geheel vrijblijvend. Iedere twee weken van 13:30 tot 15:30 gewoon even bijkletsen bij een lekker bakkie koffie of thee. Stap gezellig een keertje binnen en neem gerust iemand mee. Er zijn verder geen kosten aan verbonden; je rekent alleen na afloop je eigen consumptie af. Er zijn mensen die aangeboden hebben om te rijden mocht vervoer naar Ons Dorpshuis een probleem zijn. Neem hiervoor contact op met Petra Riedijk (06-11056743)

 

De organisatie hoopt dat deze middagen weer volop bezocht gaan worden en dat ‘effe een bakje doen’ een begrip zal gaan worden in ons dorp. Vanuit deze koffiemiddag kunnen weer andere activiteiten ontstaan, zoals een lezing, filmavond etc. Kom gerust met input en ideeën om mensen bij elkaar te brengen. Alle activiteiten worden volgens de richtlijnen van het RIVM uitgevoerd.
21 augustus 2021

 

 Eric Vloeimans speelt op hofstede Lust en Last

 

SOMMELSDIJK – Toptrompettist Eric Vloeimans geeft op zaterdag 4 september een concert op Hofstede Lust en Last in Sommelsdijk. Het concert begint om 19.30 uur, de zaal is open vanaf 19.00 uur. Er is uiteraard rekening gehouden met de coronamaatregelen. Kaarten voor dit concert kosten 25 euro per stuk en zijn te bestellen via: www.lustenlast.nl/event-details/eric-vloeimans-jeroen-van-vliet 

 

Vloeimans, die al eerder enkele keren optrad op deze locatie, is een fenomeen. Het muziekmedium Jazzenzo noemde de trompettist “het zondagskind van de jazz: alles wat hij doet, verandert in goud”. Vloeimans is qua muziekgenre nauwelijks in te delen. Hij speelt onder meer jazz, filmmuziek, fusion en wereldmuziek, maar treedt ook gerust op met een barokorkest. Bij Lust en Last treedt hij op met pianist Jeroen van Vliet.

 

17 augustus 202117 augustus 2021


 

Aandacht voor bedreigde natuur op eerste Dag van de Duinen

Stichting Duinbehoud organiseert landelijke themadag in Naturalis

 

Stichting Duinbehoud houdt op zaterdag 18 september de eerste landelijke Dag van de Duinen. In Naturalis Biodiversity Center in Leiden bespreken belangstellenden en experts oplossingen tegen de achteruitgang van de Nederlandse duinnatuur. Natuurliefhebbers kunnen meedoen aan activiteiten langs de kust.
Foto: Nico van Kappel

 

De Nederlandse duinen zijn rijk aan planten- en diersoorten. Het gebied heeft een grote variatie aan leefgebieden en een afwisselend landschap. Deze natuurlijke rijkdom staat onder druk door maatschappelijke ontwikkelingen: stikstofdepositie, verdroging, verstedelijking en recreatiedruk. Het rozenkransje en andere bijzondere planten worden zeldzamer. Ook broedvogels en dagvlinders gaan in aantal achteruit. Kenmerkende leefgebieden zoals de grijze duinen groeien dicht en soortenrijke vegetaties verdwijnen. 

 

Experts en excursies

Met de Dag van de Duinen vraagt Stichting Duinbehoud aandacht voor de bedreigde natuur in het duingebied. In Naturalis delen Marc Janssen, directeur van Stichting Duinbehoud, en cabaretier Hans Sibbel hun blik op natuur en biodiversiteit. Experts Annemieke Kooijman (Universiteit van Amsterdam), Luc Geelen (Waternet) en Dick Groenendijk (PWN) geven hun kijk op het toekomstige beheer en beleid van de duinen. De discussie wordt geleid door de wetenschappelijk directeur van Naturalis, Koos Biesmeijer.

