A c t i v i t e i t e n 11 augustus 2020

workshop natuurfotografie in natuurgebied De Kwade Hoek, met fotograaf Bas van der Wel
 

Regionaal - Blijf jij deze zomer ook in Nederland vanwege het coronavirus? Bij de bibliotheek hoef je je gelukkig niet te vervelen! Volwassenen kunnen in de maand augustus terecht bij de SummerAcademy; korte workshops over diverse uiteenlopende onderwerpen. De workshops  worden zoveel mogelijk buiten en coronaproof georganiseerd. Zo kun je woensdag 19 augustus meedoen aan een workshop natuurfotografie in natuurgebied De Kwade Hoek, met fotograaf Bas van der Wel.
 

 

Wil jij (beter) leren omgaan met je digitale camera? Kom dan naar de workshop Natuurfotografie. Na een korte introductie over digitale fotografie ga je direct aan de slag in de natuur. Of het nu gaat om close-up opnames, landschappen, het komt allemaal voorbij. En heb je vragen? Over scherpte/diepte, witbalans of het optimale diafragma? Stel ze meteen! Na de workshop weet jij beter met je camera om te gaan en maak je betere foto's.

 

Let op: in verband met coronamaatregelen is vooraf aanmelden voor deze workshop verplicht

 

Workshoplocatie: Kwade Hoek

Verzamelen op parkeerplaats Kwade Hoek

Oostdijkseweg 107,

3252 LM Goedereede

 

Woensdag 19 augustus

Tijd 10.00-12.00 uur

Prijs € 17,50 / € 15 voor bibliotheekleden

Vooraf aanmelden verplicht i.v.m. coronamaatregelen

www.bibliotheekzuidhollandsedelta.nl

14 juli 2020


De Kruidenstee in Stad. Pluktuin op Goeree-Overflakkee

De kruidenstee, Vrouwtjesweg 78, 3243 AW Stad aan ’t Haringvliet
Slechts op 700 meter afstand van de fietsroute tussen knooppunt 85/74 is de pluktuin in Stad aan ‘t Haringvliet een bezoek meer dan waard. https://dekruidenstee.nl/index.php/contact/


De Kruidenstee is uitgegroeid tot een ware belevingstuin. Een prachtige bloeiende tuin.  De pluktuin is open in de maanden april tot en met september op donderdagmiddag van 13:00 tot 17:00 uur en vrijdagmorgen van 9:00 tot 13:00 uur. Zondags is de tuin gesloten. Naast de vaste openingstijden is de pluktuin geopend als de Stadse vlag uithangt.

Een bezoek aan de pluktuin is gratis. Een bezichtiging inclusief koffie/thee en iets lekkers is € 5,00.
De prijs is voor alle kruiden gelijk. Er wordt per gram afgerekend. Alle verse kruiden zijn € 0,05 per gram.
De grote eetbare bloemen kosten € 5,00 per 8 stuks . De kleine bloemen, inclusief een kleine roos, kosten € 5,00 per 12 stuks. De grote rozen kosten € 5,00 per 4 stuks.
6 juli 2020

Laatste keer Handgemaakt voor de zomerstop Ons Dorpshuis
 

 

NIEUWE-TONGE - Dinsdag 14 juli is de laatste keer Handgemaakt voor de zomerstop. Vanaf 19.30 uur staat de koffie klaar en kunt u gezellig samen komen handwerken. Of het nu een breiwerkje is, een haakwerkje of juist een heel andere hobby, schuif gerust aan.
 

Na de zomerstop start Handgemaakt op 22 september. Plaats: Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge. Tijd: van 19.30 uur tot 21.30 uur. Kosten: gratis,  u rekent alleen uw eigen drankje af.


29 juni 2020
 

In de bieb is altijd wat te doen deze zomer!
 

Workshops en activiteiten voor jong en oud!

 

Regionaal – Wat doe jij deze zomer? Blijf je –vanwege corona- thuis? Vervelen is niet nodig, want jong en oud kan deze zomer terecht bij Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta. SummerSchool organiseert workshops voor kinderen van 6 tot 12 jaar, volwassenen kunnen bij de SummerAcademy terecht voor praktische workshops in de regio Voorne en Goeree-Overflakkee. Dus wat wil jij deze zomer leren, weten of uitproberen?


 

Al een aantal jaar bieden de leesconsulenten van de bibliotheek onder de noemer SummerSchool workshops aan voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Kinderen kunnen meedoen met workshops  MineCraft en BoomWhackers , er is een escaperoom, een gigagrootganzenbord en een bloemen

& plantenfestijn. De workshops zijn tijdens de zomervakantie in alle vestigingen van de bibliotheek; in Middelharnis, Hellevoetsluis en Brielle.

 

SummerAcademy

Ook voor volwassenen is er genoeg te doen in de bibliotheek. De SummerAcademy biedt korte, actieve en praktische workshops en heeft als thema natuur en ontspanning. In twee uur krijg je een introductie in een onderwerp. Zoals leer beter fotograferen tijdens de workshops natuurfotografie, teken mee onder de platanen in Oostvoorne of leer de geschiedenis van je dorp beter kennen tijdens een stadswandeling door Middelharnis of een fietstocht door Brielle en omgeving. Er zijn in augustus workshops in de hele regio, van Brielle en Oostvoorne tot Middelharnis en Ouddorp.

 

Aanbod en aanmelding

Uiteraard zijn de activiteiten zoveel mogelijk buiten. Opgeven kan via de website van de bibliotheek. Om ervoor te zorgen dat alle activiteiten corona-proof zijn moet er van tevoren aangemeld worden. Kijk voor alle informatie op www.bzhd.nl/summerschool of www.bzhd.nl/summeracademy.

 

  9 juni 2020

'Handgemaakt' gaat weer van start

Op dinsdag 16 juni zal rond 19.30 uur de koffie klaar staan omdat “Handgemaakt” deze avond weer gaat starten .
We geloven dat we genoeg maatregelen kunnen nemen om samen weer gezellig te kunnen handwerken in Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge.


Kom gezellig aanschuiven, of dat nu met een handwerkje is, je tekenspullen of een andere hobby, iedereen is welkom. Wanneer je het leuk vindt om babysokjes te leren breien neem dan breinaalden 3,5 en een bolletje wol en dan zal Ina Alblas je hiervoor een workshopje geven.

Er zijn geen kosten aan verbonden, je rekent alleen je eigen drankje af.
Locatie: Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge
Tijd: 19.30 tot 21.30 uur29 mei 2020

Landelijke Campagne ‘Deel je zorg’ voor jonge mantelzorgers
 

In Nederland is een op de vijf jongeren mantelzorger. Het geven van mantelzorg geeft jongeren een gevoel van voldoening, trots en liefde. Tegelijkertijd vindt ruim de helft deze zorg ook zwaar. Fysiek, mentaal of omdat zij de zorg lastig kunnen combineren met school, vrienden en hobby’s.
 

Veel jonge mantelzorgers realiseren zich niet dat ze mantelzorger zijn. De zorg voor een familielid met een ziekte of beperking hoort er in hun beleving ‘gewoon bij’ of ontstaat vaak sluipenderwijs. Veel jongeren die opgroeien met een zieke of gehandicapte ouder, broer of zus cijferen zichzelf weg. Om goed voor je naaste te kunnen zorgen, moeten jonge mantelzorgers ook goed voor zichzelf zorgen. Dat begint ermee dat je je bewust wordt van het feit dat je een mantelzorger bent. Vervolgens is het belangrijk je eigen grenzen te leren kennen en deze ook aan te geven.
 

Praten over persoonlijke zorgen is niet makkelijk voor jonge mantelzorgers. Ze vinden dat anderen er niks mee te maken hebben, willen hun omgeving er niet mee lastig vallen, of vinden het moeilijk om het gesprek hierover te beginnen. Ook willen jonge mantelzorgers niet zielig gevonden worden of in een uitzonderingspositie terecht komen. Begrijpelijk, want jongeren willen graag bij een groep horen. Toch is het belangrijk om over je persoonlijke zorg(en) te praten. Dat maakt je namelijk bewust van de bijzondere taken die je doet. Hulp hierbij vragen is niets om je voor te schamen. Integendeel, het is de normaalste zaak van de wereld.
 

Jonge mantelzorgers houden de zorg vaak een hele lange tijd alleen vol. Totdat ze merken dat het eigenlijk niet meer gaat. De drempel om de stap naar hulp te maken is groot. De huisarts kan doorverwijzen naar een psycholoog die je kan helpen met de situatie om te gaan en de juiste keuzes te maken. Voor praktische hulp bij de zorg kun je terecht bij het Wmo-loket van de gemeente. Daarnaast zijn er steunpunten die ondersteuning bieden. Voor een persoonlijk advies of een luisterend oor kun je terecht bij Stichting ZIJN op 0187 483366 of bij de landelijke Mantelzorglijn. Deze is bereikbaar via WhatsApp op 030 760 60 55.
 

De zorg voor een familielid met een ziekte of beperking is voor jongeren intensief, zeker in combinatie met school, vrienden en hobby’s. Door de uitbraak van het Coronavirus kan de zorg zwaarder worden. Bijvoorbeeld omdat degene voor wie je zorgt de hele dag thuis is. Veel jonge mantelzorgers maken zich zorgen om de persoon waarvoor ze zorgen. De angst voor de besmetting van een kwetsbaar iemand speelt daarbij een rol. Verder kan er sprake zijn van (nog) minder vrije tijd. Ook in Coronatijd geldt: deel je zorg.

De campagne ‘Deel je zorg’ stimuleert jonge mantelzorgers over hun zorgen te praten of hulp te zoeken. In online video’s delen jongeren, onder wie radio-dj Frank van der Lende en vlogger Brahim Lakhal, hun ervaringen. Ook geven ze tips over hoe je het bespreekbaar kunt maken. Kijk voor meer informatie op: mantelzorg.nl/jongzorgen 

Stichting ZIJN heeft gratis mantelzorg informatie tasjes beschikbaar voor jonge mantelzorgers. In het tasje zitten onder andere Huppla-kaarten, een Bordjevol Giftset en flyers met informatie. Wil je zo’n tasje, stuur dan een mailtje naar c.vermeulen@zijngo.nl

 
15 mei 2020

VoorleesExpress zoekt vrijwilligers en gezinnen voor digitaal voorlezen

 

Vanwege de coronacrisis kunnen de voorleesvrijwilligers van de VoorleesExpress niet meer bij kinderen met een taalachterstand thuis voorlezen. Daarom is besloten om het voorlezen digitaal voort te zetten, bijvoorbeeld via Facetime, Skype of Zoom. Omdat in Nissewaard en op Goeree-Overflakkee nog veel gezinnen zijn die wachten op een voorleesvrijwilliger worden er nieuwe vrijwilligers gezocht. Ook gezinnen met kinderen die moeite hebben met taal en lezen kunnen zich nog aanmelden.

 

Wat is de VoorleesExpress?

De VoorleesExpress is een landelijke organisatie die ervoor zorgt dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Gedurende 20 weken leest een vrijwilliger bij een gezin voor en doet taalspelletjes. Samen met de ouders streven ze ernaar dat taal- en leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen. Op Voorne-Putten regelen Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en Bibliotheek de Boekenberg de matches tussen gezinnen en vrijwilligers.

 

Projectleiders Nikki Valentin en Irene Naaktgeboren benadrukken hoe belangrijk het is dat nieuwe vrijwilligers zich aanmelden. ‘We hebben aardig wat gezinnen die op een vrijwilliger zitten te wachten. Gezien het voorlezen nu op afstand plaatsvindt, is het belangrijk dat vrijwilligers overweg kunnen met programma’s als Facetime, Skype of Zoom. We zien dat het digitaal voorlezen op veel andere plaatsen een succes is. Vrijwilligers en gezinnen zijn positief en het laat zien dat je met wat creativiteit ook digitaal veel kunt bereiken om kinderen taalvaardiger te maken!’ Vrijwilligers die kinderen digitaal begeleiden zetten zich doorgaans een uur per week in.

 

Aanmelden als vrijwilliger

Aanmelden als vrijwilliger kan via de website https://voorleesexpress.nl/locatie/voorne-putten. Na de aanmelding wordt er contact met je opgenomen om kennis te maken en om uitleg te geven over de werkzaamheden. Voor vragen kun je bellen met Nikki Valentin via 06 21 33 94 59 of Irene Naaktgeboren via 06 25 11 83 02.

 

Aanmelden als gezin

Wil je een gezin aanmelden voor de VoorleesExpress? Dan zijn er enkele voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Op www.bibliotheekdeboekenberg.nl  en www.bibliotheekzuidhollandsedelta.nl vind je uitgebreide informatie hierover.
7 mei 2020

 

“Eerst de volksgezondheid en dan de rest”
 

Tai Chi / Chi Kung in Middelharnis
 

Al een aantal weken worden we via de mainstream media en social media ononderbroken bestookt met visies op het virus. Wat is fake en wat is feit ? Vragen en nog veel meer vragen. Ik zou zeggen: “onderzoek alles en behoud het goede” Wat ik nu om me heen zie, is dat het momenteel erg slecht gaat met de volksgezondheid.
 


Foto: Dorine Smit

Ik zie steeds meer virussen momenteel, zoals angst- en onzekerheidsvirussen, coronastress ! Wat is ernstiger, het coronavirus of deze virussen die grote delen van de bevolking mentaal en fysiek totaal verlammen. Naar ik meen heeft alles bij elkaar een ernstige impact op de volksgezondheid !

 

Het is voorjaar, tijd voor een grondige schoonmaak, op lichamelijk en geestelijk vlak. Tijd om even terug te gaan naar de basis en te focussen op ons fysieke en geestelijke innerlijk. Voed je lichaam met gezonde voeding ( vergeet extra vit. C en D niet ! ) gezonde gedachten en gezonde beweging.

 

Het is mijn ca. 35 jarige ervaring, dat de bewegingskunst Tai Chi / Chi Kung, ( ook genoemd: “de kunst van het loslaten “ ), zeer heilzaam is voor lichaam en geest. Door de eenvoudige langzame vloeiende bewegingen komt je lichaam in balans en ontstaat er ruimte voor innerlijke rust, liefde, vrede en vreugde.

Er komt ruimte om spontaan te denken en te handelen, in plaats van vast te houden aan angsten. U krijgt veelvuldige aanvallen van glimlachen. Er ontstaat een onmiskenbaar vermogen om van elk moment te genieten. U gaat vergeten om u zorgen te maken voor de dag van morgen. Er ontstaan gevoelens van grote verbondenheid met anderen en de natuur. U leert op te houden met oordelen en te aanvaarden wat is. Er ontstaat verhoogde gevoeligheid voor de liefde van anderen en een onweerstaanbare drang om zelf liefde te geven. U krijgt een toegenomen neiging om de dingen te laten gebeuren in plaats van te plannen.

Als u ook wilt ont-angsten, uw immuunsysteem een boost wilt geven en weer in uw kracht wilt komen, kom dan in Middelharnis  kennismaken met deze bewegingskunst. We staan ruim 1,5 mtr. uit elkaar. Wie kan er mee doen ?  iedereen van 8 tot 80 jaar. Wanneer ? Elke zaterdagmorgen om 10 uur. Eerste les is een proefles. Waar: strandje / grasveld bij het Havenhoofd, niet als het regent. Kleding: losse kleding en platte soepele schoenen of blote voeten. Kosten ? vrijwillige bijdrage. Vooraf aanmelden bij: Cees Breederland Tel. 0187-492340

cees.breederland@hetnet.nl
2 maart 2020

 

Boekenweek in de bibliotheek

 

Regionaal - Van 7 t/m 15 maart is het weer Boekenweek! De 85ste Boekenweek staat in het teken van hen die ons voorstellingsvermogen vergroten: de rebellen en dwarsdenkers. Het lef van schrijvers om taboes te doorbreken en een steen in de vijver te gooien is van levensbelang voor onze samenleving. Daarom koesteren we de vrijheid die door schrijvers genomen wordt om tegen de stroom in te werken, om dwars en vervelend te zijn, onaangepast en onafhankelijk.

 


Ilja Leonard Pfeijffer

Reden voor de bibliotheek om een afwisselend programma samen te stellen dat past bij dit thema. Zo zijn er diverse lezingen over Rebellen en dwarsliggers in de kunst en literatuur en vind je in de bibliotheekvestigingen zelf boekentips en inspirerende boeken in dit thema:

 

Boekenbal. Een ode aan rebellen en dwarsdenkers

Op 5 maart is er een boekenbal in de bibliotheek in Hellevoetsluis. Het boekenbal is een ode aan de rebellen en dwarsdenkers in de literatuur en maatschappij die ons een spiegel voorhouden. De avond start om 20.00 uur met een lezing door Carrie. Deze rebelse Rotterdamse duizendpoot is onder andere bekend als sociaal advocaat, cabaretière en columniste voor het AD. Ook heeft ze vele boeken uitgebracht, zoals Koninginnen van de nacht (2003). Aansluitend kan er gedanst worden op ‘rebelse’ muziek én kun je ter plekke een gedicht laten maken over een onderwerp naar keuze door sneldichter David Mulder.

 

Literaire avond met Ilja Pfeiffer

Op 12 maart komt Ilja Pfeiffer naar het BREStheater om te vertellen over zijn meesterwerk “Grand-Hotel Europa”. Deze literaire duizendpoot heeft al vele boeken, dichtbundels en toneelstukken geschreven waarvoor hij even zoveel nominaties en prijzen heeft ontvangen. Deze avond wordt muzikaal begeleid door Iris Penning.

 

Kroegquiz

Het is inmiddels een traditie om de Boekenweek af te sluiten met een kroegquiz. Ook dit jaar kunnen teams van vijf personen hun kennis testen en strijden om de eer én de wisselbeker. Deze avond vindt plaats op zondag 15 maart vanaf 16.00 uur in cultuurhuis Nieuwe Veste.

 

Kijk voor het volledige programma op de website van de bibliotheek.

 

Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta!

Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op www.bzhd.nl/activiteiten
Volg de bibliotheek via facebook.com/bibliotheekzhd  en twitter.com/bibliotheekzhd
28 februari 2020

27 februari 2020

Doe mee aan Schoon Haringvliet!

 

Iedereen kent inmiddels de plastic soep in zeeën en oceanen. Wat men zich niet altijd realiseert is dat grote hoeveelheden afval via rivieren in de zee terechtkomen, ook via het Haringvliet. Plastic soep begint dichtbij, en dat betekent dat iedereen er wat aan kan doen. In het kader van het project Schoon Haringvliet worden in maart op diverse locaties langs het Haringvliet, Hollands diep en omgeving opruimacties georganiseerd. Iedereen kan hierbij een handje helpen.   

 


foto: Maria Evers


Diverse overheden en natuurorganisaties rondom het Haringvliet zijn een samenwerking gestart met als doel het zwerfafval in het gebied aan te pakken: Schoon Haringvliet. Het zwerfafval brengt veel schade toe aan het leven in het Haringvliet zelf en draagt bij aan de plastic soep in zee. Bovendien leidt het tot overlast voor watersporters en recreanten en draagt het bij aan verrommeling van het landschap. Naast het organiseren van de opruimacties wordt in het kader van Schoon Haringvliet ook onderzoek gedaan naar samenstelling en herkomst van het zwerfafval om daarmee gericht tot oplossingen te komen om het ontstaan van nieuw zwerfafval te voorkomen.
 

Opruimacties in maart 2020

Na de hoogwaterpieken in de rivieren en de stormen in februari is er veel zwerfafval op de oevers en de stranden achtergebleven. De troep, die in de Biesbosch is achter gebleven na het hoge water haalde het landelijk nieuws, maar er is op veel meer plaatsen in de Zuid-Hollandse delta veel afval aangespoeld. Door diverse organisaties en verenigingen rondom het Haringvliet worden op 4,7, 14 en 21 maart overal opruimacties georganiseerd. Iedereen, die iets wil doen tegen de plastic soep kan hieraan meedoen. Bijvoorbeeld op 4 maart langs de Oude Maas bij Spijkenisse, op 7 maart op het strand bij Rockanje, op 14 maart bij de Hogezandse gorzen bij Numansdorp en op 21 maart op diverse plekken op Goeree Overflakkee.
 

Meedoen?

Wil je meedoen aan de opruimactie, alleen, met een groepje of met je vereniging? Kijk op de kaart op www.schonerivieren.org/de-rivieren/schoon-haringvliet/doe-mee en klik het gebied aan waar je mee wilt doen. Of meld je direct aan bij een contactpersoon in je gemeente:
 


Voor meer informatie over start, tijden en start locaties kan je ook bij hen terecht.

26 februari 2020


Repair Cafe open op nieuwe locatie

Repair café Goeree Overflakkee gaat op 7 maart weer draaien op het nieuwe adres Gerard Walschapstraat 18, 3245MD Sommelsdijk. Zoals gewoonlijk is de start om circa 10.00 uur. Stoppen met het aannemen van reparaties om circa 12.30 uur.

Onze gastheer Goed voor Goed is klaar met de verhuizing en kan het Repair Cafe kan er ook weer tegenaan. Een nieuwe stek, wel even wennen in deze mooie omgeving want door de verhuizing is Goed voor Goed er veel mooier, aantrekkelijker en overzichtelijker op geworden. Alleen dat al is een bezoekje zeker waard. En als U dan daar ook nog uw kapotte apparatuur ter reparatie kan aanbieden is dat duidelijk een extraatje. Geef uw kapotte machine een nieuwe kans. Laat dee reparateurs proberen de fout te vinden. Vaak lukt het dan om het probleem op te lossen en uw apparaat te redden van de vuilnishoop, want daar ligt al genoeg. En zo helpen we elkaar om samen die afvalberg te verkleinen.
Moet U even moeten wachten totdat er een reparateur zijn hoofd over het probleem kan buigen?
Geen nood! Om de eventuele wachttijd te verlichten staat er vast wel een bakkie koffie, soms met een koekje, voor u klaar!

Tot ziens op zaterdag 7 maart! Lukt dat niet? Geen probleem: er is weer Repair Cafe op 4 april 2020!
Of, ga op zaterdag 14 maart naar de collega's in Ooltgensplaat in het MFC, dat is een goed idee!25 februari 2020


Vele activiteiten in Ons Dorpshuis 

Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge organiseert High Tea

 

Vorig jaar rond deze tijd werd Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge benaderd door st. Podium met de vraag of er in Ons Dorpshuis ook een vitirinekast geplaatst kon worden. Dan zou er in iedere kern een vitrinekast staan waarin de objecten ongeveer om de 6 weken zouden rouleren. 

U heeft ze vast al wel eens zien staan. De onderwerpen verschillen per keer en geven genoeg ideeën mee voor leuke activiteiten erom heen. Zo werd er najaar 2019 een dag georganiseerd door de modelbouwvereniging n.a.v. de tentoonstelling in de kast van het modelwerk van meneer Admiraal uit Nieuwe Tonge.

Op dit moment worden er in de vitrinekast kleine theeserviesjes tentoongesteld wat ons op het idee bracht een High Tea te organiseren. 

Zaterdagmiddag 21 maart zal tussen 14.00 en 16.00 uur een (grotendeels) homemade High Tea geserveerd worden. Er zullen lange tafels staan met daarop de lekkernijen uitgestald waar u gezellig bij kunt aanschuiven. Alleen komen is dus zeker ook een optie want het uiteindelijke doel, naast lekker eten, is ontmoeting.

U kunt zich opgeven via info@onsdorpshuisnieuwetonge.nl  of  via 06 11140288


 

Agenda Ons Dorpshuis maart 2020

 

6 maart                        bingo in Ons Dorpshuis

                                    We spelen 10 rondes en 1 superronde

                                    aanvang : 19.30 uur

                                    zaal open: 19.00 uur

7 maart                        de Zeeuwse verjaardag met Zeeuwse Sien

                                    Er zijn nog een paar kaarten verkrijgbaar voor deze gezellige avond

                                    Kaarten à €12,50 te bestellen via www.onsdorpshuisnieuwetonge.nl of

                                    06 11140288

12 maart                      Voorjaarsbingo van R&R Fashion

                                    kaarten €25,00 ( inclusief welkomsdrankje, 5 bingokaarten en hapjes)                               alleen vooraf te koop bij R&R Fashion  te Nieuwe Tonge

20 maart                      Nationale pannenkoekdag

                                    Ons Dorpshuis wordt pannenkoekhuis

                                    Pannenkoeken eten tussen 12.00 en 13.30 uur

                                    kosten: €2,50 p.p.

20 maart                      Vrijdagavondcafé

                                    Tijd: van 20.00 uur tot 24.00 uur

Gezellig een drankje doen met je vrienden, potje biljarten , kaarten of darten

21 maart                      High Tea

                                    aanvang: 14.00 uur

                                    kosten: €12,50 p.p.

                                    opgeven via info@onsdorpshuisnieuwetonge.nl of

06 11120488             

21 maart                      Dansen

                                    Gezellige avond voor iedereen die van stijldansen houdt.

                                    Inloop vanaf  19.30 uur

                                    Entree: €10,00 incl. koffie/thee en hapjes en voor die dat willen les

                                    Graag aanmelden bij Arna de Wit  tel.06 30066210

24 maart                      Handgemaakt Samen handwerken in Ons Dorpshuis

                                    Van 19.30 uur tot 21.30 uur

 

                                   

 

 

Kernactiviteiten

Deze activiteiten zijn er elke week:

 

Wandelclub                elke maandagavond vertrekken vanaf Ons Dorpshuis om 19.00 uur voor 1 uurtje wandelen.

55+ gym                     maandagmiddag van 13.30 uur tot 14.30 uur

bejaardensoos             dinsdagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur

biljarten                       maandag – dinsdag – donderdag van 13.00 uur tot 16.00 uur 

 

           25 februari 2020
 

Rebellen en dwarsdenkers in de boekenweek

Boekenweek in de bibliotheek

7 maart 2020, 08:00 t/m 15 maart 2020, 22:00 | Brielle - Middelharnis - Hellevoetsluis


Vier de Boekenweek met ons mee!

Bijna is het zover, op 7 maart gaat de Boekenweek van start! Ook bij Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta is er veel aandacht voor het thema: Rebellen en dwarsdenkers. Zo is er een divers programma met lezingen, literaire avonden, de traditionele kroegquiz en een heus boekenbal!

Boekenbal: een ode aan rebellen en dwarsdenkers

Dit boekenbal is een ode aan de rebellen en dwarsdenkers in de literatuur en maatschappij die ons een spiegel voorhouden. De avond start met een lezing door Carrie. Deze rebelse Rotterdamse duizendpoot is onder andere bekend als sociaal advocaat, schrijfster, cabaretière en columniste voor het AD. Aansluitend kan er gedanst worden op ‘rebelse’ muziek én kun je ter plekke een gedicht laten maken door sneldichter David Mulder.
 
Donderdag 5 maart

 • Cultuurhuis Nieuwe Veste, Hellevoetsluis
 • Tijd 20:00 - 23:00 uur
 • Toegang € 7,50 inclusief een hapje en drankje

Koop direct je kaartje(s) voor het Boekenbal

Literaire avond met Ilja Pfeiffer

Ilja Pfeiffer vertelt deze avond over zijn meesterwerk “Grand-Hotel Europa”. Deze literaire duizendpoot heeft al vele boeken, dichtbundels en toneelstukken geschreven waarvoor hij even zoveel nominaties en prijzen heeft ontvangen. De avond wordt muzikaal begeleid door Iris Penning. Deze literaire avond wordt georganiseerd in samenwerking met Boekhandel Hoofdstuk Een, Brielle  

 • Donderdag 12 maart
 • Sport- en Cultuurhuis DukdalfBRES
 • Tijd 20:00 uur
 • Toegang € 21,50

Koop direct je kaartje(s) voor de literaire avond met Ilja Pfeiffer

Kroegquiz

Het is inmiddels een traditie om de Boekenweek af te sluiten met een kroegquiz. Ook dit jaar kunnen teams van vijf personen hun kennis testen en strijden om de eer én de wisselbeker.
Durven jullie het aan?

 • Zondag 15 maart
 • Cultuurhuis Nieuwe Veste, Hellevoetsluis
 • Tijd 16:00 uur
 • Toegang € 5,- p.p. inclusief een hapje en drankje

  Aanmelden als team kan per e-mail bij Cris Vaudo: cvaudo@bzhd.nl

   

Nog meer activiteiten met een rebels thema:

  

KoffiePLUS: Rebellen en Dwarsdenkers in de literatuur

Woensdag 4 maart
Cultuurhuis Nieuwe Veste, Hellevoetsluis

 

KoffiePLUS: Rebelse geschiedenis over de val van de Berlijnse Muur

Woensdag 4 maart
De Infirmerie, Brielle

 

Lezing: Kunst, een broedplaats voor dwarsliggers en rebellen

Zondag 8 maart
Cultuurhuis Nieuwe Veste, Hellevoetsluis

 

Lezing: Rebelse dwarsliggers in de literatuur en muziek

Zondag 15 maart
Cultuurhuis Nieuwe Veste, Hellevoetsluis

 

Lezing: Rebelse geschiedenis over de val van de Berlijnse Muur

Woensdag 18 maart
Bibliotheek Middelharnis

 
25 februari 2020
 

Informatiemiddag Natuurmonumenten

 

Woensdag 4 maart heeft de 55+ club in Ouddorp boswachter Ted Sluijter uitgenodigd voor een informatiemiddag. De prijs van deze interessante middag bedraagt € 3,50 inclusief een kopje koffie. Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden.De Kop van Goeree is een ware schatkamer voor de natuur. Het duingebied, de Kwade Hoek, de Scheelhoek. Je zal het maar in je achtertuin hebben. En niet te vergeten: het Haringvliet. Want ruim een jaar geleden was het dan zover: voor het eerst in bijna 50 jaar kon zeewater het Haringvliet instromen via een kier in de sluizen.

Een historisch moment, zeker voor trekvissen die via het Haringvliet de rivier op willen om er te paaien en eieren af te zetten. Zes organisaties wisten dat dit moment er aan zat te komen. Zij gingen een samenwerking aan en kregen een forse subsidie uit het Droomfonds van de Nationale Postcodeloterij. Boswachter Ted Sluijter van Natuurmonumenten is nauw betrokken bij al dit gebeuren. Tijdens zijn presentatie in de Dorpstienden in Ouddorp,  zal hij vertellen over de natuur op de Kop en waarom die Kier zo belangrijk is. En ook wat de gevolgen zijn voor de natuur van bijvoorbeeld het Haringvliet. Uiteraard is hij benieuwd naar uw vragen en opmerkingen.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam tel. 0187 682319 of Stichting ZIJN 0187 483366 e-mail c.vermeulen@zijngo.nl

Woensdag 11 maart is er geen activiteit in verband met biddag.
23 februari 2020
 

Lezing Oud Hollandse tegels

 

SOMMELSDIJK - De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) houdt in samenwerking met het Streekmuseum Goeree-Overflakkee een lezing over Oud Hollandse tegels met als titel: “Vroege Vogels en andere tegelvondsten”. De lezing vindt plaats dinsdagmiddag 10 maart in de Remonstrantse Kerk van Sommelsdijk.

