A c t i v i t e i t e n 


30 juli 2021

persbericht:

DAM-X 2021 CANCELLED  

BROUWERSDAM - De organisatie had er zo naar  uitgekeken maar  opnieuw moet er een streep door DAM-X worden gezet. Vanwege de maatregelen en laatste ontwikkelingen rondom Covid is besloten dat het niet door kan gaan.
De gehele crew baalt. Om dit te moeten meedelen voelt daarom ook niet goed voor de organisatie. "Wij waren de afgelopen maanden van mening dat ons veelzijdige evenement in 2021 wél mooi neergezet kon worden."

Dit besluit is genomen omdat DAM-X alleen plaats kan vinden op een leuke, verantwoorde manier waarbij de kwalitatief en het juiste niveau gewaarborgd is. Nog steeds is er te  veel onduidelijk wat er te wachten staat in oktober, daarom zijn de risico's te groot.

De crew hoopt jou in 2022 weer goed nieuws te brengen over DAM-X!

Natuurlijk is iedereen deze zomer van harte welkom, want watersporten kan hier nog altijd!

Keep on surfing!
TEAM DAM-X / Brouwersdam

29 juli 2021

Eilandhoppen?

De Eilandhopper wordt de week voor de zomervakantie uitgedeeld op de basisscholen op Goeree-Overflakkee, Voorne-Putten en de Hoeksche Waard.

Krijg je bezoek met kinderen van buiten de Zuid-Hollandse Delta, wil je een extra boekje of gewoon alles een keer extra doen? Of heeft jouw school zich niet opgegeven? Bestel de Eilandhopper dan vast!

Zodra de Eilandhopper van de drukker komt sturen we deze direct op!
De prijs is inclusief BTW, verzend- en administratiekosten.


https://www.deltafun.nl/bestel-de-eilandhopper
27 juli 2021

“Ik vouw porselein zoals Japanners dat met papier doen”

Expositie Henk Kuizenga in raadhuis

tekst en foto's: Maria Evers

OOLTGENSPLAAT – De internationaal gerenommeerde keramist Henk Kuizenga woont al ruim twintig jaar ‘op de Plaete’. Tot oktober is zijn (overzichts) expositie te zien op de vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. De expositie is gratis te bezoeken. Meer info: www.Henkkuizenga.nl
Kuizenga exposeerde regelmatig in Polen waar hij 2009 in Zagreb bij een internationale tentoonstelling van glas en keramiek, een gouden onderscheiding ontving voor zijn inzending van een groep van vijf porseleinen beeldjes.
Adam Pawlak: “In het oeuvre van de Nederlandse keramist Henk Kuizenga staat de mensen centraal. Zijn kunst heeft een figuratief karakter maar is zeker niet als realistisch te typeren. Men kan zelfs zeggen dat ze meer metaforisch is. De ‘verminkte gestalten’,  ze zijn ontdaan van hoofd en armen, dwingen tot gedachteassociaties die nauw verband houden met onze civilisatie, met het huidige bestaan… De kunstenaar is eigenlijk expressionist.”


Stakende arbeiders Gdanks, Polen

De bezoeker kan een video zien over het leven en werken van Kuizenga. Zelf is hij regelmatig aanwezig om aanvullende informatie te geven. Zijn beelden zijn ook te koop. Nog deze zomer verschijnt een boek met een overzicht van het werk.

26 junli 2021


Opnieuw cursus Politiek Actief op Goeree-Overflakkee

 

Door de enorme belangstelling eerder dit jaar voor de cursus Politiek Actief, is besloten dit jaar nog eens de gratis cursus te organiseren. Heb je interesse in de lokale politiek? Doe dan ook mee!  Aanmelden kan tot en met woensdag 1 september 2021 via het aanmeldformulier op www.goeree-overflakkee.nl/politiekactief. Doe het snel want het aantal plaatsen is beperkt. Bij het aanmelden vragen wij naar de motivatie. De aanmelding is dus niet direct definitief.

 De cursus Politiek Actief, verzorgd door ProDemos, is bedoeld voor iedereen die erover nadenkt politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. Maar ook voor inwoners die willen weten hoe zij meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale besluitvorming. De cursus is niet bedoeld voor inwoners die al actief zijn in de politiek.

 

Maak kennis met de lokale politiek

Naast informatie over de lokale politiek, is er in de cursus ook veel aandacht voor debat. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten. Gastdocenten geven presentaties en uiteraard ontmoeten de deelnemers ook lokale raadsleden om ervaringen uit de praktijk te horen. Er zijn vijf cursusbijeenkomsten, elk met een ander thema. De laatste bijeenkomst is het bijwonen van een raadsvergadering.

 

Waar?

Op dit moment wordt een fysieke cursus voorbereid, die plaatsvindt in de raadzaal in Bestuurscentrum Het Rondeel in Middelharnis. Indien nodig kan de cursus ook online worden gegeven.

 

Programma

Woensdag 15 september: introductie en kennismaking

Woensdag 22 september: de gemeente

Woensdag 29 september: de gemeenteraad

Woensdag 13 oktober: debatteren

Donderdag 4 november: bijwonen raadsvergadering

 

De avonden starten om 19.30 uur en duren tot 22.00 uur.

 

 

 

21 juli  2021
 

Speuren met een metaaldetector

 

SOMMELSDIJK - Heb je altijd al een keer als een échte archeoloog willen zoeken met een metaaldetector? In de zomervakantie kan het ! Op zaterdag 21 augustus ga je met vrijwilligers van het Streekmuseum en de Motte op zoek!


foto: WEB.nl
 

Er is beperkte plaats van 20 kinderen per dagdeel. De tijden zijn: 9.30-12.00 uur en van 13.00-15.30 uur.

Kinderen van 6 t/m 9 jaar mogen ’s ochtends zoeken en jongeren van 10 t/m 13 jaar kunnen ’s middags terecht. Trek wel je oude kleren en laarzen aan!

Kosten zijn 7,50 per persoon en de locatie is Oudelandsedijk 4 te Dirksland. Bij Comgoed kunnen je ouders de auto parkeren. De amateur archeoloog uit Dirksland die de grootste Middeleeuwse muntenschat van Nederland heeft gevonden, is er ook!

Aanmelden: www.streekmuseum.nl/winkel inschrijving


21 juli 2021


Fons Kern met eigen galerie bij Kunstkijk

tekst en foto: Maria Evers

MIDDELHARNIS -  Het afgelopen jaar heeft Fons Kern de kelder onder zijn juwelierswinkel op D’n Diek omgebouwd tot een prachtige, lichte expositieruimte voor zijn fotokunst. Alle belangstellenden zijn uitgenodigd om tijdens de Kunstkijkdagen van 5 tot en met 8 augustus te komen kijken in galerie ‘Kiekieris’.
 Fotografie is niet zomaar een hobby voor Fons. Hij pakt het heel professioneel aan en geniet van alles eromheen. Het reizen naar mooie plekken op de wereld, het fotograferen, maar net zoveel of misschien wel nog meer van het bewerken en afdrukken. “Het creëren. Naar mijn eigen hand zetten.”

 

Fons werd in 1972 lid van de eilandelijke fotoclub De Rarekiek. Hij is ook mede-oprichter  van fotoclub De Huiskamer in Oosterhout. “Misschien wel één van de beste clubs van Nederland.” Tevens was hij zo’n twintig jaar lid van fotoclub Dongen. Via de clubs deed hij mee aan wedstrijden en zijn foto’s hingen in vele salons, waar hij regelmatig acceptaties behaalde. Hij kreeg de A-FIAP status van de Nederlandse Fotobond. Tevens behaalde hij zijn Bondsmeesterklasse (BMK). Een bekroning van zijn werk.

 
Belangstelling
Rond 1992 was Fons een van de eersten die stappen zette op het gebied van de digitale fotografie. Ook hier heeft hij zich in bekwaamd. De enorme afdrukken maakt hij met zijn eigen apparatuur, voorziet ze van een lamineerlaag en aluminium frame om ze vakkundig te bevestigen. De foto’s die hij in zijn winkel hangt, leveren altijd leuke gesprekken op met de klanten. “Vooral de foto’s van hier op het eiland, van de haven of de slikken.” Maar ook zijn foto’s van de natuur in IJsland of het station van Stockholm oogsten veel bewondering. Nu in aanloop van de Kunstkijk is hij zijn eigen galerie aan het vervolmaken. De laatste puntjes op de i. Een mooi lichte ruimte waar zijn kleurrijke foto’s goed zijn te bewonderen. U bent van harte welkom.

 

 

17 juli 2021


Verzorgende producten uit de Sahara:

Deel van de opbrengst is  voor Saharaoui nomaden project. De potjes zijn 1,50 per stuk. Per 10 potjes 1 euro. Zolang de voorraad strekt.  Bestellen bij Mia Wiercx - van Rhijn  [email protected]  
Meer informatie o.a.  https://www.fairtourism.nl/hulp-gezocht-saharaoui-nomaden-zuid-marokko/

 

Nieuwe essential Ghassoul, een masker van klei voor gezicht en zacht haar.

Je wordt uitgenodigd om ook af te nemen:

* Witte gezichtsklei met Argane olie

* Witte gezichtsklei met sinaasappel olie

* Witte gezichtsklei met citroen en groene thee

* Grijze gezichtsklei met mineralen en algen

* Rode gezichtsklei met roos en Akerfassi ( klaproos)

* Rode gezichtsklei met Macacdamia, Eucalyptus en klaproos

 

Verder:

Voor onder de douche: porien openende en vuil verwijderende hammam BULDI zeep:

* Hammam zeep met NILA BLEU SAHARAOUI

* Hammamzeep met Arabische OED kruiden en roos

* Hammamzeep met Akerfassi en roos

 

15 juli 2021

Puzzeltocht: Dirksland

 

Met haar 10e puzzelboekje vertelt het Streekmuseum GO het verhaal over het oudste dorp van Flakkee: het mooie Dirksland. Met een mooi boekje van maar liefst 46 pagina’s ontdekt u al wandelend en puzzelend alles over dit dorp. Redt u het om binnen de tijd te blijven? Indien niet, dan hebt u sowieso veel plezier bij het maken van de vragen. De puzzeltocht is namelijk niet alleen maar informatief en wandelen, het is juist ook fun met een knipoog.