 

Naast de bijeenkomst in Naturalis organiseert Stichting Duinbehoud langs de hele kust gratis excursies en activiteiten. De excursies worden geleid door lokale duindeskundigen. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar. Meer informatie is te vinden op de website van Duinbehoud: www.duinbehoud.nl

 

Over Stichting Duinbehoud

Stichting Duinbehoud is een onafhankelijke landelijke organisatie die opkomt voor de natuur langs de hele Nederlandse kust. En voor de belangen van mensen die van deze natuur genieten. Van Zeeuws-Vlaanderen tot Schiermonnikoog. Duinbehoud maakt zich sterk voor de natuur bij bestuurders in dorpen, de provincie en de landelijke politiek.

 

16 augustus 2021
 

Toneelstuk met Monumentendag

 

11 September – Tijdens Open Monumentendag opent het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in Sommelsdijk haar deuren met een speciaal programma. Vanaf 10 uur zijn de deuren in de Kerkstraat geopend voor alle geïnteresseerden en op het Marktveld wordt om 13:30 en 15:30 uur een toneelstuk opgevoerd.

Het toneelstuk gaat over het door de Fransen gebouwde fort bij Ooltgensplaat. Ooltgensplaat was strategisch gelegen en werd daarom opgenomen in de verdedigingslinie van Holland. Tijdens de Franse bezetting van Nederland (1795-1813) versterkten de Fransen hun kustverdediging met Fort Duquesne in Ooltgensplaat om te voorkomen dat de (met name Engelse) vijand via het Volkerak het Hollandsch Diep kon opvaren.

Maar… er is wrevel onder de bevolking. De Oranjegezinden komen in verzet. Liefde en spionage ontbreekt niet in het toneelstuk. Zou het de Oranjegezinden lukken het fort te veroveren op de Fransen?

De voorstellingen zijn gratis toegankelijk en aan het einde van de voorstelling wordt met de pet langsgegaan om de kosten te drukken. Tevens is er gelegenheid om een kopje koffie met wat lekkers te nuttigen bij het Streekmuseum Goeree-Overflakkee.

Tijden: 13:30 en 15:30 uur

Locatie: bij het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, Marktveld Sommelsdijk
14 augustus 2021
 

Lange afstand wandelaars – opgelet!

 

Zoals bekend is de reguliere Omloop helaas afgelast maar om de lange afstand wandelliefhebbers toch een uitdaging te bieden kan er in de week van 27 augustus t/m 2 september in eigen omgeving de 1e Virtuele Omloop (110 km) of Kennedymars (80 km) gelopen worden. Voor meer info , zie de website www.dewandeltocht.nl / www.omloop.com waar ook ingeschreven kan worden.

De 80 km moet binnen de 20 uur (incl. rustpauzes) en de 110 km binnen 24 uur (incl. rustpauzes) worden volbracht.

Na afloop ontvangt de loper per e-mail (in pdf-bestand) een certificaat, stempel voor de Kennedywalker
of LDW-stempelkaart, plaatje en stempel voor in het Wandelkilometerboekje. Er kan ook ingeschreven worden voor een unieke herinnerings- medaille. We volgen de regels van de KWBN voor virtuele wandeltochten, dus absolute voorwaarde voor stempel/ certificaat/ medaille is dat er vóór 10 september 2021 bewijs overlegd wordt voor de gelopen afstand en verstreken tijd inclusief pauzes.

 

8 augustus 2021
 

Wereldwijd drum-evenement op kosmisch moment

Tekst en foto’s Maria Evers

REGIO - Meer dan vijftig mensen, een groot deel met trommels en drums kwamen op de 8e van de 8e om precies om 11.11 uur samen om een drumcirkel te vormen in Hellevoetsluis. In Nederland deden 17 drumcirkels mee en 23 landen waren aangesloten, waarvan Nieuw Zeeland het evenement startte, dit ter gelegenheid van een kosmisch gebeuren: het openen van de Leeuwenpoort.
 


De drumsessie in Hellevoetsluis

Op het terrein de Houtcirkel, Tuinderij Permacultuur van Sandy van den Ban, leidde Patty Möhlmann  met haar groep de drumsessie. “Onze missie is met de kracht van de vibraties die onze drums afgeven onszelf en onze moeder Aarde te helen. Hoe meer slagkracht we creëren, hoe sterker het effect zal worden.” De deelnemers versmolten met de cadans van de trommels en vormden samen een levend ritme. Ze werden deel van het geheel, net zoals de mens onderdeel is van het kosmisch geheel. Met dit wereldwijd drumevenement willen de deelnemers positieve energie in beweging zetten voor de aarde en voor ons allemaal.
 