 Aan bod komen onder andere de productie en de toepassing van deze wandbekleding uit veelal de 17e en 18e eeuw. Met name de verscheidenheid aan afbeeldingen is een lust voor het oog. Dikte en hoekornament zijn vaak een simpele manier om een tegel te dateren.

Naast deze algemene informatie wordt vervolgens ingegaan op de talloze tegelvondsten die De Motte heeft gedaan gedurende 50 jaar archeologisch onderzoek op Goeree-Overflakkee.

 

De Vroege Vogels, die als eerste in de titel van de lezing worden genoemd, komen als laatste aan bod. Deze staan voor een unieke vondst van vogeltegels in Middelharnis. Een collectie die sinds enkele jaren toebehoort aan het Streekmuseum en daarvóór in het bezit was van de spreker. Diepgravend onderzoek naar de achtergronden van deze fraaie tegels vormen het sluitstuk van deze voordracht. Na afloop is er een expositie over wandtegels te bewonderen in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee te Sommelsdijk. Dit is alleen die middag inbegrepen in de prijs.

Als u een tegel in uw bezit heeft en u vindt het leuk er één te laten zien, dan is daar na de lezing gelegenheid voor. 

Rias Olivier, oud-bestuurslid van de Historische Vereniging De Motte, neemt u mee naar de fascinerende wereld van de Oudhollandse tegel.

 

De kostprijs van deze lezing, inclusief consumptie, bedraagt € 10,00. De lezing is op dinsdagmiddag 10 maart en start 13:30 uur in de Remonstrantse Kerk, Voorstraat 35 van Sommelsdijk. De lezing duurt 2 uur inclusief een pauze. Aanmelden en betalen kan via de website www.kcego.nl of telefonisch: 06-2003697922 februari 2020
 

Rotterdam anders

 

SOMMELSDIJK - De fototentoonstelling ‘Rotterdam anders’ van Hans Nieuwland is te zien van 1 maart t/m 29 april 2020 in de Remonstrantse kerk te Sommelsdijk. U bent van harte welkom bij deze expositie na de kerkdienst op zondag (vanaf 11.00 uur tot ongeveer 12.00 uur), op verzoek (even aanbellen bij de fam. Schrier die boven de kerk woont) en elke woensdagochtend van 10.00 - 12.00 uur.

 Hans is 77 jaar en heeft zijn hele leven gewoond in wat nu Hellevoetsluis heet. 
Op zijn veertiende kreeg hij een Agfa Clack camera, (6x9 cm rolfilm) en vanaf die tijd heeft hij gefotografeerd. De omgeving, de familie en later zijn gezin en tijdens vakanties. Na zijn pensionering is hij als hobby gaan fotograferen en in 2007 is hij lid geworden van de fotoclub in Hellevoetsluis. Sinds 2017 is hij ook lid van fotoclub De Rarekiek in Middelharnis.
 

Zijn belangstelling gaat vooral uit naar concrete beelden: landschappen, stadsgezichten en portretten, vooral mensen aan het werk, of op een andere manier bezig. Hij maakt regelmatig fotowerk voor het Stadsmuseum van Hellevoetsluis, over alles wat verdwijnt en wat er bij komt. Hij heeft 33 jaar in Rotterdam gewerkt en kent de stad wel een beetje. Vandaar dat hij daar ook regelmatig foto’s maak. Onder andere een serie “Panorama’s aan de Maas”.

 

Over de expositie

In de expositie hangt werk dat hij heel recent heeft gemaakt tijdens de mentorcursus van De Rarekiek, met als thema “Rotterdam anders”. Daarin probeert hij beelden te maken, die je niet vaak ziet, maar wel een beeld geven van de stad. De foto’s zijn gemaakt met een groothoeklens en hebben een groot object op de voorgrond met (bekende) gebouwen of een stuk stad als decor.
 

Er zijn vier foto’s bijgevoegd uit de serie “Iconen aan de Maas”. De serie toont de oude iconen met de nieuwe op de achtergrond. Die foto’s zijn met een telelens gemaakt. Die serie gaat over schaal en bouwstijlen.

 

 

19 februari 2020
 

Lezing Zelfportretten van Vrouwen

 

SOMMELSDIJK - De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) houdt vrijdagochtend 6 maart in het kader van Internationale Vrouwendag een lezing over zelfportretten, waarbij vrouwen centraal zullen staan. Mannen zijn ook van harte welkom!  Kosten, inclusief consumptie, is € 10,00 start om 10.00 uur in de Remonstrantse Kerk, Voorstraat 35. De lezing duurt 2 uur inclusief een pauze. Aanmelden en betalen kan via de website www.kcego.nl of telefonisch: 06-20036979. De lezing wordt gegeven door docent Imelda van der Linden.

 


Sofonisba Anquissola

Een spiegel is onmisbaar voor een kunstschilder om een portret van zichzelf te maken. Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. ‘Schilderen met de spiegel’ gaat dan ook over zelfportretten, waarbij ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag vrouwen centraal zullen staan.

Waarom maakten en maken vrouwen eigenlijk zelfportretten? Is het eenvoudigweg om hun uiterlijk te presenteren of willen ze er meer mee? Eeuwenlang was het voor vrouwen ongepast om kunstschilder te zijn. Hun ‘deugdzaamheid’ leed eronder en erkenning kregen ze sowieso niet. Om zich naast hun mannelijke collega’s toch te doen gelden, zijn zij via hun zelfportret op slimme, creatieve manieren hun zegje gaan doen.

In voorbije eeuwen wilden ze daarbij in de eerste plaats hun professionaliteit als kunstschilder bewijzen en streven naar erkenning. Vanaf de twintigste eeuw richt hun boodschap zich meer op allerlei aspecten van het vrouw-zijn in het algemeen en hoe dat uit te beelden.

Tijdens de lezing volgen wij enkele bijzondere vrouwen uit verschillende landen en verschillende tijden. Zo zien we onder andere de Italiaanse Sofonisba Anguissola uit de zestiende eeuw, die haar laatste zelfportret schilderde toen ze bijna 90 jaar was, en de twintigste-eeuwse Mexicaanse Frida Kahlo die haar mentale en fysieke lijdensweg op een kleurige manier in beeld heeft gebracht.19 februari 2020
 

Lezing ‘Marieke van Ouddorp’ – donderdag 5 maart 2020
 

OUDDORP - In het museum Raad- en Polderhuis en in de Toren van Ouddorp is een tentoonstelling ingericht over 'Marieke van Ouddorp' heeft gekregen, en het Ouddorp waar zij in de Middeleeuwen in leefde. Tijdens deze lezing vertellen Alexandre van den Berg en Annet van Leersum-Jentink u graag meer hierover. Tijdstip: inloop vanaf 19:30 uur, aanvang lezing 20:00 uur. Locatie: Museum Raad- en Polderhuis, Raadhuisstraat 4 Ouddorp.
 In 1982 werd de kerktoren van Ouddorp gerestaureerd. Bij deze gelegenheid kreeg De Motte de kans om een deel van de fundamenten van de toren te onderzoeken. Uit de proefsleuf kwamen o.a. delen van een kinderschedeltje. De vondsten werden opgeslagen en in 2015 kwam het schedeltje samen met de andere vondsten weer tevoorschijn. Nu was er tijd en gelegenheid om alle vondsten verder te onderzoeken. Uiteindelijk ontstond het idee om de leefwereld van dit kind uit de Middeleeuwen te reconstrueren. Samen met het museum Raad- en Polderhuis en de bibliotheek Zuid-Hollandse Delta heeft De Motte dit met subsidie van de provincie Zuid-Holland gerealiseerd.
17 februari 2020

BrouwersDAMGOOD ladiesday
 

Op zaterdag 7 maart houdt Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam haar eerste BrouwersDAMGOOD ladiesday. Beschikbare tickets: - Ladies day ticket €35 incl. lunch - Ladies night ticket €75 incl. diner en onbeperkt bier/wijn/fris - Ladies sleepover ticket €65 - €85 - Ladies full experience ticket €175 - €195 incl lunch, diner en tijdens het avond programma onbeperkt bier/wijn/fris. - De kleine markt en onze shop kunnen gratis bezocht worden vanaf 20:00 -Dit nieuwe en exclusieve evenement speciaal voor dames, geeft je de mogelijkheid om samen met je vriendin(nen) in één dag te sporten (o.a. hoepelen, yoga en een BBB workout), lunchen, naar de sauna te gaan, dineren én te shoppen onder het genot van live muziek en een hoop gezelligheid. En mocht je dat nog niet genoeg vinden dan kun je ook nog blijven overnachten in onze unieke beachlodges of in de lake- of basic rooms. Zo ben je er zaterdagochtend uitgerust en na een heerlijk ontbijt lekker op tijd bij en/of hoef je zaterdagavond niet meer naar huis te rijden.


Er zijn meerdere tickets. Zo kun je dus zelf kiezen of je alleen overdag komt, alleen 's avonds, allebei, of misschien wel het hele weekend! Kijk voor het hele programma en de tickets op www.brouwersdam.nl onder het kopje events -> Ladiesday.

 14 februari 2020
 

Ochtendexcursie naar Tij op Scheelhoek
 

Scheelhoek, Vogelobservatorium Scheelhoek thv Deltahaven, Stellendam. lengte in km: 2 km. Data en tijden:   zaterdag 18 april 2020 vanaf 10.00 – 11.30, woensdag 15 juli 2020 vanaf 10.00 – 11.30 uur en donderdag 13 augustus 2020 vanaf 10.00 – 11.30

 

 

De Scheelhoek is normaal gesloten voor publiek. Maar tijdens deze wandeling naar en bezoek van Tij laten we jou genieten van dit natuurgebied. Een unieke natuurbelevenis!

 

Vogels

De wandeling alleen al is een belevenis. Door een vochtig buitendijks gebied met loopplanken bereiken we Tij. Van daaruit een weids uitzicht over het Haringvliet. Op eilandjes is het daar in het voorjaar een drukte van jewelste. Sterns en meeuwen broeden er met duizenden paren. Maar ook kluten, brandganzen en plevieren.

En uiteraard dat bijzondere vogelobservatorium! In Tij staat een ook prachtige Swarovski telescoop om vogels van nabij te bewonderen.

 

Tips van de boswachter

Neem je verrekijker mee. Trek stevige, dichte wandelschoenen aan. Trek warme kleding aan en een lange broek. De wandeling is geschikt voor kinderen ouder dan 6 jaar. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur, afstand is 2 km. Honden kunnen níet mee

Je kunt gratis parkeren
14 februari 2020

Op zoek naar de blauwborst in de Korendijkse Slikken

Kom vroeg uit de veren en ga samen met de vogelkenner/gids op zoek naar de prachtige blauwborst in de Korendijkse Slikken. Zaterdag 4 april. Aanvang 6.45 – 09.45 uur. Maximaal 12 deelnemers. Prijs 12,50/leden 8,75 – kinderen 6,25/OERRR 4,38, Locatie: Goudswaard, parkeerplaats Korendijkse Slikken


De excursie start al vroeg. Net na zonsopkomst heb je in de Korendijkse Slikken de meeste kans om de zang van een blauwborst te horen. En aangezien deze vogel familie is van de nachtegaal, kun je rekenen op een uitbundig mooi lied. De blauwborst is terug van Spanje of west Afrika, waar hij overwinterd heeft. Net aangekomen in ons land zingt hij het hardst en is het één van de eerst arriverende zomervogels.
 

Mysterieuze natuurbeleving
Zijn felblauwe borst is in deze tijd goed te zien tussen de ruigte. Tijdens de wandeling geniet je ook van de ontwakende natuur. Laat je verassen door het verhaal van de gids en gebiedskenner Gert Huijzers over het gebied en de vogels die hier graag verblijven. Tel daar het zachte ochtendlicht bij op en je krijgt een mysterieuze natuurbeleving!

Tips voor deze wandeling

 • Trek laarzen aan
 • Kleed je warm aan
 • Neem je verrekijker mee
 • Excursie ook geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar
 • Neem iets te eten en drinken mee
 • Het wandelen duurt ongeveer 3 uur
 • De wandeling in de Korendijkse Slikken start vanaf de parkeerplaats aan de Leenherengorzenpolder (navigatieadres: Westdijk 16, Goudswaard)
 • Bij de wandeling kunnen geen honden mee

14 februari 2020

Tij is het nieuwe vogelobservatorium op Scheelhoek. Bezoek dit bijzondere gebouw en geniet van de vogelwereld er omheen

Middagexcursie naar Tij op Scheelhoek
 

De Scheelhoek is normaal gesloten voor publiek. Maar tijdens deze wandeling naar en bezoek van Tij laat Natuurmonumenten jou genieten van dit natuurgebied. Een unieke natuurbelevenis!

 

Vogels

De wandeling alleen al is een belevenis. Door een vochtig buitendijks gebied met loopplanken bereiken we Tij. Van daaruit een weids uitzicht over het Haringvliet. Op eilandjes is het daar in het voorjaar een drukte van jewelste. Sterns en meeuwen broeden er met duizenden paren. Maar ook kluten, brandganzen en plevieren.

En uiteraard dat bijzondere vogelobservatorium! In Tij staat een ook prachtige Swarovski telescoop om vogels van nabij te bewonderen.

 

Tips van de boswachter

Neem je verrekijker mee; Trek stevige, dichte wandelschoenen aan; Trek warme kleding aan en een lange broek; De wandeling is geschikt voor kinderen ouder dan 6 jaar; De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur, afstand is 2 km. Honden kunnen niet mee; Je kunt gratis parkeren

 

Locatie:

Scheelhoek, Vogelobservatorium Scheelhoek thv Deltahaven , Stellendam. lengte in km: 2 km. Data en tijden: zaterdag 28 maart 2020 vanaf 14.00 – 15.30 uur en zondag 13 september 2020 vanaf 14.00 – 15.30 uur. Max. aantal: 20 volwassenen en  kinderen (vanaf 6 jaar)
13 februari 2020

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta biedt diverse cursussen, interessante lezingen en leuke activiteiten aan. Dit is er binnenkort te leren en beleven:

 

Kom naar de bieb in de voorjaarsvakantie!

Voorjaarsvakantie saai? Welnee, in de Bibliotheek is genoeg te beleven! Tijdens de voorjaarsvakantie zijn er diverse activiteiten te beleven van en in de bibliotheek. Kom bijvoorbeeld naar de film, leer programmeren met robot Dash en haal gelijk een nieuwe stapel leesvoer voor de vakantie!
 

 Naar de film in Middelharnis

Woensdag 25 februari wordt de film "Superjuffie!" naar de boeken van Janneke Schotveld vertoond in het Diekhuus: Juf Josje is een heel gewone juf, maar als ze een mysterieus beeldje ontdekt, verandert ze plotseling in Superjuffie. Ze schiet als een groene tornado door de lucht, kan met dieren praten en komt in actie als die in gevaar zijn! Dit is nogal onhandig als je als nieuwe juf les moet geven aan groep 6. Een aantal leerlingen ontdekt het geheim van Josje en helpt haar smoesjes te verzinnen voor de strenge meester Snor zodat zij dieren kan blijven redden.

Het Diekhuus, Middelharnis | Woensdag 26 februari 2020 | Tijd 14:00 - 15:30 uur | kaartverkoop: www.hetdiekhuus.nl

 

Programmeren met robot Dash

Kom naar de bieb en volg de workshop programmeren met robot Dash. We maken met lego een heus raceparcours en wie weet lukt het jou om robot Dash zo te programmeren dat hij snel en foutloos de race rijd.

De Bibliotheek, Middelharnis | Vrijdag 28 februari | Tijd: 10.00 - 12.00 uur | Toegang gratis, opgave noodzakelijk: er is plaats voor maximaal 20 kinderen

 

Naar de film in bibliotheek Ouddorp

Het boek of de film. Welke vind jij beter? Reserveer een exemplaar van het boek, bekijk de film en oordeel zelf. Woensdagavond 4 maart wordt in Bibliotheek Ouddorp de film naar het boek “Het schaakmeisje” van Tim Crothers vertoond: Phiona Mutesi is een jonge, analfabete vrouw die opgroeide in Oeganda. Ze was voorbestemd tot het leven dat haar dorpsgenoten leefden: in armoede. Tot ze een schaakbord tegenkwam. Al op haar elfde was ze nationaal schaakkampioen, en op haar vijftiende won ze tegen alle verwachtingen in het belangrijkste jeugdschaakkampioenschap van Afrika. Het schaakmeisje is Phiona’s bijzondere en inspirerende levensverhaal: van haar jeugd in een sloppenwijk in Oeganda, de uitdagingen waar ze voor stond in haar nog jonge leven, de veel te vroege dood van haar vader, en vooral haar aangeboren talent voor het schaakspel dat haar een nieuwe kans in het leven heeft geschonken.

Bibliotheek Ouddorp | woensdag 4 maart | tijd 19.30 – 21.30 uur | toegang € 5,- / € 3,- voor bibliotheekleden

 

En verder:

Digicafé

Je kunt hier terecht met al je vragen op digitaal gebied.

Iedere vrijdag van 10.00 – 11.30 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl
10 februari 2020
 

Presentatie over W.G. van der Hulst

 

Voor woensdag 19 februari heeft de 55+ club in Ouddorp Annemarie Fokker uitgenodigd voor een informatieve middag over de meesterverteller W.G. van der Hulst. De prijs van deze bijzondere middag bedraagt € 3,- inclusief een kopje koffie. Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam tel. 0187 682319 of Stichting ZIJN 0187 483366 e-mail c.vermeulen@zijngo.nl


Titels als 'Rozemarijntje', 'In de Soete Suikerbol', 'Ouwe Bram' en 'Bruun de Beer'  zullen bij velen herinneringen oproepen. De schrijver van deze boeken, W.G. van der Hulst, was de meester van de Protestants-Christelijke kinderlectuur. Zijn eerste boek schreef hij in 1909. Hij schreef pakweg 100 kinderboeken, waarvan er miljoenen exemplaren over de toonbank gingen. Bij veel mensen zal de naam W.G. van der Hulst een glimlach op het gezicht brengen. Werd u thuis of op school niet voorgelezen uit een van zijn boeken, dan heeft u er misschien weleens eentje cadeau gekregen.

 

Woensdag 26 februari is er een bingo bij de club.


4 februari 2020
 

Lezing over de Gulde Snede

 

SOMMELSDIJK - De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) houdt dinsdagavond 18 februari een lezing over de Gulde Snede, door docent Andres Vogelaar.  De kostprijs van deze lezing, inclusief consumptie, bedraagt slechts € 10,00. De lezing start 19:30 uur in de Voorstraat 35 van Sommelsdijk en duurt tot 21:30 uur. Aanmelden en betalen kan via de website www.kcego.nl of telefonisch: 06-45104961.

 De gulden snede is een bijzonder getal dat ontstaat als je een lijnstuk op een bijzondere manier in twee stukken verdeeld. De gulden snede wordt ook wel phi genoemd. Phi is al terug te vinden in architectuur van voor Christus. Denk hierbij aan de grote piramides in Egypte en het Parthenon in Griekenland. 

 

De gulden snede duikt op allerlei onverwachte plaatsen op, zoals in de architectuur, bij de lengte van je vingerkootjes, bij bloemkolen en filmsterren.

In deze lezing kijken we naar een van de mooiste getallenrijen in de wiskunde: de rij van Fibonacci. Wat heeft deze te maken met de gulden snede en hoe hebben grote kunstenaars zoals Da Vinci hier gebruik van gemaakt?

 

Je komt van alles te weten over de gulden snede en hoe je zelf de gulden snede kunt ontdekken, maar ook dat we er ook weer niet te magisch over moeten denken: het is maar een van vele patronen die we in de natuur kunnen terugvinden.

Ten slotte zullen we kijken naar een iets moderne vorm van kunst van de vlakvullingen waar veelal de gulden snede in verstopt zit. Het is tijd om een mysterie te ontrafelen!

 3 februari 2020
 

Vrijdagavondcafé in Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge

 

In de maanden december en januari zijn we gestart met 'vrijdagavondcafé' in Ons Dorpshuis.

De bezoekers van deze avonden hebben aangegeven dat ze het een leuk initiatief vinden en dat vervolg gewaardeerd wordt. Er is de indruk dat nog niet zoveel mensen het weten dus vandaar even een stukje in de krant.
 

1 keer in de maand gaan de deuren van Ons Dorpshuis rond 20.00 uur open voor iedereen die het gezellig vindt om samen een drankje te doen, van een potje biljarten houdt, wil kaarten of de uitdaging aangaat op het dartbord. Andere ideeën om van deze avonden een geslaagde avond te maken zijn van harte welkom. Wanneer je een keertje met de beentjes van de vloer wil is het uitnodigen van een DJ ook een optie. Laat het weten.

Het “vrijdagavondcafé” is er 1 keer in de maand van 20.00 uur tot 24.00 uur en de toegang is gratis.

De eerst komende keer is op vrijdag 28 februari

 

 

 

Zeeuwse verjaardag in Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge

 

Als vervolg op de zeer geslaagde Flakkeese verjaardag en de oergezellige Brabantse verjaardag zijn nu de voorbereidingen voor de Zeeuwse verjaardag  in volle gang. De kosten zijn €12,50 p.p. en dat in inclusief een kopje koffie met een Zeeuwse traktatie, een borreltje en hapjes. Reserveren kan via : www.onsdorpshuisnieuwetonge.nl of via tel. Nr. 0611140288

 

St. Ons Dorpshuis houdt zaterdag 7 maart een gezellige avond met een hapje en een drankje en dit keer een Zeeuws tintje. Zeeuwse Sien is  uitgenodigd die  samen met haar accordeoniste de avond zal opluisteren..

Zet de datum alvast in uw agenda want het belooft weer een erg gezellige en vooral vrolijke “verjaardag” te worden.

 3 februari 2020

Snertmaaltijd bij de 55+ club

 

Woensdag 12 februari is het weer tijd voor de jaarlijkse snertmaaltijd van de 55+ club in Ouddorp.

Vanaf 17.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden om te genieten van erwtensoep met broodjes worst en een toetje.

De soep wordt ook dit jaar gekookt door hotel restaurant  Akershoek. Het jeugdorkest van muziekvereniging Concordia gaat voor u optreden. 
De kosten voor deze activiteit zijn € 8,-. U kunt zich opgeven bij de 55+ club in de Dorpstienden of bij Joke van Dam tel. 0187 682319.
 

U hoeft niet uw eigen soepkom mee te nemen, daar wordt voor gezorgd, wel graag bestek en een bordje voor het broodje.
 

Woensdag 19 februari is er een presentatie over schrijfster W.G. van der Hulst.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met stichting ZIJN 0187 483366 of e-mail c.vermeulen@zijngo.nl29 januari 2020
 

Agenda Ons Dorpshuis Nieuwe-Tonge februari 

 

8 februari                    Fuif ’s in

                                    feestavond voor mensen met een beperking

                                    Deze keer komt Will de Brouwer voor jullie optreden

                                    Je mag verkleed komen maar het hoeft niet

                                    Aanvang: 19.00 uur tot 21.30 uur

                                    Entree : €5,00 inclusief 2 consumpties

10 februari                  ledenvergadering “Ring van Oranje”

                                    in de bovenzaal van Ons Dorpshuis

                                    aanvang: 19.30 uur

14 februari                  Valentijnsbingo in Ons Dorpshuis

                                    we spelen 10 rondes en 1 superronde

                                    aanvang : 19.30 uur

                                    zaal open: 19.00 uur

15 februari                  Dansen

                                    Gezellige avond voor iedereen die van stijldansen houdt.

                                    Inloop vanaf  19.30 uur

                                    Entree: €10,00 incl. koffie/thee en hapjes en voor die dat willen les

                                    Graag aanmelden bij Arna de Wit  tel.06 30066210

25 februari                  Handgemaakt  Samen handwerken in Ons Dorpshuis Van 19.30 uur tot 21.30 uur

28 februari                  Vrijdagavondcafé. Tijd: van 20.00 uur tot 24.00 uur 
                                    
Gezellig een drankje doen met je vrienden, potje biljarten , kaarten of darten

 

 

 

Kernactiviteiten

Deze activiteiten zijn er elke week:

 

Wandelclub                elke maandagavond vertrekken vanaf Ons Dorpshuis om 19.00 uur voor 1 uurtje wandelen.

55+ gym                     maandagmiddag van 13.30 uur tot 14.30 uur

bejaardensoos             dinsdagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur

biljarten                       maandag – dinsdag – donderdag van 13.00 uu tot 16.00 uur 
26 januari 2020
 

Lezing over Keuvels

 

De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) houdt dinsdagavond 11 februari een lezing over keuvels in de kunst en de keuvels op Goeree-Overflakkee in het bijzonder. De lezing wordt gegeven door historica Martina Westdorp. De kostprijs van deze lezing, inclusief consumptie, bedraagt slechts € 10,00. De lezing start 19:30 uur in de Voorstraat 35 van Sommelsdijk en duurt tot 21:30 uur. Aanmelden en betalen kan via de website www.kcego.nl of telefonisch: 06-45104961. 

 

 Vanaf het ontstaan van het christendom heeft de hoofdbedekking van de vrouw een belangrijke rol gespeeld in het dagelijks leven en in de kunst. Het belang van de hoofdbedekking is vooral terug te zien in de schilderkunst. Jan van Eyck, Rogier Van der Weijden, Hiëronymus Bosch, Albrecht Dührer, Hans Holbein, Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Frans Hals schilderden een veelheid aan hoofdbedekkingen: van een eenvoudige doek tot een kostbare kanten muts. Een korte muts, al dan niet van kant, ontwikkelde zich in de loop van de 18e eeuw per streek verschillend.

 

Op Goeree-Overflakkee en andere Zuid-Hollandse eilanden werd de keuvel de kenmerkende hoofdtooi voor vrouwen. De keuvel kon versierd zijn met smalle of brede kant. Het hoogtepunt van de keuveldracht was aan het einde van de 19e eeuw. In deze lezing staat de ontwikkeling van de vrouwelijke hoofdbedekking in het algemeen en de keuvel op Goeree-Overflakkee in het bijzonder centraal.

 

Wellicht herinnert u zich een familielid die een keuvel droeg? Er zijn relatief veel kanten keuvels bewaard gebleven. Als u een keuvel in uw bezit heeft en u vindt het leuk er één te laten zien, dan is daar na de lezing de gelegenheid voor.

 

 


21 januari 2020


Vogelexcursie Beningerslikken

Geven de geheimzinnige kleine rietvogels, de vele watervogels, maar ook de roofvogels jou ook vaak een kippenvelmoment? Wandel dan mee in natuurgebied Beningerslikken met een vogelkenner en ontdek welke roofvogels hier graag komen.  Zaterdag 15 februari 10.30 – 12.30 uur. Verzamelen en vertrek: Voorne, parkeerplaats uitkijktoren Beningerwaard (3013)
 

Variatie in vogelsoorten

Het natuurgebied Beningerslikken ter hoogte van Zuidland biedt rust en ruimte aan vele vogels. In het gevarieerde landschap voelen vele soorten zich dan ook thuis. Onder deze vogelsoorten tref je een aantal roofvogels, maar ook de rietzangers, die zich vaak wel laten horen, maar niet snel zijn te zien, tot plotsklaps..... Ontdek ze, van de biddende torenvalk boven de graslanden tot de roepende en mooi zingende blauwborst in het moeras.
 

Herken de vogel

Samen met een vogelkenner wandel je door het natuurgebied en kom je meer over de diverse vogels te weten. Neem een verrekijker mee om ze nog beter te kunnen bewonderen. Met de verkregen tips kun je op den duur de vogels beter herkennen aan hun roep, verenkleed of gedrag.
 

Goed om te weten

 • Neem je verrekijker mee
 • Trek stevige, dichte wandelschoenen aan en trek bij regen laarzen aan
 • De excursie duurt ongeveer 2 uren
 • We verzamelen op de parkeerplaats bij het natuurgebied Beningerslikken
 • Geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar
 • De hond kan niet mee
 • Inschrijven op de site Natuurmonumenten: max 15 deelnemers!20 januari 2020

Flakkeese uutdruksels op valentijnskaarten
 

“Mit joe wil ik wel un kruukplaetje ete” en “Ik hou van joe van Ouddurp tot De Plaete! Dit zijn twee van de drie Flakkeese uitdrukkingen op Valentijnskaarten die speciaal voor het Streekmuseum Goeree-Overflakkee zijn gemaakt. De uitdrukkingen zijn allen in het dialect van Goeree-Overflakkee.


Wil je je lief iets leuks sturen? Vanaf zaterdagmiddag 1 februari zijn de Valentijnskaarten te koop in het Streekmuseum. Is je wederhelft meer van het snoepen? Koop dan een reep chocolade met Flakkeese tekst. Want soms gaat liefde door de maag en dat gaat zeker lukken met “un sukeloatje”.

 

De kaarten kosten per stuk € 1,95 en de reep chocolade € 2,95. Met de opbrengst van wil het museum werken aan educatieve projecten om aan jong en oud eilandverhalen te vertellen.
 

Het is ook mogelijk om de liefde van je leven een “Valentijnarrangement” cadeau te doen.

Bij aankoop van het Valentijnarrangement á € 10,- krijg je 14 februari toegang voor 2 personen inclusief consumpties. Bij dit arrangement krijgt je de Valentijnskaart gratis.
 

Valentijnevenement

Vrijdag 14 februari houdt het Streekmuseum een Valentijnevenement. Met Flakkeese liefdesverhalen, bruidskleding en bruidsjuwelen en de nodige versnaperingen worden stelletjes welkom geheten in het Streekmuseum. Er worden liefdesverklaringen gezongen en zelfs de vers gebakken kruukplaetjes hebben de vormpjes van hartjes gekregen. Een fotograaf ontbreekt uiteraard niet om de bezoekers te fotograferen in de arrenslee.
 

Tijden: 14:00 – 20:00 uur.