 Ga stiekem stropen op de Oude Wei, help de Flakkeeënaar die zich in het dialect bij de ziekenhuisbalie meldt, vier een Dirkslandse Koningsdag op de Oranjelaan, speel wat-zag-de-trampassagier op de Tramweg en wie-woont-waar op de Onwaardsedijk. En voor de meest nieuwsgierigen: hoeveel verdient een Dirkslander ongeveer? En zo zijn er nog heel veel meer vragen en bijzonderheden.

 

Dirksland bijzonder

Niet alleen is Dirksland het oudste dorp van Flakkee, het heeft ook het hoogste gebouw, het langste havenkanaal, de grootste muntenschat, een intacte kerkgracht, een eigen ziekenhuis en bleef het droog tijdens de onderwaterzetting in 1944 en de Ramp van 1953. Dirksland heeft zo zijn eigen plek in de eilandgeschiedenis. Wees daarom van harte welkom in Klein Parijs of het Stropdassendurp, de bijnaam voor het dorp.

 

Voor wie?

De wandelpuzzeltocht is voor zowel de dorps- als eilandbewoners en mensen van de overkant. De puzzeltocht is niet alleen informatief maar ook fun en bewegen! U kunt de twee etappes overigens op verschillende dagen lopen. De adviesleeftijd is vanaf 10 jaar.

 

Waar verkrijgbaar?

Het mooi vormgegeven boekje en de 9 andere boekjes in de puzzeltochtenreeks zijn verkrijgbaar via de webshop van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee Puzzeltochten – Streekmuseum of in de museumwinkel (dinsdag-zaterdag 14:00-17:00 uur).

 

Het Streekmuseum vertelt eilandverhalen, ook in Coronatijd!
13 juli 2021
 

Buutenplaets trotseert parkeer- en coronabeperkingen

Komende weken verrijst achter de Galatheese Haven het vernieuwde windpark ‘Piet de Witt’. Van dichtbij is te volgen in welk razend tempo een windmolenpark opgebouwd wordt. Dit gaat gepaard met spectaculaire transporten waarvoor de weg vrijgemaakt is. Voor auto’s is op Sluishaven daarom beperkt parkeergelegenheid. 
https://https://www.ggof.nl/nieuws/algemeen/149271/buutenplaets-trotseert-parkeer-en-coronabeperkingen
12 juli 2021

Canon van Nederland

De Canon van Nederland is een lijst van vijftig thema's die chronologisch een samenvatting geeft van de geschiedenis van Nederland ten behoeve van het geschiedenisonderwijs.

https://www.archeon.nl/nl/canon-van-nederland.html

7 juli 20221

Organisatie Havenconcertweekend in volle gang

 

Over twee maanden zal het Havenconcert Weekend van 2021 van start zal gaan. De organisatie is in volle gang. Op vrijdag 10 september staat allereerst het Havenconcert Junior op het programma. Basisschoolleerlingen in groepen 5 en 6 op Goeree-Overflakkee zijn uitgenodigd om in klassikaal verband dit concert bij te wonen.

De leerlingen gaan genieten van de interactieve voorstelling ‘Be Bach’. Ton Meijer vertelt en speelt het leven van de grote Johann Sebastian en vier musici vertolken Bach's prachtige muziek. Voor vrijdagavond 10 september heeft de organisatie vergevorderde plannen voor een nieuwe activiteit onder de vlag van het Havenconcert Weekend. Maar later daarover meer!

 

Op zaterdag 11 september tussen 10.00 tot 16.00 uur worden er tijdens Havenconcert Muziekdag door muziekverenigingen op verschillende locaties op het eiland activiteiten worden georganiseerd, die aansluiten op het Havenconcert Junior en nieuwe aanwas van jeugdleden zouden kunnen opleveren, zoals bijvoorbeeld demonstraties van verschillende instrumenten, inloopconcerten en gratis proeflessen.
Zaterdagavond 11 september 19.30 uur vindt zoals vanouds het Havenconcert plaats. Al deze evenementen vinden doorgang - indien nodig - met in achtneming van de verplichte coronamaatregelen. Het belooft een bijzondere avond te worden. Het bestuur van de Stichting Havenconcert Goedereede kan alvast verklappen, dat naast Koninklijke Fanfare Apollo uit Goedereede en de Sir Oliversband uit Den Bommel er nog twee bijzondere acts, die zeer de moeite waard zijn, op het ponton hun opwachting zullen maken! Al met al, redenen genoeg dus, om het Havenconcert Weekend alvast in de agenda te schrijven.

 

De toegang voor het Havenconcert is gratis, maar dat kan alleen met uw hulp! Om dit schitterende evenement te kunnen organiseren is de Stichting Havenconcert Goedereede volledig afhankelijk van donaties, giften en subsidies. Wie het Havenconcert een warm hart toedraagt en ook vriend wil worden, vindt op de website www.havenconcert.nl een knop om veilig, in uw vertrouwde bankomgeving, met IDeal een donatie te doen. Elke bijdrage, klein of groot, wordt enorm op prijs gesteld. Voor bedrijven is er de mogelijkheid om (hoofd)sponsor te worden.25 juni 2021
 

Lokale wandeling, Urban Sketching en Kruidenwandeling bij de bieb!

 

REGIONAAL – Alle lichten staan op groen voor een mooie zomer! Deze zomer kun je bij de bibliotheken op Voorne Putten en Goeree-Overflakkee terecht voor allerlei activiteiten. Van een workshop hoelahoepen voor volwassenen tot ontsnappen uit een Escape Room voor kinderen. Ga samen schilderen met je (klein)kind, bezoek een Biebcollege over een boeiend onderwerp en ga mee met een themawandeling. Bekijk het complete aanbod op www.bzhd.nl/zomerindebieb en beleef de zomer in de bieb!

 

Lokale wandeling – Middelharnis

Duik in de geschiedenis tijdens deze wandeling en leer meer over Middelharnis. Je herkent het patroon van de opbouw van een Flakkees dorp met een Voorstraat en een Ring. Je hoort onverwachte verhalen bij de gotische Sint Michaelskerk. Vrouwe Justitia bekijk je voortaan met andere ogen en er worden verhalen verteld over de haven met zijn vissersverleden. De wandeling is geschikt voor jong en oud. Voor toeristen en voor de "eilanders" zelf een uitgelezen moment om meer te weten te komen over dit mooie tweelingdorp.

Dinsdag 6 juli 2021 | Aanvang: 10.00 uur | Startpunt: Bibliotheek Middelharnis |

Toegang € 7,50 incl. koffie en Flakkeese lekkernij

 

Urban Sketching – Oostvoorne

Urban Sketching wordt bedreven door tienduizenden mensen over de hele wereld: we tekenen op locatie, binnen of buiten, vastleggend wat we zien door directe observatie op plekken waar we leven en de plaatsen die we bezoeken. We tekenen niet uit ons hoofd maar wat we ter plaatse zien. Dat kan een gebouw zijn, een straat met mensen of een landschap.

Iedereen neemt zijn eigen materialen mee en na afloop is er de mogelijkheid om het werk te bespreken.

Woensdag 7 juli 2021 | Aanvang: 13.00 uur | Locatie: Cultureel centrum de Man, Oostvoorne | Toegang: € 10,-

 

Kruidenwandeling – Brielle & Hellevoetsluis

Leer in deze wandeling de geneeskrachtige kruiden dichtbij huis herkennen én welke wel of niet eetbaar of giftig zijn. De zintuigen, zien, ruiken en voelen en proeven worden onderweg aangescherpt! De wandeling wordt begeleid door Thea Boom-Legierse, praktiserend natuurgeneeskundig therapeut met natuurbeleving als passie.

Brielle: Donderdag 8 juli 2021 | Aanvang: 10.00 uur Startpunt: Brielsche Aap, Brielle | Toegang: € 15,-

 

Hellevoetsluis: Zaterdag 10 juli 2021 | Aanvang: 10.00 uur | Startpunt: Cultuurhuis Nieuwe Veste | Kosten: € 15,-

 

Goed om te weten:

Meer informatie en aanmelden kan via www.bzhd.nl/zomerindebieb

Wanneer een buitenactiviteit wegens (te) slecht weer niet doorgaan, ontvang je je toegangsgeld terug. Alle activiteiten worden volgens de richtlijnen van het RIVM uitgevoerd.

12 juni 2021

Maaien met de zeis erg populair bij mannen en vrouwen

Oud ambacht in modern jasje

Tekst en foto’s: Maria Evers

Alleen al van de geur van vers gemaaid gras worden sommige mensen lyrisch. Neem daarbij de geluiden van de natuur, de vergezichten, de rust en ruimte en gezonde lichaamsbeweging en je hebt een nieuwe hobby: maaien met de zeis. En daarvoor moet je bij Sandy van den Ban zijn in Hellevoetsluis. www.zeisles.nl 
 


Sandy toont allerlei technieken

In Oosterrijk, Zwitserland en delen van Duitsland is het een nationale sport: het maaien met de zeis. Er worden regelmatig kampioenschappen gehouden. Hele volksfeesten worden er jaarlijks rond deze bijna  tot kunst verheven activiteit georganiseerd. Ook in Nederland is er jaarlijks een Nationaal Kampioenschap in het Openlucht Museum in Arnhem, georganiseerd door Landschapsbeheer Nederland en uitgevoerd door Landschapsbeheer Flevoland, Overijssel en Gelderland. De deelnemers worden niet alleen op snelheid beoordeeld maar ook op lengte van het gras en afwerking. Geen plukjes laten staan! www.youtube.com/watch?v=Tp4HFmSJ_EU

 

Sandy van den Ban weet veel van het maaien met de zeis. Niet alleen leerde ze het fenomeen kennen tijdens de periode dat ze in Oostenrijk woonde, ze bekwaamde zich er zelfs zodanig in, dat ze nu als gediplomeerde zeisdocent deze schone kunsten overbrengt op anderen.
 