Tijdens deze Hondsdagen (26 juli tot eind augustus) maakte de ster Sirius op 8 augustus een jaarlijkse kosmische uitlijning die bekend staat als de leeuwenpoort en dat samen met de nieuwe maan in Leeuw. “Fantastisch en heel bijzonder hoe alles op deze 8 augustus zo mooi in elkaar paste.”
 


Patty leidt de drumsessie

Het vergt moed
Patty: “Er is nu een periode gaande waarin er eenvoudig veranderingen en transformaties plaatsvinden. Los te laten wat je niet meer nodig hebt en te gaan ontdekken wat je wilt. Wat is de bedoeling van je leven hier op aarde? Het gaat om je authentieke, unieke zelf zijn. Worden wie je bent en dit uitdragen in de wereld. Hierbij is er best wel wat lef en durf nodig om dit pad daadwerkelijk te gaan lopen en ervaren. Je hierbij niet al teveel aan te trekken van anderen en voor jezelf durven te gaan staan, dat vergt moed. Zo worden er stappen gezet in de richting van een nieuwe periode. Nu wordt er gezaaid om later te kunnen oogsten.”

Zet jezelf in het centrum van jouw wereld
“De nieuwe maan zorgt altijd voor een nieuw begin. Deze maan(d) gaat de aandacht uit naar jezelf in je eigen kracht neerzetten. Dit door je eigen visie en mening te onderzoeken en zo nodig verder te vormen. Ontdek waar jij voor staat. Doe dit op jouw manier zonder dat je het laat afhangen van een ander. Zet jezelf in het centrum van jouw wereld. Benut de Leeuwen-energie die momenteel heerst, zodat je in staat bent jezelf neer te zetten in de wereld. Probeer daarnaast zo veel mogelijk aandacht te geven aan wat je aantrekt, zodat dit gaat groeien. Als uitgangspunt is het belangrijk dat het goed voelt. Geniet van speelsheid en creativiteit. Maak er tijd en ruimte voor!”
4 augustus 2021

Scootmobiel puzzeltocht in Ooltgensplaat

 

Wie kent ze niet? De prachtige puzzeltochten van het Streekmuseum? Er zijn verschillende tochten beschikbaar om te wandelen of met de auto af te leggen. Maar op vrijdag 3 september wordt de puzzeltocht van Ooltgensplaat niet gewandeld. Speciaal voor de mensen met een scootmobiel wordt de puzzeltocht dan georganiseerd.  De puzzeltocht kan alleen verreden worden op uw eigen scootmobiel; de organisatie zorgt ervoor dat de stoet van scootmobielen begeleid wordt en dat er onderweg een versnapering kan worden genuttigd.
 Het initiatief voor deze bijzondere puzzeltocht is genomen door Ellen van Rossum van Ergotherapie Oostflakkee. Zij vindt het belangrijk dat er voor de groep mensen die minder mobiel voldoende activiteiten beschikbaar moeten zijn en dat juist de puzzeltochten van het Streekmuseum een bijzondere mogelijkheid bieden om onze prachtige omgeving te verkennen en voor velen te herkennen. Snel werd samenwerking gevonden met Stichting Zijn, het Streekmuseum en de Dorpsraad Ooltgensplaat. Alle partijen waren gelijk enthousiast. Men is namelijk van mening dat iedereen moet kunnen meegenieten van de pareltjes van dit dorp, dus ook zeker de minder mobiele inwoners. Daarnaast is het belangrijk om na een lange tijd van afstand bewaren, weinig bezoek ontvangen en weinig activiteiten elkaar weer op te kunnen opzoeken. Natuurlijk nog steeds op gepaste afstand en lekker in de buitenlucht. Laat uw wielen maar rollen, op naar de eer maar vooral voor de gezelligheid!