Voor meer informatie : info@streekmuseum.nl
17 januari 2020
 

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta biedt diverse cursussen, interessante lezingen en leuke activiteiten aan. Dit is er binnenkort te leren en beleven:

 

Boek & Film in Ebbe en Vloed

Het boek of de film. Welke vind jij beter? Reserveer een exemplaar van het boek, bekijk de film en oordeel zelf! Donderdagavond 23 januari wordt de film naar het boek “De boekhandel” van Penelope Fitzgerald vertoond.
Engeland, jaren zestig. Het geïsoleerde kustplaatsje Hardborough wordt continu geteisterd door overstromingen en wateroverlast. Een weduwe van middelbare leeftijd koopt een prachtig historisch pandje in de hoofdstraat van het dorpje. Florence is haar naam en ze is vastbesloten een boekwinkel te beginnen en daar een succes van te maken. Maar waar Florence geen rekening mee heeft gehouden is dat iedereen in het dorp een mening heeft over haar onderneming.

Bibliotheek Oude-Tonge | donderdag 23 januari | tijd 19.30-21.30 uur | Toegang € 5,- / € 3,- voor bibliotheekleden

 

De Nationale Voorleesdagen: Kliederen met Kliederlab en Moppereend!

Van 22 januari tot en met 1 februari 2020 vinden De Nationale Voorleesdagen plaats! Doel van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Gedurende de campagneperiode zijn er in het hele land allerlei voorleesactiviteiten. Ook Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert leuke activiteiten voor peuters en kleuters! In Cultuurhuis Nieuwe Veste vieren we de start van de Nationale Voorleesdagen met een kliederlab en moppereend. Ouders en kinderen zijn van harte welkom samen te komen spelen onder begeleiding van kliederen.com en natuurlijk is Moppereend er ook bij!
Bibliotheek Middelharnis | wo 22 januari | 14.30-15.30 uur | Toegang €7,50 | www.bzhd.nl

 

NIEUW: Muziek Luistergroep in Cultuurhuis Nieuwe Veste

Ook liefhebber van Klassieke Muziek? Senia (www.senia.nl) start samen met Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta een nieuwe muziek-luistergroep in Cultuurhuis Nieuwe Veste, Hellevoetsluis. De doelgroep zijn liefhebbers van klassieke muziek en zich er wat meer in zouden willen verdiepen.

In een muziek-luistergroep bespreek je om de vijf/zes weken een muziekstuk aan de hand van muziekfragmenten, achtergrondinformatie en discussievragen. De leidraad vormt daarbij de muziek-leeswijzer, opgesteld door deskundigen. Doel is om met elkaar tot verbreding, verdieping van de muziek te komen. Interesse? Dinsdag 28 januari 2020 is er om 13.30 uur een vrijblijvende voorlichtingsbijeenkomst in Cultuurhuis Nieuwe Veste.

Cultuurhuis Nieuwe Veste, Hellevoetsluis | dinsdag 28 januari | tijd 13.30 – 15.00 uur | toegang gratis en vrijblijvend

 

En verder:

Digicafé

Je kunt hier terecht met al je vragen op digitaal gebied.

Iedere vrijdag van 10.00 – 11.30 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl

 

Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta!
Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op www.bzhd.nl/activiteiten
Volg de Bibliotheek ook op Social Media
facebook.com/bibliotheekzhd
twitter.com/bibliotheekzhd

 
17 januari 2020

 
Dubbelconcert Poppodium Jailhouse zaterdag 25 januari 2020

De toegang voor deze muzikale avond bedraagt €2,50 (onder de 18 gratis). De zaal aan de Molenweg 28 te Middelharnis is open vanaf 20.30 uur, aanvang eerste optreden is 21.00 uur. Verfrissende consumpties en hartige versnaperingen zijn tegen betaling van muntjes aan de bar verkrijgbaar.Nauwelijks bekomen van alle feestelijkheden in december trappen we het nieuwe kalenderjaar af met een stevig dubbelconcert van twee (gedeeltelijk) Flakkeese bands: Baneham en Victims Of A Down!

BANEHAM bestaat uit drie leden en is afkomstig uit de regio’s Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Pepijn (zang en bass), Jeroen (drums) en Bas (gitaar) zijn samengekomen om hun muzikale invloeden uit de rock, metal, funk en grunge samen te voegen tot een moderne vorm van grunge.

VICTIMS OF A DOWN; het idee ontstond al jaren terug; System Of A Down’s bekendste album ‘Toxicity’ integraal ten gehore brengen aan mede-liefhebbers van deze in de 90’s en 00’s populaire Amerikaanse Metal/Hardrockband.
Victims Of A Down (VOAD) is een samengestelde projectband bestaande uit zanger Steve Kuster, gitarist Josha Stribos, bassist Maarten Tromper en drummer Machiel Hoogenboom. In hoog tempo vliegen niet alleen de bekende ‘Chop Suey!’ en ‘Toxicity’ je om de oren, maar ook beukers als ‘Prison Song’, ‘Jet Pilot’ en ‘Bounce’ zullen je de tent uit blazen.
16 januari 2020

AV Flakkee organiseert Start Running 2020

 

Veel mensen beginnen het nieuwe jaar met goede voornemens, waaronder meer sporten. Start- Running is dé methode om dit in de praktijk te brengen! Deze clinic start op 5 februari en gedurende 12 weken wordt elke woensdagavond in een ontspannen sfeer gelopen. Dit gebeurt onder leiding van een aantal enthousiaste, gediplomeerde, trainers van AV Flakkee die de deelnemers hierin optimaal gaan begeleiden.Er worden niveaugroepen gemaakt zodat iedereen tot zijn recht komt. Begonnen wordt bij de basis, waarbij wandelen en hardlopen vooral in de beginfase regelmatig worden afgewisseld. Zo kan iedereen de trainingen op eigen tempo tot een goed einde brengen. Het einddoel is om op Koningsdag de Schipper Electro Omloop van Menheerse 6,7km uit te lopen.

 

Op woensdag 29  januari, aanvang 19.45 uur, is er een informatieavond in de kantine van de AV Flakkee (Oostplaatseweg 1, Middelharnis). Hier wordt u onder het genot van een hapje en een drankje vrijblijvend bijgepraat over wat de Start- Running inhoud. Ook aanwezig is Marco Dieleman namens sponsor Unito Sports die alle deelnemers tevens een gratis loopshirt aanbied. Daarnaast zal  Rita Verhage (gewichtscoach) advies geven over gezonde voeding in combinatie met hardlopen. Op deze infoavond is er ook nog gelegenheid tot inschrijven. De online inschrijving is reeds geopend via avflakkee.nl. De kosten voor deelname bedragen € 35,00. Wanneer u na de Start-Running wilt blijven trainen voor nieuwe doelen kunt u tegen een gereduceerd tarief lid worden van AV Flakkee.
15 januari 2020
 

Muzikale start van 2020 met muziekvereniging Apollo

Muziekvereniging Apollo nodigt iedereen van harte uit om samen met hen het nieuwe jaar muzikaal te starten met een  Nieuwjaarsconcert dat wordt gehouden op zaterdag 25 januari in Ons Dorpshuis Korteweegje 14 in Nieuwe Tonge. Het concert start om 20.00 uur.

Wat is een mooier begin van een nieuwjaar dan te starten met een feestje?  Samen met muziekvereniging Caecilia uit Gouderak onder leiding van Marian Orgers wordt u getrakteerd op een gevarieerd programma waarin herkenning, vervoering en feestelijkheid de ingrediënten zijn. Entreegeld wordt niet gevraagd maar wel een vrolijk gezicht en feestelijke kleding. De oliebollen zijn ondertussen op maar de champagne staat klaar om gezamenlijk een toost uit te brengen op 2020.


14 januari 2020

 

Surrealistisch expressionisme

 

Morgenochtend is de tentoonstelling Surrealistisch Expressionisme van Karin Roozemond weer te bewonderen (t/m 26 februari) in de Remonstrantse kerk te Sommelsdijk. U bent van harte welkom elke woensdagochtend van 10.00 - 12.00 uur. 

 Karin Roozemond (1968) schildert met vloeibaar acryl op een bewerkte ondergrond. Door de verf in verschillende kleuren te laten vervloeien ontstaat een ondergrond met vlekken en diepte. Hierin worden vormen zichtbaar die uitnodigen om deel te worden van de afbeelding. Elk schilderij is zo deels ontstaan vanuit ‘toeval’ en de energie van de verf en deels gemaakt door de schilderes en haar fantasie.


Karin vindt haar inspiratie in dromen, visioenen, oude culturen,  sprookjes en legendes. Haar werk is kleurrijk, vol symboliek en heeft meer lagen, dit geeft het een mysterieuze uitstraling. Zij heeft jaren schilderles gehad van onder andere Marjon den Engelsman en in deze jaren haar eigen stijl ontwikkeld. Naast schilderen heeft zij een passie voor dansen, paarden, verhalen en gedichten.

 

Van beroep is Karin GZ-psycholoog. Rust, puurheid en aansluiten bij de ware natuur, ziel van haar klanten zijn sterke kanten van haar.
13 januari 2020

Informatiemiddag brandweer
 

De 55+ club in Ouddorp heeft de brandweer uitgenodigd voor een informatiemiddag op woensdag 22 januari. De prijs van deze interessante middag bedraagt € 3,- inclusief een kopje koffie. Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam tel. 0187 682319 of Stichting ZIJN 0187 483366 e-mail c.vermeulen@zijngo.nlOuderen zijn vaker betrokken bij brand in huis en raken daarbij vaker gewond. Een beginnende brand wordt door een ouder persoon minder snel opgemerkt vanwege gehoor-, zicht- en reukverlies. Door een afname in coördinatievermogen, balans, inschattingsvermogen en afgenomen snelheid van bewegen kunnen er eerder ongevallen ontstaan. Verouderde elektrische bedrading en apparatuur zijn een van de risico’s voor het ontstaan van brand. Een medewerker van de brandweer komt u onder andere iets vertellen over hoe u brand kunt voorkomen en wat u moet doen als er onverhoopt toch een brandje ontstaat.

 

Woensdag 29 januari is er een presentatie van Vishandel Hameeteman.
10 januari 2020
 

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta biedt diverse cursussen, interessante lezingen en leuke activiteiten aan. Dit is er binnenkort te leren en beleven:

 

Nationale Voorleesdagen: Kliederen met Kliederlab en Moppereend!

Samen met het Kliederlab organiseert Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta de aftrap van de Nationale Voorleesdagen 2020 in de Bibliotheek in Middelharnis! Kinderen tot en met 4 jaar kunnen een uur lang komen kliederen. Samen met hun ouder(s)/verzorger(s) mag er volop gekliederd worden in de bieb! De entreeprijs is inclusief een presentje. Ken jij Moppereend al? In dit Prentenboek van het Jaar 2020 gaat dit dier van mopperig naar extreem chagrijnig. De andere dieren, die haar juist proberen op te vrolijken door te vragen of ze met hen wil meedoen, worden uiteindelijk allemaal aangestoken door het gechagrijn van eend. Ondertussen wordt het donderwolkje boven moppereend groter en groter tot... 

Bibliotheek Middelharnis | woensdag 22 januari | tijd 14.30-15.30 uur | toegang € 7,50

 

Boek & Film

Het boek of de film. Welke vind jij beter? Reserveer een exemplaar van het boek, bekijk de film en oordeel zelf! Donderdagavond 23 januari wordt de film naar het boek “De boekhandel” van Penelope Fitzgerald vertoond: Engeland, jaren zestig. Het geïsoleerde kustplaatsje Hardborough wordt continu geteisterd door overstromingen en wateroverlast. Een weduwe van middelbare leeftijd koopt een prachtig historisch pandje in de hoofdstraat van het dorpje. Florence is haar naam en ze is vastbesloten een boekwinkel te beginnen en daar een succes van te maken. Maar waar Florence geen rekening mee heeft gehouden is dat iedereen in het dorp een mening heeft over haar onderneming.

Bibliotheek Oude-Tonge | donderdag 23 januari | tijd 19.30-21.30 uur | Toegang € 5,- / € 3,- voor bibliotheekleden

 

 

En verder:

Digicafé

Je kunt hier terecht met al je vragen op digitaal gebied.

Iedere vrijdag van 10.00 – 11.30 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl

 

Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta!
Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op www.bzhd.nl/activiteiten
Volg de Bibliotheek ook op Social Media
facebook.com/bibliotheekzhd
twitter.com/bibliotheekzhd

 10 januari 2020


Wandel mee met deze stevige winterwandeling met als beloning een warme kop soep!

Winterwandeling De Koploper in de duinen van Goeree

Natuurmonumenten houdt een winterwandeling op zaterdag 25 januari. Start 09.30 uur vanaf het parkeerterrein Vuurtoren Ouddorp. Deelnemen aan de wandeling die ongeveer 10 km beslaat vanaf 12 jaar en het duurt ongeveer drie uur. Honden niet toegestaan. Eindtijd inclusief soep bij circa 13.30 uur. Inschrijving: via de website van Natuurmonumenten

 


In de Duinen van Goeree kun je je hart ophalen als wandelliefhebber. Tijdens je wandeling heb je een fantastisch uitzicht over duinvalleien, brede stranden en schorren vol vogels. Ook in de winter kun je volop genieten in dit gebied. Je komt langs de Westhoofdvallei, maak je een uitstapje door het Volgerland en wandel je vervolgens door de Springertduinen naar het strand. Een ervaren natuurgids vertelt je meer over het bijzondere landschap en de vogels die hier overwinteren. Het is een stevige wandeling, dus een goede conditie is vereist.

 

Warme afsluiting met soep

Zo’n stevige wandeling in de winter vraagt een warme beloning. We sluiten de wandeling daarom af bij strandtent Iloon met een heerlijke warme kop soep.

 

Extra informatie

Alleen geschikt voor mensen die goed ter been zijn. Gratis parkeren. Tip: neem je verrekijker mee en iets te drinken/eten. Trek stevige, dichte wandelschoenen aan en warme kleding. Maximum aantal deelnemers: 15. Kosten voor leden 12,50 euro, niet-leden 17,15 euro

 

 


9 januari 2020
 

AV Flakkee organiseert 26e Kievit Warmte Grevelingencross

 

Zaterdag 8 februari houdt AV Flakkee de 26e Kievit Warmte Grevelingencross. Ook dit jaar is deze wedstrijd onderdeel van de Zeeuwse Crosscompetitie. Het parcours gaat geheel over het gras en met uitzicht over Grevelingenmeer is het voor de atleten prachtig lopen.

 Het programma start om 12.30u met de jeugdonderdelen, eerst de pupillen en daarna de junioren. Om 13.40u start de korte cross 2,5km en aansluitend is om 14.10u de lange cross 8km verdeelt over vijf ronden. Het diverse aanbod van afstanden biedt iedereen, jong en oud, een kans om mee te doen! Het parcours is volledig met spikes te belopen, op het oog is de vlakke ondergrond gemakkelijk voor een cross, echter in vorige edities is gebleken dat een stevige wind het nog lastig kan maken! De Flakkeese atleten zullen voor eigen publiek sterk willen lopen, Maikel Peeman won in 2016 en 2019 en Ricardo Sint Nicolaas en Eric Wolfert zitten ook steevast bij de eersten in het veld, zij zullen het opnemen tegen de Zeeuwse toppers als Erwin Harmes en Yunis Stitan. Bij de dames is Laurey van den Berge een sterke troef, zij won al diverse malen deze cross.

 

Voorinschrijven is mogelijk t/m 6 februari via inschrijvenzeeland.nl, tevens staan daar de inschrijfgelden vermeld. Inschrijving ter plaatse kan tot een half uur voor de start van het betreffende onderdeel, het inschrijfloket bevindt zich binnen in restaurant Puurr. Voor iedereen is een herinnering, voor de eerste drie in elke categorie zijn prijzen beschikbaar. Douche- en kleedruimte zijn beperkt beschikbaar, bij de surfshop zijn muntjes verkrijgbaar om te douchen. Voor meer informatie kunt u terecht op avflakkee.nl.
8 januari 2020

Huwelijksreizen van Nederlanders in de negentiende eeuw’

Lezing ‘Plezier of plicht? 
 

Samen naar een luxe en zonnig oord om heerlijk te niksen: vandaag de dag is de huwelijksreis een populair gebruik onder kersverse bruidsparen. Maar waar komt dit gebruik vandaan, en zag de huwelijksreis er altijd al zo uit? Dinsdag 21 januari, inloop vanaf 19.30 uur, aanvang lezing 20.00 uur, in de Remonstrantse Kerk, Voorstraat 35 Sommelsdijk.In 2014 studeerde Alisa Meijs, inmiddels al weer enkele jaren bestuurslid van De Motte, af aan de Erasmus Universiteit Rotterdam met een onderzoek naar de huwelijksreizen van Nederlanders in de negentiende eeuw. Aan de hand van vijf reisjournalen, waaronder dat van een echtpaar van Schouwen-Duiveland, maakte zij een beginnetje aan het onderzoek naar een op dat moment nog vrij onontgonnen geschiedenis van het huwelijksreis als ritueel. Tijdens deze eerste lezing van het winterprogramma van De Motte neemt ze u mee in haar onderzoek en bevindingen.

 
7 januari 2020

 

Poteravond 55+ club

 

Woensdag 15 januari is het weer tijd voor de traditionele poteravond van de 55+ club in Ouddorp.

Vanaf 17.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden om te genieten van een originele Ouddorpse potermaaltijd. De poters worden kosteloos bereid bij hotel Akerhoek. De kosten voor deze gezellige avond bedragen €12,-.

U kunt zich opgeven bij de 55+ club in de Dorpstienden of bij Joke van Dam tel. 0187 682319.

U wordt vriendelijk verzocht uw eigen bord en bestek mee te nemen om de vrijwilligers te ontlasten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN  tel. 0187 483366 e-mail c.vermeulen@zijngo.nl

Woensdag 22 januari is er een presentatie van de brandweer bij de 55+ club.6 januari 2020

Hoe beter je je  'vrouwelijke hormoonspiegels' op peil houdt, hoe langer je jong en fit blijft

Workshop: Hormonen in balans

 

MIDDELHARNIS - Praktijk De Loods houdt dit voorjaar workshops over vrouwelijke hormonen. Workshop: 3  x 2 uur van 10.00 uur tot 12.00 uur. Lesdata: zondag 26 januari, 1 maart en 29 maart. Kosten:  75 euro. Aanmelden via de mail info@praktijkdeloods.nl voor 15 januari 2020. Om je plek definitief te reserveren kun je het bedrag van € 75 overmaken op IBAN NL84 RBRB 0778 2294 24 t.n.v. W.L. Visser-Peeman onder vermelding van Workshop voor Vrouwen  PLUS graag je VOORNAAM.


Je hormonen zorgen onder andere voor een gezonde huid, sterke botten en een gezonde weerstand. Verder hebben ze invloed op de stofwisseling, de verhouding tussen spieren en vet, seksuele prikkels en bepalen je stemming. Ook slapen, een helder hoofd of drang naar zoet hebben te maken met de werking van je hormonen.

 

Niet alleen vrouwen met overgangs- of PMS-klachten, maar alle vrouwen hebben baat bij de specifieke, dynamische oefeningen met stevige ritmische ademhaling.

 3 januari 2020
 

Agenda Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge januari 2020

 

10 januari                    Bingo

10 rondes en 1 superronde

plaats: Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge

zaal open: 19.00 uur

aanvang: 19.30 uur

 

11 januari                    Nieuwjaarsconcert Die Grevelinger Musikanten

                                    Bij Binnenkomst een glaasje Gluhwein

Plaats: Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge

                                    zaal open: 19.30 uur

                                    aanvang: 20.00 uur

                                    toegang gratis

 

17 januari                    Wintercafé

                                    Een mooie gelegenheid om elkaar nieuwjaar te wensen!

                                    Bij binnenkomst een glaasje Gluhwein

                                    Plaats: Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge

                                    Tijd: 20.00 uur tot 24.00 uur

 

18 januari                    Dansen

                                    Een gezellige gelegenheid voor een Quickstep of Wals.

                                    Plaats: Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge

                                    Tijd: 20.00 uur tot 24.00 uur

Toegang: €10,00 (inclusief koffie, hapje en les van 2 enthousiaste dansparen)

 

25 januari                    Nieuwjaarsconcert muziekvereniging Apollo

                                    plaats: Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge

                                    zaal open: 19.30 uur

                                    aanvang: 20.00 uur. toegang gratis

 


28 januari                    Handgemaakt

Gezellige avond voor iedereen die samen handwerken leuker vindt.

Tijd: 19.30 uur tot 21.30 uur. Toegang gratis
1 januari 2020
 

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta biedt diverse cursussen, interessante lezingen en leuke activiteiten aan. Dit is er binnenkort te leren en beleven:

 

Boek & film in Ouddorp
Het boek of de film. Welke vind jij beter? Reserveer een exemplaar van het boek, bekijk de film en oordeel zelf. Woensdagavond 8 januari wordt in Bibliotheek Ouddorp de film naar het boek “Rafaël” van Christine Otten vertoond. Rafaël is het waargebeurde verhaal van twee geliefden die er alles voor overhebben om bij elkaar en bij hun kind te zijn. Een spannend en actueel boek over grenzen, dromen, wilskracht – en liefde die regels, landsgrenzen en zelfs gevangenismuren overstijgt.

Bibliotheek Ouddorp | woensdag 8 januari | 19.30 uur-22.00 uur | Entreeprijs: € 5 / € 3 bibliotheekleden

 

Zing mee in het Diekhuus met Het Aanschuifkoor

Inmiddels een maandelijks feestje wat niemand meer wil missen: Het Aanschuifkoor! Kom ook en zing gezellig mee. Er wordt gezongen onder leiding van zangdocente Elly Bezemer. Van gouwe ouwe tot echte meezinger. Zingen maakt blij! Mogelijk gemaakt door vele vrijwilligers.

Het Diekhuus Middelharnis | donderdag 9 januari | tijd 14.00 – 16.00 uur | toegang gratis

 

Een nieuw jaar: nieuwe vaardigheden opdoen!

Woensdag 15 januari starten er in Bibliotheek Middelharnis en Bibliotheek Ouddorp cursussen om (beter) om te leren gaan met je tablet en/of laptop. Begin het nieuwe jaar goed en haal je digitale vaardigheden op in de bibliotheek!
 

Laptop & tablet

Wil je graag meer online kunnen doen, maar weet je niet zo goed hoe het werkt? Dan is Klik & Tik iets voor jou! In deze cursus begin je bij het begin en ga je stap voor stap verder. Je leert onder andere typen, e-mailen en dingen opzoeken. Je volgt de cursus in je eigen tempo. Je kunt deze cursus in Bibliotheek Middelharnis volgen met een laptop of op je eigen tablet.

Bibliotheek Middelharnis | Startdatum: woensdag 15 januari 2020 | tijd: 9.30-11.30 uur | Aantal lessen: 8 | Toegang gratis, opgave gewenst

Tablet

Heb je een tablet in je bezit, maar weet je nog niet zo goed hoe alles nu werkt? Dan is deze cursus iets voor jou! In deze cursus werk je in je eigen tempo en op je eigen tablet. Van wifi instellen tot een internetpagina bezoeken en van foto's maken tot een spelletje spelen: jouw tablet heeft straks geen geheimen meer voor je! Benodigdheden: tablet en oortelefoontjes/headset

Bibliotheek Ouddorp | Startdatum: woensdag 15 januari 2020 | tijd: 10.00-11.30 uur | Aantal lessen: 4 | Toegang gratis, opgave gewenst

 

En verder:

Digicafé

Je kunt hier terecht met al je vragen op digitaal gebied.

Iedere vrijdag van 10.00 – 11.30 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl

 

Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta!
Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op www.bzhd.nl/activiteiten
Volg de Bibliotheek ook op Social Media
facebook.com/bibliotheekzhd
twitter.com/bibliotheekzhd

 
26 december 2019
 

Surrealistisch expressionisme

 

De tentoonstelling Surrealistisch Expressionisme van Karin Roozemond is te zien van 5 januari t/m 26 februari 2020 in de Remonstrantse kerk te Sommelsdijk. U bent van harte welkom bij deze expositie na de kerkdienst op zondag (vanaf 11.00 uur tot ongeveer 12.00 uur), op verzoek (even aanbellen bij de fam. Schrier die boven de kerk woont) en elke woensdagochtend van 10.00 - 12.00 uur.

 Karin Roozemond (1968) schildert met vloeibaar acryl op een bewerkte ondergrond. Door de verf in verschillende kleuren te laten vervloeien ontstaat een ondergrond met vlekken en diepte. Hierin worden vormen zichtbaar die uitnodigen om deel te worden van de afbeelding. Elk schilderij is zo deels ontstaan vanuit ‘toeval’ en de energie van de verf en deels gemaakt door de schilderes en haar fantasie.

Karin vindt haar inspiratie in dromen, visioenen, oude culturen,  sprookjes en legendes. Haar werk is kleurrijk, vol symboliek en heeft meer lagen, dit geeft het een mysterieuze uitstraling. Zij heeft jaren schilderles gehad van onder andere Marjon den Engelsman en in deze jaren haar eigen stijl ontwikkeld. Naast schilderen heeft zij een passie voor dansen, paarden, verhalen en gedichten.

 

Van beroep is Karin GZ-psycholoog. Rust, puurheid en aansluiten bij de ware natuur, ziel van haar klanten zijn sterke kanten van haar.

 


20 december 2019

In het nieuwe jaar een nieuwe locatie

Repair Cafe 2020

MIDDELHARNIS -  Ook het komende jaar repareren de vrijwilligers, samen met u gewoon door, dus kom in 2020 naar het Repair Café! Op zaterdag 4 januari is er GEEN Repair Café op de locatie van Goed voor Goed aan de Simon Stevinweg 49 in Middelharnis. Dit i.v.m. geplande de verhuizing van Goed voor Goed medio januari naar de Gerard Walschapstraat 18 in Sommelsdijk.

 

Wel was het Repair Café te gast bij Huiskamer van Flakkee. Uitzendingen via RTV SLOGO op 30 december 2019. Om 09.00 uur en 21.00 uur op KPN kanaal 1371 en ZIGGO kanaal 36.

 

Het volgende Repair Café is op zaterdag 1 februari 2020. Goed voor Goed, Gerard Walschapstraat 18 Sommelsdijk. Of volg ons via Facebook en de website, http://www.repaircafemiddelharnis.nl
17 december 2019

Nieuwjaarsbijeenkomst gemeente Goeree-Overflakkee op 7 januari 2020

De nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Goeree-Overflakkee is op dinsdagavond 7 januari, in De Grutterswei, Willemstraat 14, Oude-Tonge. Inwoners, ondernemers en belangstellenden kunnen het college, de directie en de raadsleden op informele wijze ontmoeten en nieuwjaarswensen uitwisselen. 


Programma 19.00 uur ontvangst 19.45 uur nieuwjaarstoespraak burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman 20.00 uur voordracht gedicht ‘Naar het licht’ door Frouke Bienefelt 20.10 uur informeel samenzijn 21.30 uur einde nieuwjaarsreceptie.

Iedereen is van harte welkom, in het bijzonder nieuwe inwoners van Goeree-Overflakkee, om nieuwjaarswensen uit te wisselen met andere inwoners en met het gemeentebestuur.

Vragen
Bij vragen over deze bijeenkomst kunt u contact opnemen met Caroline Blokland of Anita Sperling van de afdeling communicatie van de gemeente Goeree-Overflakkee. Zij zijn beiden bereikbaar via e-mail: communicatie@goeree-overflakkee.nl of via het algemene telefoonnummer 14 0187.
15 december 2019
 

Openstelling Streekmuseum in Kerstvakantie

 

 

SOMMELSDIJK  – Ga in de kerstvakantie op ontdekkingsreis door de geschiedenis van Goeree-Overflakkee en kom naar het Streekmuseum in de Kerkstraat van Sommelsdijk.


Foto: Maria Evers


Maak kennis met het leven op Goeree-Overflakkee rond 1900. Wat deden de mensen? Hoe woonden zij? Welke kleding droegen zij? Waan je even honderd jaar terug in de tijd in de Flakkeese woonkamer en oefen het bekende leesplankje in de historische schoolklas. Geniet van de typische sieraden en streekdracht op de afdeling Streekdracht en struin door de 19 verschillende afdelingen van het museum.

Bezoek in het streekmuseum ook de museumwinkel en koop handenvol snoep.

 

Openingstijden
 

Het museum in de Kerkstraat van Sommelsdijk is in de kerstvakantie geopend op 24, 27, 28 december en 2, 3 en 4 januari van 14:00 uur tot 17:00 uur. Op de zaterdagen 11, 18 en 25 januari is het museum gesloten. Op alle andere zaterdagmiddagen van het jaar is het museum tegenwoordig geopend.


www.streekmuseum.nl
7 december 2019
 

Brouwerij Solaes

Breaking news:

Brouwerij Solas neemt het Diekhuus over! Nou ja, tussen kerst en oud & nieuw dan tenminste

Vrijdag 27-12: Hits met 4Something
Zaterdag 28-12: Meezing koor met Jory & Cees
Maandag 30-12: Pubquiz met Tim Jochems
Dinsdag 31-12: Oliebollen & bier (15:00-19:00)
We zijn dan ook eens wat langer open van 15:00-23:00.
6 december 2019

Donderdag 12 december 2019 aanvang: 21.00 uur
 

Volle Maanwandeling

MIDDELHARNIS - De wandeling is 
in stilte en duurt ongeveer 1 uur en we doen tijdens de wandeling op een mooie plek adem - en bewegingsoefeningen. Afsluiting is binnen met een meditatieoefening en een kopje thee met wat lekkers erbij. Aanvang wandeling 21.00 uur einde circa 22.30 uur. Kosten deelname 10 euro, op rekeningnummer NL84 RBRB 0778 229421  ( deelname wordt  bevestigd na betaling)    Locatie: Praktijk de Loods, Molenweg 36, Middelharnis. Aanmelden voor 8 december a.s. via info@praktijkdeloods.nl of  via 06 20793697.

 De winter doet zijn intrede. De natuur verstilt en trekt de aandacht diep naar binnen. Het heeft iets magisch die verstilling buiten. Helemaal als een laag sneeuw de geluiden grotendeels dempt. Het geeft rust. En ontspanning. En soms ook ontroering. Lopend, je schoenen knisperend in de sneeuw en dan dat betoverende gevoel als je stopt met lopen en luistert naar de stilte.

Donderdag 12 september 2019 is het weer volle maan de Boommaan en is
 de laatste maan van de cyclus, de dertiende maan, die alleen wordt ingevoegd als er een volle maan valt tussen 10 en 20 december, wat zeven keer in negentien jaar het geval is. Deze maan staat voor loslaten, waarbij elke vrucht die nu de grond raakt het hoogstwaarschijnlijk niet zal overleven. Het is de afstervende natuur die losgelaten mag worden. Voor elke donkere dag zal er een zonnige tegenover staan.