Vanuit het hele land komen de cursisten naar het prachtige gebied in Hellevoetsluis. Achter een  grote permacultuurkas, naast het landelijke bekende Historyland. Een stel vanuit Groningen, dat voor dag en dauw is  opgestaan;  twee vrienden uit Geldermalsen;  een natuurbeheerder uit Emmen;  een hobbytuinder die ‘gestoord’ wordt van de herrie van zijn eigen grasmaaier: “Het is een diesel, dus het stinkt nog ook!”, iemand die een zeis heeft geërfd en wil kijken of het roestige instrument nog gebruiksklaar is te stomen. Vogels van verschillende pluimages dus, maar ze willen allemaal meer weten over het traditionele ambacht: het zeisen.


Kleinschalig natuuronderhoud
Ook steeds meer natuurbeheerders sturen hun mensen op cursus omdat het kleinschalig landschapsonderhoud grote voordelen heeft ten opzichte van het werken met grove machines. De zeis wint het steeds vaker van zitmaaier. En het zijn niet alleen mannen, steeds meer vrouwen worden door de zeis gegrepen. Als je het goed doet kun je in een keer een baan van tweeëneenhalve meter maaien.Groepsfoto gemaakt door Sandy

Alle deelnemers beginnen met een steel. Daarin passen verschillende handvatten. Alles wordt op de eigen lichaamslengte aangepast. Als laatste komt natuurlijk het vervaarlijk uitziende zeisblad. Sandy  vertelt en doet voor. Nieuwe termen komen voorbij. Je kunt met al je vragen bij haar terecht, ook al is het voor de derde keer. Dat je nog eens uitleg wilt over het ‘open en ‘dicht’ staan van het zeisblad. En hoe je dat kunt testen.


Veiligheid
Zoals met ‘gevaarlijke’ sporten en activiteiten in het algemeen, staat ook bij het maaien het motto ‘veiligheid’ hoog in het vaandel. Alles wordt veel geoefend, inclusief het wisselen van de messen. Het mes wordt bij ‘de Arend’ vastgehouden. Sandy leert hoe veilig en ergonomisch om te gaan met het juiste materiaal op de juiste maat. Ze geeft enthousiast uitleg met de didactische vaardigheden die ze nog kent uit een vroeger leven als lerares Duits.

 

Verzorging materiaal
Uiteraard is een goede verzorging van het materiaal heel belangrijk. Na elke maaibeurt wordt het blad helemaal schoongemaakt. Het mes moet regelmatig scherp worden gemaakt. Er zijn verschillende soorten bladen en ook meerdere manieren van slijpen. Hoe dat gaat, komt ook allemaal aan de orde. De cursisten timmeren met oorbeschermers op, op verschillende soorten aambeelden om een snede te haren. Sandy geeft uitleg over de wetsteen, die de maaier in een koker aan zijn riem heeft hangen, om tijdens een karwei, het mes te kunnen wetten.

 

Oefenen
Hoe houd je de zeis vast, hoe is je werkhouding? Sandy let op alle deelnemers en meteen vallen haar  meerdere dingen op: “Je gebruikt je armen teveel.  Je trekt bij het laatste deel van de haal.” Als je goed maait, komt het maaisel links in een lange hoop te liggen. (bij rechtshandig maaien)

 

Houding
We beginnen met een stukje halfhoog gras. Het is zoeken naar de goede houding en hoogte van de zeis ten opzichte van je lichaam en het vinden van een mooie regelmatige slag. Sandy maant de deelnemers om de zeis dichtbij te houden, “Als een danspartner.” Enkele cursisten maaien meteen een paar meter, anderen krijgen in het begin nog weinig voor elkaar. Er wordt met verschillende bladen gewerkt en op verschillende terreinen. Ook op het schuine talud naast de sloot, waar een deel van het riet met een ‘ruigtemes’ , met een korte haal eraf valt. Dat werken op een schuine ondergrond valt niet mee en het is uitzoeken wat prettiger maait: van boven naar beneden, andersom of diagonaal. Het komt allemaal aan de beurt.

 

De deelnemers wisselen onderling ervaringen uit. Spullen worden aangeschaft in de shop. Zeismes, stelen, aambeeld, hamer, mes, wetsteen, sikkels. Alles is aanwezig. Aan het eind van de dag volgt nog een groepsfoto en de uitnodiging van Sandy om naar de (jaarlijkse) landelijke terugkomdagen te komen in augustus. Voor een dagcursus zijn nog enkele plaatsen vrij aan het eind van dit jaar.

 


11 juni 2021

Natuurmonumenten maakt zich zorgen om verdwijnen van leefgebied van insecten op de Zuid-Hollandse Eilanden


Geef een stem aan de insecten

Een petitie moet bewoners en hun gemeenten bewust maken van hun verantwoordelijkheid voor insecten binnen de bebouwde kom. Boswachter Mathieu Ogay van Natuurmonumenten: “Veel Nederlanders houden van strak gemaaide perkjes en hebben liefst geen onkruid in tuin en straat. We staan er vaak niet bij stil, maar daarmee maken we het insecten heel moeilijk om te overleven. Het is tijd dat insecten een stem krijgen en we hen in bescherming nemen. We willen met deze petitie mensen bewust maken van het probleem en ze aansporen in actie te komen.”


Azuurwaterjuffer

Een doodgereden wolf of verweesde babydasjes beheersen soms dagenlang het nieuws, maar over insecten kijkt men nog te vaak heen. Terwijl insecten misschien minder aaibaar dan zoogdieren zijn, maar wel superbelangrijk. Een bron van leven. De petitie moet bewoners én gemeentes aansporen om groen meer ruimte te geven.


Stille ramp
De afgelopen 30 jaar is al driekwart van de totale insectenpopulatie verdwenen. De gevolgen daarvan zijn ook voor andere dieren en planten rampzalig. Ons ecosysteem is een prachtig, maar kwetsbaar geheel en om dat gezond en intact te houden, hebben we ook insecten hard nodig.


Meer is minder
In je eigen tuin kun je veel doen, en ook het groenbeheer van gemeentes speelt hierin een belangrijke rol. Daarom roepen we iedereen op de petitie van Natuurmonumenten te tekenen. Boswachter Mathieu Ogay: “Met de petitie roepen wij alle gemeentes op om insectvriendelijker te worden. Hoe? Als je bloemen en planten meer ruimte geeft om te bloeien, kunnen insecten daar schuilen en voedsel vinden. Meer doen voor insecten betekent in veel gevallen simpelweg ‘minder doen’. Bijvoorbeeld minder vaak maaien, minder vaak een sloot uitbaggeren en meer ruimte creëren waar ‘onkruid’ haar gang kan gaan. Zo ontstaat er vanzelf meer groen en meer kleur.” Natuurmonumenten geeft op haar website ook tuintips voor een natuurvriendelijkere tuin.

 


Asbij

Bermen in bloei
Op veel plekken gebeuren al goede dingen: mensen halen tegels weg uit hun tuin en voegen bloemen en planten toe. Op veel plaatsen op de Zuid-Hollandse Eilanden staan de bermen schitterend in bloei. Dit vormt voor insecten extra leefgebied en zorgt voor verbinding tussen andere bloemrijke stukjes natuur.


Petitie tekenen
Boswachter Mathieu Ogay: “Het is geweldig om te zien hoe snel een berm weer zoemt als je er op de goede manier mee om gaat. Dus hoe meer mensen hun tuin vergroenen en de petitie tekenen en hoe meer gemeentes meedoen, hoe beter.”


11 juni 2021

VVD iCafé over veiligheid met Arjen Littooij en Ulysse Ellian

 

De drie gezamenlijke VVD netwerken Voorne aan Zee, Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee houden op dinsdag 29 juni 2021 een politiek iCafé met als thema 'Veiligheid op de drie eilanden onder Rotterdam'.

 

Veiligheid is een thema waar iedereen mee te maken heeft. Veiligheid op straat, corona, criminaliteit of ondermijning, brandveiligheid, ambulancezorg etc. Tijdens het iCafé Veiligheid laten drie deskundigen, ieder vanuit hun eigen invalshoek, hun licht schijnen over dit thema.

 

Arjen Littooij, algemeen directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VRR) zal ingaan op de uitdagingen qua ambulance-  en brandweertaken in de regio en ook op het effect van corona hierop. 

Vervolgens zal VVD Tweede Kamerlid Ulysse Ellian ingaan op het thema criminaliteitsbestrijding en ondermijning. Dit laatste betekent dat de boven- en onderwereld met elkaar verweven raken en dit heeft grote effecten op de leefbaarheid en veiligheid in gemeenten.

 

Tot slot zal Christian Nagtegaal, beleidsadviseur openbare orde en veiligheid van de gemeente Westvoorne, ingaan op het veiligheidsbeleid vanuit gemeentelijk perspectief, zoals de inzet van boa’s, de veiligheidsrisico´s en veiligheidsplannen. Na de inleidende visie van de drie sprekers is er ruimte om met hen en met elkaar in gesprek te gaan over het thema veiligheid. 