Deelname kost 5 euro per persoon. Dit is inclusief de versnapering, een aardigheidje achteraf én het puzzelboekje. De organisatie vraagt iedereen om 5 euro gepast te betalen bij de start van de puzzeltocht. Vooraf aanmelden is verplicht, dan weet de organisatie hoeveel versnaperingen en puzzelboekjes er besteld moeten worden. Aanmelden kan tot uiterlijk 20 augustus bij Ergotherapie Oostflakkee. U kunt bellen naar 06 20 89 28 92 of een e-mail sturen naar [email protected].

4 augustus 2021
 

Drummen voor Moeder Aarde

 

De wereldwijde gemeenschap van Drummers en Water Protectors drumcirkels houdt zondag 8 augustus een actie. Precies om 11.11 uur starten de drums bij de Houtcirkel, Tuinderij Permacultuur Hellevoetsluis. In Nederland starten meer dan 17 drumcirkels en in meer dan 23 landen zijn cirkels die zich aansluiten.

 

De tsunami wave van de healing DRUMS start in Nieuw-Zeeland

30 juli 2021

persbericht:

DAM-X 2021 CANCELLED  

BROUWERSDAM - De organisatie had er zo naar  uitgekeken maar  opnieuw moet er een streep door DAM-X worden gezet. Vanwege de maatregelen en laatste ontwikkelingen rondom Covid is besloten dat het niet door kan gaan.
De gehele crew baalt. Om dit te moeten meedelen voelt daarom ook niet goed voor de organisatie. "Wij waren de afgelopen maanden van mening dat ons veelzijdige evenement in 2021 wél mooi neergezet kon worden."

Dit besluit is genomen omdat DAM-X alleen plaats kan vinden op een leuke, verantwoorde manier waarbij de kwalitatief en het juiste niveau gewaarborgd is. Nog steeds is er te  veel onduidelijk wat er te wachten staat in oktober, daarom zijn de risico's te groot.

De crew hoopt jou in 2022 weer goed nieuws te brengen over DAM-X!

Natuurlijk is iedereen deze zomer van harte welkom, want watersporten kan hier nog altijd!

Keep on surfing!
TEAM DAM-X / Brouwersdam

29 juli 2021

Eilandhoppen?

De Eilandhopper wordt de week voor de zomervakantie uitgedeeld op de basisscholen op Goeree-Overflakkee, Voorne-Putten en de Hoeksche Waard.

Krijg je bezoek met kinderen van buiten de Zuid-Hollandse Delta, wil je een extra boekje of gewoon alles een keer extra doen? Of heeft jouw school zich niet opgegeven? Bestel de Eilandhopper dan vast!

Zodra de Eilandhopper van de drukker komt sturen we deze direct op!
De prijs is inclusief BTW, verzend- en administratiekosten.


https://www.deltafun.nl/bestel-de-eilandhopper
27 juli 2021

“Ik vouw porselein zoals Japanners dat met papier doen”

Expositie Henk Kuizenga in raadhuis

tekst en foto's: Maria Evers

OOLTGENSPLAAT – De internationaal gerenommeerde keramist Henk Kuizenga woont al ruim twintig jaar ‘op de Plaete’. Tot oktober is zijn (overzichts) expositie te zien op de vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. De expositie is gratis te bezoeken. Meer info: www.Henkkuizenga.nl
Kuizenga exposeerde regelmatig in Polen waar hij 2009 in Zagreb bij een internationale tentoonstelling van glas en keramiek, een gouden onderscheiding ontving voor zijn inzending van een groep van vijf porseleinen beeldjes.
Adam Pawlak: “In het oeuvre van de Nederlandse keramist Henk Kuizenga staat de mensen centraal. Zijn kunst heeft een figuratief karakter maar is zeker niet als realistisch te typeren. Men kan zelfs zeggen dat ze meer metaforisch is. De ‘verminkte gestalten’,  ze zijn ontdaan van hoofd en armen, dwingen tot gedachteassociaties die nauw verband houden met onze civilisatie, met het huidige bestaan… De kunstenaar is eigenlijk expressionist.”


Stakende arbeiders Gdanks, Polen

De bezoeker kan een video zien over het leven en werken van Kuizenga. Zelf is hij regelmatig aanwezig om aanvullende informatie te geven. Zijn beelden zijn ook te koop. Nog deze zomer verschijnt een boek met een overzicht van het werk.