 
5 december 2019

 

Kerstviering bij de 55+ club
 

De 55+ club houdt woensdag 18 december een gezellige kerstmiddag in de Dorpstienden in Ouddorp. Om 14.00 uur bent u van harte welkom om te luisteren naar het koor ‘Laudate Dominum’.

 

Er wordt een mooi kerstverhaal verteld door mevrouw Kammeraad en koffie gedronken met wat lekkers. De club vraagt een eigen bijdrage in de vorm van een collecte. Graag van tevoren aanmelden, dit kan bij de 55+ club  in de Dorpstienden of bij Joke van Dam tel. 0187 682319.

 

Woensdag 25 december en 1 januari zijn er geen activiteiten. Op 8 januari is er een nieuwjaarsreceptie.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met stichting ZIJN tel. 0187 483366 e-mail c.vermeulen@zijngo.nl
3 december 2019
 

Vrijwilligers gezocht voor afvalonderzoek langs Maas, Waal en Haringvliet

 

Schone Rivieren zoekt vrijwilligers die mee willen doen aan een grootschalig ‘citizen science’ (burgerwetenschap) onderzoek naar plastic afval langs de Maas, de Waal en het Haringvliet. Afval opruimen alleen is niet voldoende. Door het afval langs de rivieren in kaart te brengen kan de bron worden aangepakt.

De ‘rivierafvalonderzoekers’ leveren zo een onmisbare bijdrage bij het halen van de doelstelling: plasticvrije rivieren in 2030. Het onderzoek is onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee.


Onderzoek voor aanpak aan de bron

Binnen Schone Rivieren zijn er honderden rivierafvalonderzoekers actief. Deze getrainde vrijwilligers verzamelen data over het afval langs de rivieroevers om inzicht te krijgen in de hoeveelheid, samenstelling en herkomst. De resultaten worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid rondom plastic en plastic afval aan te scherpen. De werving voor het onderzoek in het voorjaar 2020 langs de Maas, de Waal en het Haringvliet gaat nu van start. Meld je hier aan!


Schone Rivieren

Wereldwijd vormt de plasticsoep een bedreiging voor het milieu en de gezondheid van mens en dier. Dat probleem begint dichterbij dan je denkt. Plastic afval dat hier in de Nederlandse rivieren belandt, stroomt naar de Noordzee. IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee bundelen de krachten en brengen hierin verandering met Schone Rivieren. Ons doel? Plasticvrije rivieren in 2030. Lees meer over onze aanpak op www.schonerivieren.org.

Afgelopen maart kreeg Schone Rivieren een gelddonatie van 1,95 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Verdere uitbreiding van zowel de opruim- als onderzoeksacties naar de grote rivieren in Nederland is mogelijk dankzij deze donatie.2 december 2019

NIEUWJAARSRECEPTIE STICHTING ZIJN

 

 

Wanneer:                  Dinsdagmiddag 7 Januari  

                                   2020

 

 Tijd :                         Van 16.00 uur – 17.30 uur

 

 Voor wie:                 Iedereen

 

 Waar:                       Infocentrum, Bernhardstraat 27,

                                  Oude-Tonge

 

U bent van harte welkom!.

 

 

Met vriendelijke groeten,

 

 

Personeel van Stichting  ZIJN

 

 
30 november 2019
 

Agenda december 2019 Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge

 

Vrijdag 6 december: Uitzwaaien van de Sint met aansluitend een lampionnenoptocht georganiseerd door het Sintcomité. Aanvang 18.15 vanaf Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge

 

Vrijdag 13 december:  De wijkgroep Nieuwe Tonge houdt een gezellige Kerstbingo. Deze laatste keer trakteert de wijkgroep op een kopje koffie met iets lekkers. 10 rondes en een superronde. aanvang:19.30 uur zaal open 19.00 uur.
 

Zaterdag 14 december KERST-Fuif ’s in met life muziek van John Nachtegaal. aanvang: 19.00 uur tot 21.30 uur

entree: €5,00 p.p. inclusief 2 consumpties
 

Dinsdag 17 december Handgemaakt in de podiumzaal voor iedereen die samen handwerken leuker vindt.

Aanvang: 19.30 uur. Toegang gratis .

W
oensdag 18 december: Gemeenteavond voor de inwoners van de Weistraat, Verolmestraat en het Korteweegje.

 Over de vorderingen van de werkzaamheden. Aanvang: 19.30 uur
28 november 2019

Wijnproeverij bij de 55+ club
 

 

Woensdag 11 december houdt de 55+ club om 15.00 uur een wijnproeverij in de Dorpstienden in Ouddorp.

Vincent Keijmel zorgt ervoor dat u deze middag verschillende wijnen kunt proeven. De entree voor deze middag bedraagt € 8,00 u dient zich hiervoor wel van tevoren aan te melden, dit kan bij de club op woensdagmiddag of bij Joke van Dam tel. 0187 682319

Over de wijnen geeft hij een korte uitleg; waar ze vandaan komen, van welke druiven ze gemaakt zijn, hoe ze smaken en bij welke gerechten ze gedronken kunnen worden. Bij de wijnen wordt o.a. stokbrood geserveerd.

 

Woensdag 19 december is er een kerstviering.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN e-mail: c.vermeulen @zijngo.nl

28 november 2019

22e Ouddorpse VVV-Snertwandeltochten op zaterdag 7 december

 

VVV Goeree-Overflakkee en Hotel Akershoek houden i.s.m. Het Nederlandse Rode Kruis, afdeling Goeree e.o., de Ouddorpse VVV-Snertwandeltochten op zaterdag 7 december. Deelname kost € 5,-- p.p. en is incl. een kleine herinnering en dus ook die goed gevulde kop erwtensoep of ook wel Akershoek-Snert genoemd. Ben je lid van een wandelbond, laat dan bij inschrijving je pasje zien en ontvang € 1,--  korting p.p.  

 

De organisatie is ontzettend trots dat het wederom is gelukt om nieuwe stukjes wandelroute op te nemen. Speciaal uitgezette wandelroutes voor deze dag, leiden, al naar gelang de gekozen afstand, langs de mooi gelegen Ouddorpse 'spulletjes', door prachtige natuurgebieden en over het strand en/of door de duinen maar uiteraard allemaal weer langs gezellige en verrassende stempel-/controleposten. De routes zijn allemaal prima uitgepijld en ook geschikt voor Nordic Walkers.

 

Starten met 25 en 35 km wandelen is mogelijk van 8.00 tot 10.00 uur (aankomst uiterlijk 15.00 en 16.00 uur!) en met 10 km van 10.00 tot 12.00 uur bij Hotel Akershoek, Boompjes 1, Ouddorp. Inschrijven voor de 25- en 35- kilometerwandeling is mogelijk op het startpunt vanaf 7.30 uur en voor de 10-kilometerwandeling vanaf 9.45 uur (er kan ook echt niet eerder worden gestart).

Een tip van de organisatie voor het parkeren van de auto’s: denk aan het nieuwe parkeerterrein Goudsmiene (ingang Spaanseweg)!

Het erwtensoep-seizoen bij Hotel Akershoek is inmiddels voor geopend verklaard. Een aantal kenners prezen de lekkere smaak dus met die welverdiende beloning na afloop van de wandeling, komt het helemaal goed! Info: VVV Goeree-Overflakkee: 0187-681789 of info@vvvgoeree-overflakkee.nl Zie ook www.snertwandeltocht.nl

 


19 november 2019
 

Zing mee met de 12e  Volkskerstzang in Nieuwe-Tonge

 

In de Hervormde Kerk te Nieuwe-Tonge is op zaterdag 14 december de 12e Volkskerstzang. De avond begint om 19.00u en de kerkdeuren zijn vanaf 18.30u geopend. Jong en oud is van harte welkom, de entree is gratis. Voor de onkosten wordt er bij de uitgang een collecte gehouden. Na afloop (circa 20.15u) is er in de tent, bij de uitgang van de kerk, gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een lekkere kop warme chocolademelk.


Het programma bestaat uit bekende en geliefde Kerstliederen. Met de warme klanken van het Blank-orgel zal Eric Wolfert de samenzang begeleiden. Ook muziekverenging Apollo uit Nieuwe-Tonge verleent haar medewerking.

De samenzang wordt afgewisseld met muzikale intermezzo’s van Apollo en Eric Wolfert zal op het orgel een Kerstimprovisatie uitvoeren. Ds. Van Assen uit Nieuwe Tonge zal de meditatie verzorgen. 
De avond begint om 19.00u en de kerkdeuren zijn vanaf 18.30u geopend. Jong en oud is van harte welkom, de entree is gratis. Voor de onkosten wordt er bij de uitgang een collecte gehouden. Na afloop (circa 20.15u) is er in de tent, bij de uitgang van de kerk, gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een lekkere kop warme chocolademelk.
18 november 2019
 

Presentatie Positieve gezondheid

 

Woensdag 27 november is er een presentatie over Positieve Gezondheid bij de 55+ club. De welzijnsadviseurs van Stichting Zijn verzorgen deze middag. Mensen zijn niet hun aandoening. Toch focussen we daar wel vaak opU bent om 14.00 uur van harte welkom op deze interessante middag  in de Dorpstienden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam tel. 0187 682319 of Stichting ZIJN 0187 483366 e-mail c.vermeulen@zijngo.nlAlle aandacht gaat uit naar klachten en gezondheidsproblemen en hoe we die kunnen oplossen. Positieve Gezondheid kiest een andere invalshoek. Het accent ligt niet op ziekte. Maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt.. Mensen kunnen met het invullen van een spinnenweb in kaart brengen hoe zij zelf hun gezondheid ervaren. Voel je je bijvoorbeeld tevreden, gelukkig of juist eenzaam? Lukt het je om de dagelijkse dingen te doen, zoals het huishouden? Beleef je nog plezier aan hobby’s of bezigheden? Hulpverleners en hulpvragers kunnen met die uitkomsten een heel ander gesprek voeren. Wat is voor jou echt belangrijk? Wat zou jij willen veranderen? Samen bedenken ze vervolgens wie (of wat) in de omgeving kan helpen om de situatie te verbeteren.

 

Woensdag 30 oktober is er een bingo bij de club.
16 november 2019
 

Een gezellig kerstdiner in het Prieel

 

Op Tweede Kerstdag, 26 december 2019, wordt er een kerstdiner gehouden in samenwerking met Goed voor Goed en stichting SRGO. Het kerstdiner is voor alle inwoners van Goeree-Overflakkee! Of je nu jong bent of oud(er), alleenstaand of met een gezin, van een kerkelijke gezindte of niet, van Ouddorp tot Ooltgensplaat: iedereen is van harte welkom!

 

De kosten zijn €2,50 per persoon en max €7,50 per gezin. De bedoeling is om op een betaalbare manier mensen elkaar te laten ontmoeten en verbindingen te laten ontstaan. Geen mooiere tijd om dat te doen dan met kerst! De inloop is vanaf 15.00 uur. Het diner start om 16.00 uur. Koffie/thee, limonade en sap zijn bij het diner inbegrepen. Alcoholische consumpties zijn voor eigen rekening. De locatie is het Prieel ; Olympiaweg 32, 3245 DL Sommelsdijk. Het Prieel wordt gratis beschikbaar gesteld door stichting SRGO!

 

Voor degenen die geen vervoer hebben: als u dit aangeeft bij de aanmelding kunt u opgehaald en thuisgebracht worden.  We vragen mensen die wèl vervoer hebben of zij bereid zijn iemand uit eigen dorpskern mee te nemen naar de locatie. Stichting Goed voor Goed stelt busjes beschikbaar vervoer mogelijk te maken voor mensen die niet mee kunnen rijden.

 

Stel uw vraag of meld u aan liefst vÓÓr 2 december op kerstdinerflakkee@gmail.com , via Facebook of bel naar 06-30449494. U mag de kosten storten op NL38 RABO 0168434245 t.n.v. Stichting Goed voor Goed o.v.v. kerstdiner aanmelding en uw naam

Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar dus wees er snel bij!

 

Wilt u helpen door een voorgerecht voor 10 personen te maken? Of als vervoersvrijwilliger? Of om tussendoor te helpen met de vaat? Graag!!  
16 november 2019

Gezellige winterfair bij Ebbe en Vloed

OUDE-TONGE - Winterfair op maandag 25 november in het restaurant van Ebbe en Vloed, van 14.00 tot 17.00 uur. U kunt in de feestdagen-stemming komen met verschillende kraampjes. Van Sint Nicolaas cadeaus tot kerstgeschenken en lekkernijen. Sieraden en zelfgemaakte kerstkaarten. Ook zal er feestelijke betaalbare kleding te koop zijn. Er is voor iedere bezoeker gratis iets lekkers bij de koffie.15 november 2019
 

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta biedt diverse cursussen, interessante lezingen en leuke activiteiten aan 


Dit is er binnenkort te leren en beleven:

 

Cursus: Voor ’t zelfde geld

Wanneer je een eigen inkomen hebt, moet je goed nadenken over je geld. Je kunt wel leuke spullen kopen, maar het is belangrijker om geld te hebben voor huur, energiekosten, ziektekostenverzekering en eten. Geld lenen is niet altijd een goed idee. Je hebt dan een schuld die je weer terug moet betalen. Vaak is het beter om pas iets leuks te kopen als je er voor gespaard hebt. Maar hoe doe je dat?

Andere vragen die tijdens de cursus aan bod komen zijn: Waarom moet je een administratie bijhouden? En hoe doe je dat? En maak je wel gebruik van alle toeslagen waar je recht op hebt? Daarnaast worden er ook tips gegeven om zuiniger te leven. Deze cursus wordt aangeboden in samenwerking met Gemeente Goeree-Overflakkee en Stichting ZIJN.

Bibliotheek Middelharnis | startdatum maandag 25 november | tijd 19.00 – 20.30 uur | toegang: gratis | aanmelden via www.goeree-overflakkee.nl/voortzelfdegeld

 

Meer doen met je tablet!

Wil je graag meer met je tablet en online kunnen doen, maar weet je niet zo goed hoe het werkt? Dan is Klik & Tik iets voor jou! Tijdens de cursus Klik &Tik op de tablet leer je op je eigen tablet, in je eigen tempo, met de tablet werken. Van wifi instellen tot een internetpagina bezoeken en van foto's maken tot een spelletje spelen op de tablet. Benodigdheden: tablet en oortelefoontjes/headset

Bibliotheek Middelharnis | startdatum cursus: woensdag 27 november | tijd 09.30 – 11.00 uur | aantal lessen: 4 | Toegang: € 15,- voor de aanschaf van het lesboek

 

Boek & Film

Het boek of de film. Welke vind jij beter? Reserveer een exemplaar van het boek, bekijk de film en oordeel zelf! Donderdagavond wordt de film naar het boek “Rafaël” van Christine Otten vertoond: Rafaël is het waargebeurde verhaal van twee geliefden die er alles voor overhebben om bij elkaar en bij hun kind te zijn. Een spannend en actueel boek over grenzen, dromen, wilskracht – en liefde die regels, landsgrenzen en zelfs gevangenismuren overstijgt.

De Brabantse Winny en de Tunesiër Nizar worden verliefd en trouwen. Ze wonen in Tunesië en verwachten een kind. Dan begint de Arabische Lente en is het oorlog in hun buurt. Winny vertrekt naar Nederland om te bevallen. Intussen sluit Europa de grenzen voor immigranten uit Noord-Afrika. Maar Nizar wil koste wat het kost bij de geboorte van zijn kind zijn en met gevaar voor eigen leven probeert hij via Lampedusa naar het noorden te ontkomen.

Het Diekhuus Middelharnis | donderdag 28 november | tijd 20.00-22.00 uur | Toegang € 6,50 / € 5,- voor bibliotheekleden

 

En verder:

Digicafé

Je kunt hier terecht met al je vragen op digitaal gebied.

Iedere vrijdag van 10.00 – 11.30 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl

 

Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta!
Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op www.bzhd.nl/activiteiten
14 november 2019
 

Presentatie polderkatern Rethorica in Bommelstee met Tomas Ross

 

DEN BOMMEL – Schrijver Tomas Ross is op vrijdag 29 november in zijn geboortedorp Den Bommel. In De Bommelstee luistert hij de presentatie van een boek van Sociëteit Rethorica op. Tomas Ross houdt een lezing over zijn werk en Den Bommel in oorlogstijd. Ook signeert hij zijn nieuwste boek.

 

Sociëteit Rethorica presenteert deel IV in de serie ‘Blik op de agrarische geschiedenis van Goeree-Overflakkee’. Daarin staat het meest oostelijke deel van Goeree-Overflakkee centraal: Ooltgensplaat en Den Bommel. Eerdere polderkaternen beschreven de polders rond Sommelsdijk (deel I), Oude- en Nieuwe-Tonge (deel  II) en Middelharnis en Stad aan ’t Haringvliet (deel III).
 

De serie polderkaternen, waarin nog twee delen verschijnen, is bedoeld om de agrarische geschiedenis van Goeree-Overflakkee vast te leggen. De aandacht gaat uit naar onder andere de inpoldering, de gewassen en de landbouw, de architectuur van de boerderijen en de bewoners.
 

Daarnaast snijden de samenstellers steeds een thema aan binnen het kader van landelijke ontwikkelingen. Nu is dat de Tweede Wereldoorlog. Een passend thema, want in dit gedeelte van het eiland zijn diverse boerderijen door de Duitsers gesloopt. Ook zijn er noodboerderijen en -schuren gebouwd, had de inundatie veel invloed op het boerenbedrijf en dwong de bezetter de agrariërs voedsel te leveren.
 

Een van de weinige historische boerderijen in het gebied is het Groene Woud, de stee van de familie Jacobs, die in de Tweede Wereldoorlog een geheime zender van het verzet herbergde. De vader van Tomas Ross, destijds politieman in Den Bommel, was nauw bij het verzet betrokken.
 

Na de presentatie van polderkatern IV is dit met veel kaarten en foto’s geïllustreerde boekwerkje direct te koop. De prijs is 10,95 euro. Het is vervolgens ook verkrijgbaar bij een aantal boekhandels op het eiland.

De presentatie in De Bommelstee begint om 19.30 uur. Inloop vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis.13 november 2019

Meezingen in Middelharnis

Schuif aan en zing mee! Inmiddels een maandelijks feestje wat niemand meer wil missen: Het Aanschuifkoor! Kom ook en zing gezellig mee. Er wordt gezongen onder leiding van zangdocente Elly Bezemer, Gerard de Werk en Wijnand Legerstee. Van gouwe ouwe tot echte meezinger. Zingen maakt blij! Diekhuus | Donderdag 14 november | van 14:00 tot 16:00 | Toegang gratis
12 november 2019
 

Donkerwandeling door de Kwade Hoek
 

Kom zaterdag 30 november naar de Kwade Hoek op Goeree en beleef een spannende wandeling in het donker. In twee uur tijd laten we ons verrassen door de natuur. Meld je wel vooraf aan op www.natuurmonumenten.nl/goeree/agenda


 foto Natuurmonumenten, Andries de la Lande Cremer

In het donker zijn dingen anders. Kleuren worden grijstinten, sommige kleuren verdwijnen. Plotseling moet je vertrouwen op andere zintuigen dan alleen het zien. Bij helder weer is er zicht op Mars, Jupiter en Venus. Lichtbronnen van de Maasvlakte aan de horizon zorgen ervoor dat de nacht hier nooit meer echt donker is. Trek laarzen of hoge waterdichte stevige schoenen en warme kleding aan!

 

Aanmelden

Als je mee wilt met deze excursie is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten www.natuurmonumenten.nl/goeree/agenda. We starten om 19.30 uur vanaf parkeerterrein Kwade Hoek thv Oostdijkseweg 107 in Goedereede. Twee uur later zijn we daar weer terug. Kijk voor prijzen van deze activiteit op de website.

5 november 2019

Sjoelcompetitie bij de 55+ club
 

Woensdag 20 november houden de vrijwilligers van de 55+ club in Ouddorp een sjoelcompetitie. U bent vanaf 14.00 uur van harte welkom in de Dorpstienden om uw krachten te meten met de andere bezoekers. Er zijn leuke prijsjes te winnen. De kosten zijn € 3,- inclusief een kopje koffie.
 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam tel. 0187 682319 of stichting ZIJN 0187 483366 e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl

Woensdag 27 november verzorgt Stichting ZIJN een presentatie over positieve gezondheid.


 

5 november 2019

Stevige wandeling over de Kwade Hoek

 

Kom zaterdag 23 november naar de Kwade Hoek op Goeree en beleef een stevige wandeling over dit buitendijkse natuurgebied. Als je mee wilt met deze excursie is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten www.natuurmonumenten.nl/goeree/agenda. We starten om 14.00 uur vanaf parkeerterrein Kwade Hoek thv Oostdijkseweg 107 in Goedereede. Twee uur later zijn we daar weer terug. Kijk voor prijzen van deze activiteit op de website.

In twee uur tijd laten we ons verrassen door de natuur. Trek laarzen of hoge waterdichte stevige schoenen en warme kleding aan en meld je wel vooraf aan op www.natuurmonumenten.nl/goeree/agenda 
We gaan een stevige wandeling maken over de Kwade Hoek, door een oerlandschap van een grotendeels buitendijks gelegen natuurgebied. Tijdens de wandeling doorkruisen we begroeide delen met dichte struiken. Maar dichter bij de zee wordt het landschap opener. De kust groeit hier nog aan en dat is een heel bijzonder landschap!

 

Aanspoelsels

De gids is ook een echte strandkenner. Wieren, schelpen en ander aanspoelsel: altijd ligt er wel wat verrassends tussen op de Kwade Hoek! En ja: waarom heet het gebied Kwade Hoek? Vraag het maar aan de gids.

 

 

 

Meer activiteiten?

Kijk op www.natuurmonumenten.nl
1 november 2019

Stamppotbuffet bij de 55+ club

Woensdag 13 november kunt u bij de 55+ club in Ouddorp genieten van een stamppot buffet. Het buffet wordt verzorgd door hotel restaurant Akershoek en bestaat uit drie soorten stamppot met verschillende soorten vlees. Vanaf 17.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden..

U wordt vriendelijk verzocht uw eigen bord en bestek mee te nemen om de vrijwilligers te ontlasten. 
U kunt zich opgeven, graag voor 11 november, bij de 55+ club in de Dorpstienden of bij Joke van Dam tel. 0187 682319.
 

Woensdag 20 november is er een presentatie over positieve gezondheid bij de club.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met stichting ZIJN 0187 483366 of e-mail c.vermeulen@zijngo.nl
31 oktober 2019
 

Open dag Ons Dorpshuis Modelbouwvereniging Flakkee

NIEUWE-TONGE - Modelbouwvereniging Flakkee houdt op 23 november 
een opendag In het dorpshuis in Nieuwe Tonge. Hier showen modelbouwers hun modellen. Er zullen modellen van schepen vrachtwagens  en treinen aanwezig zijn.

 Modelbouwvereniging Flakkee is een kleine vereniging  die zich bezighoudt met bouwen van schepen, treinen houtbouw. 
We worden regelmatig uitgenodigt om met ons vaarbassin aanwezig te zijn op braderien en andere evenementen. Op 23 November vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur kunt u kennis maken met de mensen van de vereniging in het dorpshuis in Nieuwe Tonge 
25 oktober 2019
 

Cursus over Rembrandt; Bijbel en Mythologie

 

SOMMELSDIJK -  De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) geeft vanaf 15 november een driedelige cursus over Rembrandts Bijbelse en Mythologische werken. De kostprijs van deze cursus bedraagt slechts € 37,50. De cursus bestaat uit 3 vrijdagochtenden van 10:00-12:00 uur en wordt gehouden in de Voorstraat 35 van Sommelsdijk. De cursusdata zijn: 15, 22 en 29 november. Aanmelden en betalen met voorkeur via www.kcego.nl of anders telefonisch: 06-20036979.
Rembrandt is een van de beroemdste Hollandse meesters uit de 17e eeuw. Hij schilderde zowel taferelen uit het Oude als uit het Nieuwe Testament, maar ook fantastisch verhalen uit de Mythologie. Waarom? Wat vond de kerk van deze heidense toestanden?? Deze vragen worden beantwoord tijdens deze cursus.

 

Deze driedelige cursus wordt gegeven door twee docenten: Dominee Jan de Visser, predikant van de Exoduskerk te Sommelsdijk en Esther Kranendonk, docent kunstgeschiedenis.

In deze cursus geven de docenten hun visie over de betekenis achter de prachtige bijbelstukken van Rembrandt. Op zo’n 300 schilderijen, etsen en tekeningen liet Rembrandt zijn licht schijnen op vele episodes uit de Bijbel. Hij schilderde zowel taferelen uit het Oude als uit het Nieuwe Testament.

Daarnaast zijn er de fantastische verhalen uit de mythologie die de schilder tot leven laat komen. Vanaf de renaissance putten de kunstenaars niet alleen hun kennis uit de Bijbel. Ook de Griekse en Romeinse godenwereld wordt een bron van inspiratie. Zo wordt de Metamorfosen van Ovidius ook wel de ‘bijbel van de kunstenaar’ genoemd.

De Metamorfosen leenden zich goed voor de historieschilderkunst. Hoogmoed komt voor de val, zonde wordt gestraft en deugd beloond: zulke thema’s zaten vaak achter de mythologische schilderijen.

 

Het werk van Rembrandt roept ook vragen op: wat vond de kerk van deze heidense toestanden? En waren de schilderijen alleen voor de geschoolde elite? Of begreep Jan met de pet ook welk verhaal werd afgebeeld?

 24 oktober 2019

Blik op oneindig

 

De tentoonstelling “Blik op Oneindig” van Corry en Kees van ’t Zelfde is te zien van 3 november t/m 28 december 2019 in de Remonstrantse kerk te Sommelsdijk. De opening is op zondag 3 november om 15.00 uur (inloop 14.30 uur) U bent van harte welkom bij deze expositie na de kerkdienst op zondag (vanaf 11.00 uur tot ongeveer 12.00 uur), op verzoek (even aanbellen bij de fam. Schrier die boven de kerk woont) en elke woensdagochtend van 10.00 - 12.00 uur.

 ‘Blik op Oneindig’ is de titel van deze foto-expositie over de Pelgrimstocht op de camino “Via de la Plata” van Sevilla naar Santiago de Compostella. De foto’s geven een beeld van de landschappen en de bewoners op de 1.100 km lange pelgrimsroute welke gaat door de streken Andalusië, Extremadura, Castilla de León en Galicië van Spanje.  Deze camino is de langste op Spaans grondgebied, Corry en Kees hebben deze camino dit jaar gewandeld van 25 februari tot 12 april. De weg naar Santiago is voor velen een Godsdienstige, maar steeds meer pelgrims doet dit vanwege het cultuurhistorische erfgoed op de route, vanwege de fysieke uitdaging, het landschap of om je eigen “ik” weer te herkennen. In 2018 kwamen 3.600 Nederlanders aan in Santiago de Compostella.

In 2006 gingen Corry en Kees voor het eerst, op de fiets, vanuit Middelharnis naar Santiago de Compostella. Deze fietsreis maakte zoveel indruk dat alle fietsreizen die daarna volgden in het teken stonden van deze reis. Steeds werd gezocht naar een aanknopingspunt over Pelgrimeren of een Jakobsschelp en of een beeldje van Jacobus. Na pensionering van Corry en Kees was de tijd rijp om de fiets te vervangen voor de wandelschoenen en de rugzak. De opening is op zondag 3 november om 15.00 uur (inloop 14.30 uur), wees welkom.

 

 


20 oktober 2019

Stilte Donker Wandeling 26 oktober 2019

 

Op zondag 27 oktober is het de dag van de Stilte, aansluitend aan de Nacht van de Nacht.

Laat het donker donker zijn en ontdek hoe mooi de nacht is. Stilte brengt rust in ons toch al zo drukke bestaan. Ervaar de kracht van de stilte, het ongesproken woord.

 

                                   Stilte is universeel

                           Zij is van niemand en van ons

                                          Allemaal

                          Zij verbindt mensen met elkaar,

                      ongeacht cultuur, religie of politieke

                                           overtuiging.

 

We nodigen je uit om in beweging te komen voor een stiltewandeling in het donker en de stilte in jezelf te vinden. We zullen deze wandeling begeleiden door ademhalingsoefeningen die je ondersteunen nog meer en dieper de stilte te ervaren. Van doen naar ZIJN. Eén met de stilte in jezelf en de stilte van de natuur.

 

De wandeling start om 21.30 uur vanaf praktijk “De Loods” Molenweg 36, te Middelharnis.

Duur van de wandeling +  één uur, we raden goede wandelschoenen aan, warme kleding en eventueel regenkleding.

 

Kosten:

Vrijwillige bijdrage voor de landelijke organisatie Dag van de Stilte.

Graag aanmelden voor 20 oktober a.s. via  info@praktijkdeloods.nl  of via   telefoonnummer   06 - 20793697                                                                                                                            19 oktober 2019

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta biedt diverse cursussen, interessante lezingen en leuke activiteiten aan. Dit is er binnenkort te leren en beleven:

Cursus omgaan met de digitale overheid

Middelharnis - Op maandag 4 november start in Middelharnis de cursus Digisterker. In deze cursus leer je omgaan met de digitale overheid.

 

Organisaties zoals de Belastingdienst en de Gemeente willen graag dat burgers steeds meer gaan regelen via internet. Ook wordt vaak naar websites verwezen. Dit is niet altijd eenvoudig. Vind je het lastig om met de computer een afspraak te maken bij de gemeente? Om online werk te zoeken bij het UWV? Of om digitaal huur- en zorgtoeslag aan te vragen? Volg dan de cursus Digisterker. In deze cursus leer je om je weg te vinden op de sites van de overheid. Ook leer je een DigiD aanvragen en gebruiken. Tijdens de cursus wordt onder andere gebruik gemaakt van de website van de gemeente Goeree-Overflakkee. Zo leer je je weg te vinden en overheidszaken te regelen via de computer.

 

De cursus Digisterker wordt aangeboden door de Bibliotheek in samenwerking met Gemeente Goeree-Overflakkee en Stichting ZIJN. Iedere cursist ontvangt een cursusboek zodat je de stof thuis rustig kunt nakijken. De sfeer in de cursus is ontspannen. In een kleine groep van cursisten bouw je ervaring op en krijg je meer zelfvertrouwen.