 

Wil je aanwezig zijn, een vraag stellen of gewoon meeluisteren? Meld je dan aan via www.vvdgo.nl/icafe.
7 juni 2021
 

 

Bingo bij de 55+ club

 

De vrijwilligers van de 55+ club houden woensdag 16 juni weer een bingo. Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden in Ouddorp. Het belooft een gezellige middag te worden en er zijn weer mooie prijzen te winnen. De kosten zijn  € 6,- inclusief een kopje koffie of thee.

Uiteraard worden de Coronamaatregelen in acht genomen. Gezien het beperkte aantal plaatsen, dient u zich voor 15 juni aan te melden bij Joke van Dam tel.0187 682319. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met stichting ZIJN tel. 0187 483366 e-mail: [email protected]

27 mei 2021

 

Online belevingscentrum over de Sint-Elisabethsvloed geopend

 

Dinsdag 25 mei, is het online belevingscentrum over de Sint-Elisabethsvloed geopend. In het belevingscentrum ontdekken bezoekers het verhaal over de Sint Elisabethsvloed, die dit jaar 600 jaar geleden plaatsvond. Het centrum is bedoeld voor bewoners uit de regio en andere geïnteresseerden. Via deze link [https://sint-elisabethsvloed.theimagineers.com/tour] kan iedereen het belevingscentrum online bezoeken.

 

Deltacommissaris Peter Glas is enthousiast over het belevingscentrum: “De Sint-Elisabethvloed herinnert ons eraan hoe kwetsbaar we zijn in onze laaggelegen delta en hoe rampzalig de gevolgen kunnen zijn als de dijken breken. De ramp legde de basis voor de manier waarop ons huidige watersysteem met waterschappen als dijkbewakers hebben ingericht. In het belevingscentrum voel je de kracht van het water en zie je hoe we al eeuwenlang de strijd tegen het water voeren. Maar we leren ook weer hoe we kunnen leven mét het water. Het centrum maakt de bezoekers op een indringende manier bewust van het belang hiervan, nu en in de toekomst.”

 

De kracht van het water

600 jaar geleden, op 19 november 1421, vond de Sint-Elisabethsvloed plaats in de graafschappen Zeeland en Holland. Een hoge stormvloed brak door de verzwakte dijken en daardoor stroomde het zoute zeewater het binnenland in. De vloed had grote gevolgen voor de regio. Tot de dag van vandaag zijn de sporen hiervan nog zichtbaar. In het belevingscentrum vertellen de waterschappen het verhaal over die vloed. Water heeft een enorme kracht. Het kan vriend en vijand zijn. Hoe gaan we hier mee om? Hoe vormen we een toekomstbestendige relatie met het water? En welke rol spelen de waterschappen hierin? Het interactieve belevingscentrum neemt de bezoeker via verschillende ruimtes mee, op zoek naar antwoord op deze vragen.

 

Verleden, heden en toekomst

Het belevingscentrum is het hele jaar online te bezoeken en biedt voor elk wat wils. Zo kunnen bezoekers in de ruimte ‘Verleden’ de vloed beleven met een radio-uitzending van destijds, de unieke historische kaart bekijken en het verhaal over het wiegje van Beatrijs lezen. In de ruimte ‘Heden’ kunnen bezoekers onder andere waterwandelingen downloaden, meedoen aan geocaching en informatie lezen over waterveiligheid vandaag de dag. In de ruimte ‘Toekomst’ leren bezoekers hoe de waterschappen ons in de toekomst beschermen tegen het water en welke innovatieve oplossingen daarbij gebruikt worden. Het belevingscentrum wordt regelmatig geüpdatet. In het centrum kunnen bezoekers hun e-mailadres achterlaten, zodat zij een seintje krijgen bij updates. Het belevingscentrum zal ook op de overkoepelende website www.600jaarelisabethsvloed.nl getoond worden.

 

Samenwerking

Het belevingscentrum is mogelijk gemaakt door waterschap Hollandse Delta in samenwerking met waterschap Brabantse Delta, Hoogheemraadschap van Delfland, waterschap Rivierenland, het Hoogwaterbeschermingsprogramma en Rijkswaterstaat.
24 mei 2021
 

Paardentram uit 1884 voortaan in RTM-trammuseum in Ouddorp te bewonderen

 

Eindelijk is het zover: de oude paardentram uit Ulvenhout heeft een nieuwe bestemming gevonden. Het rijtuig uit 1884 zal binnenkort een plaats krijgen te midden van een historische verzameling locomotieven, trams, bussen en bakwagens. 


https://www.ad.nl/voorne-putten/paardentram-uit-1884-voortaan-in-rtm-trammuseum-in-ouddorp-te-bewonderen~aedf2c41/

20 mei 2021Wateractiviteiten op Goeree-Overflakkee

https://tinyurl.com/6bbknbc3

19 mei 2021
 

Meezingen met het Online Aanschuifkoor?
Het kan weer op 26 mei 

 

REGIONAAL - Woensdag 26 mei om 14.00 uur kan iedereen vanuit zijn huiskamer meezingen met het Aanschuifkoor. Onder leiding van Joop Driesen en Els van de Wetering komt een breed repertoire aan liedjes voorbij. De livestream komt vanuit Theater Twee Hondjes, maar iedereen kan natuurlijk aanschuiven! Ruim een half uur lang lekker meezingen met de bekende artiesten van het Aanschuifkoor!

 

Hoe doe je mee?

De livestream start woensdag 26 mei rond 13.45 uur. Van 14.00 tot 14.30 uur gaan we samen zingen. Je kunt de livestream vinden via de website www.bibliotheekzuidhollandsedelta.nl.

12 mei 2021

Middag voor mantelzorgers met quiz

MIDDELHARNIS - Stichting ZIJN verzorgt al jaren de mantelzorgondersteuning op Goeree-Overflakkee. En op 27 mei wordt er een gezellige middag georganiseerd voor manterzorgers. U bent van harte welkom van 13.30u tot 15u in de foyer van het Diekhuus. Aanmelden voor deze middag is verplicht. Aan deze middag zijn geen kosten verbonden. Er kunnen maximaal 20 mensen zich opgeven. Opgeven kan via de mail [email protected] of telefonisch: 0187-483366, toets 2.


Als het weer het toe laat, is het leuk om de tuin in te gaan. Vanzelfsprekend blijven alle maatregelen en richtlijnen van het RIVM van pas en wordt zeker 1,5m afstand van elkaar gehouden. Onder het genot van een bakje koffie of thee spelen de deelnemers met elkaar een quiz. In groepsverband krijgt u vragen over natuur, sport, de wereld, strips, films. Hoe is uw algemene kennis?


Voor mensen die intensief en langdurig voor een naaste zorgen organiseren wij maandelijks het mantelzorgcafé. Bent u (pas) mantelzorger en wilt u eens komen kijken? U bent uiteraard van harte welkom. Wij hopen u te ontmoeten op donderdag 27 mei mede ter ondersteuning van uw taak als mantelzorger. Ons adres is “Het Diekhuus”, Beneden Zandpad 7 te Middelharnis.

7 mei 2021

Jaguarundi en Europese wilde kat

NIEUWE-TONGE - Het Faunapark Flakkee is alweer gesloten vanaf 15 december 2020. Er is veel gebeurd het afgelopen jaar op het park.
Er is veel gebeurd het afgelopen jaar op het park. Zo zijn er nieuwe kattenverblijven gebouwd en twee bijzondere soorten welkom geheten op het park. De Jaguarundi en de Europese wilde kat, beide soorten verder nergens te bewonderen in een Nederlandse dierentuin.


Jaguarundi

Onze Moeraskat (ook in Nederland alleen bij ons te zien) heeft 5 kittens gekregen. Hier zijn wij uiteraard erg blij mee ! Ook zijn er vele andere jonge dieren geboren, helaas kunt u deze nog steeds niet komen zien ! Dit is voor ons onbegrijpelijk. De maatschappelijke druk op de openbare ruimte neemt toe naarmate de tijd verstrijkt en het weer steeds beter wordt. Faunapark Flakkee is in staat om bezoekers te ontvangen met tijdsloten, zonder testen vooraf en met de nodige hygiëne maatregelen en vaste looproutes.

Wij zijn een zogenoemde doorstroom locatie in de buitenlucht en hebben hierdoor een laag risico profiel. Wij hebben in 2020 al laten zien dat wij een veilig dagje uit kunnen zijn. Wij kunnen helpen om de druk op onze mooie stranden weg te nemen doordat een veilig en verantwoord bezoek aan het park mogelijk is, ook zonder testen vooraf. Wij hopen u dan ook heel snel weer te mogen begroeten op het park
22 april 2021

Kinderpuzzeltocht Sommelsdijk-Middelharnis

 

Speurneuzen gezocht!! Dorpsdokter Bernard is zijn zakhorloge kwijt. Zoek jij mee?? De kinderpuzzeltocht is uitgegeven door het Streekmuseum Goeree-Overflakkee en gaat door de straten van Sommelsdijk en Middelharnis.

 

Vorig jaar was het Streekmuseum ook al in de weer voor de kinderen. Meer dan 250 kinderen liepen toen al puzzelend door de straten van Sommelsdijk tijdens de Sinterklaaspuzzeltocht. Uiteraard moest hier een vervolg aan worden gegeven. De werkgroep Evenementen ging aan de slag en lanceerde deze week een nieuwe puzzeltocht.

 

Koningsdag en mei vakantie

Niets te doen met Koningsdag of in de vakantie? Deze kinderpuzzeltocht is dan ideaal voor de kinderen. Puzzel alle letters bij elkaar en je weet waar het zakhorloge gebleven is. Zet de juiste oplossing op de antwoordstrook en stop deze in de brievenbus van het museum. 1 keer per maand wordt er een winnaar bekend gemaakt die een leuke prijs mag ophalen.

 

Waar verkrijgbaar?

De puzzeltocht is het hele jaar verkrijgbaar in de museumwinkel of via de webshop voor slechts 2,50. De puzzeltocht duurt ongeveer 90 minuten en start bij het museum in de Kerkstraat van Sommelsdijk. De puzzeltocht is een super leuke buitenactiviteit en ook geschikt als kinderfeestje. Ook zijn er een 9 tal puzzeltochten voor het gehele gezin te koop. En zo maak je je eigen feestje met de puzzeltochten van het Streekmuseum.

Zie www.streekmuseum.nl voor de openingstijden.

21 april 2021
 

Reis naar ons 'verre oosten' Ooltgensplaat

 

Verre reizen lastig in coronatijd? Reis naar ons 'verre' oosten: Ooltgensplaat! De puzzeltocht van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee is een dagje uit. Ontmoet de doedelzak spelende Oeltgen Pieper en kom meer te weten over Pieter Bigge. Ga op Flakkeese les, versla Napoleon op het fort door het spelen van stratego en ontdek of Sint Odulphus de Voorstraat-huizen echt kan laten praten.

 

Daal dijken af en slalom door straten: de puzzeltocht van Ooltgensplaat biedt een dagje uit in coronatijd.

 

Voor wie?

De wandelpuzzeltocht is voor zowel de dorps- als eilandbewoners en mensen van de overkant. De puzzeltocht van Streekmuseum Goeree-Overflakkee is niet alleen informatief maar ook fun en bewegen! U kunt de twee etappes overigens op verschillende dagen lopen. De adviesleeftijd is vanaf 10 jaar.

 

Waar verkrijgbaar?

Het mooi vormgegeven boekje is te koop bij Vlieto, supermarkt Coop, het weeghuisje en via de webshop van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee.  www.streekmuseum.nl/winkel

 

Serie

Genieten van ons mooie eiland? Rijd of wandel dan de puzzeltochten van het Streekmuseum en leer op een leuke manier het eiland en haar bewoners kennen. In de serie puzzeltochten zijn ook verschenen de autopuzzeltochten Oost en West, Middelharnis, Sommelsdijk, Nieuwe-Tonge, Oude-Tonge, Stad aan ’t Haringvliet en Herkingen.  

 

Het Streekmuseum vertelt eilandverhalen, ook nu!

16 april 2021

Flakkeese gerechten en gezegden

‘JE ZOU DE LEPEL D’R ACHTERÂN SLIKKE...’
 

SOMMELSDIJK - In dit boekje ouderwetse gerechten, sappige gezegden en aardige anekdotes, bijeengebracht door Joost Drenthe. Het zijn degelijke, eerlijke en verrassende recepten uit de vorige eeuw. Flakkeese gerechten waarbij je de lepel d’r achterân zou slikke!! Maak Smoutbollen, Koolwarmoes of een lekkere Bierflip. Stroopjenever of verras de visite met Kruukeltjestaart.

 

Flakkeese smaak

Je kunt een Flakkeeënaar wel van het eiland halen, maar je haalt het eiland nooit uit een Flakkeeënaar. Tijdens zijn jeugd op het eiland verzamelde schrijver Joost Drenthe allerlei Flakkeese gerechten, sappige gezegden en spreekwoorden.

Degelijke én verrassende gerechten van vroeger, gemaakt met eerlijke producten van het land die ...  “de Flakkeese smaeke buutengeweun tot z’n recht laete komme...”

 

Gerechten en gezegden

Wie heeft het vroeger niet gegeten, of zelf gemaakt: Boerenmeisjes - Poterbal – Hangop – Broodpudding – Appelpap – Hete bliksem etc.

En wie heeft er niet ooit gehoord: “Ik gae m’n klompe naer huus brienge, ôôr –

“Kwa zei de buure in ze bleef nog un uure” - Tegen joe gezeid mar op de kaeje gezwêêge”.

 

Nostalgie

Het boekje geeft een terugblik naar het ‘oude’ Flakkee met de dijkjes met de hoge populieren - de lage meidoorns vol vogels – de knusse afscheidingen van schurvelingen en hoagten op de kop van het eiland – de gorzen en slikken met wind, water en vogels.

 

Een leuk boekje om te bezitten en misschien nog leuker om cadeau te geven. Het boekje is verkrijgbaar in de museumwinkel van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in Sommelsdijk. Liever digitaal bestellen? Dat kan uiteraard ook. Kijk dan in de webshop www.streekmuseum.nl/winkel.

15 april 2021
 

Persbericht: 

Brouwersdam SNOW, Shop & Experience
 

Vanaf 15 oktober 2021 wordt Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam tijdens de wintermaanden omgetoverd tot een winterse Shop & Experience! Een grote stap en een uitdagend plan in deze bijzondere tijd, maar vanuit Brouwersdam gezien juist weer logisch. Om jaarrond vrijblijvend banen aan te bieden, is het essentieel dat er activiteiten buiten het zomerseizoen bijkomen.
 Vanwege Covid vallen er sinds maart 2020 schoolkampen, evenementen en bedrijfsuitjes weg. Daarom is dit het juiste moment om goed naar het huidige aanbod en de mogelijkheden binnen het bedrijf te kijken.
Onder de sportieve medewerkers en eigenaren is de passie en kennis voor wintersport enorm. Al snel was het Team ervan overtuigd dat Brouwersdam niet alleen de faciliteiten heeft voor een shop met wintersportartikelen, maar tegelijk de unieke locatie is voor een volledige wintersportexperience. Een nieuw plan dat volledig aansluit bij de dynamiek en activiteiten van het huidige bedrijf, de ondernemers en bovendien de werknemers.


Terwijl een wintersportcollectie tot 2020 voor het personeel enkel een grote wens was, is vanaf oktober 2021 de “Brouwersdam Snow, Shop & Experience” een feit. Binnen het Team is er behoorlijk wat knowhow over materialen, activiteiten en trainingen rondom wintersport. Een groot aantal medewerkers heeft jarenlang ervaring in de sneeuw. Ze hebben gewerkt als ski- of snowboardinstructeur, getoerd of meegedaan aan wedstrijden. Natuurlijk willen zij dit niet helemaal missen, maar meer continuïteit in uren, een stabiel inkomen en meer zekerheid om zich te kunnen vestigen in deze mooie omgeving. Met input en veel enthousiasme binnen het Team hebben wij eind februari de knoop doorgehakt.


Vanaf dat moment ging alles in een sneltreinvaart! Spannend, aangezien de gehele wintersportcollectie vóór 15 maart ingekocht moest worden, terwijl het stappenplan nog niet aanwezig was. Inmiddels hebben we alle stappen helder in beeld en treffen we de voorbereidingen om half oktober de hele Surfshop, van ca. 350 vierkante meter, om te bouwen tot wintersportshop. De nadruk ligt vooral op kwalitatief hoogwaardige producten die gegarandeerd van belang zijn tijdens de wintersport. Het gaat van ski’s, snowboards en boots tot goggles, helmen, underwear en lawinetassen.


Wij richten ons hoofdzakelijk op de kwaliteit, service en iets wat nog niet in de omgeving te vinden is: bootfitting! Deze innovatie zorgt ervoor dat jouw schoen precies gemaakt is voor jouw voet. Wat is er bij het skiën of snowboarden belangrijker dan een schoen die als gegoten zit? 
Begin jouw winterse dag met het uitzoeken van jouw favoriete materialen en kleding in de shop. Laat vervolgens je nieuwe board of ski’s slijpen of neem deel aan de Wax & Slijp Clinic! 


Wintersport is niet niks, daarom maken wij jouw dag ook gelijk sportief door middel van de Wintersport Ready Bootcamp. Hierbij focussen wij ons op oefeningen die geraleteerd zijn aan de bewegingen die je maakt op de piste. Voor de veiligheid op de (off-)piste bieden wij een lawine-piepertraining op het strand aan.
Ben je een echte avonturier? Waag jezelf met ski’s van de Waterjump om jouw gloednieuwe airbag te testen!
Onze horeca verandert zelfs mee, neem een kijkje in onze Schirmbar! De geur van Glühwein, warme Chocomel met rum, Jagermeister en apfelstrudel ontbreekt hier niet. Uiteindelijk kun je dan met een volwaardig gevoel in bed stappen in één van onze sfeervolle Beachlodges of Lake Rooms!


Overtuigd? Wie weet reis jij in de toekomst een keer mee naar het buitenland!


Natuurlijk blijft windsurfen op de eerste plaats bij Brouwersdam. Dat is immers de basis en onze roots! Echter, tijdens de winterperiode verplaatsen we ons windsurfassortiment naar een andere plek binnen ons gebouw. Wij blijven daarmee dezelfde kwaliteit en service bieden welke we al jaren geven! Deze combinatie van winter- en zomersport maakt de Brouwersdam alleen maar unieker dan dat het, naar onze mening, voorheen al was.
8 april 2021

Meezingen met het Online Aanschuifkoor. Het kan weer op 15 april 

 

REGIONAAL - Donderdag 15 april om 16.00 uur kan iedereen vanuit zijn huiskamer meezingen met het Aanschuifkoor. Onder leiding van Joop Driesen en Els van de Wetering komt een breed repertoire aan liedjes voorbij. De livestream komt vanuit het Diekhuus, maar iedereen kan natuurlijk aanschuiven! Ruim een half uur lang lekker meezingen met de bekende artiesten van het Aanschuifkoor!

 

Hoe doe je mee?

De livestream start donderdag 15 april rond 15.45 uur. Van 16.00 tot 16.30 uur gaan we samen zingen. Je kunt de livestream vinden via de website www.bibliotheekzuidhollandsedelta.nl of via de  Facebookpagina van het Diekhuus.