De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van 2 uur en begint op maandag 4 november van 10.00-12.00 uur. Deelname is gratis. Voor informatie en aanmelden kun je terecht bij de balie van de bibliotheek of via de website van de bibliotheek www.bzhd.nl

 

Met Marieke van Ouddorp naar de Middeleeuwen

De lezing Marieke van Ouddorp laat Ouddorp ten tijde van de Middeleeuwen herleven. Aan de hand van archeologische vondsten, waaronder een opgegraven schedel van een meisje, is het verhaal rond Marieke van Ouddorp ontstaan. Alexandre van de Berg neemt ons deze avond mee in dit prachtige verhaal. Via Marieke krijgen we een uniek kijkje in het leven in de 12e en 13e eeuw in Ouddorp. Na de lezing is, onder begeleiding, de tentoonstelling over deze periode in de kerktoren te bezichtigen en wordt een bezoek gebracht aan enkele andere torenkamers. Deze lezing wordt door Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, in samenwerking met Historische vereniging de Motte en Museum Ouddorp gegeven in het kader van de maand van , de lezing “Marieke van Ouddorp”.

Raad en Polderhuis Ouddorp | Donderdag 24 oktober | tijd 20.00-22.00 uur | toegang € 5,- inclusief consumptie

 

Laatste kans: met de Kunstbus naar Monet

Stap dinsdag 12 november bij een opstapplaats bij jou in de buurt in de Kunstbus en wordt voor het Gemeentemuseum in Den Haag afgezet. Daar staat een museummedewerker klaar om je een rondleiding te geven door de tentoonstelling van Monet. Wie kent ze niet: de wereldberoemde waterlelies van Claude Monet? Maar wie heeft deze kleurexplosies op doek in werkelijkheid gezien en zich verloren in de spiegelingen, niet meer wetende waar water begint en lucht ophoudt? In de tentoonstelling “Monet - Tuinen van verbeelding” worden maar liefst veertig internationale topstukken bijeengebracht. Het schilderij Blauweregen uit de eigen collectie van het Gemeentemuseum is het stralende middelpunt. Meld je aan voor 28 oktober!

Dinsdag 12 november | 09.30 uur tot 17.00 uur | Opstapplaatsen: Stellendam, Hellevoetsluis, Brielle en Spijkenisse | Prijs met museumjaarkaart € 30,- / zonder museumjaarkaart € 46,50 inclusief rondleiding, exclusief kosten voor koffie en lunch| Meer info & aanmelden (voor 28 oktober) via www.bzhd.nl

 

Beter Nederland leren spreken en lezen in de bibliotheek!

Woon je al een tijd in Nederland en wil je beter Nederlands leren spreken en/of? Of begin je net met het leren van de Nederlandse taal? Kom naar het Lees- en/of Taalcafé in de bibliotheek van Middelharnis!

Bij het Leescafé ontdekken we leesplezier. Je wordt voorgelezen door de vrijwilligers van de Bibliotheek. Verhalen uit een spannend of romantisch boek, verhalen uit de geschiedenis of stukjes uit de krant. De boeken hebben korte hoofdstukken en zinnen en eenvoudige woorden. Tijdens het voorlezen kun je meelezen met het verhaal.

Tijdens het Taalcafé praten we met elkaar over

een bepaald onderwerp. Natuurlijk in het Nederlands! Het maakt niet uit wat je niveau is; iedereen kan meedoen. Zo oefenen we met elkaar om beter Nederlands te leren spreken.

Bibliotheek Middelharnis | Leescafé | iedere maandag | tijd 10.00 – 11.30 uur | toegang gratis

Bibliotheek Middelharnis | Taalcafé | iedere donderdag | tijd 13.30 – 15.00 uur | toegang gratis

 

En verder:

Digicafé

Je kunt hier terecht met al je vragen op digitaal gebied.

Iedere vrijdag van 10.00 – 11.30 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl

 

Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta!
Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op www.bzhd.nl/activiteiten
Volg de Bibliotheek ook op Social Media
facebook.com/bibliotheekzhd
twitter.com/bibliotheekzhd

 

18 oktober 2019

Een leuke afsluiter van het dierentuin seizoen

Bijzondere dieren van dichtbij !


NIEUWE-TONGE  - Op 27 oktober, kun je op Faunapark Flakkee bijzondere, niet alledaagse dieren van dichtbij bekijken. Weleens een python geaaid of een spin vastgehouden, een schorpioen op je hand gehad?  Dit zou zo maar kunnen bij ons.  Om 11.00 uur, 13.00 uur en om 15.00 uur zal Cheyenne van CvC Exotics  je wegwijs maken in de bijzondere wereld van reptielen. Tussendoor kun je natuurlijk allerlei vragen stellen en misschien wel op de foto gaan met de dieren.


Capybara's

Op het park zijn weer diverse dieren geboren,  waaronder drie capybara’s, het grootste knaagdier ter wereld. De drie lopen al parmantig door het verblijf. Wist u dat u leuke prijzen kunt winnen? Wij zijn genomineerd door de ANWB voor het leukste dagje uit, door op ons te stemmen maakt u kans op leuke prijzen. Dit kunt u doen door te gaan naar : www.anwbleuksteuitje.nl 
 

We hopen u deze leuke dag allemaal te zien, lukt dat niet , we zijn nog tot en met 3 november geopend. Anders heel graag tot ziens in het nieuwe seizoen.

Het park is geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Pinnen is helaas niet mogelijk. Voor meer informatie zie www.faunaparkflakkee.nl of op facebook

14 oktober 2019
 

De Cabaretpoel, Vier keer leuk! speelt in Ons Dorpshuis

 

NIEUWE-TONGE - Cabaretliefhebbers opgelet! Deze voorstelling mag u niet missen. Op zaterdag 9 november speelt De Cabaretpoel, Vier keer leuk! in Ons Dorpshuis in Nieuwe-Tonge, Korteweegje 14. Aanvang 20.00 uur. Reserveren via info@onsdorpshuisnieuwetonge.nl  Website Ons Dorpshuis: www.onsdorpshuisnieuwetonge.nl

 

In De Cabaretpoel spelen vier nieuwe aanstormende cabarettalenten elk een voorstelling van ongeveer 25 minuten. U ziet finalisten en prijswinnaars van diverse cabaretfestivals. De Cabaretpoel, een nieuw initiatief voor aanstormend cabarettalent om zich aan het publiek te presenteren. Het is een soort reizend cabaretfestival, maar dan zonder competitie-element.

 

Een avondje Cabaretpoel is een echte belevenis. Het is een zeer afwisselende avond met vier uiteenlopende cabaretgenres. Vier cabaretvoorstellingen voor de prijs van één, met voor elk wat wils. Op deze avond spelen:

 

Remy Evers is winnaar Koninginnedag koekhapwedstrijd 1999. Hij zal zijn ideale wereld aan u tonen. Van prinscarnaval tot een soldaat op vredesmissie in oorlogsgebied. Absurdistisch, kinderlijk, energiek, fysiek en een vleugje engagement zijn de meest passende woorden bij deze cabaretier. Zijn ouders vroegen als kind aan hem: "Wie vind je leuker: papa of mama? Je moet kiezen!”. Ik kan u zeggen: dat doet wel iets met een kind van 6. Een reis door het brein van iemand die niet volwassen wil worden.

 

Piet van Eeghen schrijft, zingt en speelt liedjes. Liedjes op de gitaar, piano en loopstation. Persoonlijke liedjes worden afgewisseld met talige, droogkomische liedjes die in dito stijl aan elkaar worden gepraat.

 

Cortijn Tonkes studeerde in 2015 af als uitvoerend theatermaker aan theateropleiding Selma Susanna. Een paar jaar eerder won hij op het Groninger Studenten Cabaret Festival zowel de publieks- als de juryprijs. Met MIRO speelt hij een persoonlijk cabaretprogramma. Eerlijk, beeldend en natuurlijk vooral humoristisch.

 

Yuri Disseldorp dompelt u graag onder in zijn wereld van verhalen, sketches, typetjes, muziek en poëzie. Soms hilarisch, soms schurend, soms net iets te eerlijk maar altijd met een hoop bravoure, glitter en glamour. Ontpop uw confettikanon en laat de fantasie de vrije loop.

 

Laat uzelf verrassen door het talent van de toekomst. Wie weet ziet u wel de toekomstige Theo Maassen of de nieuwe Youp van 't Hek. In ieder geval ziet u vier keer iets nieuws!  Meer informatie vindt u op www.cabaretpoel.nl 
 

 
11 oktober 2019
 

Lezing 'Hormonen in balans' door Frieda Hartman

 

HELLEVOETSLUIS  - Maandag 21 oktober wordt de lezing ‘Hormonen in balans’ door Frieda Hofman in Cultuurhuis Nieuwe Veste gehouden. Cultuurhuis Nieuwe Veste | maandag 21 oktober | tijd 19.30 – 21.30 uur | toegang € 7,50

 

Heb je moeite met afvallen, overgewicht, weinig energie, stemmingswisselingen, depressieve klachten en/of vaak hoofdpijn? Dan zijn het waarschijnlijk je hormonen! Door voeding & leefstijl, mogelijk aangevuld met ondersteuning, breng je je hormonen weer in balans en zullen je klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Dit geldt ook voor specifieke vrouwenklachten zoals menstruatieklachten, PMS, PCOS, overgangsklachten, e.a.

 

Ben je nieuwsgierig naar voeding & een leefstijl ter ondersteuning van je hormonale balans, dan geeft deze avond op 21 oktober jou voedingstips en handvatten om je hormonen weer de baas te worden! Deze lezing wordt gegeven door Frieda Hartman, van Puurvit Natuurvoedingsadvies & Gezondheidscoaching.

 

Thema-avond met filmvertoning van de Geheugenbibliotheek
 

Donderdagavond 17 oktober wordt er een speciale boekverfilming vertoond in het kader van de Geheugenbibliotheek. De Geheugenbibliotheek is een verzameling boeken, hulpmiddelen en activiteiten voor mensen met dementie (en hun mantelzorgers en verdere belangstellenden). Deze avond wordt de film naar het boek “Een onvergetelijke reis” van Michael Zadoorian vertoond. Deze film vertelt het verhaal van John en Ella. Ze zijn al zestig jaar getrouwd en besluiten om nog één keer samen op reis te gaan in hun camper The Leisure Seeker. Ook al heeft John alzheimer en heeft Ella besloten om niet langer tegen kanker te vechten. Samen vormen ze een bijzonder en liefdevol stel, dat niet bang is om voor de laatste keer het avontuur aan te gaan. Het wordt een reis die tot het einde vol verrassingen, liefde, verdriet en humor zit.

Bibliotheek Ouddorp | donderdag 17 oktober | tijd 19.30 – 22.00 uur | toegang € 2,50

 

Lezing “Marieke van Ouddorp”

Oktober is traditiegetrouw de Maand van de Geschiedenis. Daarom organiseert Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, in samenwerking met Historische vereniging de Motte en Museum Ouddorp, de lezing “Marieke van Ouddorp”.

De lezing “Marieke van Ouddorp” laat Ouddorp ten tijde van de Middeleeuwen herleven. Aan de hand van archeologische vondsten, waaronder een opgegraven schedel van een meisje, is het verhaal rond Marieke van Ouddorp ontstaan. Alexandre van de Berg neemt ons deze avond mee in dit prachtige verhaal. Via Marieke krijgen we een uniek kijkje in het leven in de 12e en 13e eeuw in Ouddorp. Na de lezing is, onder begeleiding, de tentoonstelling over deze periode in de kerktoren te bezichtigen en wordt een bezoek gebracht aan enkele andere torenkamers.

Raad en Polderhuis Ouddorp | Donderdag 24 oktober | tijd 20.00-22.00 uur | toegang € 5,- inclusief consumptie

 

Vaardig(er) worden op je tablet in Ouddorp

Wil je graag meer online kunnen doen, maar weet je niet zo goed hoe het werkt? Dan is de cursus Klik & Tik - tablet iets voor jou! Tijdens de cursus Klik &Tik op de tablet leer je op je eigen tablet, in je eigen tempo, met de tablet werken. Van wifi instellen tot een internetpagina bezoeken en van foto's maken tot een spelletje spelen op de tablet. Benodigdheden: tablet en oortelefoontjes/headset.

Bibliotheek Ouddorp | startdatum cursus woensdag 6 november | tijd 10.00 – 11.30 uur | toegang € 15,- inclusief werkboek

 

En verder:

Digicafé

Je kunt hier terecht met al je vragen op digitaal gebied.

Iedere vrijdag van 10.00 – 11.30 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl

 

 

Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta!

Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op www.bzhd.nl/activiteiten
Volg de bibliotheek via facebook.com/bibliotheekzhd  en twitter.com/bibliotheekzhd
11 oktober 2019
 

Presentatie door Anneke Mastenbroek
 

 

OUDDORP - Voor woensdag 23 oktober heeft de 55+ club in Ouddorp Anneke Mastenbroek uitgenodigd voor een informatieve middag. U bent om 14.00 uur van harte welkom op deze interessante middag in de Dorpstienden.Anneke is door een oogaandoening slechtziend geworden. Ze praat hier heel openhartig over. Ze vertelt onder meer over de impact van deze beperking op haar leven en hoe ze daar mee om weet te gaan. Ze heeft een blinde geleide hond en ook daar weet ze veel over te vertellen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam tel. 0187 682319 of Stichting ZIJN 0187 483366 e-mail c.vermeulen@zijngo.nl
 

Woensdag 30 oktober is er een bingo bij de club.8 oktober 2019

In 't Trefpunt van Stad a/h Harinvliet
5 oktober 2019


Concert en Videoshow op Diekhuusplein

Coöperatie Deltawind bestaat dit jaar 30 jaar en de leden van Deltawind vieren dit graag met het hele eiland. Daarom organiseert de coöperatie verspreid over het eiland verschillende evenementen. Op het Diekhuusplein in Middelharnis wordt een spectaculaire videoshow geprojecteerd op het Diekhuus in combinatie met een live pianoconcert.De videoshow zal op zaterdag 12 oktober vanaf 18.00 uur worden opgestart om alvast in de sfeer te komen. We adviseren iedereen om vanaf 21.00 uur zeker aanwezig te zijn zodat je niets mist van dit absolute hoogtepunt.
Belangrijk
• Vrij toegankelijk voor iedereen.
• We raden bezoekers aan om zelf klapstoelen of kussens mee te nemen. Op het plein zijn slechts een beperkt aantal stoelen beschikbaar.
• We adviseren iedereen om vanaf 21.00 uur zeker aanwezig te zijn zodat u niets mist van dit absolute hoogtepunt in het kader van het 30-jarig bestaan van Coöperatie Deltawind.

Programma
Start video performance: 18.00 uur. Start concert: 21.30 uur. Einde concert: 22.15 uur. Einde video performance: 23.00 uur

Meer info
Een spectaculaire video performance d.m.v. videomapping op het Diekhuus naar ontwerp van Emile Steginga (www.stegingavisuals.nl) in combinatie met de uitvoering van een bewerking van de Canto Ostinato van Simeon ten Holt door docenten van het muziekgebouw: Piet Westhoeve (piano), Paul Stark (piano) en Jonas Linnemann (slagwerk).
4 oktober 2019
 

EK Freestyle Windsurfen op de Brouwersdam


Aankomende week van 9 tot en met 13 oktober 2019 vindt voor de 5e keer op rij het DAM-X Event plaats bij Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam. DAM-X staat in het teken van zien, doen en beleven.

De windvoorspellingen zien er veelbelovend uit voor de EK wedstrijden komende week. Alle toppers hebben zich weer aangemeld voor het evenement op de Brouwersdam. Yentel Cears, degene die altijd traint hier op Brouwersdam en afgelopen week in Duitsland benoemd is tot wereldkampioen, staat op de startlijst. Ook onze lokale held uit Zierikzee en winnaar van vorig jaar, Davy Scheffers, ontbreekt niet. Daarnaast varen de besten ter wereld mee en strijden om de winst van het DAM-X Event wat deel uitmaakt van de European Freestyle Pro Tour.

Naast deze gave sprongen op het water worden er nog een hoop side events georganiseerd zoals de DAM-X Slalom, Run by Night, Friday Night Event, DAM party X, Boardsport- & Foodmarket en zijn er activiteiten voor iedereen.

Zo wordt op vrijdagavond tijdens het Friday Night Event de Run by Night georganiseerd. Een 5 kilometer hardloopwedstrijd met een verlicht parcours langs het Grevelingenmeer.
Na deze run is er live muziek en de grote Night Show om 21:30 uur.

Het hele weekend kun je genieten van heerlijke ZekerZeeuws foodtrucks, boardsportmarket en activiteiten als windsurfen, zeilen, waterjumpen, SUP’en een hoop andere activiteiten voor de jeugd.

We verwachten zo’n 10.000 bezoekers. Het evenement is gratis te bezoeken en voor iedereen toegankelijk.


1 oktober 2019
 

Stilte Donker Wandeling 26 oktober 2019

 

Op zondag 27 oktober is het de dag van de Stilte, aansluitend aan de Nacht van de Nacht.

Laat het donker donker zijn en ontdek hoe mooi de nacht is.

Stilte brengt rust in ons toch al zo drukke bestaan.

Ervaar de kracht van de stilte, het ongesproken woord.

 

                                   Stilte is universeel

                           Zij is van niemand en van ons

                                          Allemaal

                          Zij verbindt mensen met elkaar,

                      ongeacht cultuur, religie of politieke

                                           overtuiging.

 

We nodigen je uit om in beweging te komen voor een stiltewandeling in het donker en de stilte in jezelf te vinden. We zullen deze wandeling begeleiden door ademhalingsoefeningen die je ondersteunen nog meer en dieper de stilte te ervaren. Van doen naar ZIJN.

Eén met de stilte in jezelf en de stilte van de natuur.

 

De wandeling start om 21.30 uur vanaf praktijk “De Loods” Molenweg 36, te Middelharnis.

Duur van de wandeling +  één uur, we raden goede wandelschoenen aan, warme kleding en eventueel regenkleding.

 

Kosten:

Vrijwillige bijdrage voor de landelijke organisatie Dag van de Stilte.

Graag aanmelden voor 20 oktober a.s. via  info@praktijkdeloods.nl  of via   telefoonnummer   06 - 20793697                                                                                                                             

 

Ik hoop jullie te mogen ontmoeten,

hartelijke groet,

Willy
2 oktober 2019
 

Speuren met een metaaldetector

 

SOMMELSDIJK-Heb je altijd al een keer als een échte archeoloog willen zoeken met een metaaldetector? In de Maand van de Geschiedenis kan het ! Op zaterdag 12 oktober kun jij op zoek naar vondsten! Er is beperkte plaats van 20 kinderen per dagdeel. De tijden zijn: 9.30-12.00 uur en van 13.00-15.30 uur. Aanmelden: aan de balie in de Bibliotheek of via www.bibliotheekzuidhollandsedelta.nl/actueel/agenda.html

 Oktober is traditiegetrouw de Maand van de Geschiedenis. Daarom organiseert historische vereniging De Motte in samenwerking met het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, de bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en het Streekarchief “speuren met een metaaldetector”. 
Je krijgt na je deelname zelfs een echt certificaat! Doelgroep zijn kinderen van 6 t/m 13 jaar.  Trek wel je oude kleren en laarzen aan! De amateur archeoloog uit Dirksland die de grootste Middeleeuwse muntenschat van Nederland heeft gevonden, is er ook!

 


1 oktober 2019


De Carabetpoel op 9 november in Ons Dorpshuis Nieuwe-Tonge

In de Cabaretpoel spelen vier nieuwe aanstormende cabarettalenten elk een voorstelling van ongeveer 25 minuten. U ziet finalisten en prijswinnaars van diverse cabaretfestivals. Het is een soort reizend cabaretfestival, maar dan zonder competitie element. Zaterdag 9 november 2019 van 20.00 - 22.30 uur. Www.onsdorpshuisnieuwetonge.nl    of email info@onsdorpshuisnieuwetonge.nl

Een avondje Cabaretpoel is een echte belevenis. Het is een zeer afwisselende avond met vier uiteenlopende cabaretgenres. Vier cabaretvoorstellingen voor de prijs van één, met voor elk wat wils. Wie er spelen blijft meestal tot de avond zelf een verrassing. Dus laat uzelf verrassen door het talent van de toekomst. Wie weet ziet u wel de toekomstige Theo Maassen of de nieuwe Youp van ’t Hek. In ieder geval ziet u vier keer iets nieuws!1 oktober 2019
 

Naailes in het Diekhuus
 

 

De naailessen in het Diekhuus zijn weer gestart op de woensdagavonden van 19.30 – 21.30 uur. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Voor informatie en aanmelden: telefoon 48 28 00. Het Diekhuus, Ben. Zandpad 7, 3241 GA Middelharnis
30 september 2019

Mosselavond 55+club

 

OUDDORP - Woensdag 9 oktober is het weer tijd voor de traditionele mosselavond van de 55+ club in de Dorpstienden in Ouddorp. Vanaf 17.00 uur bent u van harte welkom om te genieten van de mosselen die deze keer gekookt worden door vishandel Hameeteman.

De kosten voor deze avond zijn nog niet bekend, deze zijn afhankelijk van de prijs van de mosselen. Lust u geen mosselen, maar vindt u het wel gezellig om er bij te zijn kunt u voor €10.- een salade bestellen. U kunt zich opgeven bij de 55+ club in de Dorpstienden of bij Joke van Dam tel. 0187 682319 graag voor 8 oktober.

U wordt vriendelijk verzocht uw eigen bord en bestek mee te nemen om de vrijwilligers te ontlasten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN tel. 0187 483366 e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl

Woensdag 16 oktober kunt u breien voor het goede doel bij de club.

28 september 2019
 

Dagtocht naar Amsterdam en het Concertgebouw

 

SOMMELSDIJK - De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) heeft voor zaterdag 23 november een bustocht naar Amsterdam en het Zaterdagmiddagmatinee in het Concertgebouw georganiseerd. Op verzoek vertrekt de bus dit jaar om 10:00 uur ’s ochtends, zodat er meer gelegenheid is Amsterdam te verkennen. De kostprijs busreis, inclusief toegang tot het concertgebouw, 55 euro. De opstapplaatsen: Mijnders Melissant, gemeentehuis Middelharnis en busstation Oude-Tonge. Aanmelden en betalen via de website www.kcego.nl of telefonisch: 06-20036979.

 

In het Concertgebouw staat op het programma het Requiem van Fauré, O sacrum convivium! door Olivier Messiaen en een celloconcert van diens laatste leerling Qigang Chen.

 

Olivier Messiaen was een devoot katholiek. O sacrum convivium! is een van zijn vroege werken en bezingt de betekenis van de dood van Christus. Een meesterlijke combinatie van gregoriaanse invloeden en een verzengende chromatiek. Loutering en vergankelijkheid gaan er hand in hand.

 

Ook Reflet d’un temps disparu van Messiaens laatste leerling Qigang Chen bezingt de vergankelijkheid. Het werk is een indrukwekkend discours voor cello en orkest en een vertaling van Un temps disparu voor de traditioneel-Chinese erhu (knieviool) en orkest: een direct aansprekende zucht over de ‘helaasheid der dingen’.

 

Uiteindelijk is het woord weer aan het Groot Omroepkoor, dat met het Requiem van Fauré op. 48 alle gedachten over de dood verzacht. De componist liet grote delen van het dreigende Dies irae achterwege en schreef niet over de dood als ‘een pijnlijke ervaring’, maar als een ‘streven naar blijdschap’. Daarmee voorziet hij de briljante duisternis van Chen en de stille devotie van Messiaen van een hoopgevend halo.

 

 
27 september 2019
 

Met de Kunstbus naar Monet - De tuinen van verbeelding in Gemeentemuseum Den Haag


REGIO - Stap in de Kunstbus en laat je voor de deur afzetten van een indrukwekkend museum of een meeslepende musical. Dinsdag 12 november, 09.30 uur tot 17.00 uur. Opstapplaatsen: Stellendam, Hellevoetsluis, Brielle en Spijkenisse. Prijs met museumjaarkaart € 25,- / zonder museumjaarkaart € 41,00, kosten voor koffie en lunch zijn voor eigen rekening. Meld je aan voor 28 oktober! Meer info & aanmelden via www.bzhd.nl 

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert culturele excursies en zorgt voor een geweldige dag! Dinsdag 12 november gaat de Kunstbus naar de tentoonstelling Monet in Gemeentemuseum in Den Haag. 
Stap bij een opstapplaats bij jou in de buurt in de Kunstbus en wordt voor het museum afgezet. Daar staat een museummedewerker klaar om je een rondleiding te geven door de tentoonstelling van Monet. Wie kent ze niet: de wereldberoemde waterlelies van Claude Monet?

Maar wie heeft deze kleurexplosies op doek in werkelijkheid gezien en zich verloren in de spiegelingen, niet meer wetende waar water begint en lucht ophoudt? In Nederland waren de laatste grote tentoonstellingen van Monet in 1986 in het Van Gogh Museum en in 1952 in het Gemeentemuseum. Een groot deel van zijn beroemde 'tuinen', die een belangrijke impact hadden op kunstenaars als Rothko en Pollock, is zelfs nog nooit in Nederland vertoond.

Hoog tijd voor een groots eerbetoon in Gemeentemuseum Den Haag! In de tentoonstelling “Monet - Tuinen van verbeelding” worden maar liefst veertig internationale topstukken bijeengebracht. Het schilderij Blauweregen uit de eigen collectie van het Gemeentemuseum is het stralende middelpunt.

 


Ga goed voorbereid op pad!

Voorafgaand aan de Kunstbus excursie naar het Gemeentemuseum, geeft Kunsthistoricus Hoo Man Chan de lezing “De Tuinen van Verbeelding” in het Cultuurhuis Nieuwe Veste. Hij zal met zijn enthousiasme en kennis informatie en leuke wetenswaardigheden vertellen, zodat je goed voorbereid met de Kunstbus mee gaat!

Cultuurhuis Nieuwe Veste | zondag 10 november | tijd 13.30 uur | toegang € 5,- / € 3,- bibliotheekleden | Meer info & aanmelden via www.bzhd.nl27 september 2019

Nieuw! Het Leescafé in Bibliotheek Middelharnis. Samen lezen is leuk!

 

MIDDELHARNIS – In de bibliotheek van Middelharnis start op maandag 7 oktober het Leescafé. Iedereen die moeite heeft met het lezen in het Nederlands is van harte welkom! Bibliotheek Middelharnis | Kerkepad 11 | maandag 7 oktober | van 9.30 - 11.00 uur | Deelname is gratis
 

Ontspannen de krant lezen of heerlijk wegdromen bij een mooi verhaal. Helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend.  Daarom start de Bibliotheek met het Leescafé. Het Leescafé is er voor iedereen die moeite heeft met het lezen van de Nederlandse taal, maar wel graag wil genieten van mooie verhalen. Bij het Leescafé ontdek je leesplezier!

 

De deelnemers worden voorgelezen door de vrijwilligers van de Bibliotheek. De verhalen komen uit boeken met korte zinnen en korte hoofdstukken en in eenvoudige woorden. Zo kan iedereen meelezen en genieten van het verhaal. Er wordt voorgelezen uit spannende boeken, maar er zijn ook romantische verhalen en bijvoorbeeld verhalen over de geschiedenis.

 

Wil je genieten van mooie verhalen en ontdekken hoe leuk lezen kan zijn? Maar vind je lezen lastig? Ben je ouder dan 18 jaar? Kom dan naar het Leescafé in de Bibliotheek van Middelharnis.

Het Leescafé is een activiteit van het DigiTaalhuis. Het DigiTaalhuis is een samenwerkingsverband van verschillende partijen die zich inzetten voor het vergroten van de Basisvaardigheden en daarmee de zelfredzaamheid van de inwoners van Goeree-Overflakkee.

 


Beter Nederlands leren of omgaan met je computer?

Ga voor informatie en advies naar het DigiTaalhuis! Openingstijden van het DigiTaalhuis: dinsdag van 10.00-12.00 uur, donderdag van 13.00-15.00 uur. Iedere eerste zaterdag van de maand van 10.00-12.00 uur.27 september 2019
 

Avond van de Geschiedenis met auteur Leendert van Wezel
 

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Avond van de Geschiedenis (aanvang 20:00 uur) woensdag 16 oktober wordt gehouden in het Rondeel, Dwarsweg 40 in Middelharnis. Toegangskaarten á €5,00 voor deze avond zijn te koop aan de balie in de Bibliotheek (Ouddorp en Middelharnis) of via www.bzhd.nl/activiteiten of aan de deur (zolang de voorraad strekt) tijdens de Avond van de Geschiedenis.

 

GoereeOverflakkee – Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Sinds een aantal jaar slaan Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Streekmuseum Goeree-Overflakkee, Historische vereniging de Motte en het Streekarchief de handen ineen om een mooi programma samen te stellen.
 

Zij/Hij
Het thema van de Maand van de Geschiedenis is dit jaar Zij/Hij. De verhoudingen tussen de seksen staan op scherp. Vrouwen hebben altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch weten we vooral de namen van mannen uit het verleden. Als we de vrouwen niet ook kennen, hoe kunnen we de wereld om ons heen dan begrijpen?

 

Avond van de Geschiedenis met auteur Leendert van Wezel – Woensdag 16 oktober
Op woensdagavond 16 oktober is de van oorsprong Stellendamse auteur Leendert van Wezel te gast tijdens de Avond van de Geschiedenis. In 2012 verscheen zijn boek Nynke. Nynke is het beklemmende verhaal van een sterke Goereese vrouw die langzaam maar zeker verstrikt raakt in een web van verdenking, jaloezie en kwaadsprekerij. Een volksgericht? Of was er toch meer aan de hand?Tijdens de Avond van de Geschiedenis gaat Leendert van Wezel dieper in op de historische feiten. Wat is feit? En wat is fictie. Ook vertelt hij hoe hij onderzoek pleegde om het verhaal van Nynke zo getrouw mogelijk neer te zetten.

Tijdens de Avond van de Geschiedenis is Boekhandel van der Boom uit Sommelsdijk aanwezig met een boekentafel.
 

27 september 2019
 

Toneelstuk “Vrouwen met haar op de tanden”
 

SOMMELSDIJK - Zaterdag 12 oktober verzorgt toneelgroep “de Droage Keeltjes” twee toneeloptredens op het Marktveld van Sommelsdijk bij het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Tijden toneelstuk: 14:00 uur en 15:30 uur. Locatie: bij het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, Marktveld Sommelsdijk.Oktober is traditiegetrouw de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het landelijke thema “Zij/Hij”. Op Goeree-Overflakkee ligt de focus op de vrouwen die vaak een ondergeschikte rol kregen in de geschiedenis. Het toneelstuk laat zien hoe een oude vrouw in deze tijd weer verliefd wordt. Door een cursus “hoe om te gaan met een I-pad” heeft ze zich verdiept in de geschiedenis. Ze neemt de kijker mee naar het allereerste begin. Ze vertelt over vrouwen door de eeuwen heen en wie zo belangrijk zijn geweest voor de eilandelijke en landelijke geschiedenis. Vele vrouwen zullen in dit humoristische toneelstuk de revue passeren van het begin tot de moderne tijd van vandaag.