5 april 2021
 

 
 
Home
 
Contact
 
De zonnige dagen komen er langzaam weer aan! We kunnen dus verhuizen van de bank naar een heerlijk plekje in de zon. Natuurlijk hoort daar een goed boek bij! Even geen inspiratie? We hebben weer een aantal leuke boekentips voor je. Daarnaast organiseren we speciaal voor de kleintjes van 0 tot 4 jaar online peuterochtenden op 13 en 14 april. En wil je graag gebruik maken van de afhaalbieb maar weet je niet zo goed hoe je boeken via onze website kunt reserveren? Meld je dan aan voor het online Digicafé op 8 april waarin we dit uitleggen. Hoe je je hiervoor kunt aanmelden, lees je verder in deze nieuwsbrief.
 
Doe mee aan het online Digicafé op 8 april
Via onze website kun je gemakkelijk boeken reserveren. Weet je nog niet hoe dit moet? Tijdens het online Digicafé leggen we het graag aan je uit. Jij reserveert, en wij leggen het gewenste boek voor je klaar in de bibliotheek. Zo kan jouw leesplezier in de toekomst gewoon doorgaan.

Lijkt dit je leuk? Klik dan hier om je aan te melden.
 
Meedoen met een online computercursus?
De bibliotheek is nu helaas nog dicht, maar je kunt je wel alvast inschrijven voor het komende cursusseizoen als de bibliotheek weer open gaat. Voor de cursussen Klik & Tik en Digisterker kun je alvast je plekje reserveren. In de cursus Klik & Tik leren we hoe je met een computer kunt omgaan. Met de cursus Digisterker leer je meer over dingen die je kunt regelen via de computer zoals een afspraak maken bij de gemeente, digitaal huur- en zorgtoeslag aanvragen of inloggen met DigiD.

Is dit niet interessant voor jou maar ken je iemand in jouw omgeving die graag mee wilt doen? Laat het diegene dan weten. Een plekje reserveren kan via onze website. De cursussen worden gegeven in onze locaties in Voorne en Goeree-Overflakkee. Je kunt je voorkeur voor een locatie zelf aangeven in het aanmeldformulier.
Lees meer over Klik & Tik en Digisterker
 
Zing jij mee vanuit huis?
Op donderdag 15 april gaat het Aanschijfkoor online! Om 15:30 uur kan iedereen vanuit zijn huiskamer meezingen. Onder leiding van Joop Driesen, Elly Bezemer en Ton en Ad van Eendenburg komt een breed repertoire aan liedjes voorbij. De livestream komt vanuit het Diekhuus, maar iedereen kan natuurlijk aanschuiven! Ruim een half uur lang lekker meezingen met de oude bekende artiesten van het Aanschuifkoor. Hoe je mee kunt doen lees je op onze website.
 

24 maart 2021

Online bijeenkomst ‘Wat doet mijn kind op social media?’


U bent van harte welkom om op dinsdag 20 april aan te schuiven. De bijeenkomst begint om 19.30 en duurt tot 20.30 uur. Vanaf 19:15 is de inloop. Helder Theater speelt diverse herkenbare opvoeddilemma’s na, waarbij de preventiedeskundigen van Youz verslavingszorg uitleg en tips geven hoe u hier mee om kunt gaan. De bijeenkomst vindt online plaats via YouTube. Wanneer u zich aanmeldt, ontvangt u op de dag van de bijeenkomst de link.

De puberteit is een verwarrende en soms zelfs een stressvolle fase in het leven van zowel uw zoon of dochter als uzelf. Met de huidige corona-maatregelen wordt er steeds meer tijd online doorgebracht en is de balans soms zoek. De preventiedeskundigen van Youz verslavingszorg krijgen regelmatig vragen als: ‘hoe maak ik afspraken over schermtijd?’, ‘waarom zitten jongeren zo veel op hun telefoon?’, ‘wat zijn de gevaren van social media?’, ‘wanneer is het zorgelijk gedrag?’ en ‘waarom delen jongeren pikante foto’s van en met elkaar?’


Wilt u de bijeenkomst bijwonen? Of wilt u meer informatie? Neem dan contact op via [email protected] en vermeldt hierin uw naam en emailadres. 
18 maart 2021
 

Puzzeltocht: ’n Hortje Onderweg in Nieuwe-Tonge

 

In de serie puzzeltochtboekjes van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee is Nieuwe-Tonge de zesde en de dikste: wie lukt het om binnen de etappetijden te blijven? Met twee etappes van elk zo’n 100 minuten bent u wel eventjes onderweg, vandaar het thema ’n Hortje Onderweg in Nieuwe-Tonge.

 

Ontmoet (vroegere) dorpsbewoners als generaal Snijders, scheepsbouwer Verolme, slager Gebraad, melkboer Quist en nog vele anderen. Het is een puzzeltocht kriskras door het dorp vol met puzzels en vragen over dorps-, eiland- en algemene wetenswaardigheden … toen en nu. En uiteraard met her en der een flinke knipoog. Deze coronatijd is namelijk al serieus genoeg.

 

Voor wie?

De wandelpuzzeltocht is voor zowel de dorps- als eilandbewoners en mensen van de overkant. De puzzeltocht is niet alleen informatief maar ook fun en bewegen! U kunt de twee etappes overigens op verschillende dagen lopen. De adviesleeftijd is vanaf tien jaar.

 

Waar verkrijgbaar?

Het mooie boekje is via de webshop van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee verkrijgbaar voor slechts EUR 5,50. Daar zijn ook de andere puzzeltochten van het Streekmuseum GO te vinden: de wandelpuzzeltochten Oude-Tonge, Sommelsdijk en Middelharnis en de autopuzzeltochten Oost en West. De webshop is te vinden via www.streekmuseum.nl/winkel.

 

Het Streekmuseum GO vertelt eilandverhalen, (juist) ook nu! Met uw aankoop steunt u het Streekmuseum in deze corona tijd.
15 maart 2021
 

Puzzelen in de straten van Oude-Tonge

 

Zin in een corona proof uitje tijdens de lockdown? Behoefte aan buiten bewegen? Genieten van ons mooie eiland? Loop dan de nieuwste puzzeltocht van het Streekmuseum. Omdat de puzzeltocht hard werken is voor lichaam en geest heeft hij als thema de Kaoigast-tocht gekregen.
 

Voor wie?

De wandelpuzzeltocht is voor zowel de inwoners van Oude-Tonge als de rest van het eiland en mensen van de overkant. De puzzeltocht is een wandeling vol dorps- en eilandwetenswaardigheden en een beetje algemene kennis. En natuurlijk met her en der een flinke knipoog om de coronamaatregelen wat te verzachten. Kortom: informatief, fun en bewegen! U kunt de twee etappes overigens op verschillende dagen lopen. De adviesleeftijd is vanaf tien jaar.

 

Waar verkrijgbaar?

Het mooi vormgegeven puzzelboekje met maar liefst 43 pagina’s is via de webshop van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee verkrijgbaar voor slechts EUR 5,50. Daar zijn ook de andere puzzeltochten van het Streekmuseum GO te vinden: de wandelpuzzeltochten Middelharnis en Sommelsdijk en de autopuzzeltochten Oost en West. De webshop is te vinden via www.streekmuseum.nl/winkel.

 

Het Streekmuseum GO vertelt eilandverhalen, (juist) ook nu! Met uw aankoop steunt u het Streekmuseum in deze corona tijd.
11 maart 2021
 

Online peuterdans, lekker dansen en knutselen

 

REGIO  – Een nieuwe les Peuterdans verschijnt op donderdag 18 maart op de website van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta. Deze les staat in het teken van het prentenboek Speeltuin van Mies van Hout; Ga je mee? We gaan naar de speeltuin!  We klimmen en klauteren, springen over stenen en wolken. Samen dansen en dwalen we door het boek!   Er wordt gedanst maar ook geknutseld met inpaklint, witte doeken en kussens en schilderstape. Spannend, wat zou jouw peuter hiermee gaan maken?

 

Het filmpje waarin samen gedanst wordt en het knutselen wordt uitgelegd is vanaf 18 maart beschikbaar via de website van de bibliotheek; www.bzhd.nl
28 februari 2021

 

De GO Esports Winterkaravaan
 

De Go Esports Karavaan maakt een rondje langs de velden op Goeree Overflakkee
 

Na Stellendam en Ooltgensplaat wordt zaterdag 6 maart Middelharnis aangedaan en een week daarna de afsluiting in Oude Tonge op 13 maart bij VV. DBGC. De karavaan is een samenwerking tussen Sportteam GO van de Gemeente Goeree Overflakkee, Stichting Zijn Jongerenwerk en House of Esports.
 

De insteek is om jongeren tot 17 jaar toch iets leuks aan te bieden in de buitenlucht in hun eigen belevingswereld in tijden waar regulier sportaanbod via de verenigingen lastig is. House of Esports heeft als kernactiviteiten Gamen in de maatschappij met de digitale schijf van vijf en de GameGym waarbij games letterlijk vertaald worden naar de sporthal of het sportveld. Real life Mariokart, Real Life Fortnite en de Fifa Skills maar ook MarioParty kent een fysieke variant. Daarnaast wordt de jeugd in beweging gebracht met VR brillen met dans en Beatsaber. Maar ook Pannavoetbal en en Bubblevoetbal zijn onderdelen
 

Na twee geslaagde edities bij VV Stellendam en VV OFB is zaterdag bij de Jonge Spartaan alle jeugd van alle verenigingen uit Middelharnis en omstreken. ’s Ochtends van 9.30-11.00 uur kinderen van 7-12 jaar en ’s middags 13.30-15.00 uur voor jongeren van 13 -17 jaar.

 13 maart is er een editie bij DBGC waar ook de vrijwilligers van DBGC een bijdrage zullen leveren aan het sports spektakel. Een thuiswedstrijd voor Nolan en Scott Noordzij de eigenaren van House of Esports die vanaf hun jeugd bij DBGC hebben gevoetbald. 
Scott vanuit zijn Halo opleiding verantwoordelijk voor de GameGym en de fysieke vertaalslag van gamen naar Real Life en Nolan vanuit Zijn Sportmarketing en management opleiding verantwoordelijk voor de concepten en marketing en management van House of Esports

 

Bij grote aanmelding wordt nog een extra blok toegevoegd. Ouders mogen hun kinderen wegbrengen en ophalen maar helaas niet blijven kijken. Alles wordt coronavrij georganiseerd maar vooral met veel plezier
23 februari 2021
 

Ceremonie live online uitzending op 31 maart 2021

Bijzondere vrijheidsstrijders ontvangen Four Freedoms Awards

De uitreiking van de uitgestelde Four Freedoms Awards 2020 vindt op woensdag 31 mart plaats aan de Filipijnse journalist Maria Ressa, presentator en wereldverbeteraar Sander de Kramer (Sunday Foundation), Religions for Peace (Azza Karam), de burgemeester van Palermo Leoluca Orlando en de Verenigde Naties (António Guterres).


Sander de Kramer


Deze bijzondere mensen en organisaties krijgen een prijs, omdat zij zich met grote toewijding hebben ingezet voor de vier vrijheden van President Roosevelt. Na de officiële ceremonie is er vanuit Middelburg een live programma waar jongeren in gesprek gaan met deze bijzondere vrijheidsstrijders en kijkers online vragen kunnen stellen.

Op 31 maart start om 13 uur de wereldpremière van het eerbetoon aan de laureaten van 2020 in de vorm van een speciale docu-filmvertoning. Aansluitend vindt om 14 uur de live uitzending plaats van de Meet-up vanuit de Nieuwe Kerk in Middelburg waarbij de laureaten in gesprek gaan met jonge bewonderaars. Schrijver en journalist Joris Luyendijk presenteert de Meet-up en sprekers van Vrijheidscolleges Natascha van Weezel, Simone Weimans, Massih Hutak en Joris Linssen reflecteren op het werk van de laureaten. Ook gaan ze in gesprek met de jongeren over hun visie op vrijheid. Publiek dat meekijkt kan live vragen stellen via de chatroom.

Voorzitter van de Roosevelt Foundation Han Polman, tevens commissaris van de Koning van de Provincie Zeeland: “Ik ben blij dat we in de huidige omstandigheden de awards alsnog op gepaste wijze kunnen uitreiken. Op een manier die recht doet aan de laureaten. De woorden van Roosevelt blijven namelijk ook vandaag de dag onverminderd gelden. Zeker in deze tijd zijn we ons extra bewust van het belang van, met name, de vrijwaring van vrees en gebrek. En niet voor niets is de Four Freedoms Award voor de Verenigde Naties. Juist ook in de bestrijding van de coronapandemie – waar de neiging om alleen voor het eigen volk te kiezen sterk is – redden we het alleen als landen de handen ineen slaan en elkaar steunen.”

Voor iedereen online toegankelijk
De Meet-up vindt dit jaar voor het eerst plaats en is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de Roosevelt Foundation en Stichting Vrijheidscolleges. Samen inspireren de organisaties jong en oud om na te denken over de waarde van de Four Freedoms en het gedachtengoed van de Roosevelts. De Vrijheidscolleges organiseren naast de Meet-up ook programma’s en colleges over vrijheid op bevrijdingsfestivals, scholen en op diverse andere locaties in het land.

Four Freedoms Awards toekenning 2021

  • De Internationale Four Freedoms Award gaat naar de Verenigde Naties. Secretaris-generaal António Guterres ontvangt de award namens de organisatie.
  • De award voor de Vrijheid van Meningsuiting gaat naar de Filipijnse journaliste Maria Ressa.
  • De award voor de Vrijheid van Godsdienst gaat naar de organisatie Religions for Peace International. Azza Karam ontvangt de award namens de organisatie.
  • De award voor de Vrijwaring van Gebrek gaat naar de Nederlandse journalist en televisiepresentator Sander de Kramer voor het werk wat hij doet met zijn Sunday Foundation in landen zoals Sierra Leone.
  • De award voor de Vrijwaring van Vrees gaat naar de Italiaanse burgemeester van Palermo, Leoluca Orlando.

Over Roosevelt Four Freedoms Awards
De Roosevelt Four Freedoms Awards worden sinds 1982 elke twee jaar uitgereikt aan mensen en organisaties die op inspirerende wijze invulling geven aan de vier essentiële vrijheden die President Franklin Delano Roosevelt omschreef in zijn historische Four Freedoms speech in 1941. Roosevelt stelde dat het voor een duurzame democratie noodzakelijk is dat iedereen, overal in de wereld, recht heeft op vier fundamentele mensenrechten: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van angst. Eerdere laureaten zijn onder anderen Angela Merkel, Malala Yousafzai, Nelson Mandela, Shimon Peres, Al Jazeera en Artsen zonder Grenzen.
8 februari 2021
 

Politiek iCafé over (innovatie in de) landbouw

 

Op donderdag 25 februari (19.30 uur) organiseren VVD Goeree-Overflakkee, VVD Voorne en VVD Hoeksche Waard gezamenlijk een digitaal iCafé over landbouw en innovatie in de landbouw. Te gast zijn Helma Lodders (Tweede Kamerlid VVD en woordvoerder landbouw) en Mirjam Nelisse (VVD Statenlid Zuid-Holland en kandidaat Tweede Kamerlid). Daarnaast zullen twee ondernemers een toelichting geven op een innovatieve ontwikkeling in hun sector.

 


Helma Lodders


Landbouw is veel in het nieuws. Voedselvoorziening, verduurzaming, stikstof. Maar ook de enorme export, het feit dat de sector innovatieve koploper in de wereld is en het continue zoeken naar evenwicht qua ruimte en milieu. Kortom: genoeg onderwerpen om ons in een Politiek iCafé eens in te verdiepen. 

 

Helma Lodders en Mirjam Nelisse nemen ons mee in de wereld van de landbouw: de kansen, de uitdagingen, maar ook de innovaties die in de sector plaatsvinden. Ook zullen twee ondernemers een korte introductie geven op een innovatie waar zij mee werken. Ruud Dukker (Voorne-Putten) is tomatenkweker en neemt ons mee in de innovatie in het verkoopkanaal in de tuinbouw. Jacob Jan Dogterom (Goeree-Overflakkee) en Arie Pieter van den Hoek (Hoeksche Waard) werken samen om duurzame oplossingen te bedenken voor hun landbouwbedrijf en de omgeving. Jan Jacob zal een toelichting geven op dit innovatieve project. Tijdens deze avond is er ook volop ruimte voor vragen en discussie.

 

Wil je aanwezig zijn, een vraag stellen of gewoon meeluisteren? Meld je dan aan via www.vvdgo.nl/icafe.


2 februari 2021

Uitnodiging en aanmelding CoP webinar Natuurontwikkeling in de blauwe economie

Op 11 februari houden we het CoP Noordzee webinar over natuurontwikkeling in de blauwe economie. Een florerende Noordzee kan niet zonder een gezond en veerkrachtig marien ecosysteem. Daarbij kijken we hoe de transities van natuur en energie elkaar kunnen versterken én vanuit daar naar mogelijke raakvlakken met de voedsel- en visserijopgave. Zo kunnen windparken op zee fungeren als kraamkamers van onderwaternatuur. Welke initiatieven zijn er voor een verdere uitrol in windparken en daarbuiten? En wat is er nodig voor inpassing van en synergie met duurzame passieve visserij en aquacultuur?

CoP webinar Natuurontwikkeling in de blauwe economie
11 februari 2021, 10.00 – 12.30 uur


https://kennisdelen.rvo.nl/groups/view/55075508/community-of-practice-noordzee/blog/view/55088134/uitnodiging-en-aanmelding-cop-webinar-natuurontwikkeling-in-de-blauwe-economie2 februari 2021


Zwerfafval

Tijdens een van de interactieve sessies tijdens de Netwerkweek van Rijkswaterstaat zal onder andere afvalexpert Marijke Boonstra vertellen over Schone Rivieren. Op woensdag 10 februari leer je 's ochtends van 9.00u tot 11.00u alles over onze aanpak van zwerfafval langs de rivieren.


https://https://zwerfafval.rijkswaterstaat.nl/actueel/bijeenkomsten/evenementen/2021/woensdag-10-februari-2021-monitoring-zwerfafval/1 februari 2021


VSBfonds lanceert nieuwe website voor Buurtinitiatieven

De website helpt initiatiefnemers bij het doen van een aanvraag voor buurtinitiatieven. Omdat stichtingen en verenigingen het vaak nog lastig vinden om de weg naar een vermogensfonds te vinden voor financiering, is www.betrokkenbuurten.nl  gelanceerd.
 

Bij het starten van een buurtinitiatief is soms geld nodig. En bij het doorgroeien van je initiatief komen allerlei andere zaken kijken. VSBfonds lanceert deze website om je te helpen. We delen voorbeelden van andere buurtmakers om je te inspireren. We helpen je de weg te vinden naar onze collega’s in de regio en bij het aanvragen van een financiële bijdrage. En als er leuke nieuwtjes zijn, dan delen we die graag met je.
 

Denk je eraan om in jouw buurt iets te gaan doen? Met en voor de buren, gewoon in het dagelijks leven, omdat het anders kan, omdat het zo leuk is of omdat je een buurvrouw wilt helpen die niet zo makkelijk meer meekomt.
 