 

De toneelstukken zijn gratis toegankelijk en aan het einde van de voorstelling wordt met de pet langsgegaan. Tevens is er gelegenheid om kopje koffie met wat lekkers te nuttigen bij het Streekmuseum Goeree-Overflakkee die een van de organisatoren is. De andere organisatoren zijn de Bibliotheek, het Streekarchief en Historische vereniging De Motte.
27 september 2019
 

Spring en gymmiddag!

Woensdag 16 oktober, gymzaal Nieuwe-Tonge, groep 3 t/m 8   van 13.00 - 14.00 uur, groep 1 en 2    van 14.00 - 15.00 uur. Tumblingbaan, Freerunning en acrogym! Deze middag wordt jullie gratis aangeboden door gymvereniging S.S.S. in samenwerking met Nieuwe-Tonge in bloei en Sportteam GO.

27 september 2019
 

Start prijsklaverjassen W.F.B. seizoen 2019 – 2020 op vrijdag 11 oktober

 

De wintercompetitie prijsklaverjassen in Ouddorp start op vrijdag 11 oktober. De competitie betreft zes avonden. Indien op zes avonden wordt meegespeeld, tellen de vier avonden waarop het hoogste aantal punten is behaald, mee voor de eindprijs. De speelavond is altijd de 2e vrijdag van de maand (dit seizoen m.u.v. februari en april!).
 

Vindt u het gezellig om zo maar eens een avondje mee te kaarten zonder deelname aan de competitie dan bent u natuurlijk ook van harte welkom! Iedere kaartavond zijn er mooie prijzen te winnen. De organisatie is in handen van de supportersvereniging van voetbalvereniging W.F.B. De avonden beginnen om 20.00 uur in Hotel Akershoek aan de  Boompjes 1 te Ouddorp. Voor informatie kunt u bellen met Hotel Akershoek: tel. 0187-681437.
26 september 2019
 

Exclusief Vrijheidsconcert 75 jaar op Goeree-Overflakkee

 

Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht treedt op vrijdagavond 11 oktober op in Recreatiecentrum De Staver in Middelharnis (inloop vanaf 19.30 uur). Met dit concert wordt stilgestaan bij het feit dat Nederland 75 jaar geleden bevrijd is en dat we sindsdien in vrijheid leven. Daarnaast wordt hiermee de aftrap gedaan voor ‘Vier je vrijheid 2020’ op Goeree-Overflakkee.

 

Sir Oliversband

Het concert wordt mede mogelijk gemaakt door de Sir Oliversband uit Den Bommel en de gemeente Goeree-Overflakkee. Begin 2019 is door leden van de Sir Oliversband gevraagd aan de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht of zij op Goeree-Overflakkee een concert zou willen geven. Op dit verzoek heeft de Kapel positief gereageerd. De Sir Oliversband zal zelf ook optreden in de afterparty van het concert. Het belooft een prachtige avond te worden!

 

Kapel van de Koninklijke Luchtmacht

Het orkest van de Koninklijke Luchtmacht is een officieel beroepsorkest van de Nederlandse krijgsmacht en werd direct na de bevrijding in 1945 als fanfarekorps opgericht. Het is sinds 2012 gevestigd op de Vliegbasis Gilze-Rijen. Het orkest bestaat uit vakmusici die stuk voor stuk behoren tot de top binnen hun discipline. Jaarlijks verzorgen zij rond de 100 optredens waaronder concerten, militaire ceremonies (zoals 4 en 5 mei) en theatershows. Het orkest werkt regelmatig samen met Nederlandse (musical)artiesten en heeft diverse keren bij tv-programma’s opgetreden.

 

Kaartverkoop

Het concert is exclusief toegankelijk voor maximaal 750 personen. Kaarten zijn te verkrijgen bij de volgende verkooppunten: VVV Ouddorp, Boekhandels Van der Boom Sommelsdijk en Dekker-Van Esbroek Middelharnis en Bruna Oude-Tonge. Sir Oliversband heeft een verkooppunt op donderdagavond tussen 20.00 en 22.30 uur in De Bommelstee of via bestuursleden. Kaarten in de voorverkoop kosten € 7,50 en aan de deur € 10,00.

 

Veteranen

Veteranen nemen een bijzondere plaats in als het gaat om het stilstaan bij en vieren van onze vrijheid. Op vertoon van hun veteranenpas kunnen zij bij de VVV Goeree-Overflakkee (Bosweg 2, 3253 XA Ouddorp) een gratis toegangskaart afhalen of reserveren

 
24 september 2019

Film Ubiquity over straling

Woensdag 16 oktober de Nederlandse documentaire ‘Ubiquity’ in het Diekhuus in Middelharnis. Regisseur Bregtje van der Haak laat het leven zien van drie ballingen van de draadloze wereld en toont ons een ander perspectief dan de verrukkelijke beelden in reclames voor smartphones en slimme apparaten.


Voorafgaand van de vertoning van de film wordt er een inleiding gegeven door een van de hoofdrolspeelsters Anouk de Bont. Anouk is ook na de vertoning aanwezig om eventueel uw vragen te beantwoorden.

 

Ubiquity
Ubiquity betekent letterlijk 'alom aanwezig'. De film laat de wereld zien door de ogen van een aantal mensen die veel last ervaren van elektromagnetische straling. Het toont een ander perspectief op digitale verbondenheid. Hoe voelt het om gevangen te worden in een onzichtbaar web?

De Zweedse ingenieur Per Segerbäck stond eind jaren tachtig aan de wieg van de smartphone bij Ericsson. Het was een optimistische tijd, waarin briljante ingenieurs veel uitvindingen deden en niets dan goeds verwachtten van de digitale toekomst. Inmiddels leeft Per al achttien jaar in het bos, omdat hij ziek werd van de straling van de nieuwe apparaten. Hij kan nu alleen nog gefilmd worden met een ouderwetse Bolex camera, die met de hand wordt aangezwengeld. Zijn lichaam verdraagt de straling van een digitale camera niet. Ook Asaka in Japan en Anouk in Nederland hebben last van de elektromagnetische straling van het onzichtbare web, dat zich steeds verder om ons heen sluit. Internetgiganten (Facebook/Google) en telefoonproviders willen het wereldwijde web van digitale netwerken volledig dekkend maken, zodat we altijd en overal met het internet verbonden zijn. Maar sommige mensen zijn overgevoelig voor de elektromagnetische straling van dit web. Ze voelen de pulsen van wifi-routers, smartphones en zendmasten in hun lichaam. Daardoor worden ze gedwongen om de draadloze wereld te ontvluchten. Is er nog plek voor hen op deze planeet, als straks echt alles en iedereen door een draadloos web verbonden wordt? En zijn zij misschien de kanaries in de kolenmijn, die ons wijzen op de onzichtbare netwerken om ons heen? In Ubiquity laat regisseur Bregtje van der Haak het leven zien van drie ballingen van de draadloze wereld. Ze toont ons een ander perspectief dan de verrukkelijke beelden in reclames voor smartphones en slimme apparaten. Hoe ziet de wereld eruit door de ogen van deze elektrogevoeligen? Hoe klinken de onzichtbare pulsen in hun oren? Waar vinden zij nog een veilige plek nu het wereldwijde web van zendmasten zich sluit?

Gevoelig voor stralingen?
Bent u gevoelig voor stralingen en wilt u de film bezoeken? Neem dan contact op met Akkie Krouwel (0187) 60 11 04 of Klaas van der Velde (0187) 48 50 58.

24 september 2019
 

Grote Ansichtkaarten- en Algemene Verzamelbeurs
op 28 september in Zaandam en 12 oktober in Heerenveen

 

Op zaterdag 28 september vindt voor de tweede keer van negen uur in de morgen tot twee uur ’s middags in sporthal de Struijck, Oostzijde 132 te Zaandam, een grote ansichtkaarten- en verzamelbeurs plaats.

De  NVVP en de verzamelaar afdeling Zaanstreek, Water- en Kennemerland hebben gemeend deze beurs weer gezamenlijk te organiseren.

Voor leden van de Verzamelaar of NVVP is de entree gratis, voor niet leden is de entree 2 euro.

Tevens is het die dag mogelijk om uw ansichtkaarten, postzegels en munten te laten taxeren.

Afbeelding ansichtkaart

We zien u graag op onze beurs.

De NVVP houdt op zaterdag 12 oktober voor de eerste keer de ansichtkaartenbeurs in het Abe Lenstra Stadion, ingang G,
Abe Lenstraboulevard (P4) te Heerenveen.
Vroege vogels mogen om 8.15 uur naar binnen (entree 10 euro).
Leden van de NVVP mogen om 9.00 uur naar binnen, niet leden om 10.00 uur (entree 4 euro).
De beurs duurt tot 14.00 uur.

Afbeelding ansichtkaart

Alle informatie staat ook op de site van de NVVP, www.ansichtkaartenvereniging.nl.

Daarnaast zijn er de volgende mogelijkheden u kunt:

 • met betrekking tot uw hobby of verzamelgebied kaarten aanbieden of te ruil vragen via het gastenboek,
 • lid worden van de facebook groep voor het plaatsen van topografische kaarten,
 • een verhaaltje over uw ansichtkaartenverzameling laten plaatsen op de website www.moetjekijken.nl.

Voor informatie over deze beurs of de andere beurzen die de vereniging organiseert kunt u bellen met Jan Zandbergen
06-39439777 of mailen naar secretariaat@ansichtkaartenvereniging.nl

Met vriendelijke groet,
Nederlandse Vereniging Van Prentbriefkaartenverzamelaars
Jan Zandbergen 06-39439777

www.ansichtkaartenvereniging.nl
23 september 2019
 

Agenda oktober Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge

 

4 oktober       Open (Dorps) huis

vanwege de vernieuwing van het interieur houdt st. Ons Dorpshuis vanaf 20.00 uur open huis.

Kom gezellig sfeertje proeven.

Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd.

 

5 oktober       2de hands kinderkleding beurs en rommelmarkt met verschillende kinderactiviteiten.

Gezellig markt georganiseerd door “de mama’s van Nieuwe Tonge”

Plaats : Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge

Tijd: 10.00 tot 16.00 uur

Toegang: gratis

 

10 oktober     Pinkribbon Bingo georganiseerd door R&R fashion

Een flitsende bingoavond voor de vrouw van nu, vol gezelligheid en natuurlijk kans op mooie prijzen.

Plaats: Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge

Tijd: 19.00 tot 22.30 uur

 

18 oktober     bingo georganiseerd door de wijkgroep Nieuwe Tonge

10 rondes en 1 superronde

plaats: Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge

aanvang: 19.30 uur

 

19 oktober     Fuif’s in

Feestavond voor mensen met een beperking vanaf 16 jaar

Deze keer met een life band.

Plaats: Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge

Thema:Country & Western

Aanvang : 19.00 uur

Prijs: €5,00 p.p. inclusief 2 consumpties21 september 2019

Muziekfestival op Kaai in Oude-Tonge

Coöperatie Deltawind bestaat dit jaar 30 jaar en de leden van Deltawind vieren dit graag met het hele eiland. Daarom organiseert de coöperatie verspreid over het eiland verschillende evenementen. Op zaterdag 28 september vindt het derde evenement plaats.Op de Kaai in Oude-Tonge kan iedereen komen genieten van het Muziekfestival met een zeer divers aanbod in samenwerking met Fanfare-Orkest Vooruit. Iedereen is van harte welkom om van 15.00 – 19.30 uur hierbij aanwezig te zijn.

Muzikale programma
Vrij toegankelijk voor iedereen in samenwerking met Fanfare-Orkest Vooruit.
15.00 – 15.35 uur BOOST
15.35 – 16.30 uur FANFARE ORKEST VOORUIT
16.30 – 17.00 uur THE BLUE STOCKING SINGERS
17.00 – 17.20 uur THIJMEN EN TAMARA
17.20 – 18.00 uur BANEHAM
18.00 – 18.20 uur DUO VOCI
18.20 – 19.30 uur GORS
Locatie
De Kaai in Oude-Tonge Meer informatie over de andere evenementen die worden georganiseerd in het kader van het 30-jarig bestaan van Coöperatie Deltawind vindt u op: https://www.deltawind.nl/programma-deltawind-30-jaar/ 
20 september 2019

Start Gemengd Ensemble Muziekgebouw GO op 4 oktober!

 

Voor wie, waar en wanneer.

Het zogeheten gemengd ensemble is voor mensen die het leuk vinden om met elkaar te musiceren in verschillende stijlen met muzikanten van diverse pluimage. Het ensemble bestaat uit zeer uiteenlopende instrumenten: harp, bugel, viool, blokfluit, dwarsfluit, klarinet, trombone, piano, accordeon etc. Het repertoire loopt van klassiek naar musical en pop.

 

Nieuwe leden van alle leeftijden kunnen zich aansluiten. Met elk instrument kunnen ze terecht. Van hen wordt verwacht dat ze kunnen spelen op het examen B-niveau (of hoger) en zelfstandig partijen kunnen instuderen.

Er wordt op vrijdagavond gerepeteerd in het Diekhuus Beneden zandpad 7 te Middelharnis  van 19.00 – 20.15 uur en de start is op vrijdag 4 oktober.

Het ensemble repeteert in dit schooljaar 24 keren en de laatste repetitie zal zijn op vrijdag 17 april.

 

Elly Bakker is dirigent van het ensemble. Zij geeft ruim 25 jaar les op Goeree-Overflakkee als docent blokfluit en zij leidt al jarenlang verschillende blokfluitensembles, die regelmatig optreden bij concerten van koren of orkesten. Verder heeft ze ook een ruime ervaring in het leiden van een koor.

 

Repertoire o.a.:

“Prelude in the Kings Hall” van Grieg, “Jamaican Rumba” van Benjamin, “Berceuse” van Fauré en “Tears in heaven” van Clapton.

 

Kosten en aanmelden.

De deelname is gratis voor Muziekgebouw leerlingen. Voor spelers die geen les hebben bij het Muziekgebouw € 180,- voor deelnemers t/m 20 jaar en € 210,- voor deelnemers vanaf 21 jaar.

Graag opgave met de vermelding Gemengd Ensemble en het instrument dat bespeeld wordt via het aanmeldformulier op onze site www.muziekgebouwgo.nl

Degenen die vorig jaar al in het ensemble speelden vragen we om zich opnieuw aan te melden! 
20 september 2019
 

Start cursus Taalvrijwilliger

REGIO In Middelharnis start volgende week de Basiscursus Taalvrijwilliger. De cursus wordt georganiseerd door de Bibliotheek in samenwerking met de Stichting Lezen & Schrijven. De cursus start op dinsdag 1 oktober en is van 9.00-12.00 uur. De overige cursusdagen zijn op 8, 22 en 29 oktober. Deelname aan de cursus is gratis. Aanmelden kan via digitaalhuis-go@bzhd.nl

 

Ben je al aan het werk als vrijwilliger en zou je graag je kennis wat willen verdiepen? Of spreekt het werk van Taalvrijwilliger je wel aan, maar weet je niet zo goed wat het inhoudt? Dan kun je bij de bibliotheek de cursus Taalvrijwilliger volgen. De cursus start op dinsdag 1 oktober. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Tijdens deze basistraining krijg je informatie over de doelgroep en hoe volwassenen leren. Je leert vooral hoe je laaggeletterden begeleidt bij het leren lezen, schrijven en spreken. Je krijgt informatie welke materialen je in je werk als vrijwilliger kunt gebruiken en hoe je deze materialen kunt inzetten.

 

 

Wil je meer weten over de cursus of over het werk van Taalvrijwilliger? Kom langs bij het Digi-Taalhuis in de Bibliotheek van Middelharnis. Openingstijden: dinsdag 10.00-12.00 uur, donderdag 13.00-15.00 uur en iedere 1e zaterdag van de maand 10.00-12.00 uur.

 

MIDDELHARNIS Dinsdagmiddag  8 oktober van 15.00-17.00 uur wordt in de bibliotheek van Middelharnis een informatiemarkt van het DigiTaalhuis gehouden. Alle organisaties die zijn aangesloten bij het DigiTaalhuis zijn die middag aanwezig om informatie te geven over cursussen en activiteiten. Iedereen die meer wil weten over het aanbod op Goeree-Overflakkee is van harte welkom.

 

Laaggeletterdheid

Het DigiTaalhuis is een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties op Goeree-Overflakkee. Het doel is de laaggeletterdheid onder inwoners te verlagen en de zelfredzaamheid te verhogen. Op Goeree-Overflakkee worden veel dingen georganiseerd die hiermee te maken hebben. Op de informatiemarkt in de bibliotheek vind je al deze informatie bij elkaar. Wil je bijvoorbeeld beter Nederlands leren of leren computeren, of wil je hulp bij het op orde brengen van je administratie? Of ken je misschien iemand die wel wat hulp kan gebruiken? Kom naar de informatiemarkt en kijk welke mogelijkheden er zijn op Goeree-Overflakkee. Als je wilt kun je je direct inschrijven voor een cursus of activiteit.

 

Vrijwilligers

Ook als je aan de slag wilt als vrijwilliger of je wilt eerst uitzoeken welk soort vrijwilligerswerk het best bij je past, ben je van harte welkom op de informatiemarkt. Vrijwilligers van de verschillende organisaties zijn aanwezig om uitleg te geven over hun werkzaamheden. Zo zijn er taalvrijwilligers van de bibliotheek, coaches van Vluchtelingenwerk en schuldhulpmaatjes die vertellen wat het werk van vrijwilliger inhoudt en betekent. Eventueel kun  je je direct aanmelden bij een van de organisaties.

 

Organisaties

De organisaties die zich op 8 oktober presenteren zijn Albeda college, Scalda, Humanitas, Kwadraad, Stichting ZIJN, de Bibliotheek, Schuldhulpmaatjes, Sagenn en Vluchtelingenwerk.

 

Loket DigiTaalhuis

Kun je niet naar de informatiemarkt komen of wil je liever op een rustig moment met een van onze medewerkers praten? Kom dan naar het loket van het DigiTaalhuis in de bibliotheek. Iedere dinsdag van 10.00 -12.00 uur, iedere donderdag van 13.00-15.00 uur en ieder eerste zaterdag van de maand van 10.00-12.00 uur is het loket geopend. Tijdens openingstijden van dit loket kun je terecht met al je vragen over cursussen en activiteiten van het DigiTaalhuis op Goeree-Overflakkee.


18 september 2019

Filmavond WO2GO

REGIO - Nu de spreekwoordelijke ‘r’ weer in de maand zit, is ook het filmseizoen van stichting WO2GO weer begonnen en wordt de eerste film vertoond op vrijdagavond 27 september 2019. De filmavond wordt gehouden in de zaal van het verenigingsgebouw de Poort, Voorstraat 14, in Melissant. Entree is GRATIS, maar reserveren is VERPLICHT en kan bij stichting WO2GO via info@wo2go.nl of telefonisch via Dennis Notenboom op 06-51 859 641.

Het is inmiddels al weer de vierde jaargang en nog steeds een succesverhaal, aangezien de avonden keer op keer in zeer korte tijd volgeboekt zijn. Deze editie van het filmseizoen zal volledig in het teken staan van 75 jaar vrijheid. In 2019 en 2020 herdenken wij namelijk het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. Ondanks dat in september 1944 de eerste delen in het zuiden van Nederland werden bevrijd, zal die maand bij de meeste mensen toch vooral bekend staan vanwege operatie Market Garden.

Het ambitieuze plan van veldmaarschalk Montgomery bleek uiteindelijk door diverse omstandigheden gedoemd te mislukken. De eerste documentaire van het filmseizoen die vertoond zal worden, is er dan ook één die het verhaal vertelt van een Engelse parachutist die uit eerste hand zijn ervaringen over het voltrokken drama bij Oosterbeek en Arnhem vertelt. Zoals gewoonlijk zal militair historicus Johan van Doorn de documentaire weer inleiden. In zijn bijdrage zal hij uitleggen wat aan operatie Market Garden vooraf ging en daarbij meteen enkele mythes doorprikken op basis van meer recent onderzoek in Britse archieven.

Douglas J. Charlton- 10 dagen in september ’44
In deze documentaire vertelt een Engelse parachutist over ‘het drama waarop Operatie Market Garden zou uitdraaien’. De film, van regisseur Jan-Cees ter Brugge en journaliste Maaike Kuyvenhoven, ging in 2014 in première in Filmhuis Focus in Arnhem. Vijf jaar eerder had Maaike de Britse soldaat Douglas Charlton leren kennen en ze wist: zijn verhaal moet de wereld in. De Engelse soldaat Douglas Charlton landde op 17 september 1944 op de hei bij Wolfheze. Zijn bataljon heeft de opdracht rechtstreeks naar de brug over de Rijn te gaan. Maar de Duitsers staan de parachutisten in de bossen op te wachten. Operatie Market Garden draait uit op een drama. Douglas Charlton vertelt in deze documentaire tot in detail over die tien dagen. De film gaat over de Slag om Arnhem, maar ook over vriendschap, uitdaging, humor, verlies, toeval, leiderschap en teamgeest. Douglas vertelt vanuit z’n hart.

Programma

19:30 – 20:00 zaal open
20.00 welkom door Dennis Notenboom
20:05 – 20:25 inleiding door Johan van Doorn
20:25 – 20:55 documentaire ‘Douglas J. Charlton- 10 dagen in september ’44’ deel 1
20:55 – 21:15 pauze
21:15 – 21:45 documentaire ‘Douglas J. Charlton- 10 dagen in september ’44’ deel 2
21:45 – 22:00 75 jaar Vrijheid Goeree-Overflakkee
22:00 – 22:30 napraten 


17 september 2019
 

Verkeersveiligheidsdag 2019

De Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid (RPV) van Goeree-Overflakkee houdt tijdens de themaweek Verkeersveiligheid, die plaats vindt in heel Zuid-Holland van 14 tot en met 21 september, op vrijdag 20 september een Verkeersveiligheidsdag.

Deze vindt plaats in en rondom Recreatiecentrum De Staver. Op deze dag volgen ruim 350 leerlingen van basisscholen uit  Middelharnis, Sommelsdijk, Nieuwe-Tonge en Stad aan het Haringvliet verschillende activiteiten waarbij zij bewust worden gemaakt van de gevaren die zij kunnen lopen in het verkeer. Wethouder Feller zal om 8:30 uur het startsein geven van deze dag die in het teken zal staan van het ‘zelf ervaren’ en het eigen verkeersgedrag.


De leerlingen kunnen op deze dag onder andere hun fietsvaardigheden oefenen op een fietsparcours op hun vooraf gecontroleerde fiets. Daarnaast voeren zij opdrachten uit rondom het thema alcohol en drugs in het verkeer. Ook geeft het Nederlands Instituut Verkeersveiligheid een demonstratie van de remweg van een auto. De verkeerskennis wordt getest tijdens een ren je rot quiz en de kinderen brengen een bezoekje aan een vrachtwagen voor de Dode Hoek. 

Een veilig verkeer is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Van overheden, bedrijven en scholen tot organisaties en (groepen en/of individuele) burgers. De RPV voert jaarlijks onder het motto “Maak een punt van nul" verschillende verkeersveiligheidsprojecten uit voor alle leeftijden, zoals lesmodules in het voortgezet onderwijs, scootmobiel-cursussen en de Praktijkdagen Jonge Automobilisten. We willen met ´Maak een punt van nul´ aangeven dat we het vanzelfsprekend vinden te streven naar nul vermijdbare verkeersslachtoffers in Zuid-Holland.

De cultuur en sociale norm moeten veranderen: we willen vermijdbare ongevallen daadwerkelijk vermijden! Dit kan alleen als iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt.

 

Zie voor meer informatie www.maakeenpuntvannul.nl17 september 2019
 

Met de Kunstbus eropuit dit najaar!

 

REGIO - Stap in de Kunstbus en laat je voor de deur afzetten van een indrukwekkend museum of een meeslepende musical. Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert culturele excursies en zorgt voor een geweldige dag! Dit najaar gaat de Kunstbus naar de tentoonstelling Monet in Gemeentemuseum in Den Haag.

 

Dinsdag 12 november stap je bij een opstapplaats bij jou in de buurt in de Kunstbus en voor het museum wordt je afgezet. Daar staat een museummedewerker klaar om je een rondleiding te geven door de tentoonstelling van Monet.
 

Wie kent ze niet: de wereldberoemde waterlelies van Claude Monet? Maar wie heeft deze kleurexplosies op doek in werkelijkheid gezien en zich verloren in de spiegelingen, niet meer wetende waar water begint en lucht ophoudt? In Nederland waren de laatste grote tentoonstellingen van Monet in 1986 in het Van Gogh Museum en in 1952 in het Gemeentemuseum. Een groot deel van zijn beroemde 'tuinen', die een belangrijke impact hadden op kunstenaars als Rothko en Pollock, is zelfs nog nooit in Nederland vertoond.
 

Hoog tijd voor een groots eerbetoon in Gemeentemuseum Den Haag! In de tentoonstelling “Monet - Tuinen van verbeelding” worden maar liefst veertig internationale topstukken bijeengebracht. Het schilderij Blauweregen uit de eigen collectie van het Gemeentemuseum is het stralende middelpunt.
 

Dinsdag 12 november | 09.30 uur tot 17.00 uur | Opstapplaatsen: Stellendam, Hellevoetsluis, Brielle en Spijkenisse | Prijs met museumjaarkaart € 25,- / zonder museumjaarkaart € 41,00, kosten voor koffie en  lunch zijn voor eigen rekening | Meer info/ opgave: via www.bzhd.nl of aan de balie in de Bibliotheek /

 

Ga goed voorbereid op pad!
Voorafgaand aan de Kunstbus excursie naar het Gemeentemuseum, geeft Kunsthistoricus Hoo Man Chan de lezing “De Tuinen van Verbeelding” in het Cultuurhuis Nieuwe Veste.  Hij zal met zijn enthousiasme en kennis informatie en leuke wetenswaardigheden vertellen, zodat je goed voorbereid met de Kunstbus mee gaat!                         

Cultuurhuis Nieuwe Veste | zondag 10 november | tijd 13.30 uur | toegang € 5,- / € 3,- bibliotheekleden
13 september 2019


Tour Jumping world 2019

Middelharnis. Terrein aan de Hofjes, 6 t/m 15 september. Dagelijks geopend van 12.00 – 19.00 uur, m.u.v. maandag 9 en dinsdag 10 sept. Bij regen gelden variabele openingstijden.
https://circusfreiwald.nl/jumping-world/

9 september 2019
 

Open (Dorps) Huis
 

 

NIEUWE-TONGE - Graag nodigt stichting Ons Dorpshuis u uit om op vrijdagavond 4 oktober het nieuwe sfeertje in Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge te komen proeven. Vanaf 20.00 uur bent u van harte welkom om een kijkje te komen nemen en u te laten verrassen wat een nieuwe inrichting kan bijdragen aan en gebouw.

 

Heeft u een feestje op de planning kom dan gerust deze avond langs en misschien wordt

Ons Dorpshuis door de vernieuwing wel uw ideale locatie. Of bent u gewoon nieuwsgierig geworden, u bent van harte welkom, de mensen van Ons Dorphuis zorgen voor een hapje en een drankje.

 

 

Bingo Ons Dorpshuis

 

NIEUWE-TONGE – De wijkgroep van Nieuwe-Tonge houdt op vrijdag 20 weer een gezellige bingoavond. De zaal zal om 19.00 uur open gaan en de Bingo start om 19.30 uur. Er zullen weer 10 rondes gespeeld worden en natuurlijk kan de superronde  niet ontbreken. De dames gaan  op stap voor mooie prijzen dus de organisatie hoopt u allemaal weer te ontmoeten in Ons Dorpshuis.
 

 

Handgemaakt gaat weer van start

 

NIEUWE-TONGE - Dinsdag 17 september staat rond 19.30 uur de koffie klaar omdat Handgemaakt deze avond weer start na de zomerstop. Kom gezellig aanschuiven, of dat nu met een handwerkje is, je tekenspullen of een andere hobby, iedereen is welkom. Er zijn geen kosten aan verbonden, je rekent alleen je eigen drankje af. Locatie: Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge. Tijd: 19.30 tot 21.30 uur

 

 

Crea-markt in Ons Dorpshuis

 

NIEUWE-TONGE - In samenwerking met de modelbouwvereniging van Goeree-Overflakkee en de Geusjesstee heeft Ons Dorphuis een gezellige crea-markt voor u georganiseerd. Zaterdag 21 september gaan van10.00 tot 16.00 uur de deuren open en kunt u langs allerlei kraampjes om ideetjes op te doen om creatief bezig te zijn of om leuke of lekkere eigengemaakte producten te kopen.

 

Op het podium zal de modelbouwvereniging een tentoonstelling houden en in de zaal zullen er naast kraampjes ook verschillende kleine workshopjes gegeven worden waar u bij kunt aanschuiven voor €2,50 p.p..De tijden van de workshopjes zijn 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur. Daarbij hebben we Joep Luijckx, onze plaatselijke kunstenaar, bereid gevonden om een kleine expositie te verzorgen en daarnaast kunnen kinderen aanschuiven voor een workshop kleien. De Geusjesstee heeft heerlijke appeltaarten gebakken die u kunt  proeven bij een lekker bakje koffie. En wanneer u trek heeft in een lekkere en makkelijke lunch dan kunt u voor €2,50 buiten een broodje hamburger kopen. Voor de eerste 25 bezoekers zal er een creatieve kleine goodiebag klaarstaan. U ziet het, reden genoeg om op 21 september een bezoekje te brengen aan Ons Dorpshuis.

 

Kledingbeurs
 

De ‘mama’s van NieuweTonge’ organiseren tweedehands kledingbeurs en rommelmarkt. Op zaterdag 5 oktober zal Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge de plek zijn waar u terecht kunt voor leuke tweedehands kinderkleding en waar u gezellig kunt struinen op de rommelmarkt.

 

Een aantal moeders heeft de handen in elkaar geslagen en wilden het graag nog een keer proberen een kledingbeurs/rommelmarkt te houden in Nieuwe Tonge. Van ‘t voorjaar was er weinig animo geweest maar door het nu net even anders aan te pakken hopen de dames toch op een grote opkomst deze keer.

 

Zo is er nu voor gekozen om niet alleen kleding te verkopen maar er ook een rommelmarkt aan vast te plakken. Daarnaast kunnen kinderen met een kleedje op t podium zitten om hun eigen spulletjes te verkopen. Aan de kinderen is zowiezo goed gedacht deze keer, er is een knutselhoekje, een kleurwedstrijd , een grabbelton en kinderen kunnen geschminkt worden.