Je bent niet alleen. Er zijn steeds meer mensen die met zo’n idee rondlopen. En de vraag is hoe je begint? Soms hoor je over een mooi voorbeeld in een andere plaats, waardoor je een idee krijgt. Of je gaat babbelen met je buren en komt op een idee. Het is ook best even wennen, want buiten de buurt-BBQ kijken we toch al snel naar de gemeente of een instantie. Hoe kan je samen de buurt maken? Benieuwd? Neem dan een kijkje en kom regelmatig terug op ons nieuwe platform www.betrokkenbuurten.nl    voor het laatste nieuws over buurtinitiatieven, inspiratieverhalen, spreekuren en bijeenkomsten.
31 januari 2021
 

Streekmuseum GO lanceert puzzeltochten door Middelharnis

 

SOMMELSDIJK - Zin in een corona proof uitje tijdens de lockdown? Behoefte aan buiten bewegen? Genieten van ons mooie eiland? Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee biedt daarom wandelpuzzeltochten door Middelharnis aan. Fun, leerzaam, doen en gewoon even wat anders dan corona.

 Door de coronamaatregelen in december moesten de wandelpuzzeltochten van het Streekmuseum met de thema-hapjes Eilandverhalen tijdens de kerstperiode afgelast worden. Omdat juist nu de behoefte aan vertier zo groot is, heeft het museum de planning voor haar puzzeltochten omgegooid. Het museum stelt daarom alvast haar wandelpuzzeltocht Middelharnis beschikbaar voor verkoop. Weliswaar zonder thema-hapjes, maar die verschuift het museum naar een van de eerstvolgende puzzeltochten. Via de webshop van het museum is het mooi vormgegeven boekje te koop voor EUR 4,50. De webshop is te vinden via www.streekmuseum.nl/winkel. Daar zijn ook de autopuzzeltochten Oost en West op het eiland Goeree-Overflakkee te koop. Met uw aankoop steunt u het Streekmuseum GO in deze moeilijke tijd.

 

Thema: “Avondlicht”

Het museum koppelt haar puzzeltochten graag aan een actueel thema. Met de huidige avondklok wil het museum graag een lichtpunt bieden. En het toeval wil dat de wandelpuzzeltocht Middelharnis zowel overdag als in de avond te lopen is. Vandaar het thema: Avondlicht. Zorg er alleen voor dat u vóór het ingaan van de avondklok weer thuis bent. In de avond is de wandelpuzzeltocht extra sfeervol, maar neem dan wel een lichtje mee. Er zijn namelijk vragen tijdens de puzzeltocht waarbij u moet zoeken.

 

Wat te verwachten en voor wie bedoeld?

De wandelpuzzeltocht bestaat uit twee etappes van elk ongeveer 100 minuten. En ook deze etappes kunt u weer naar eigen voorkeur indelen. De puzzeltocht is een combinatie van puzzel- en kennisvragen. De puzzeltocht neemt u mee in het verhaal van het dorp Middelharnis. Is de puzzeltocht dan alleen interessant voor bewoners van Middelharnis? Integendeel, het bevat juist ook wetenswaardigheden over het gehele eiland Goeree-Overflakkee. Het is daarom een puzzeltocht voor eilandbewoners, mensen van de “overkant” en bewoners van het dorp zelf. En bij voldoende animo gaat het museum door met het maken van nog meer puzzeltochten.

 

Wilt u als thuiswerker uw lunchpauze eens anders besteden? Zin om met uw kind(eren) er weer eens op uit te kunnen? Even de zinnen verzetten na het avondeten? Graag iets te weten komen over het leven van uw (groot)ouders? Of in het weekend of doordeweeks gewoon lekker naar buiten en bewegen? De wandelpuzzeltocht is gelet op het succes van de autopuzzeltochten Oost en West een echte aanrader, juist in deze tijd waarin de behoefte aan afleiding zo groot is. De puzzeltocht is gericht op volwassenen maar ook geschikt voor kinderen vanaf circa tien jaar.

 

Geplande puzzeltochten

De wandelpuzzeltocht Sommelsdijk is zo goed als gereed en volgt als eerste na die van Middelharnis. Als de overheidsmaatregelen het toelaten, gaat de verkoop daarvan gepaard met de eerder geplande thema-hapjes. En anders worden de thema-hapjes doorgeschoven naar de eerstvolgende wandelpuzzeltochten. Die waren nog geheim, maar die maakt het Streekmuseum nu alvast graag kenbaar: Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge. Als de proeflopers klaar zijn met hun werk, dan kunnen ook voor deze twee dorpen de puzzeltochtboekjes gedrukt worden. En voor het dorp Herkingen zijn de eerste voorbereidingen al getroffen.

 

Waar te koop en valt er nog wat winnen?

Via de webshop van het Streekmuseum GO kunt u het wandelpuzzeltochtboekje Middelharnis kopen, te vinden via www.streekmuseum.nl/winkel. Onder de deelnemers van de puzzeltochten wordt maandelijks een prijs verloot uit het assortiment van de museumwinkel.

 

Tot slot

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee wenst iedereen sterkte en gezondheid toe in deze bijzondere tijd, maar ook veel plezier tijdens de puzzeltochten over het mooie eiland Goeree-Overflakkee. Het Streekmuseum vertelt graag eilandverhalen, juist nu!
22 januari 2021

Twee interessante cursusavonden op 16 en 23 februari

RGO-Academy: Covid19 - Virussen en Afweer 

 

MIDDELHARNIS -  Het afgelopen jaar is Covid19 hét onderwerp van gesprek geweest. Het heeft een enorme impact gehad. Duizenden doden in Nederland, bijna een miljoen doden wereldwijd, nog veel meer mensen die ernstig ziek zijn geworden, (zelf)quarantaine en lockdowns. De boosdoener is een virus: SARS-Cov-2. Niet alleen ons leven is daardoor ontregeld, maar ook onze maatschappij. Zoals dagelijks te lezen en horen valt, rijzen de complottheorieën en discussies de pan uit. Het opvallende daarbij is dat bij velen de biologische kennis beperkt is.


RGO Academy

De RGO Middelharnis vindt het een uitdaging om in de regio informatieavonden en cursussen te organiseren over interessante thema’s, onder de noemer RGO Academy. Oud-biologiedocent Bert Bannink: "Om deze reden hebben we de handen ineengeslagen en een cursus ontworpen waarmee iedereen zijn/haar biologische kennis over virussen en afweer in het algemeen kan vergroten. Door uit te leggen wat virussen zijn, waardoor virussen ons ziek kunnen maken, hoe ons lichaam virussen te lijf gaat en hoe het daarbij kan ontsporen met soms de dood tot gevolg, trachten we met deze cursus de cursisten de handvatten te geven waarmee zij zelf een goed onderbouwde mening kunnen vormen over bijvoorbeeld het wel of niet laten vaccineren en de huidige opgelegde beperkingen."


Inhoud van de cursus

In de cursus zal uitgebreid de opbouw van immuniteit aan de orde komen en de verschillende medicijnen die ingezet (kunnen) worden. Daarnaast zal worden ingegaan op de biologische werking van de verschillende vaccinatietechnieken/-mogelijkheden. Dit alles zal zoveel mogelijk toegelicht worden aan de hand van SARS-Cov-2.


Totdat er voldoende vaccinaties ter beschikking staan, is het echter heel belangrijk besmetting tegen te gaan. Bannink licht toe: "In de cursus zullen we dan ook met een biologisch oog kijken naar de getroffen maatregelen. Wat werkt wel, wat werkt niet en waarom 1,5 meter en niet 1 meter?"


Digitale cursus op 16 en 23 februari

De digitale cursus zal vanuit de RGO-Academy via Google Meet verzorgd worden en over twee dinsdagavonden verdeeld zijn: 16 en 23 februari. De sessies beginnen om 19.30 uur en gaan door tot 21.30 uur. Er zal een pauze zijn van 15 minuten. De mogelijkheid van een derde avond (2 maart) wordt opengehouden.Het een en ander hangt ervan af of het in twee avonden haalbaar is en van de vragen die gesteld worden.

Hoewel de cursus qua leerstof best de diepte ingaat, is er voor deze avonden geen specifieke voorkennis vereist en kan iedereen hieraan deelnemen.

 

Aanmelden voor deze RGO Academy van de biologiedocenten Bannink en Verhoeff

De cursus wordt verzorgd door Bert Bannink, oud biologiedocent van de RGO, onder het toeziend oog en met technische ondersteuning van Jeffrey Verhoeff, biologiedocent van de RGO. Voorafgaand aan de cursus zal een testsessie gepland worden waarin men begeleid wordt bij het gebruik van Google Meet. Belangstellenden kunnen zich opgeven via: www.rgomiddelharnis/nieuws

U kunt daar tevens een meer gedetailleerd cursusprogramma vinden. Voor nadere informatie kunt u zich ook wenden tot [email protected] of 0164-233953.

De kosten voor de volledige cursus bedragen €25,00 p.p.

 2 januari 2021

VVD iCafé over energie met Mirjam Nelisse

 

VVD Goeree-Overflakkee en VVD Voorne houden donderdag 14 januari (19.30 uur) gezamenlijk een digitaal iCafe over energie. Dit digitale evenement is toegankelijk voor leden en andere geïnteresseerden. Te gast is dit keer Mirjam Nelisse: VVD Statenlid in Zuid-Holland en kandidaat voor de Tweede Kamer. 

 Er speelt veel op het gebied van energie. De klimaatverandering noodzaakt ons tot het maken van keuzes op het gebied van duurzaamheid. Maar ook geopolitiek maakt onze afhankelijkheid van olie ons kwetsbaar. Hoe bouwen we fossiele brandstoffen af, kiezen we daarbij wel of niet voor kernenergie en hoe beperken we de CO2-uitstoot? Gemeenten hebben een Regionale Energie Strategie opgesteld, maar wat betekent dit voor inwoners en bedrijven?

 

Er is dus genoeg te bespreken rondom het thema Energie. Mirjam Nelisse neemt ons mee in actuele ontwikkelingen. Maar ook is er ruimte voor vragen en discussie over dit thema. 

 

Wil je aanwezig zijn, een vraag stellen of gewoon meeluisteren? Meld je dan aan door te mailen naar [email protected]. Na aanmelding ontvang je verdere informatie.