Daarnaast is er tussen 11.00 uur en 13.30 uur gelegenheid om voor €1,50 een pannenkoek te eten met daarbij een glaasje limonade. Locatie : Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge. Tijd: van 10.00 tot 16.00 uur. Toegang gratis8 september 2019
 

Scoutfair 2019

 

OUDDORP - Scouting Jan Joosten houdt op 21 september de jaarlijkse Scoutfair. Ieder jaar is dit weer een groot feest met allerlei activiteiten en lekker smikkelen. Van 09.30 uur tot 15.00 uur zijn er weer verschillende activiteiten zoals boogschieten, leren knopen en een rommelmarkt waar u tweedehands of zelfgemaakt spullen kunt kopen. Hiernaast is er ook van alles te eten; broodjes bakken boven het kampvuur, kibbeling en patat.

 

Iedereen is welkom op zaterdag 21 september van 09.30 uur tot 15.00 uur op het terrein van Scouting Jan Joosten aan de Hofdijksweg 44A in Ouddorp (bij de voetbalvelden).

6 september 2019
 

Kunstgeschiedenis iets voor u?

 

SOMMELSDIJK- Het nieuwe programmaboekje voor het seizoen 2018-2019 is uit. De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert al 20 jaar cursussen kunstgeschiedenis op Goeree-Overflakkee en ook dit jaar is het aanbod weer verrassend.
 
Er worden in totaal negen cursussen en lezingen kunstgeschiedenis aangeboden, waarvan er twee worden afgesloten met een excursie. Ook een bezoek aan een operavoorstelling en een toneelstuk ontbreken niet in het programma.

 

De eerste cursus kunstgeschiedenis die binnenkort van start zal gaan, gaat over de stad Haarlem. Tijdens deze cursus wordt er vanuit diverse hoeken gekeken naar deze Hollandse stad.

 

Haarlem in de middeleeuwen
In deze les maakt u de ontwikkeling van de stad mee, met als hoogtepunt de bloeitijd van 1350 tot 1450. De St. Bavo op de Grote Markt is het centrum, omgeven door steeds meer woningen en bedrijven, waarvan ongeveer 100 bierbrouwerijen die hun bier exporteerden naar de Bourgondische Nederlanden. De stad kende grote schilders zoals Geertgen tot Sint Jans en Dirk Bouts. Het begin van de 80-jarige oorlog was een ramp voor de stad, die dit bijna niet meer te boven kwam.

 

Haarlem: een 17e eeuwse wereldstad
Na de val van Antwerpen in 1585 trokken kunstenaars, wetenschappers en handwerkslieden naar de Noordelijke Nederlanden. Velen streken neer in Haarlem waar zich een nieuw fenomeen vertoonde: de markt waar schilders hun werk direct verkochten aan het publiek. Een reeks grote meesters werkten in de stad: Jacob van Ruisdael, Pieter Claesz, Willem Heda, Pieter Saenredam, Jan van Goyen en natuurlijk de van oorsprong Antwerpenaar, onze Frans Hals! Tot aan het einde van de 17e eeuw kochten rijke kooplieden maar ook middenstanders alle soorten schilderijen afkomstig uit Haarlem.

 

Haarlem, de bouwstijlen
Haarlem kent uit haar geschiedenis vele stijlen, te zien aan de Amsterdamse poort en de St. Bavo uit 1400, de Vleeshal, het Stadhuis en de waag uit 1600, het Provinciehuis, het Teylers museum uit 1780, de Koepelgevangenis en de St. Bavokathedraal uit 1900. In deze les wordt u opmerkzaam gemaakt op de diverse bouwstijlen.

 

De cursusavonden zijn maandag 30 september, 7 en 14 oktober van 19:30 tot 21:30 uur in de Voorstraat 35 van Sommelsdijk.

 

De kostprijs van deze cursus “Alles over Haarlem” bedraagt slechts € 37,50. De cursus bestaat uit 3 maandagavonden van 19:30-21:30 uur en wordt gehouden in de Voorstraat 35 van Sommelsdijk. De cursusdata zijn: 30 september en 7 en 14 oktober en de docent is Frank Swagemakers.

Aanmelden en betalen kan via de website www.kcego.nl of telefonisch: 06-20036979.

 

Mocht u Haarlem met eigen ogen willen bekijken? Zaterdag 19 oktober organiseert de KCE een excursie naar Haarlem en brengen ze een bezoek aan het Frans Hals en Teylersmuseum.4 september 2019

Bunkerroute op Open Monumentendag
 

OUDDORP  - Jaarlijks is het bunkercomplex op de Punt bij Ouddorp geopend tijdens Nationale Monumentendag. Dit jaar wordt in het weekend van 14 en 15 september weer deze Open Monumentendag gehouden. De opstapplaats voor de rit naar boven is bij de bunker aan de weg tegenover de Bunkerroute (vlak voor de afslag naar Punt West). Hier kan men tevens in de berm parkeren. De Bunkerroute is tijdens deze dag geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. Voor meer informatie zie: www.wo2go.nl/bunkerroute of op Facebook www.facebook.com/bunkerroute.


Het thema in 2019 is: Plekken van plezier. Aangezien dit thema niet echt aansluit bij de uitstraling van een bunkercomplex uit de Tweede Wereldoorlog, heeft stichting WO2GO er voor gekozen om dit jaar niet actief mee te doen met Open Monumentendag. Op zaterdag 14 september is de zogenaamde Bunkerroute echter wel de gehele dag geopend voor publiek waarbij ook rondleidingen worden gegeven. Tevens is er voor gekozen om deze dag te combineren met de jaarlijkse mindervalidendag. Ouderen en/of mensen die slecht ter been zijn, kunnen met een terreinwagen naar de bunkers worden gebracht. Na een uitgebreide rondleiding en hulp ter plaatse worden zij uiteraard ook weer naar beneden gebracht. De opstapplaats voor de rit naar boven is bij de bunker aan de weg tegenover de Bunkerroute (vlak voor de afslag naar Punt West). Hier kan men tevens in de berm parkeren.4 september 2019

Logo
 

Op een steenworp afstand van de grootste havenstad van Europa ligt het Haringvliet. Een delta met duizenden trekvogels, tal van recreatiemogelijkheden en (nieuwe) natuurbeleefplekken. IVN Natuureducatie nodigt inwoners van de Zuid-Hollandse eilanden uit om deze bijzondere Haringvlietnatuur te ontdekken tijdens het Haringvlietweekend van 27 t/m 29 september. Meer informatie is te vinden op haringvlietweekend.nl. Het Haringvlietweekend wordt mogelijk gemaakt door provincie Zuid-Holland en partners uit het gebied.
 

De afgelopen jaren zijn er heel wat nieuwe natuurbeleef, speel- en herstelplekken rondom het Haringvliet aangelegd. Denk aan vogelobservatorium Tij, het nieuwe eiland Bliek, speciaal voor vogels en vissen, en de wandelroute op de Korendijkse Slikken die in het Haringvlietweekend open gaat. Het Haringvlietweekend is hét moment voor bewoners om één van deze plekken te ontdekken samen met boswachters en andere experts.


Activiteiten voor natuurliefhebbers en gezinnen!

De activiteiten in het Haringvlietweekend zijn gecentreerd rondom Middelharnis, Stellendam en de Hoeksche Waard. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen, maar ook voor kinderen is wat te beleven. Stap op de boot ‘de Zeearend’ van Staatsbosbeheer, ga op vogelexcursie in de Kwade Hoek of Scheelhoek, struin over Tuingemeten of doe een spannende speurtocht met het gezin bij A Seal. Voor degenen die liever zelf op pad gaan zijn er een aantal fietsroutes uitgezet en ligt Expeditie Haringvliet klaar om je naar jouw bestemming te vervoeren.
3 september 2019

Open dag in Het Diekhuus, Middelharnis, 14 september, 11.00 – 13.00 uur

Tien jaar SES-fotocursussen en workshops op Goeree Overflakkee

SES Fotografie, Marja Bodt, organiseert al tien jaar in samenwerking met Foto Hameeteman in Ouddorp verschillende fotografie cursussen en foto-activiteiten, zoals foto-workshops, op het eiland. Het aanbod is breed, van een korte basiscursus van vier lessen ‘Je camera de Baas’ tot begeleiding van gevorderde amateurfotografen die een eigen stijl in de fotografie ontwikkelen. SES-cursussen worden verzorgd in Ouddorp, Rotterdam en Amsterdam.De open dag in het Diekhuus op 14 september kunt u goed combineren met een bezoek aan de expositie ‘Opdrachten Creatieve fotografie’. De expositie is samengesteld uit foto’s die deelnemers aan cursussen Creatieve fotografie in Ouddorp en Rotterdam hebben gemaakt.

Elke maand hebben de cursisten een opdracht gekregen om één van de opdrachtelementen in hun foto’s van een zelf gekozen onderwerp vast te leggen. De geëxposeerde foto’s laten zien hoe verschillende opdrachten die in de cursus aan bod komen worden gecombineerd in één beeld. Die elementen van deze opdrachten kleurgebruik, zwartwit, reflectie, soft-focus en lijnen. Tijdens de cursus komen compositie, foto-techniek, creativiteit en lichtgebruik ruimschoots aan de orde.

Gaandeweg zijn de deelnemers gegroeid in creativiteit en beheersing van de techniek. De foto’s van de expositie zijn in zekere zin het sluitstuk van de cursus doordat de deelnemers verschillende combinaties van het geleerde in de cursus in de geëxposeerde foto’s hebben gemaakt. En dan blijkt dus dat de cursisten elk een eigen stijl van fotografie aan het ontwikkelen zijn.

Naast cursussen voor de gevorderde amateurfotograaf verzorgt SES Fotografie ook cursussen voor beginners in de digitale fotografie, gericht op basisvaardigheden en verkennen van de mogelijkheden van de digitale camera en de camera app van uw smart phone. Ook geeft Marja Bodt cursussen beeldbewerking met Photoshop en Photoshop Elements. Het volledige cursusaanbod met start eind september is te vinden op www.ses-cursus.com .
Nadere informatie, Marja Bodt tel. 0618 266 309.

Expositie ‘Opdrachten Creatieve Fotografie’ in het Diekhuus, Middelharnis, t/m 15 september. Gratis entree, u bent van harte welkom.3 september 2019

Ook eenzaamheid op Goeree-Overflakkee

In de Week van de Eenzaamheid nodigt Stichting ZIJN u uit voor de netwerkbijeenkomst Eenzaamheid op Goeree-Overflakkee. Gastspreker Jeannette Rijks. In het Diekhuus in  Middelharnis op 7 oktober inloop 14.30, start 15.00 - 17.00. aanmelden voor 1 oktober bij s.smit@zijngo.nl 


Uit onderzoek van de RVIM is gebleken dat 43% van de Nederlanders zich wel eens eenzaam voelt, 10% voelt zich zelfs ernstig of zeer ernstig eenzaam. Dat deze percentages in de grote stad hoger liggen dan in de dorpen op het platteland, wil helaas niet zeggen dat wij op Goeree Overflakkee weinig eenzaamheid kennen.

Daarnaast wordt eenzaamheid vaak geassocieerd met ouderen in combinatie met verlies van sociale netwerk en mobiliteit. Maar het blijkt de percentages eenzaamheid onder jongeren vergelijkbaar zijn; eenzaamheid is dus van alle leeftijden, óók chronische eenzaamheid die problematisch is.

 

Hetzelfde onderzoek toont aan dat gemiddeld 8% van de eilandbewoners zich ernstig eenzaam voelt; het buitengebied van Middelharnis zelfs 16% waarbij in het buitengebied van Sommelsdijk 'slechts' 5% ernstig eenzaam is. Nieuwsgierig naar de rest van het eiland? Check https://www.rivm.nl/media/eenzaamheid/ernstige_eenzaamheid.html?gemeente=Goeree-Overflakkee

 

Dit betekent dat ook jij waarschijnlijk ook tijdens je werk te maken hebt (gehad) met eenzaamheid, in welke vorm dan ook. Is eenzaamheid erg? Wanneer wordt dit problematisch? Kun je er iets tegen doen?

 

Dat en meer komt aan bod tijdens de inspirerende middag met Jeanette Rijks, eenzaamheidsexpert. Jeanette doet al meer dan 20 jaar onderzoek naar eenzaamheid; de oorzaken, de gevolgen, de perceptie en mogelijke oplossing.

 

Wil je hierbij zijn, samen met je collega's en andere professionals werkzaam op het eiland, en je beeld over eenzaamheid aanscherpen? Dan ben je van harte welkom.

 1 september 2019
 

Voor reparatie naar het Repair Café Middelharnis!

 

Er is weer Repair Café op zaterdag 7 september op de locatie, Goed voor Goed Kringloopcentrum aan de Simon Stevinweg 49 in Middelharnis van 10 tot 13 uur. Aanname reparaties tot ongeveer 12 uur.
 

Denk maar vast aan de komende wintermaanden, doet het straalkacheltje het nog wel, of zit er een gat in je wollen muts? Maak gewoon gebruik van de elektro-reparateur of de naaister die u kan helpen en adviseren met verstellen en/of veranderen van uw kleding. Ritsen en knopen zelf meenemen. Er wordt geen mobiel / PC en groot witgoed gerepareerd. 
 

Mocht u op bovengenoemde datum niet in de gelegenheid zijn. Het volgende Repair Café is op 5 oktober 2019 bij Goed voor Goed in Middelharnis. Of volg ons via Facebook en de website, http://www.repaircafemiddelharnis.nl
29 augustus 2019
 

Zevende editie Muziek in de Voorstraat
 

MIDDELHARNIS - De ontvangst is vanaf 19.00uur met koffie in het Oude Raadhuis. Aanvang programma 19.30uur. Toegang: € 25,00 per persoon inclusief programmaboekje en koffie bij ontvangst en een verfrissing in de pauze in de huiskamers. Het aantal beschikbare kaarten is -na de eerdere aankondiging- nog beperkt.
Vrijdag 20 september vindt in Middelharnis  het huiskamerfestival Muziek in de Voorstraat plaats. Er is een gevarieerd muzikaal programma en de organisatie mag opnieuw rekenen op de medewerking van vier families in de Voorstraat en omgeving die hun huiskamer beschikbaar stellen. Na het openingsprogramma wandelen de bezoekers volgens een routeschema naar de concertlocaties.

 

De optredens worden verzorgd door:
Maartje Meijer (piano/zang) en Ingmar Heytze (poëzie)
Ensemble Camelot (Ierse muziek)
Duo Masharti, Yolanda Davids (harp) en Heleen de Witte (viool)
Nelleke Kuipers (zang) en Bart Wolvekamp (piano)
de heren Boomsma treden in deze editie op als gastheer.


De historische Han en Rien Boomsma komen voor Muziek in de Voorstraat weer tot leven en verlenen hun medewerking als lid van de werkgroep. Eerder hadden zij een drukkerij aan de Voorstraat en waren ze maatschappelijk actief. Nu staat hun fotobeeld aan het Vingerling.


Voor het bestellen van kaarten mailt u naar naam en gewenste aantal kaarten naar muziekindevoorstraat@gmail.com en u ontvangt per ommegaande de betaalinstructie.


De kaartverkoop wordt verzorgd door Stichting Podium Goeree-Overflakkee.
Uw reservering is geldig nadat uw betaling is ontvangen. Uw toegangsbewijs en programmaboekje ontvangt u bij aankomst op Muziek in de Voorstraat.26 augustus 2019

Gratis Water en Windfestival bij BÛÛTENPLAETS

OOSTFLAKKEE - Coöperatie Deltawind bestaat dit jaar 30 jaar en de leden van Deltawind vieren dit graag met het hele eiland. Daarom organiseert de coöperatie verspreid over het eiland verschillende evenementen. Op woensdag 28 augustus vindt het tweede evenement plaats.

Bij Natuurspeelplaats BÛÛTENPLAETS nabij Paviljoen Sluishaven in Ooltgensplaat kunnen kinderen, hun ouder(s), opa(’s)/oma(’s) of andere begeleiders, komen genieten van het Water en Windfestival, een educatief speelfestijn voor kinderen tussen 6-12 jaar. Wij nodigen u van harte uit om van 10.00 – 17.00 uur hierbij aanwezig te zijn. Alle workshops zijn gratis en aanmelden is niet nodig. Locatie: Natuurspeelplaats BÛÛTENPLAETS
Mariadijk 2, 3257 LK Ooltgensplaat.

eer informatie over de andere evenementen die worden georganiseerd in het kader van het 30-jarig bestaan van Coöperatie Deltawind vindt u op: https://www.deltawind.nl/programma-deltawind-30-jaar/ 22 augustus 2019

Mooi programma voor elfde Havenconcert Goedereede

Zaterdag 7 september zal vanaf een speciaal ponton in de haven van Goedereede vanaf 19.30 uur door verschillende artiesten een gevarieerd muziekprogramma ten gehore worden gebracht. De presentatie in handen van Patrick Polie.
 

Er is voor een mooie line-up gezorgd voor deze elfde editie, die voor het eerst wordt georganiseerd door de Stichting Havenconcert Goedereede. Vanaf 19.00 uur start het voorprogramma met Jan Bezuijen op het carillon van de Goereese toren. De Koninklijke Fanfare Apollo levert altijd een prachtige bijdrage aan het Havenconcert, zo ook deze keer. Apollo, onder leiding van hun nieuwe dirigent Anton Weeren, opent het concert met Intrada Festivo. Bij het stuk Oblivion van Piazzolla zal Apollo worden bijgestaan door de Goereese Nicole Groenendijk op sopraan saxofoon. Zij behaalde in mei haar bachelor voor saxofoon aan het Conservatorium in Tilburg. Ook werkt zij als docent bij het Muziekgebouw Goeree-Overflakkee.  
 

Het programma wordt vervolgd met Ernst de Corte en Guus Wesdorp. Ernst zingt de mooiste liedjes uit de nalatenschap van zijn vader, Jules Corte. Ernst de Corte kreeg de muziek met de paplepel ingegoten. Als gitarist heeft hij zich breed ontwikkeld. Zijn roots liggen in de klassieke muziek, maar zijn liefde voor balkanmuziek en het lichte genre nam al snel een grote plek in zijn carrière in. Veel concertreizen volgden met diverse ensembles en bands over vele grenzen. Ernst wordt begeleid door pianist en componist Guus Westdorp. Hij deelt met Ernst de passie voor het Nederlandse lied. Hij werkte met o.a. Toon Hermans en Liesbeth List.
 

De Koninklijke Fanfare Apollo speelt deze avond verschillende herkenbare melodieën met medewerking van verschillende solisten, waaronder ook de zangeres Liesbeth Eggink. ‘My girl’, ‘Nine to five’ and Skyfall staan voor haar op het programma op 7 september. Het belooft een mooie avond te worden. Genoeg reden dus, om het elfde Havenconcert Goedereede niet te willen missen.
 

De Stichting Havenconcert Goedereede is volledig afhankelijk van giften, donaties en subsidies. Zonder de steun van diverse sponsors, zou het niet mogelijk zijn dit concert te organiseren. De organisatie is dan ook veel dank verschuldigd, ook naar de hoofdsponsors: Art de la Fleur Groen & Woondecoraties, Benschop & Sterling Netwerk Notarissen, Goemaat Glas, Paul van Hessenfonds, Bloembinderij De Korenbloem, Eetcafé ’t Sas, Stadscafé Goeree, Tanis & Akershoek Makelaardij, Hoveniersbedrijf B. Temmink, Stichting Wagner-de Vlugt Fonds, De Wit Assurantiën en XSARUS E-Development & Consulting. Wie ook vriend wil worden van het havenconcert vindt op de website www.havenconcert.nl een knop om met IDeal een donatie te doen. Elke donatie, klein of groot, wordt enorm op prijs gesteld.
 

Het Havenconcert is op zaterdag 7 september aanstaande voor publiek kosteloos te bezoeken. Door de organisatie worden een beperkt aantal klapstoelen neergezet. Wie zeker wil zijn van een zitplaats wordt aangeraden zelf een klap- of tuinstoel mee te nemen.
22 augustus 2019
20 augustus 2019

Samen met het Water en Wind festival van Deltawind

Opening Buutenhuus op Natuurspeeltuin Buutenplaets

 

OOLTGENSPLAAT/SLUISHAVEN - Woensdag 28 augustus wordt het Buutenhuus geopend door wethouder Tea Both om 14.00 uur. De hele dag is er van 10.00 tot 17.00 uur het Water en Wind Festival in het kader van het 30 jarig bestaan van Cooperatie Deltawind.
 


(Foto: Maria Evers)

Er is door de vrijwilligers Hans, Frank, Imar, Mieke en Ko weer heel veel werk verzet om het oude weeghuisje om te toveren tot het Buutenhuus waar kleine snacks koffie en ijs te koop zijn op bepaalde dagen. Ook doet het dienst als plek voor de beheerders en vrijwilligers en een overkapping om te schuilen bij een regenbui.


Ook is er nu een eigen toilet en een buiten- en binnen douche aangebracht. Dus iedereen kan zich nu even lekker afspoelen. Deze faciliteiten kunnen ook gebruikt worden door de Camperplaatsen. De keuken is aangeboden door Tieleman Keukens en Esselink heeft ook een grote korting gegeven op diverse materialen. We hopen dat nog meer Flakkeese bedrijven onze projecten en activiteiten willen sponsoren.
 

Het totale onderhoud vergt veel werk en we zoeken ook nog steeds vrijwilligers

Naast het onderhoud aan het groen is ook het dek van het schip vernieuwd en is de keuring in volle gang van de diverse toestellen. De gemeente Goeree Overflakkee draagt daar gelukkig aan bij. Veel regels en eisen waar we aan moeten voldoen voor een onbewaakte speeltuin. Maar we hopen het dit jaar voor elkaar te krijgen.


Volgend jaar is het grootste project het binnenvaartschip de Zeeuwse Luister ofwel de Buutenboat. Het schip krijgt een grote opknapbeurt met schilderwerk en we willen in het ruim een slecht weer voorziening bouwen misschien een klimaat escaperoom of activiteitenruimte.


Ook de groenvoorziening heeft onze aandacht en er zijn steeds meer wilgentakobjecten bijgekomen. Een klim klauter parcours is ook nog een wens en een invalidenplatform en speelmogelijkheden zodat het ook rolstoel toegankelijker wordt.


Wij hopen dat scholen en buitenschoolse opvang en andere verenigingen en welzijnsorganisaties gebruik zullen maken van de Buutenplaets voor diverse uitstapjes en lessen, naast de veele bezoekers met name van de oostkant van de eiland om er even tussenuit te zijn.


Woensdag 28 augustus is het water en windfestival op de Buutenplaets. Een educatief speelfestijn voor kinderen tussen de 6-12 jaar. alle workshops zijn gratis en aanmelden is niet nodig. Muziekmaken met Sempre Crescendo, gezond bakken en koken met de Sugarfighters. Ponyrijden met Manege Oostmoer, Kinderkunst/kabinet met Marlies Verda, Balonnenclown Patricia Bakelaar, Sportclinic met Sport4All, vliegers maken met Joost van den Berg en Tjakko Slijm, Schminken met Smiley Schminkteam en een kindershow van Happy Kids Entertainment

Ochtendprogramma thema’s: Hobby, dieren, creatief muziek en sport

Middagprogramma thema’s: Show, muziek, bakken, hobby, kunst en humor

 
20 augustus 2019
 

Verhalen in de bibliotheek
 

Verhalen verbinden mensen, verhalen verbinden momenten in de tijd. Vindt u het leuk om uw verhalen over die ‘goede oude tijd’ te delen met anderen, dan bent u donderdag 5 september om 10.00 uur van harte welkom in de bibliotheek in Middelharnis. De koffie en thee met kletskoppen staat klaar. Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus van tevoren aanmelden is gewenst dit kan bij Stichting ZIJN tel. 0187 483366 e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl


Ieder mens heeft verhalen en het is fijn deze te kunnen delen met anderen. Door het vertellen van je verhaal, ga je terug in de tijd en kan je het verleden even herbeleven. Tegelijkertijd doet het je beseffen hoeveel het leven is veranderd. Wie gaat er zaterdag nog in de teil, krijgt zijn loon in een papierenzakje en stookt zijn huis warm met een kolenkachel? Over dit soort onderwerpen kunt u donderdag 5 september met elkaar in gesprek in de bibliotheek in Middelharnis.

 

Aan de hand van fragmenten en foto’s uit het boek ‘Gouden jaren’ van Annegreet van Bergen, worden herinneringen gedeeld. Het gaat niet alleen over vertellen maar ook over luisteren. Even een moment terug in de tijd.

Heeft u zelf foto’s of voorwerpen waar een verhaal achter zit, dan kunt deze natuurlijk meenemen.
19 augustus 2019
 

Prinsen- en Prinsessendag in Ouddorp Centrum
 

OUDDORP – Op 31 augustus 2019 wordt er een geweldig evenement gehouden in en rondom Ouddorp Centrum. Op Prinsen en Prinsessendag komen sprookjes tot leven. Deze dag wordt, namens alle ondernemers in Ouddorp Centrum, georganiseerd en aangeboden door BIZ Ouddorp Centrum. Het evenement vindt plaats van 11.00 tot 17.00 uur.   Prinsen en prinsessen, bekend van de films, stappen uit de tv het echte leven binnen! Kinderen krijgen op deze dag de kans om met hun favoriete prins of prinses op de foto te gaan tijdens de meet en greets, ze kunnen meerijden in een echte prinsen en prinsessenkoets, zich laten schminken, glittertatttoos laten zetten, hun nageltjes laten lakken op het kids beauty terras en ze kunnen ook verkleed als prins of prinses op de foto. Natuurlijk is het ook hartstikke leuk als de kinderen zelf verkleed komen als prins of prinses!

Ondertussen zijn de winkels gewoon open, dus kan er lekker geshopt worden in het gezellige centrum. Uiteraard kan er ook op een van de terrassen van de vele horecagelegenheden genoten worden van een heerlijk lunch, een lekker drankje of sluit deze gezellige dag af met een diner. Zo wordt het echt een dagje uit. Een dag voor jong en oud!

Op de facebookpagina van Ouddorp Centrum, www.facebook.com/ouddorpcentrum, kunt u meer informatie vinden over dit evenement.
19 augustus 2019
 

Agenda van de activiteiten in Ons Dorpshuis in de maand september.

 

 

5 september 

Bewonersavond door de gemeente voor de inwoners van t Korteweegje in Nieuwe Tonge

Aanvang: 19.00 uur

 

7 september

Fuif 's in

Aanvang:19.30 uur

Toegang :€5,00 inclusief 2 consumpties

Deze keer met live muziek van Wil de Brouwer

 

12 september

Informatieavond  van Glasvezel Buitenaf

Aanvang: 19.30 uur

 

20 september

Bingo

Gezellige bingoavond met mooie prijzen

10 rondes en een superronde.

Aanvang: 19.30 uur

 

21 september

Creamarkt

Gezellige markt met verschillende kraampjes, tentoonstelling van de modelbouwvereniging en de mogelijkheid tot het meedoen aan verschillende workshops.

10.00 uur tot 16.00 uur16 augustus 2019

 Open Monumentendag 2019
 

Kinderen ontdekken Goeree-Overflakkee met het Erfgoedpaspoort!
 

Goeree-Overflakkee heeft heel veel erfgoed. Maar wat is erfgoed nu eigenlijk? Om het de jeugd wat gemakkelijker te maken om daarachter te komen, is het Erfgoedpaspoort gemaakt. Het paspoort is vanaf Open Monumentendag - 14 september - gratis verkrijgbaar bij diverse locaties op Goeree-Overflakkee. Zoals bijvoorbeeld het Streekmuseum, de Menheerse Werf of het RTM-museum. Het paspoort is natuurlijk ook verkrijgbaar bij het VVV Inspiratiepunt in Ouddorp.
 

Hoe werkt het?
 

Met het paspoort zijn zeventien locaties op Goeree-Overflakkee te bezoeken. Daar mag je een heel jaar over doen. Als je meer dan twaalf plekken hebt bezocht, en je hebt een volle kaart, dan krijg je bij het VVV Inspiratiepunt in Ouddorp het stripboek 'Erfgoed ontdekken op Goeree-Overflakkee'. Er is nog een extra prijs te winnen door een bonusopdracht uit te voeren. 
 

Gratis publieksevent
 

"Plekken van plezier", dat is het thema van Open Monumentendag 2019 op zaterdag 14 september. En plezier is er te beleven op het gratis publieksevent op de Menheerse Werf in Middelharnis. Vooral voor kinderen. Gaffelschuitjes maken, een kunstwerk in elkaar klinken, leren roeien en wrikken, trossen werpen, woorden raden met seinvlaggen, het kan er allemaal. Ook is er van alles te eten en te drinken. Je kunt zelfs jouw eigen suikervrije snoep maken kan bij de Sugar Fighters. Solaes tapt een lekker biertje voor de oudere bezoekers. 

Op Open Monumentendag kun je het erfgoed op Goeree-Overflakkee bezoeken! Diverse erfgoedlocaties zijn open. Ga op ontdekkingstocht en stap op de erfgoedbus die dag speciaal rijdt.15 augustus 2019
 

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta biedt diverse cursussen, interessante lezingen en leuke activiteiten aan. Dit is er binnenkort te leren en beleven:

 

Lezing auteur Geert Kimpen

In samenwerking met “De lichte wereld” komt auteur Geert Kimpen dinsdag 17 september naar Hellevoetsluis. Geert Kimpen schrijft boeken over bezieling, zoals zijn laatste boek ‘het meisje dat aan de oever verscheen’, maar ook ‘De Kabbalist’ en zijn andere boeken lees je in één adem uit. Geert combineert de kunst van het verhalen vertellen met diepe wijsheid. En hij deelt zijn inzichten in een lezing op 17 september.

Laat je door deze meesterverteller meeslepen door zijn verhalen van mystiek, wijsheid en inzichten. En geniet van zijn relativering, humor en herkenbare situaties. Geert opende het Happinez festival met zijn lezing ‘de TomTom van de ziel’, waarnaar hij in deze lezing ook zal verwijzen.

Boekhandel Hoofdstuk Eén is deze avond aanwezig met een boekentafel. Cultuurhuis Nieuwe Veste | dinsdag 17 september | tijd 20.00-22.00 uur | Toegang € 10,-

Geheugenbibliotheek

De Geheugenbibliotheek is een speciale boekencollectie in de bibliotheek in Middelharnis over dementie. Het boek Woorden schieten tekort van Nicci Gerrard komt uit deze collectie. In dit persoonlijke boek onderzoekt Nicci Gerrard alle aspecten van dementie. Wat is het? Hoe gaat de maatschappij ermee om en wat zegt  de wetenschap erover?

Hoe ziet het eruit voor een buitenstaander en hoe is het om deze ziekte zelf te hebben. Wat betekent het om mens te zijn, om een identiteit te hebben en om dat vervolgens kwijt te raken? In vele opzichten zal het verhaal zeer herkenbaar zijn voor mensen die op enigerlei wijze met dementie te maken hebben. Nicci Gerrard is een bekende schrijfster van onder meer thrillers, die zij samen met haar man schrijft onder het pseudoniem Nicci French. Dit boek en nog veel meer titels over dementie kunt u lenen in de bibliotheek. Ook als u geen lid bent. Voor meer informatie: www.bzhd.nl.  


Elke eerste dinsdag van de maand van 14.00-15.00 uur wordt in de Bibliotheek in Middelharnis   een spreekuur verzorgd door casemanagers van de Ketenzorgdementie. Hier kun je terecht met al jouw vragen over dementie.
 

Het nieuwe cursusprogramma van de Bibliotheek

De Bibliotheek maakt zich op voor het najaar met het nieuwe cursusprogramma. Voor snelle beslissers staat het aanbod op www.bzhd.nl/cursussen en kun je je direct inschrijven. Liever op je gemakje alles doorkijken? Het programmaboekje volgt half augustus. Laat het najaar maar komen!

 

Cursus uitgelicht: Klik & Tik - Laptop

Wil je graag meer online kunnen doen, maar weet je niet zo goed hoe het werkt? Dan is Klik & Tik iets voor jou! In deze cursussen begin je bij het begin en ga je stap voor stap verder. Je leert onder andere typen, e-mailen en dingen opzoeken. Je volgt de cursus in je eigen tempo.

De cursus Klik en Tik op de laptop bestaat uit drie onderdelen. Tijdens ‘De basis’ leer je de allereerste beginselen, zoals de computer aanzetten, typen en e-mailen. Met het deel ‘Het internet op’ ontdek je internet en in ‘Samen op het web’ maak je kennis met sociale media, zoals Facebook. Benodigdheden: eventueel een eigen laptop (niet noodzakelijk). Bibliotheek Middelharnis | startdatum cursus: woensdag 2 oktober | tijd: 09.30-11.30 uur | aantal lessen: 8 | Cursusprijs: €15 voor het werkboek
 

Summerschool

Deze vakantie kunnen kinderen maar liefst vier weken lang terecht in de Bibliotheek voor megaleuke workshops en activiteiten. Tussen de workshops kun je genieten van een hapje, drankje en verrassing met het speciale Summerschool-menu.  Pak je koffers maar!

 

Dans

Ben jij soepeltjes en sierlijk? Kom dansen met Studio Confi.Dance! Ook als je niet sierlijk bent kun je altijd meedansen op de Macarena of de Tsjoe Tsjoe Wa. Dans is voor iedereen. Laat je tijdens deze workshop meenemen door de muziek en geniet van een middagje dansen! Duimen omhoog!

Deze workshop is voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Bibliotheek Middelharnis | woensdag 21 augustus 2019 | tijd 10.00 - 12.00 uur | toegang €5,-

 

DJ workshop

Word jij de nieuwe Afrojack of Armin van Buuren? Nederlandse DJ’s staan bekend als de beste DJ’s ter wereld! Wat moet je doen om aan de top te komen? En wat komt er allemaal bij kijken? Kom alles te weten over het leven van een DJ en het belangrijkste: hoe word je zelf de beste DJ? Leer de beginselen van het DJ vak door één van de DJ’s van Happy Music. Deze workshop is voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Bibliotheek Middelharnis | woensdag 21 augustus 2019 | tijd 13.30 - 15.30 uur | toegang €5,-

 

En verder:

Digitaal oefencafé. Je kunt hier terecht met al je vragen op digitaal gebied. Iedere vrijdag van 10.00 – 11.30 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl


Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta!

Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op www.bzhd.nl/activiteiten
Volg de Bibliotheek ook op Social Media
facebook.com/bibliotheekzhd
twitter.com/bibliotheekzhd13 augustus 2019

Verhalen in het Streekmuseum

Verhalen verbinden mensen, verhalen verbinden momenten in de tijd. Ieder mens heeft verhalen en het is fijn deze te kunnen delen met anderen. Vindt u het leuk om uw verhalen over die ‘goede oude tijd’ te delen met anderen, dan bent u op donderdag 29 augustus om 10.00 uur van harte welkom in het Streekmuseum in Sommelsdijk. De kosten zijn 5 euro incl. koffie met koek en entree tot het museum. Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus van tevoren aanmelden is gewenst dit kan bij Stichting ZIJN tel. 0187 483366 e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl

Door het vertellen van je verhaal, ga je terug in de tijd en kan je het verleden even herbeleven. Tegelijkertijd doet het je beseffen hoeveel het leven is veranderd. Wie gaat er zaterdag nog in de teil, krijgt zijn loon in een papierenzakje en stookt zijn huis warm met een kolenkachel? Over dit soort onderwerpen kunt u donderdag 29 augustus met elkaar in gesprek in het Streekmuseum in Sommelsdijk.

Aan de hand van voorwerpen uit het museum, bijvoorbeeld een petroleumstel, worden herinneringen gedeeld. Het gaat niet alleen over vertellen maar ook over luisteren. Even een moment terug in de tijd. Heeft u zelf foto’s of voorwerpen waar een verhaal achter zit, dan kunt deze natuurlijk meenemen.

 
9 augustus 2019
 

Het nieuwe cursusprogramma van de Bibliotheek
De Bibliotheek maakt zich alweer op voor het najaar met het nieuwe cursusprogramma. Voor snelle beslissers staat het aanbod op www.bzhd.nl/cursussen en kun je je direct inschrijven. Liever op je gemakje alles doorkijken? Het programmaboekje volgt half augustus. Laat het najaar maar komen!

 

Cursus uitgelicht: Klik en Tik op de tablet

Wil je graag meer online kunnen doen, maar weet je niet zo goed hoe het werkt? Dan is Klik & Tik iets voor jou!  Tijdens de cursus Klik &Tik op de tablet leer je op je eigen tablet, in je eigen tempo, met de tablet werken. Van wifi instellen tot een internetpagina bezoeken en van foto's maken tot een spelletje spelen op de tablet. Benodigdheden: tablet en oortelefoontjes/headset

Bibliotheek Ouddorp | startdatum cursus: woensdag 2 oktober | tijd: 10.00-11.30 uur | aantal lessen: 4 | Cursusprijs: €15 voor het werkboek

Werken bij de Bibliotheek

Heb je altijd al bij de Bibliotheek willen werken? Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta heeft op dit moment de volgende vacatures: Leesconsulent, Coördinator Marketing en Communicatie, Coördinator Basisvaardigheden en voorlezers en Coördinatoren in de gemeente Brielle, Hellevoetsluis, Nissewaard en Westvoorne! Bekijk alle informatie over de vacatures op www.bzhd.nl.

 

Summerschool deze en volgende week

Deze vakantie kunnen kinderen maar liefst vier weken lang terecht in de Bibliotheek voor megaleuke workshops en activiteiten. Tussen de workshops kun je genieten van een hapje, drankje en verrassing met het speciale Summerschool-menu.  Pak je koffers maar!

 

Deze week

Maak een Stopmotion

Wat is een Stopmotion? Een stopmotion is een filmpje dat bestaat uit verschillende soorten foto’s, waarmee je heel snel een leuke animatie kunt maken. Dit kun je doen met de gratis app iMotion op je iPad of smartphone. Er zijn heel veel creatieve mogelijkheden en het zijn leuke filmpjes voor op de website van bijvoorbeeld je school. Zo kun je van klei, papier, letters of door zelf in beeld te gaan een filmpje maken! Tijdens de workshop bedenk je met Fotograaf Else Loof in een groepje een idee. Vervolgens ga je het uitvoeren. Deze workshop is voor kinderen tussen 6 en 12 jaar.

Bibliotheek Middelharnis | woensdag 14 augustus 2019 | tijd 10.00 - 12.00 uur | toegang €5,-

 

Fotohunt

Wie maakt de beste, mooiste, gaafste foto’s? De Fotohunt is een spannende strijd om de beste foto’s. De workshop wordt verzorgd door fotograaf Else de Loof. Je gaat in een team op een leuke manier met elkaar proberen de meest creatieve foto’s te maken binnen een bepaalde tijd. Kortom, veel actie, spanning en een goede samenwerking komen aan bod tijdens deze jacht naar de mooiste foto’s! Deze workshop is voor kinderen tussen 6 en 12 jaar.

Bibliotheek Middelharnis | woensdag 14 augustus 2019 | tijd 13.30 - 15.30 uur | toegang €5,-

 

Volgende week

Dans

Ben jij soepeltjes en sierlijk? Kom dansen met Studio Confi.Dance! Ook als je niet sierlijk bent kun je altijd meedansen op de Macarena of de Tsjoe Tsjoe Wa. Dans is voor iedereen. Laat je tijdens deze workshop meenemen door de muziek en geniet van een middagje dansen! Duimen omhoog!

Deze workshop is voor kinderen tussen 6 en 12 jaar.

Bibliotheek Middelharnis | woensdag 21 augustus 2019 | tijd 10.00 - 12.00 uur | toegang €5,-

 

DJ workshop

Word jij de nieuwe Afrojack of Armin van Buuren? Nederlandse DJ’s staan bekend als de beste DJ’s ter wereld! Wat moet je doen om aan de top te komen? En wat komt er allemaal bij kijken? Kom alles te weten over het leven van een DJ en het belangrijkste: hoe word je zelf de beste DJ? Leer de beginselen van het DJ vak door één van de DJ’s van Happy Music. Deze workshop is voor kinderen tussen 6 en 12 jaar.

Bibliotheek Middelharnis | woensdag 21 augustus 2019 | tijd 13.30 - 15.30 uur | toegang €5,-

 

En verder:

Digitaal oefencafé

Je kunt hier terecht met al je vragen op digitaal gebied.

Iedere vrijdag van 10.00 – 11.30 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl


 

Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta!
Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op www.bzhd.nl/activiteiten
Volg de Bibliotheek ook op Social Media
facebook.com/bibliotheekzhd
twitter.com/bibliotheekzhd

8 augustus 2019

 

Ga zaterdag 24 augustus mee op toer langs de bioboer

 

Wat heeft een koe met natuur te maken? En wat maakt Agrarisch bedrijf Breen in Goedereede zo uniek? Fiets zaterdag 24 augustus mee met de boswachter van Natuurmonumenten en maak kennis met boer Piet en boerin Janneke en hun 250 Jerseykoeien in de stal en in het natuurgebied Volgerland in Ouddorp.

 

Na de rondleiding staan er warme wafels klaar en wat te drinken. Hoe leuk is het om tussen de koeien te eten! Na de lunch stap je met de boswachter op de fiets om naar het natuurgebied Volgerland te fietsen. Deze fietstocht bestaat uit ongeveer 11 kilometer. In het Volgerland wandel je met een ervaren gids door een gevarieerd landschap dat volop kansen biedt voor broedvogels. Tijdens de wandeling zie je mogelijk vogels als tureluur, kievit, scholekster, veldleeuwerik en graspieper. Naast vogels vind je hier ook de Jerseykoeien. Vervolgens stappen we weer op de fiets om via een mooie route over de kop van het eiland naar de Mekkerstee in Ouddorp te fietsen. Hier kun je kaas kopen, gemaakt van Jerseymelk. In de mooie landwinkel vind je de lekkerste lokale producten. Na dit bezoek fietsen we terug naar de startlocatie in Goedereede

 

Ga je mee op tour?

Meld je vooraf aan via www.natuurmonumenten.nl/goeree/agenda Kosten inclusief lunch en tegoedbon ijsje Mekkerstee: € 30,00, lid Natuurmonumenten € 25,00. U kunt uw auto gratis parkeren op de carpoolplaats/benzinepomp Sakko Commercial Goedereede. Vanaf daar fietst u binnen 5 minuten naar Breen Agrarisch Bedrijf, adres: Oude Westerloosedijk 10 in Goedereede. Starttijd 10.00 uur, eindtijd ongeveer 16.15.

 

 

Meer activiteiten?

Kijk op www.natuurmonumenten.nl

5 augustus 2019

Holle Bolle Avondmarkt in Sommelsdijk

 

SOMMELSDIJK – Er is een grote braderie op vrijdag 23 augustus, aangevuld met diverse kinderactiviteiten in de historische kern van Sommelsdijk. Op de Voorstraat, Marktveld, Sint Joris Doelstraat, Kerkstraat, Westdijk en rond de oude haven zullen vele kramen, muziek en attracties te vinden zijn.

 

Van 14.00 tot 23.00 uur zal het bruisen in de historische kern van Sommelsdijk en het dorp zal geel blauw kleuren. Om 14 uur openen leden van sociëteit Rethorica de Holle Bolle Dag met avondmarkt door het zingen van een lied bij het Koeienwachtertje op de hoek van het Marktveld en de Kerkstraat. Inmiddels hangt de Sommelsdijkse vlag op de kerktoren en is het historische deel van het dorp versierd met vele dorpsvlaggen. Vanaf dat moment loopt er tot 18.00 uur het middeleeuws muziekgezelschap “Goet ende Fijn” over de braderie en zorgt voor de vrolijke noot. 


Op de Voorstraat is er een grote braderie, er zijn klassieke bromfietsen, motoren, oude tractoren, en enkele klassieke auto’s, waaronder een Mercedes 220 cabriolet. Op het Marktveld staat de RTM bus “het grasklokje”. Daarnaast zijn er verschillende vormen van muziek en lopen er personen in oude klederdracht rond.

Rond de haven is een gezellige ambachts en streekmarkt en zijn er tal van kinderactiviteiten te vinden. In samenwerking met de Molenstichting GO is de oudste molen van het eiland te bezichtigen. De “Korenbloem” dateert uit 1705. Er rijdt zelfs een speciaal treintje over de Westdijk naar de molen.


Het Streekmuseum in de Kerkstraat heeft haar openingstijden aan de markt aangepast. In klederdracht worden de bezoekers welkom geheten en voorzien van een versnapering op het terras. De geur van kruukplaetjes zal u vast niet ontgaan. Deze worden ter plaatse gebakken door de vrijwilligers van het Streekmuseum.

 

Om 15.00 uur, 16.00 uur en 19.00 uur wordt er op het Marktveld een toneelstukje opgevoerd: “De Moord op de Boerderij van Boer Bol” wordt nagespeeld. In het museum zelf is voor de gelegenheid een expositie van werken van Rien Poortvliet te bekijken en zal de grootste middeleeuwse muntenschat van Nederland in zijn geheel te zien zijn.
 

Ook de grote kerk opent tijdens de Holle Bolle dag haar deuren.  Bezoek de van oorsprong gotische kerk uit de 15e eeuw en bekijk het prachtige roze “Meere-orgel” uit 1821. Mits er voldoende vrijwilligers te vinden zijn, wordt de toren geopend voor het publiek.
 

SMB, de Stichting voor Sociale en Maatschappelijke Belangen, zal haar gebouw De Doele openstellen tijdens deze voor Sommelsdijk traditionele dag.

De RTM zal boven in dit gebouw in de Sint Joris Doelstraat historische beelden vertonen van de tram op Goeree-Overflakkee. Beneden en buiten is een expositie van een aantal leden van fotoclub “De Rare Kiek”.
Buiten het gebouw zal in samenwerking met brouwerij Solaes en Flakkeese Brandstofkoffie een terras ingericht worden. Leden van de Sociëteit Rethorica, uitgedost als de voormalige rederijkers, geven uiting door middel van sketches en/of liederen aan de edele conste, genaamd Rethorica. En daar ligt dan de link met de naam van het Flakkeese biermerk Solaes, want die uitingen, zo is beschreven in de oude statuten van Rethorica “zullen dienen ter verdrijving van de  melancholie en ter vermeerdering van solaes ede vreucht”.

In de Remonstrantse Kerk is een expositie met werken van kunstenaar Caspar Lindeman. Diverse bekende mensen van het eiland heeft hij geschilderd. In de kerk wordt tevens kunst en antiek verkocht. ’s Avonds 20.00 en 21.00 uur zijn er optredens van het Shantykoor “Op Volle Kracht”. Tevens wordt muziek verzorgd door leden van de Gerrit Razenberg Stichting met het orgeltje de Kleine Victoria.
 

Kortom, een veelzijdige middag- en avondmarkt voor jong en oud !
 

Kleedjesverkoop
Ook is het mogelijk om op een kleedje uw spullen te verkopen. Hiervoor wordt een deel van de Sint Joris Doelstraat ( het deel richting Dubbele Ring) en de Kerkstraat beschikbaar gesteld.

De Holle Bolle Avondmarkt wordt georganiseerd door Stichting Hart van Goeree-Overflakkee in samenwerking met het Streekmuseum Goeree-Overflakkee en de Stichting voor Sociale en Maatschappelijke Belangen (SMB) met financiële steun van de gemeente Goeree-Overflakkee.


 


1 augustus 2019
 

Spectaculaire Vuurwerk- en Lasershow op het Ouddorpse strand

 

OUDDORP - Er is een spectaculaire Vuurwerk- en Lasershow op zaterdag 17 augustus om 22.30 uur op Strand Oosterduinpad ter hoogte van Strandcafé De Zeester (parkeren aan het einde van de Oosterweg).Deze “Sound & Light Lasershow”  is een wervelende lichtshow ondersteund met de meest prachtige muziek en zorgt voor unieke taferelen op het Ouddorpse strand. Met fantastische lasereffecten en de meest schitterende beelden in laservormen is een spektakel absoluut gegarandeerd!! U kunt deze show het beste volgen door echt op het strand te gaan zitten…29 juli 2019

Speuren naar zee- en stranddieren aan de Brouwersdam

 

Ga zaterdagmorgen 17 augustus naar de Brouwersdam en ontdek samen met de boswachter welke dieren er leven op de grens van land en water. Tijdens deze speurtocht zijn we zo’n anderhalf uur in de weer met schep en schepnet bij de Duinen van Goeree. Deze activiteit is een aanrader voor gezinnen met kinderen van 6 tot 12 jaar. Meld je wel vooraf aan op www.natuurmonumenten.nl/goeree/agenda


Foto: Martin van Lokven
 

Wat zit er eigenlijk in het ondiepe water zo vlak bij het strand? We gaan in het ondiepe water vissen en laten ons verrassen! De vangsten verzamelen we in een grote doorzichtige bak: samen gaan we dan uitzoeken hoe alle gevangen dieren heten, wat ze eten, hoe ze leven. Maar we kijken ook welke geheimen de zee op het strand heeft neergelegd. Schelpen en al het andere aanspoelsel. De gids is gelukkig een echte zeekenner!

 

Aanmelden

Als je mee wilt met deze activiteit is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten www.natuurmonumenten.nl/goeree/agenda

We starten om 10.00 uur bij de Buitenhaven van de Brouwersdam. Twee uur later zijn we daar weer terug. Ouders mogen gratis mee!

 

Meer activiteiten?

Kijk op www.natuurmonumenten.nl
29 juli 2019

Gratis cabaretfestival in Ouddorp Duin

Coöperatie Deltawind bestaat dit jaar 30 jaar en de leden van Deltawind vieren dit graag met het hele eiland. Daarom organiseert de coöperatie verspreid over het eiland verschillende evenementen. Op zaterdag 10 augustus vindt het eerste evenement plaats. In Ouddorp Duin nabij strandtheater de Houten Kaap in Ouddorp kan iedereen komen lachen en genieten tijdens het Cabaretfestival. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.


plein bij Houten Kaap


De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Er is plaats voor veel mensen, maar er zijn 300 zitplaatsen. Indien u hiervan gebruik wilt maken is het raadzaam om op tijd te komen.

Het programma:
17.30 - 18.00 uur START FESTIVAL MET DE BAND THE CAPPUCCINO’S
18.00 - 18.30 uur ROEL C. VERBURG
18.30 - 19.00 uur HASSAN EL RAHAUI (Finalist Cameretten Festival 2018)
19.00 - 20.00 uur PAUZE MET FOODTRUCKS EN DE BAND THE CAPPUCCINO’S
20.00 - 20.30 uur ANDRIES TUNRU (Finalist Cameretten Festival 2017)
20.30 - 21.00 uur THIJS VAN DE MEEBERG
21.00 - 21.20 uur PAUZE MET GRATIS BITTERBALLEN!
21.20 ANNE NEUTEBOOM (Finalist Neerlands Hoop 2019)

Locatie: Ouddorp Duin Westerweg 28 3253 LX Ouddorp Meer informatie over de andere evenementen die worden georganiseerd in het kader van het 30-jarig bestaan van Coöperatie Deltawind vindt u op: https://www.deltawind.nl/programma-deltawind-30-jaar/ 26 juli 2019

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta biedt diverse cursussen, interessante lezingen en leuke activiteiten aan. Dit is er binnenkort te leren en beleven:

 

Najaar 2019

De zomervakantie is begonnen, maar de Bibliotheek maakt zich alweer op voor het najaar!

Voor de snelle beslissers staat het aanbod op www.bzhd.nl/cursussen en kun je je direct inschrijven. Liever op je gemakje alles doorkijken? Het programmaboekje volgt in augustus. Laat het najaar maar komen!

 

Cursus uitgelicht: Spaans voor beginners

Zou jij meer willen kunnen zeggen dan alleen Hola en Adios in het Spaans? Met de cursus Spaans eerste jaar leer je de eerste beginselen van deze taal en kun jij je straks prima redden in het Spaanstalige land van je keuze. Adios!

Bibliotheek Middelharnis | startdatum cursus: woensdag 2 oktober | tijd: 19.30-21.00 uur | aantal lessen: 20 | Cursusprijs: € 240 / bibliotheekleden € 228

 

Summerschool deze en volgende week

Kom deze zomer ook naar Summerschool, het zomerprogramma van Bibliotheek Zuid-Hollandse voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud. Deze vakantie kun jij maar liefst vier weken lang terecht in de Bibliotheek voor megaleuke workshops en activiteiten. Pak je koffers maar!

Zaterdag 27 juli is de Take Off in bibliotheek Middelharnis. Tijdens deze ochtend krijg je een Summerschool voorproefje en kun je meedoen aan verschillende activiteiten. Ook zijn er lekkere versnaperingen. Heb je je nog niet ingecheckt voor de Summerschool workshops, dan kun je dit deze ochtend tussen 10.00 en 12.00 uur doen!

 

Deze week

Kliederen voor kleuters!

Het KliederLab is een uurtje creatief plezier met ouder/opa/oma/tante/oom/oppas/nanny, onder begeleiding van een KliederLab-docent. Samen plezier maken staat voorop!

Dit betekent dat een kind de ruimte krijgt om te experimenteren. Het kan allerlei materialen uitproberen. Het kind ervaart dat materialen verschillend aanvoelen, dat een soort materiaal voor verschillende dingen kan worden gebruikt, het kan ruiken, voelen en eventueel proeven. Deze workshop is voor kinderen van 4 en 5 jaar.

Bibliotheek Middelharnis | woensdag 31 juli 2019 | tijd 09.00 – 10.00 uur | toegang €2,50

 

Op reis met de Tekenmeisjes

Ik ga op reis en neem mee… Een koffer! Maar niet zomaar een koffer, een vrolijk gepimpte koffer. Kom met De Tekenmeisjes je eigen vakantiekoffertje pimpen én vullen. Zo hoef jij je straks op de achterbank niet te vervelen. Teken, kleur en knutsel zodat je onderweg naar je vakantiebestemming genoeg te doen hebt! Deze workshop is voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Meer weten over De Tekenmeisjes? Kijk dan op www.detekenmeisjes.com

Bibliotheek Middelharnis | woensdag 31 juli 2019 | tijd 10.00 - 12.00 uur | toegang €5,-

 

 

Volgende week

Minecraft

Een grote muur, een slotgracht, toegangspoort en wachttorens: dit hoort allemaal bij een Romeins Kasteel! Bouw zelf een Romeins Fort in Minecraft in de Bibliotheek. Je bouwt samen met een mede-Minecrafter in 2 uur tijd een Fort op basis van afbeeldingen en beschrijvingen van vroeger.

Er kunnen maximaal 18 deelnemers meedoen, dus meld je snel aan! Deze workshop is voor kinderen tussen 9 en 12 jaar.

Bibliotheek Middelharnis | woensdag 7 augustus 2019 | tijd 10.00 - 12.00 uur | toegang €5,-

 

Schilderen als Rembrandt

2019 is het jaar van Rembrandt. Wat weet jij over deze meester van de Gouden Eeuw? We verklappen je alvast iets: hij bestond heel lang geleden en was één van de beroemdste schilders van zijn tijd. Zijn kunstwerken zijn nog steeds heel bijzonder, ze zijn wel miljoenen waard!

In deze workshop geeft kunstenaar Cristina Vaudo een korte blik op het leven van deze schilder en vervolgens ga je zelf aan de slag. Rembrandt heeft veel zelfportretten nagelaten. Onder leiding van Cristina ga je één van de vele zelfportretten van Rembrandt naschilderen. Durf jij deze uitdaging aan? We werken met acrylverf, dit gaat niet uit je kleding. Trek dus kleding aan wat vies mag worden. Deze workshop is voor kinderen tussen 6 en 12 jaar.

Bibliotheek Middelharnis | woensdag 7 augustus 2019 | tijd 13.30 - 15.30 uur | toegang €5,-

 

Zing!

We gaan lekker muziek maken! Onder leiding van Amber van Opijnen, een professionele zangeres, gaan we een lied instuderen en aan de slag met boomwhackers (instrumenten)! Doe je mee?

Deze workshop is voor kinderen tussen 6 en 12 jaar.

Bibliotheek Middelharnis | woensdag 31 juli 2019 | tijd 13.30 - 15.30 uur | toegang €5,-

 

Lezers gezocht!

Houd je van lezen en vind je het leuk om over de gelezen boeken te praten? Dan is een leesgroep iets voor jou! Een leesgroep is er voor fanatieke lezers, maar ook voor mensen die een stok achter de deur nodig hebben om aan een goed boek toe te komen. Het met elkaar bespreken van boeken is gezellig en geeft veel meer inzicht in de boeken die je gelezen hebt.

Het nieuwe leesseizoen start in september. Er zijn een aantal plekken vrij voor nieuwe leden!

Wil je meer informatie of heb je interesse om aan te sluiten bij een Leesgroep? Stuur een email naar Lindsay Pelt via lpelt@bzhd.nl of neem contact op met de Bibliotheek bij jou in de buurt.

 

En verder:

Digitaal oefencafé

Je kunt hier terecht met al je vragen op digitaal gebied.

Iedere vrijdag van 10.00 – 11.30 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl

 

 

Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta!
Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op www.bzhd.nl/activiteiten
Volg de Bibliotheek ook op Social Media
facebook.com/bibliotheekzhd
twitter.com/bibliotheekzhd26 juli 2019


Ook in de vakantie repareren de vrijwilligers gewoon door

Voor reparatie naar het Repair Café Middelharnis!

 

 

MIDDELHARNIS - Er is weer Repair Café op zaterdag 3 augustus op de locatie, Goed voor Goed Kringloopcentrum aan de Simon Stevinweg 49 in Middelharnis van 10 tot 13 uur. Aanname reparaties tot ongeveer 12 uur.

Ga gewoon langs met je defecte ventilator, ijsmachine of ben je het recept van de ijsblokjes kwijt, de vrijwilligers van het Repair Cafe gaan je helpen. Meer dan 75 % van de kapotte spullen zijn het afgelopen jaar gerepareerd.

 

Maak gewoon gebruik van de naaister die u kan helpen en adviseren met verstellen en/of veranderen van uw kleding, ritsen en knopen zelf meenemen. De vrijwilligers repareren geen mobiel / PC en groot witgoed. 

 

Mocht u op bovengenoemde datum niet in de gelegenheid zijn. Het volgende Repair Café is op 7 september 2019 bij Goed voor Goed in Middelharnis. Of volg ons via Facebook en de website, http://www.repaircafemiddelharnis.nl

 
12 juli 2019
 

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta biedt diverse cursussen, interessante lezingen en leuke activiteiten aan. Dit is er binnenkort te leren en beleven:

 

Najaarsprogramma Leer en Beleef 2019

De zomervakantie is begonnen, maar de bibliotheek maakt zich alweer op voor het najaar! Momenteel wordt de laatste hand aan het cursusprogramma van Leer & Beleef gelegd. Naast vertrouwde cursussen, zoals Body & Mind en diverse taalcursussen, kun je dit najaar ook meedoen aan een van onze nieuwe cursussen. Wat dacht je bijvoorbeeld van EHBO aan kinderen, de cursus “Improviseren kun je leren” en Imago stijladvies. Of misschien wordt Keramiek na de beginnerscursus helemaal jouw ding? Voor de snel beslissers is het aanbod vanaf 22 juli op www.bzhd.nl/cursussen te vinden en kun je je direct inschrijven. Liever op je gemakje alles doorkijken? Het programmaboekje volgt in augustus. Laat het najaar maar komen!

 

VakantieBieb

Deze zomer hoef jij niet te zeulen met al je boeken. Je installeert gewoon de gratis app Vakantiebieb op je tablet of telefoon en je kiest je boeken uit. Je download de boeken eenmalig via wifi, waarna je ze de hele zomer zonder internet kunt lezen. Fijne vakantie!

 

Ready for Take off?  
Zzaterdag 27 juli is de start van Summerschool; hét zomerprogramma van de bibliotheek. Pak je koffers maar! Je reis begint in de vertrekhal van Bibliotheek Middelharnis. Boarding time is 10.00 uur en de verwachte aankomsttijd 12.00 uur. Tijdens deze vlucht krijg je een Summerschool voorproefje en kun je meedoen aan verschillende activiteiten. Ook zijn er lekkere versnaperingen. Heb je je nog niet ingecheckt voor de Summerschool workshops, dan kun je dit tijdens deze middag doen. Bekijk het programma op www.bzhd.nl/summerschool. Bon voyage!
Take Off Bibliotheek Middelharnis | Zaterdag 27 juli | 10.00 – 12.00 uur | Gratis

 

En verder:

Voorlezen

Iedere woensdagmiddag wordt er voor kinderen voorlezen in de bibliotheek.
Iedere woensdag om 15.00 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl

 

Digitaal oefencafé

Je kunt hier terecht met al je vragen op digitaal gebied.

Iedere vrijdag van 10.00 – 11.30 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl

 

 

Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta!
Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op www.bzhd.nl/activiteiten
Volg de Bibliotheek ook op Social Media
facebook.com/bibliotheekzhd
twitter.com/bibliotheekzhd